31 Aralık 2013 Salı

Mutlu Yıllar !

Herkese sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yeni yıl dilerim. 2014 tüm dünyaya barış ve huzur getirsin. Herkesin tüm dilekleri gerçekleşsin .Yeni yılınız kutlu olsun.

 Mutlu Yıllar!

30 Aralık 2013 Pazartesi

İç Pilavlı Tavuk Dolması

Herkese 2013 'ün son Pazartesinden merhaba. Koskoca bir yıl iyisiyle, kötüsüyle su gibi  akıp gitti. Umarım 2014 bu yıldan çok daha iyi olur. Bugün sizlerle paylaşacağım 2013 'ün son tarifi  yılbaşının klasiklerinden biri olan  İç Pilavlı Tavuk Dolması. Bu tarifte iç pilavı tavuğun içine doldurup sunabileceğiniz gibi benim gibi doldurmadan da  servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Malzemeler.
1 tane bütün tavuk (hindi de kullanabilirsiniz)
2 su bardağı baldo pirinç
1 tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı  kuş üzümü
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tarçın
yarım çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
tuz
3 su bardağı sıcak su
yarım limonun suyu
1 yemek kaşığı yoğurt
yarım yemek kaşığı salça
Hazırlanışı:
Pirinç yıkanır ve süzülür. İnce ince doğranmış soğan zeytinyağında kavrulur. Ardından dolmalık fıstık tencereye eklenir ve kavrulur. Pirinç konulur ve sürekli karıştırılarak kavrulur. Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar ve kuş üzümü ilave edilip hafifçe karıştırılır. Sıcak su tencereye konulur ve  kapağı kapatılıp pişirilir.  (Eğer pilavı tavuğun içine dolduracaksanız pilav fırında tavuğun içinde de pişeceği için diri bırakın) Piştikten sonra pilav tencerede dinlenmeye bırakılır.  Diğer tarafta tavuğun sosunu hazırlamak için bir kasede limonun suyu, yoğurt ve salça iyice karıştırılır. Tavuk sosla iyice bulanır. Unlanmış fırın poşetine soslanmış tavuk konulur ve  poşetin ağzı kapatılır. Birkaç yerinden delinmiş poşetteki tavuk fırın tepsisine konulur ve önceden ısıtılmış fırında 200'C'de  üzeri iyice kızarana kadar (yaklaşık 30-40 dak)pişirilir. Pilav  servis tabağına alınır ve üzerine  fırından çıkarılan tavuk konulur ve sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

26 Aralık 2013 Perşembe

Sıcak Sebze Salatası

Herkese güzel bir akşam dilerim.Yeniyıl yaklaşıyor  yılbaşı akşamı eğer farklı bir salata yapmak istiyorsanız işte size alternatif bir salata tarifi . Bu salatayı salata olarak sunabileceğiniz gibi tavuk ya da etin yanında garnitür olarak da servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
2 adet pancar
2 adet havuç
5 adet küçük patates
1 bağ roka
1 demet maydanoz
yarım çay bardağı ceviz içi
yarım çay bardağı badem
tuz
1 limonun suyu
zeytinyağı
Hazırlanışı:
İyice yıkanıp, kabukları soyulan pancarlar dörde bölünür.Fırça ile kabukları iyice yıkanan minik patatesler kabukları soyulmadan ortadan ikiye bölünür. Yıkanan ve soyulan havuçlar  doğranır. Hepsi  yayvan bir  cam kabın içine konulur,  üzerlerine zeytinyağı gezdirilir ve iyice karıştırılıp zeytinyağı  ile harmanlanırlar. Önceden ısıtılmış fırında 200 C'de üzerleri kızarıp, pancar ve patatesler pişene kadar tutulurlar. Diğer tarafta roka ve maydanoz ince ince kıyılırlar. Ceviz icleri  teflon tavada  renkleri kahverengiye dönene kadar kavrulur. Cevizler tavadan alınır ve tavada bademler kavrulur. Pişen sebzeler fırından alınır ve bir kaba konulur. Bu kaba yeşillikler ve kavrulmuş ceviz ve bademler de eklenir. Limon suyu ve tuz eklenir ve hepsi iyice karıştırılırlar. (Sebzeler fırında zeytinyağı ile piştiği için ben tekrar zeytinyağı eklemedim siz isterseniz ağız tadınıza göre zeytinyağı ekleyebilirsiniz)  İstenirse sarımsak da konabilir. (Ben kullanmadım)  Servis tabağına alınan sebzeler   salata olarak ya da et veya tavuğun yanında garnitür olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.

18 Aralık 2013 Çarşamba

Pırasa Böreği

Herkese güzel bir akşam dilerim. Kışın en güzel sebzelerinden biri olan pırasanın her hali bizim evde çok sevilir.  Pırasa böreği de bunlardan  biridir.  Yapımı  kolay bir alternatif  börek  denemek isterseniz bu pırasalı böreği hiç düşünmeden deneyin derim.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
Yarım kilo pırasa(ayıklanmış olarak)
2 adet patates
1 adet yumurta
tuz
karabiber
zeytinyağı
çörekotu
Hazırlanışı:
Ayıklanmış ve yıkanmış pırasalar   küçük küçük doğranır ve tuzlu suda haşlanır. Diğer tarafta patatesler haşlanır ve rendelenir. Bir kabın içine rendelenmiş patatesler, haşlanmış pırasalar konulur. Yumurta kabın içine kırılır, tuz ve karabiber de üzerine serpilir.Tüm malzemeler iyice karıştırılıp harmanlanırlar. Fırına uygun bir cam kap zeytinyağı ile yağlanır ve karışım kaba dökülüp yayılır. Üzerine çörekotu serpilir ve önceden ısıtılmış fırında 180 'Cde üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişince fırından çıkarılan börek  dilimlenerek servis tabağına alınır ve sıcak olarak  çay ya da ayran ile beraber servis edilir.
AFİYET OLSUN.

16 Aralık 2013 Pazartesi

Pancarlı Kuskus


Hekese güzel bir hafta dilerim. Bugün  size makarna ve pilava alternatif olarak etlerinizin tavuklarınızın yanında sunabileceğiniz  bir kuskus tarifi vermek istiyorum.  Son derece sağlıklı olan pancarı salata dışında kullanmak ve  sofranıza güzel bir renk katmak isterseniz buyrun tarifime.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 paket kuskus
2 adet pancar
1 demet dereotu
1 çay bardağı dolmalık fıstık
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı:
İyice yıkanan pancarlar  haşlanır ve ılınınca kabukları soyulur. Blenderla püre haline getirilirler. Diğer tarafta kuskus kaynar tuzlu suda 10 dak. haşlanır. Bir tencerenin içerisinde ısıtılan zeytinyağına dolmalık fıstıklar konulur ve bir iki dakika çevrilerek kavrulurlar (daha fazla kavrulmazlar çünkü  renginin kahverengiye dönmemesi gerekiyor) Tencereye püre haline getirilen pancarlar konulur  ve karıştırılır. İnce ince kıyılmış dereotu da eklenir. Hepsi karıştırılır ve kuskus da tencereye konulup rengi iyice dönene  kadar karıştırılır. Kuskus iyice pancarın rengini alınca ocağın altı kapatılır ve  servis tabağına alınır. İstenirse tek başına istenirse et ya da tavuğun yanında servis edilir.
AFİYET OLSUN.

13 Aralık 2013 Cuma

Hurmalı Kek


Herkese güzel bir haftasonu dilerim. Şu soğuk günlerde kek ve çay keyfi daha bir güzel oluyor. Bu nedenle bu akşam  sıcacık çayınızın kahvenizin yanında yiyeceğiniz nefis bir kek tarifim var.
Afiyet olsun.
Malzemeler.
3 yumurta
3 su bardağı un
1 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
2 adet olgun Trabzon hurması 
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Hazırlanışı:

Trabzon hurmaları doğranır ve blenderda püre haline getirilir. Diğer tarafta yumurta ve şeker iyice çırpılarak karıştırılır. Ardından zeytinyağı, süt, hurma  püresi sırasıyla karıştırılarak  karışıma eklenir.  Un, kabartma tozu, tarçın ve vanilya da karışıma eklenir ve hepsi karıştırılır. Kek kalıbı yağlanır ve kek karışımı kalıba dökülür. 180 C'de ısıtılmış fırında  yaklaşık bir saat pişirilir. ( Keke bir kürdan batırıp çıkarın eğer kürdan temiz çıkıyor ve kek hamuru bulaşmıyorsa kek pişmiş demektir.) Kek pişince fırından çıkarılır kendi kabının içinde kısa bir süre bekletilir ve kalıbından çıkarılıp, servis tabağına alınıp servis edilir. 
AFİYET OLSUN.


AFİYET OLSUN.

9 Aralık 2013 Pazartesi

Bİftek Sarma

Herkese güzel bir hafta dilerim. Bu akşam   televizyonda izlediğim yemek programında yapılan bir tarifi  biraz değiştirerek yaptığım bir tarif var. Tarifin orjinalinde et olarak pirzola kullanılıyordu ben biftek kullandım  ayrıca iç malzemelerinde antep fıstığı vardı ben kullanmadım.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 kilo biftek (dövülmüş)
2 adet kuru soğan
1 çay bardağı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kekik
zeytinyağı
tuz
karabiber
Üzeri için:
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı su
Hazırlanışı:
Küçük küçük doğranan soğanlar ısıtılan zeytinyağında kavrulur. Tencereye salça, dolmalık fıstık, kekik, tuz ve karabiber eklenir ve birlikte kavrulur. Hazırlanan iç bifteklerin içine konulur ve biftekler sarma yapar gibi sarılırlar. Pişerken açılmamaları için  kenarlarından kürdanla tutturulurlar.  Tencereye dizilir ve üzerlerine su konulup pişirilirler. Diğer tarafta salça ile su karıştırılıp sos hazırlanır. Pişen biftekler bir fırın kabına konulurlar ve üzerlerine  salçalı su gezdirilir.  Önceden ısıtılmış fırında 180 C'de pişirilirler. Üzerleri kızarınca fırından alınır ve servis tabağına alınarak yanında püre ya da pilav ile servis edilirler.
AFİYET OLSUN.

5 Aralık 2013 Perşembe

Fırınlanmış Pancar Salatası

Herkese güzel bir akşam dilerim. Yine haftanın ortasına geldik. Bu akşam kışın en güzel renkli sebzelerinden biri olan pancarın bir salata tarifini paylaşacağım. Daha önce yayınladığım Pancar Salatasında pancarları haşlamıştım. Bu salatada ise pancarları fırında yağlı kağıt içinde pişirdiğim için  pancarlar  çok daha lezzetli oldu. Sanırım  bundan sonra  salata yaparken daha zahmetli olmasına rağmen pancarları hep  fırında pişirirerek kullanacağım.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 adet pancar
1 demet roka
200 gr beyaz peynir
1 çay bardağı  ceviz içi
tuz
zeytinyağı
balzamik sirke
Hazırlanışı:
Bir fırça yardımı ile iyice yıkanan  pancarlar yağlı kağıt içine konulur ve üzerine biraz zeytinyağı gezdirilip yağlı kağıt kapatılıp,önceden ısıtılmış fırında 180C'de 1 saat pişirilir. Pişen pancarlar ılınınca kabukları soyulur. Bir kaba  kıyılmış roka,  doğranmış pancarlar ve küp küp kesilmiş peynirler konulur. Üzerine zeytinyağı, balzamik sirke, tuz  konulur ve hepsi karıştırılır. Salatanın üzerine küçük küçük bölünmüş ceviz ici de konulur ve bir kez daha hepsi karıştırılıp, salata servis tabağına alınıp, servis edilir.
AFİYET OLSUN.

2 Aralık 2013 Pazartesi

Pırasa Çorbası

Herkese güzel bir hafta dilerim.  Kışın en sevdiğim sebzelerinden pırasının bugün çorba tarifini vermek istiyorum.Hem lezzetli, hem de sağlıklı olan bu çorba sayesinde özellikle  pırasayı sevmeyen çocuklara pırasayı çok rahat yedirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler.(4 kişilik) Tarif Adım adım 62çorba tarifleri kitabından alınmıştır.
350 gr. pırasa
1 adet kuru soğan(ben kullanmadım)
1 adet havuç
1 adet yeşil elma(ben kullanmadım)
3 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı zeytinyağı
8 su bardağı su
tuz
karabiber
1/2 limonun suyu
Hazırlanışı:
Küçük küçük doğranan soğan, pırasa,  havuç ve elma  bir tencereye konulur. 8 su bardağı su, zeytinyağı, kırmızı mercimek, limonun suyu, tuz ve karabiber de tencereye eklenir. Sebzeler yumuşayıncaya  kadar 35-40 dak. pişirilir. Çorba blenderdan geçirilir, 1, 2 dak. daha kaynatılır ve altı kapatılır. Sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

28 Kasım 2013 Perşembe

Kuru Domatesli Tavuk


Kış geldiği için domatesi mutfağımdan çıkardım ve  yerine kuru domates kullanmaya başladım. Bu tarifim de kuru domatesin farklı aromasıyla çok güzel bir lezzet kattığı bir tarif . Afiyet olsun.
Malzemeler:
500 gr tavuk göğsü
250 gr.mantar
2 adet yeşil biber
10 adet kuru domates
yarım demet maydanoz
tuz
karabiber
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Tavaya çok az zeytinyağı konulur, ısıtılır  ve küçük küçük doğranmış yeşil biberler eklenir. Sotelenen biberlerin üzerine küçük küçük doğranan tavuklar eklenir. Tavuklar pişene kadar çevrilirler. Diğer tarafta kuru domatesler 5 dak. sıcak suda bekletilirler ve sudan çıkarılırlar. Büyüklüklerine göre 2, 3 parçaya bölünürler. Tavuklar pişince tavaya bütün halde (doğranmadan)  mantarlar eklenir ve sotelenirler. Kuru domatesler , tuz ve karabiber de eklenir ve birlikte çevrilirler. En son olarak doğranmuş maydanozlar da eklenir ve  bir iki dakika birlikte çevrilip, ocağın altı kapatılır. (İsterseniz  bu tarifte  krema da kullanabilirsiniz ama ben daha sağlıklı olması için kullanmadım) Servis tabağına alınan tavuklar sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.

25 Kasım 2013 Pazartesi

Yoğurtlu Kırmızı Lahana Salatası


Herkese iyi akşamlar. Haftaya kışın en güzel  ve sağlıklı salatalarından biriyle başlıyorum. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 tane küçük kırmızı lahana
1su bardağı yoğurt
tuz
zeytinyağı
1 diş sarımsak
Hazırlanışı:
Kırmızı lahananın dış  bir, iki kabuğu soyulur, kökü çıkarılır. Yıkandıktan sonra  istenirse ince ince doğranır, istenirse rendelenir ya da rondo da kıyılır. Üzerine tuz dökülüp  3, 4 dakika ovulur. Suyla yıkanıp, tuzu akıtılır. Süzülmeye bırakılır. Diğer tarafta dövülmüş sarımsak ile  yoğurt iyice karıştırılır. (İsterseniz sarımsak koymayabilirsiniz.) İyice süzülen lahana, yoğurt, tuz ve   zeytinyağı bir kaba konulur ve iyice karıştırılır. (Yoğurdun miktarını ben az tutuyorum çok sulu ve fazla yoğurtlu sevmiyorum siz  zevkinize göre yoğurt miktarını  azaltıp çoğaltabilirsiniz) Servis tabağına alınan salata servis edilir.
AFİYET OLSUN.

15 Kasım 2013 Cuma

Balkabaklı Kek

Herkese güzel bir akşam ve güzel bir haftasonu dilerim. Haftasonu çayınızın,  kahvenizin ve tabi ki çocukların sütlerinin yanına tam mevsimi olan balkabağı ile yapılan   bir kek tarifim var.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 yumurta
2,5 su bardağı un
1 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı balkabağı püresi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Hazırlanışı:
Bir dilim kabak doğranır ve kaba konulup, üzerine yarım bardak su konulur. Kabaklar yumuşayıp dağılana kadar pişirilir. Pişince çatalla iyice ezilip, püre haline getirilir. Diğer tarafta yumurta ve şeker iyice çırpılarak karıştırılır. Ardından zeytinyağı, süt, balkabağı püresi sırasıyla karıştırılarak  karışıma eklenir (isterseniz dövülmüş ceviz de koyabilirsiniz).  Un, kabartma tozu, tarçın ve vanilya da karışıma eklenir ve hepsi karıştırılır. Kek kalıbı yağlanır ve kek karışımı kalıba dökülür. 180 C'de ısıtılmış fırında  pişirilir. ( Keke bir kürdan batırıp çıkarın eğer kürdan temiz çıkıyor ve kek hamuru bulaşmıyorsa kek pişmiş demektir.) Kek pişince fırından çıkarılır kendi kabının içinde kısa bir süre bekletilir ve kalıbından çıkarılıp, servis tabağına alınıp servis edilir. 
AFİYET OLSUN.

11 Kasım 2013 Pazartesi

Frittata- İtalyan Omleti


Herkese güzel bir hafta dilerim. Bugün sizlerle İtalyan Omleti olarak adlandırılan peynirli ve sebzeli omlet olan Frittata tarifini paylaşacağım. Frittata bol malzemeli olduğu için normal omletten  daha kalındır. Ana malzemesi yumurta olmakla beraber istediğiniz her sebzeyi ve peyniri bu omlette kullanabilirsiniz. Kalın olduğu için fırında pişirilmektedir ama isterseniz  tavada da yapabilirsiniz. Tavada yaparsanız hem altının hem de üstünün çevrilerek  uzun süre pişmesi gerekmektedir. Frittata kahvaltı dışındaki diğer öğünlerde de  yenebilen bir lezzettir.
Malzemeler: (2 kişilik)
4 tane yumurta
1 tane küçük kuru soğan
2 tane sivri biber
10 tane mantar
100 gr. beyaz peynir
tuz
karabiber
zeytinyağı
Hazırlanışı: Yumurtalar bir kapta  tuz ve karabiberle birlikte çırpılır.(Yumurtalar ne kadar çok çırpılırsa omlet o oranda kabarık olur) Soğan küçük küçük doğranır. Fırına dayanıklı bir tavaya zeytinyağı konulur ve ısıtılır. Soğanlar konulur ve pembeleşene kadar çevrilirler. Küçük küçük doğranmış biberler tavaya konulur ve sotelenirler. Dilimlenmiş mantarlar konulur ve sotelenirler. Rendelenmiş peynir de tavaya eklenir  ve birlikte karıştırılır. Çırpılmış yumurta tavaya malzemelerin üzerine  dökülür. Önceden ısıtılmış fırında 180 C'de yumurtalar kabarıncaya  kadar pişirilir.  Pişince fırından çıkarılır ve dilimlenerek servis yapılır.
AFİYET OLSUN

4 Kasım 2013 Pazartesi

Bulgurlu Pazı

Herkese güzel bir akşam ve iyi haftalar dilerim.  Son derece yararlı bir sebze olan pazı  ne yazık ki  her zaman ıspanağın bir adım gerisinde kalıyor. Bu güzel sebzeye soframda mümkün olduğunca fazla yer vermeye çalışıyorum. Bu akşamki tarifimde  daha sağlıklı olduğu için bulgur kullandım ama sizler isterseniz bulgur yerine pirinçte kullanabilirsiniz. Diğer pazı tariflerim:  Fıstıklı pazı kavurması,  Somonlu pazı böreği,  Tavuklu beşamel soslu pazı sarma, 
Afiyet olsun.
Malzemeler:
2 bağ pazı
1 çay bardağı bulgur
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı:
Pazılar ayıklanır, yıkanır ve doğranır. Tencereye zeytinyağı konulur ve kızdırılır.  Küçük küçük doğranan soğan kavrulur. Salça tencereye eklenir ve birlikte çevrilir. Doğranmış pazı ve bulgur da tencereye konulur. Su eklenip, tuzu  konulup pişirilir. Bulgurlar pişince altı kapatılır. Biraz dinlendikten sonra servis tabağına alınan bulgurlu pazı yoğurt ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.

1 Kasım 2013 Cuma

Balkabaklı İrmik Tatlısı

Herkese güzel bir akşam dilerim.  Haftasonuna ağız tadıyla girmek için size bu akşam bir tatlı tarifim var. Balkabağı irmiğe farklı bir aroma ve renk kattığı için  bu hafif sütlü tatlıyı  tatlı sevmeyenler  bile zevkle yiyebilirler. Tam mevsimi olan balkabağı ile ilgili diğer tariflerim: Kaymaklı Balkabağı Tatlısı, Balkabaklı Muhallebi 1,  Balkabaklı Muhallebi 2, Kabak Tatlısı, Balkabağı Çorbası
Afiyet olsun.
Malzemeler:
Yarım kilo balkabağı
1 lt.süt

10 kaşık irmik
12 kaşık toz şeker
1 paket vanilya
üzeri için:
istenilen miktarda dövülmüş  ceviz içi ya da dövülmüş şamfıstığı
Hazırlanışı:   
Ayıklanıp, dilimlenmiş kabaklar haşlanır ve ılınınca ezilerek püre haline getirilirler. Bir tencerede süt ile bal kabağı püresi mikser ile kabaklar su gibi olana kadar iyice karıştırılır. Tencereye toz şeker,  irmik ilave edilir (toz şeker miktarını ağız tadınıza göre arttırıp, azaltabilirsiniz) ve karıştırılarak kaynatılır. Muhallebi kıvamına gelince vanilya eklenir ve bir iki karıştırılıp, altı kapatılır.  Islatılmış kaselere dökülür (ben porsiyonluk kaseler kullandım ama  siz isterseniz tümünü cam bir kaba döküp servis sırasında dilimleyebilirsiniz) Buzdolabında soğutulurlar. Soğuyunca üzerlerine  dövülmüş  ceviz içi ya da dövülmüş şamfıstığı serpilip servis edilir. 
AFİYET OLSUN.

28 Ekim 2013 Pazartesi

Mantarlı Tavuklu Makarna

Herkese güzel bir akşam dilerim. Uzun süredir makarna tarifi vermediğimi farkedince hemen bu akşam  bir makarna tarifini sizinle paylaşmak istedim.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 paket fırın spagetti ( Bucatini)
3 adet tavuk göğsü
200 gr.mantar
2 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 çay bardağı rendelenmiş parmesan peynir
tuz
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Fırın spagetti 10 dak. tuzlu kaynar suda haşlanır. Diğer tarafta bir wokta zeytinyağı ısıtılır ve içine dövülmüş sarımsaklar konulur ve sotelenir. Tavaya küçük küçük dilimlenmiş tavuklar konulur ve pişene kadar çevrilirler. Tavaya  doğranmış mantarlar eklenir ve mantarlar pişene kadar çevrilirler. Tuz ve ince ince kıyılmış maydanoz da tavaya konulur bir iki çevrilip, haşlanmış ve süzülmüş makarna tavaya eklenir. Rendelenmiş parmesan da eklenip tüm malzemeler makarna ile birlikte karıştırılırlar. İyice karışan makarna bir iki dakika daha pişirilir ve ocağın altı kapatılır. Servis tabağına alınan makarna sıcak sıcak hemen servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

21 Ekim 2013 Pazartesi

Dalyan Köfte

Herkese güzel bir hafta dilerim. Haftaya çok sevilen  ve çok lezzetli bir tarif ile başlamak istedim.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
500 gr. köftelik kıyma
1 adet kuru soğan
1 dilim bayat ekmek içi
1 adet yumurta
karabiber
tuz
kimyon
köfte baharı
2 adet haşlanmış yumurta 
2 adet haşlanmış havuç
1 adet yumurtanın beyazı
zeytinyağı
Hazırlanışı
Bir kabın içine kıyma, iyice kıyılmış(rendelenirse daha iyi olur) soğan, ıslatılıp suyu sıkılmış ve ufalanmış ekmek içi, yumurta, istenilen miktarda tuz, karabiber, kimyon ve köftebaharı konulur. Tüm malzeme iyice karıştırılarak yoğurulur.  Yoğurulan kıyma alüminyum folyo üzerinde bir, iki cm. kalınlığında düz bir hale getirilir. Üzerine yumurtalar ve yanlarına da havuçlar konulur. Rulo şeklinde sarılır. Fırın tepsisine yerleştirilir. Yumurtanın beyazı ile zeytinyağı karıştırılır ve üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış fırında 175 C'de  üzeri kızarana kadar pişirilir. Piştikten sonra fırından çıkarılır ve dilimlenerek patates püresi ile birlikte servis yapılır.
AFİYET OLSUN

15 Ekim 2013 Salı

Bayramımız Kutlu Olsun

Sevdiklerimizle beraber geçireceğimiz güzel bir Kurban Bayramı dilerim. Bayramımız Kutlu Olsun.

27 Eylül 2013 Cuma

Çikolatalı Sünger Kurabiye

Herkese güzel bir akşam dilerim. Haftasonu çayınızın kahvenizin yanına yapabileceğiniz bir kurabiye tarifi paylaşmak istiyorum bu akşam. Afiyet olsun.
(Tarif Beyaz Fırın'ın kurabiyeler kitabından alınmıştır)
Malzemeler: (70 adet)
250 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
250 gr. pudra şekeri
5 tane yumurta
300 gr. un
1 çay kaşığı vanilya
180 gr. bitter çikolata
2 çay kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Fırın 150 C'de ısıtılır. Fırın tepsileri hafif yağlanıp,un serpilir. Tereyağı derin bir kasenin içinde mikserle karıştırılıp yumuşatılır. Pudra şekeri de kaseye eklenir ve kabartmadan karıştırılır. Yumurtalar tek tek ilave edilir. Un ve vanilya elenip karışıma eklenip çırpmadan karıştırılır.  Hamur ucuna düz duy takılmış torbaya doldurulur ve fırın tepsilerine  ceviz büyüklüğünde toplar sıkılır. Önceden ısıtılmış fırında 10 dak. pişirilir. Tepsiler fırından çıkarılıp soğumaya bırakılır. Diğer tarafta çikolata benmari usulu eritilir. Zeytinyağı eklenip karıştırılır. Soğuyan kurabiyelerin uçları çikolataya batırılır. Yağlı kağıt üzerinde çikolatanın  donması beklenir. Çikolata donunca kurabiyeler çay  ya da kahve ile çocuklara da sütle beraber ikram edilir.
AFİYET OLSUN.

2 Eylül 2013 Pazartesi

Izgara Sebzeli Sandviç

Herkese merhaba. Bu akşam son derece sağlıklı bir açık sandviç tarifi var. Malzemelerde sınır yok istediğiniz her sebzeyi  kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Malzemeler
1 dilim tam tahıllı ekmek
1 tane küçük boy patlıcan
1 tane kırmızı biber
1 tane sarı biber
1 tane  yeşil biber
2 dilim hellim peyniri
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Bir kapta tuz, karabiber ve zeytinyağı karıştırılıp sos hazırlanır. Patlıcan  alacalı soyulur, verev olarak kesilir.Biberler ayıklanıp,  şerit halinde kesilir. Hepsi sos ile karıştırılır. Sebzeler teflon tavada  ya da  fırında ızgara yapılır. Dilimlenmiş hellim peynirleri de ızgaraya konulur. Izgaradan alınan  sebzeler istenilen sırayla ekmeğin üzerine yerleştirilir. En üstte hellim peynirler konulur ve sandviç servis yapılır.
AFİYET OLSUN

24 Ağustos 2013 Cumartesi

Vişneli Bademli Kek



Herkese güzel bir haftasonu dilerim. Vişnenin en güzel zamanında olduğumuz için bugün size vişneli bir kek tarifi vermek istiyorum. Bu kek görüntüsü, tok dokusu ve tadı ile normal keklerden biraz farklı ayrıca içinde vişne ve badem  olduğu için lezzeti de garanti. Alternatif bir kek isteyenlere öneririm.
Afiyet olsun.
Malzemeler:  (8 kişilik) Tarif adım adım kekler kitabından alınmıştır.
150 gr. tereyağı
150 gr.toz şeker
2 büyük yumurta
250 gr. un
1 çay kaşığı kabartma tozu
150 gr. öğütülmüş badem
1 çay kaşığı vanilya
75 ml. süt
400 gr. çekirdekleri çıkarılmış vişne
25 gr. file badem
Hazırlanışı:
Fırın önceden  180 C'de ısıtılır. 20 cm.lik derin yuvarlak  kelepçeli kek kabı yağlanıp, tabanına yağlı kağıt  konulur. Bir kasede  oda sıcaklığındaki tereyağı ve toz şeker  krema kıvamına gelene kadar iyice çırpılır. Yumurtalardan ilki  karışıma konur ardından bir kaşık un eklenir ve ikinci yumurta bunun ardından malzemeye eklenir ve karışım mikserle iyice çırpılır. Kalan un, kabartma tozu, öğütülmüş bademler, vanilya ve süt karışıma eklenir. Vişnelerin yarısı da harca katılır ve hepsi karıştırılır. Karışım kek kalıbına dökülür ve üzeri düzeltilir. Kalan vişneler ve file bademler karışımın üzerine serpilir. Fırına konulur ve  bademlerin rengi dönüp, kek esmerleşene kadar (1 saat) pişirilir. Fırından çıkınca  kek kalıptan çıkarılmadan  biraz soğuması beklenir. Hafif ılınınca kalıptan  çıkarılıp, yağlı kağıttan  altından alınır. Izgara teline konulup soğutulur.  Soğuduktan sonra çay ya da kahve ile çocuklara da süt ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.

19 Ağustos 2013 Pazartesi

İç Pilavlı Karnıyarık


Herkese iyi akşamlar. Pazarda küçücük patlıcanları görünce dayanamadım ve hemen aldım.  Bu patlıcanlarla karnıyarık yapmak istedim ama daha önce karnıyarık ve  deniz ürünlü karnıyarık yaptığım için alternatif bir tarif  hazırlamayı düşündüm ve " her zaman patlıcanı pilava ekliyoruz bu seferde pilavı patlıcana eklesem nasıl olur ? " dedim ve iç pilavlı karnıyarık ortaya çıktı. Farklı  bir karnıyarık isterseniz denemenizi öneririm.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
6 tane küçük boy patlıcan
1 su bardağı baldo pirinç
1 tane kuru soğan
1 çay  kaşığı dolmalık fıstık
1 çay  kaşığı  kuş üzümü
yarım çay bardağı zeytinyağı
yarım  çay kaşığı tarçın
yarım çay kaşığı yenibahar
yarım  çay kaşığı karabiber
tuz
1,5 su bardağı sıcak su
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Patlıcanlar yıkanır ve alacalı olarak soyulur. Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Sudan çıkarılıp, süzülür kurulanır. Ortadan uzunlamasına yarılır. Tavaya 1 su bardağı zeytinyağ konulur. Patlıcanlar yumuşayıp renkleri dönene kadar kızartılır. Kızaran patlıcanlar tavadan alınıp, kağıt havlu üzerine konulur ve fazla yağ alınır. Diğer tarafta
pirinç yıkanır ve süzülür. İnce ince doğranmış soğan zeytinyağında kavrulur. Ardından dolmalık fıstık tencereye eklenir ve kavrulur. Pirinç konulur ve sürekli karıştırılarak kavrulur. Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar ve kuş üzümü ilave edilip hafifçe karıştırılır. Sıcak su tencereye konulur ve  kapağı kapatılıp pişirilir.  Pilav pişince patlıcanlar bir tencereye dizilir.  Ortaları yarılarak açılan kısma pilavdan konulur. Patlıcanların yarısına gelecek kadar su konulur çok hafif zeytinyağı gezdirilir ve bir taşım pişirilip ocağın altı kapatılır. Servis tabağına alınıp yanında cacık ile servis yapılır.
AFİYET OLSUN


8 Ağustos 2013 Perşembe

Bayramınız Kutlu Olsun


Sağlıklı mutlu ve sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz güzel bir bayram olsun. Bayramınız Kutlu Olsun.

30 Temmuz 2013 Salı

Madrid 2


Madrid ile ilgili notlarımdan bugün Madrid'in müzelerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Madrid tarihi binaları ve müzeleriyle özellikle sanata ilgi duyanlar için  çok güzel bir şehir. Madrid'de mutlaka görülmesi gereken  3 ünlü müze bulunmaktadır. Reina Sofia Müzesi, Prado Müzesi ve Thyssen-Bornemizsa. Bu müzelerin yanında Palacio Real de Madrid (Kraliyet Sarayı) da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Palacio Real de Madrid (Kraliyet Sarayı): Bailen Caddesinde bulunan saray muhteşem vadi manzarası, tarihi mimarisi, özgün dekorasyonu ve görkemli meydanlarla çevrili konumuyla turistlerin ilgisini çekmektedir.
Kraliyet Sarayı ya da diğer adıyla Palacio Real, 9. yüzyılda Müslümanlar tarafından inşa edilen Alcazar Kalesi’nin bulunduğu yerde kurulmuştur. 16. yüzyılda I. Carlos ve II. Felipe tarafından tekrar inşa edilen Alcazar Kalesi; 1734’te çıkan bir yangın neticesinde yok olunca, yerine V. Felipe emriyle büyük bir saray yapılmaya karar verilmiştir. 1738 yılında yapımına başlanan bu sarayın tamamlanması ise III. Carlos’un tahtta olduğu 1764 yılında gerçekleşmiştir 135.000 m² genişliğindeki bu saray, 2.800 odadan oluşmakta ve bu odaların yalnızca 50 tanesi ziyaretçiler tarafından görülebilmektedir. Odalarda; fresko, porselen, duvar halısı ve madalya gibi tarihî birçok dekorasyon eşyasına rastlanmaktadır. 400 m²’lik geniş yemek odası, Sala de Porcelana (Çini Odası) ve Salón del Trono (Taht Odası); sarayda gezilebilecek başlıca odalar arasındadır. Sarayın içerisinde odalar dışında görülmesi gereken bir diğer yer ise ortaçağdan kalma birçok zırh ve silah koleksiyonuna sahip olan ordu müzesi, Arméria Real’dir. Bunun dışında, iç avludan eski ilaç örneklerinin incelenebildiği sarayın eczanesine (Farmacia) ve restore edilmiş laboratuarına da ulaşılabilmektedir.


Saray 1930'lu yıllara kadar kraliyet ailesinin resmi yerleşim yeriydi ancak İspanya'da yaşanan iç savaş sonrası devletin başına gelen  Franko burada yaşamak istememiştir. Günümüz kraliyet ailesi Zarzuela'da başka bir sarayda yaşadıkları için bugün saray sadece müze olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda kral ya da devlet başkanı misafirlerine özel bir davet vermek istediklerinde bu sarayı kullanmaktadırlar.



Sarayın içerisindeki salonlarda El Greco, Rubens, Caravaggio, Velazquez, Tiepolo, Mengs ve Goya gibi sanatçıların eserleri bulunmaktadır.


Prado Müzesi: 
Prado Müzesi, şehrin üç büyük müzesinin bir arada bulunduğu dünyanın sayılı bulvarları arasında olan Paseo del Prado'dadır.  Bir sıra hâlinde dizilen ağaçlar ve tarihî çeşmelerle dolu bu güzel caddenin en büyük, Madrid’in ise en prestijli müzesi sayılan Prado; aynı zamanda klasik resim sanatı örneklerinin sergilendiği dünyanın en büyük galerilerinden biri olarak bilinmektedir 




Yılda yaklaşık 3 milyon ziyaretçinin geldiği bu müze, 1785 yılında İspanya Kralı III. Carlos tarafından mimar Juan de Villanueva’ya yaptırılmıştır. VII. Fernando’nun tahtta olduğu 1819 yılında ise bu müzeye İspanya monarşisine ait 300’den fazla sanat eseri getirilmiştir. Prado’da bugün 7600 tablo, 1000 heykel, 4800 baskı, 8200 çizim ve 1000 para ile 2000 adet süs eşyası ve çeşitli sanat eseri bulunuyor  fakat sergi alanının sınırlı olması nedeniyle bu koleksiyonun yaklaşık 2.000 parçası halka açılabilmiştir. İspanyol El Greco, Velázquez, Zurbarán, Ribera, Murillo, El Bosco ve Goya; İtalyan Botticelli, Tintoretto,Titian, Caravaggio ve Veronese; Alman Albrecht Dürer, Lucas Cranach ve Baldung Grien; Flemenk Rubens, Van Dyck ve Brueghel’in eserleri; müzede sergilenen koleksiyonun öne çıkan parçaları arasındadır.

Prado müzesini gezmek  için bir gün yetmeyeceğini özellikle belirtmek isterim. Pazar günleri dışında her gün açık olan müzenin oldukça uzun bir giriş kuyruğu olduğu için erken saatlerde gitmenizde ve mutlaka girişte müzenin planlarını gösteren broşürlerden temin edip  müzeyi bu şekilde gezmenizi öneririm.




Reina Sofia Müzesi (Museo Reina Sofía)


Paseo del Prado Bulvarının  ve Madrid’in ikinci büyük müzesi Reina Sofia, çağdaş sanatın önemli örneklerini sergilemesi açısından özellikle ziyaretçiler için önemli bir yere sahiptir. Reina Sofia Müzesinin  binası, şehre daha büyük bir hastane yapılması ihtiyacı üzerine 1776 ve 1781 yılları arasında inşa edilmiştir. Kral III. Carlos’un emriyle Mimar Francisco Sabatini tarafından yapılan bina, zaman içerisinde birçok yıkım tehlikesi ve restorasyon işlemi geçirmiş; 1988 yılında ise binanın ulusal bir müze olması kararlaştırılmıştır. Müze’de Pablo Picasso’dan Salvador Dalí’ye; Joan Miró’dan Juan Gris’e kadar birçok sanatçının eserleri sergilenmektedir. 



Çağdaş resim dışında, müzede birçok modern heykel örneği de bulunmaktadır. Örneğin ünlü heykeltıraş Eduardo Chillida’nın en önemli eserleri ile İspanya tarihi konusunda birçok monografi, broşür, dergi, video, fotoğraf, slayt ve el yazması  Reina Sofia Müzesinde  bulunmaktadır.  

10 Eylül 1992'de açılan  Reina Sofia, 2,7 milyon yıllık ziyaretçi sayısı ile Prado’dan sonra İspanya’nın en çok ziyaret edilen 2. müzesidir.  İsmini, Kral I. Juan Carlos’un eşi olan Kraliçe Sofya'dan almaktadır ve anlamı da zaten “Kraliçe Sofia” demektir. 

Thyssen-Bornemisza Müzesi: Paseo del Prado  üzerinde bulunan 3. müzedir



(Fotoğraf internetten alınmıştır)

Burası Thyssen-Bornemizsa Ailesinin 2 kuşak tarafından toplanan sanat eserlerinin sergilendiği bir müzedir. İspanyol sanatçılar kadar Alman, Flaman, İtalyan, Hollandalı sanatçıların eserleri de vardır. Birinci katta natürmort, 18 ve19yylar, impresyonist, post impresyonist, expresyonist eserler sergileniyor. Zemin katta kübist, deneysel avangard, sürrealist çalışmalar vardır. Müzenin ayrıca çok güzel bir Carmen Thyssen-Bornemizsa koleksiyonu vardır. Bu kısım da 17.yy Hollandalı sanatçıların tabloları, 18.yy manzara tabloları, 19.yy Amerikan eserleri, impresyonizm, post impresyonism, 20yy abangard sanatı , kübist ve soyut eserlerden oluşuyor. 




Madrid sanat ve tarihin iç içe olduğu bir şehir  müzeleri tam anlamı ile gezmek için bir iki günün yetmeyeceğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu kadar sanat yeter biraz alışveriş ve moda olsun derseniz önereceğim ilk yer Gran Via  Bulvarı'dır. Gran Via  tiyatroları, mağazaları, otelleri ve güzel mimarisiyle Madrid‘in en ünlü ve işlek  caddesidir. Plaza de Alcala Meydanı’nda başlayan cadde Plaza de Espana ile devam eder. Cadde üzerinde yüzlerce mağaza, dükkan, otel, banka, restoran, bar, sinema ve tiyatro bulunmaktadır. Cadde  çok fazla tiyatro ve gösteri merkezine sahip olmasından dolayı, İspanya’nın Broadway’i olarak da bilinmektedir. Caddenin en önemli yönü ise çok katlı ve çok etkileyici mimarisi olan binalarıdır  ve bunlardan en önemlisi Metropolis binasıdır. 



Bu caddede alışveriş yaparken acıkırsanız size  özellikle tapasları çok güzel olan  ve deniz ürünleri ağırlıklı olan Sirena Verde Restoranını öneririm. Türklerin oldukça fazla rağbet ettiği bu restoranda ağız tadınıza göre lezzetler bulabilirsiniz.
Adres: Gran Via, 62  28013 Madrid tel: 91 547 39 10  www.restaurante-marisqueria-madrid.es
Madrid gezimizi burada noktalayıp, İspanya'daki son durağımız olan Toledo'ya doğru yola çıkıyoruz. Toledo'da buluşmak üzere hoşcakalın.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...