31 Aralık 2013 Salı
30 Aralık 2013 Pazartesi
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Herkese 2013 'ün son Pazartesinden merhaba. Koskoca bir yıl iyisiyle, kötüsüyle su gibi akıp gitti. Umarım 2014 bu yıldan çok daha iyi olur. Bugün sizlerle paylaşacağım 2013 'ün son tarifi yılbaşının klasiklerinden biri olan İç Pilavlı Tavuk Dolması. Bu tarifte iç pilavı tavuğun içine doldurup sunabileceğiniz gibi benim gibi doldurmadan da servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Malzemeler.
1 tane bütün tavuk (hindi de kullanabilirsiniz)
2 su bardağı baldo pirinç
1 tane kuru soğan
Afiyet olsun.
Malzemeler.
1 tane bütün tavuk (hindi de kullanabilirsiniz)
2 su bardağı baldo pirinç
1 tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tarçın
yarım çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
tuz
3 su bardağı sıcak su
yarım limonun suyu
1 yemek kaşığı yoğurt
yarım yemek kaşığı salça
Hazırlanışı:
Pirinç yıkanır ve süzülür. İnce ince doğranmış soğan zeytinyağında kavrulur. Ardından dolmalık fıstık tencereye eklenir ve kavrulur. Pirinç konulur ve sürekli karıştırılarak kavrulur. Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar ve kuş üzümü ilave edilip hafifçe karıştırılır. Sıcak su tencereye konulur ve kapağı kapatılıp pişirilir. (Eğer pilavı tavuğun içine dolduracaksanız pilav fırında tavuğun içinde de pişeceği için diri bırakın) Piştikten sonra pilav tencerede dinlenmeye bırakılır. Diğer tarafta tavuğun sosunu hazırlamak için bir kasede limonun suyu, yoğurt ve salça iyice karıştırılır. Tavuk sosla iyice bulanır. Unlanmış fırın poşetine soslanmış tavuk konulur ve poşetin ağzı kapatılır. Birkaç yerinden delinmiş poşetteki tavuk fırın tepsisine konulur ve önceden ısıtılmış fırında 200'C'de üzeri iyice kızarana kadar (yaklaşık 30-40 dak)pişirilir. Pilav servis tabağına alınır ve üzerine fırından çıkarılan tavuk konulur ve sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.26 Aralık 2013 Perşembe
Sıcak Sebze Salatası
Herkese güzel bir akşam dilerim.Yeniyıl yaklaşıyor yılbaşı akşamı eğer farklı bir salata yapmak istiyorsanız işte size alternatif bir salata tarifi . Bu salatayı salata olarak sunabileceğiniz gibi tavuk ya da etin yanında garnitür olarak da servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
2 adet pancar
2 adet havuç
5 adet küçük patates
1 bağ roka
1 demet maydanoz
yarım çay bardağı ceviz içi
yarım çay bardağı badem
tuz
1 limonun suyu
zeytinyağı
Hazırlanışı:
İyice yıkanıp, kabukları soyulan pancarlar dörde bölünür.Fırça ile kabukları iyice yıkanan minik patatesler kabukları soyulmadan ortadan ikiye bölünür. Yıkanan ve soyulan havuçlar doğranır. Hepsi yayvan bir cam kabın içine konulur, üzerlerine zeytinyağı gezdirilir ve iyice karıştırılıp zeytinyağı ile harmanlanırlar. Önceden ısıtılmış fırında 200 C'de üzerleri kızarıp, pancar ve patatesler pişene kadar tutulurlar. Diğer tarafta roka ve maydanoz ince ince kıyılırlar. Ceviz icleri teflon tavada renkleri kahverengiye dönene kadar kavrulur. Cevizler tavadan alınır ve tavada bademler kavrulur. Pişen sebzeler fırından alınır ve bir kaba konulur. Bu kaba yeşillikler ve kavrulmuş ceviz ve bademler de eklenir. Limon suyu ve tuz eklenir ve hepsi iyice karıştırılırlar. (Sebzeler fırında zeytinyağı ile piştiği için ben tekrar zeytinyağı eklemedim siz isterseniz ağız tadınıza göre zeytinyağı ekleyebilirsiniz) İstenirse sarımsak da konabilir. (Ben kullanmadım) Servis tabağına alınan sebzeler salata olarak ya da et veya tavuğun yanında garnitür olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
2 adet pancar
2 adet havuç
5 adet küçük patates
1 bağ roka
1 demet maydanoz
yarım çay bardağı ceviz içi
yarım çay bardağı badem
tuz
1 limonun suyu
zeytinyağı
Hazırlanışı:
İyice yıkanıp, kabukları soyulan pancarlar dörde bölünür.Fırça ile kabukları iyice yıkanan minik patatesler kabukları soyulmadan ortadan ikiye bölünür. Yıkanan ve soyulan havuçlar doğranır. Hepsi yayvan bir cam kabın içine konulur, üzerlerine zeytinyağı gezdirilir ve iyice karıştırılıp zeytinyağı ile harmanlanırlar. Önceden ısıtılmış fırında 200 C'de üzerleri kızarıp, pancar ve patatesler pişene kadar tutulurlar. Diğer tarafta roka ve maydanoz ince ince kıyılırlar. Ceviz icleri teflon tavada renkleri kahverengiye dönene kadar kavrulur. Cevizler tavadan alınır ve tavada bademler kavrulur. Pişen sebzeler fırından alınır ve bir kaba konulur. Bu kaba yeşillikler ve kavrulmuş ceviz ve bademler de eklenir. Limon suyu ve tuz eklenir ve hepsi iyice karıştırılırlar. (Sebzeler fırında zeytinyağı ile piştiği için ben tekrar zeytinyağı eklemedim siz isterseniz ağız tadınıza göre zeytinyağı ekleyebilirsiniz) İstenirse sarımsak da konabilir. (Ben kullanmadım) Servis tabağına alınan sebzeler salata olarak ya da et veya tavuğun yanında garnitür olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.
18 Aralık 2013 Çarşamba
Pırasa Böreği
Herkese güzel bir akşam dilerim. Kışın en güzel sebzelerinden biri olan pırasanın her hali bizim evde çok sevilir. Pırasa böreği de bunlardan biridir. Yapımı kolay bir alternatif börek denemek isterseniz bu pırasalı böreği hiç düşünmeden deneyin derim.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
Yarım kilo pırasa(ayıklanmış olarak)
2 adet patates
1 adet yumurta
tuz
karabiber
zeytinyağı
çörekotu
Hazırlanışı:
Ayıklanmış ve yıkanmış pırasalar küçük küçük doğranır ve tuzlu suda haşlanır. Diğer tarafta patatesler haşlanır ve rendelenir. Bir kabın içine rendelenmiş patatesler, haşlanmış pırasalar konulur. Yumurta kabın içine kırılır, tuz ve karabiber de üzerine serpilir.Tüm malzemeler iyice karıştırılıp harmanlanırlar. Fırına uygun bir cam kap zeytinyağı ile yağlanır ve karışım kaba dökülüp yayılır. Üzerine çörekotu serpilir ve önceden ısıtılmış fırında 180 'Cde üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişince fırından çıkarılan börek dilimlenerek servis tabağına alınır ve sıcak olarak çay ya da ayran ile beraber servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
Yarım kilo pırasa(ayıklanmış olarak)
2 adet patates
1 adet yumurta
tuz
karabiber
zeytinyağı
çörekotu
Hazırlanışı:
Ayıklanmış ve yıkanmış pırasalar küçük küçük doğranır ve tuzlu suda haşlanır. Diğer tarafta patatesler haşlanır ve rendelenir. Bir kabın içine rendelenmiş patatesler, haşlanmış pırasalar konulur. Yumurta kabın içine kırılır, tuz ve karabiber de üzerine serpilir.Tüm malzemeler iyice karıştırılıp harmanlanırlar. Fırına uygun bir cam kap zeytinyağı ile yağlanır ve karışım kaba dökülüp yayılır. Üzerine çörekotu serpilir ve önceden ısıtılmış fırında 180 'Cde üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişince fırından çıkarılan börek dilimlenerek servis tabağına alınır ve sıcak olarak çay ya da ayran ile beraber servis edilir.
AFİYET OLSUN.
16 Aralık 2013 Pazartesi
Pancarlı Kuskus
Hekese güzel bir hafta dilerim. Bugün size makarna ve pilava alternatif olarak etlerinizin tavuklarınızın yanında sunabileceğiniz bir kuskus tarifi vermek istiyorum. Son derece sağlıklı olan pancarı salata dışında kullanmak ve sofranıza güzel bir renk katmak isterseniz buyrun tarifime.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 paket kuskus
2 adet pancar
1 demet dereotu
1 çay bardağı dolmalık fıstık
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı:
İyice yıkanan pancarlar haşlanır ve ılınınca kabukları soyulur. Blenderla püre haline getirilirler. Diğer tarafta kuskus kaynar tuzlu suda 10 dak. haşlanır. Bir tencerenin içerisinde ısıtılan zeytinyağına dolmalık fıstıklar konulur ve bir iki dakika çevrilerek kavrulurlar (daha fazla kavrulmazlar çünkü renginin kahverengiye dönmemesi gerekiyor) Tencereye püre haline getirilen pancarlar konulur ve karıştırılır. İnce ince kıyılmış dereotu da eklenir. Hepsi karıştırılır ve kuskus da tencereye konulup rengi iyice dönene kadar karıştırılır. Kuskus iyice pancarın rengini alınca ocağın altı kapatılır ve servis tabağına alınır. İstenirse tek başına istenirse et ya da tavuğun yanında servis edilir.
AFİYET OLSUN.
13 Aralık 2013 Cuma
Hurmalı Kek
Herkese güzel bir haftasonu dilerim. Şu soğuk günlerde kek ve çay keyfi daha bir güzel oluyor. Bu nedenle bu akşam sıcacık çayınızın kahvenizin yanında yiyeceğiniz nefis bir kek tarifim var.
Afiyet olsun.
Malzemeler.
3 yumurta
3 su bardağı un
1 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
2 adet olgun Trabzon hurması
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Hazırlanışı:
Trabzon hurmaları doğranır ve blenderda püre haline getirilir. Diğer tarafta yumurta ve şeker iyice çırpılarak karıştırılır. Ardından zeytinyağı, süt, hurma püresi sırasıyla karıştırılarak karışıma eklenir. Un, kabartma tozu, tarçın ve vanilya da karışıma eklenir ve hepsi karıştırılır. Kek kalıbı yağlanır ve kek karışımı kalıba dökülür. 180 C'de ısıtılmış fırında yaklaşık bir saat pişirilir. ( Keke bir kürdan batırıp çıkarın eğer kürdan temiz çıkıyor ve kek hamuru bulaşmıyorsa kek pişmiş demektir.) Kek pişince fırından çıkarılır kendi kabının içinde kısa bir süre bekletilir ve kalıbından çıkarılıp, servis tabağına alınıp servis edilir.
AFİYET OLSUN.9 Aralık 2013 Pazartesi
Bİftek Sarma
Herkese güzel bir hafta dilerim. Bu akşam televizyonda izlediğim yemek programında yapılan bir tarifi biraz değiştirerek yaptığım bir tarif var. Tarifin orjinalinde et olarak pirzola kullanılıyordu ben biftek kullandım ayrıca iç malzemelerinde antep fıstığı vardı ben kullanmadım.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 kilo biftek (dövülmüş)
2 adet kuru soğan
1 çay bardağı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kekik
zeytinyağı
tuz
karabiber
Üzeri için:
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı su
Hazırlanışı:
Küçük küçük doğranan soğanlar ısıtılan zeytinyağında kavrulur. Tencereye salça, dolmalık fıstık, kekik, tuz ve karabiber eklenir ve birlikte kavrulur. Hazırlanan iç bifteklerin içine konulur ve biftekler sarma yapar gibi sarılırlar. Pişerken açılmamaları için kenarlarından kürdanla tutturulurlar. Tencereye dizilir ve üzerlerine su konulup pişirilirler. Diğer tarafta salça ile su karıştırılıp sos hazırlanır. Pişen biftekler bir fırın kabına konulurlar ve üzerlerine salçalı su gezdirilir. Önceden ısıtılmış fırında 180 C'de pişirilirler. Üzerleri kızarınca fırından alınır ve servis tabağına alınarak yanında püre ya da pilav ile servis edilirler.
AFİYET OLSUN.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 kilo biftek (dövülmüş)
2 adet kuru soğan
1 çay bardağı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kekik
zeytinyağı
tuz
karabiber
Üzeri için:
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı su
Hazırlanışı:
Küçük küçük doğranan soğanlar ısıtılan zeytinyağında kavrulur. Tencereye salça, dolmalık fıstık, kekik, tuz ve karabiber eklenir ve birlikte kavrulur. Hazırlanan iç bifteklerin içine konulur ve biftekler sarma yapar gibi sarılırlar. Pişerken açılmamaları için kenarlarından kürdanla tutturulurlar. Tencereye dizilir ve üzerlerine su konulup pişirilirler. Diğer tarafta salça ile su karıştırılıp sos hazırlanır. Pişen biftekler bir fırın kabına konulurlar ve üzerlerine salçalı su gezdirilir. Önceden ısıtılmış fırında 180 C'de pişirilirler. Üzerleri kızarınca fırından alınır ve servis tabağına alınarak yanında püre ya da pilav ile servis edilirler.
AFİYET OLSUN.
5 Aralık 2013 Perşembe
Fırınlanmış Pancar Salatası
Herkese güzel bir akşam dilerim. Yine haftanın ortasına geldik. Bu akşam kışın en güzel renkli sebzelerinden biri olan pancarın bir salata tarifini paylaşacağım. Daha önce yayınladığım Pancar Salatasında pancarları haşlamıştım. Bu salatada ise pancarları fırında yağlı kağıt içinde pişirdiğim için pancarlar çok daha lezzetli oldu. Sanırım bundan sonra salata yaparken daha zahmetli olmasına rağmen pancarları hep fırında pişirirerek kullanacağım.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 adet pancar
1 demet roka
200 gr beyaz peynir
1 çay bardağı ceviz içi
tuz
zeytinyağı
balzamik sirke
Hazırlanışı:
Bir fırça yardımı ile iyice yıkanan pancarlar yağlı kağıt içine konulur ve üzerine biraz zeytinyağı gezdirilip yağlı kağıt kapatılıp,önceden ısıtılmış fırında 180C'de 1 saat pişirilir. Pişen pancarlar ılınınca kabukları soyulur. Bir kaba kıyılmış roka, doğranmış pancarlar ve küp küp kesilmiş peynirler konulur. Üzerine zeytinyağı, balzamik sirke, tuz konulur ve hepsi karıştırılır. Salatanın üzerine küçük küçük bölünmüş ceviz ici de konulur ve bir kez daha hepsi karıştırılıp, salata servis tabağına alınıp, servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 adet pancar
1 demet roka
200 gr beyaz peynir
1 çay bardağı ceviz içi
tuz
zeytinyağı
balzamik sirke
Hazırlanışı:
Bir fırça yardımı ile iyice yıkanan pancarlar yağlı kağıt içine konulur ve üzerine biraz zeytinyağı gezdirilip yağlı kağıt kapatılıp,önceden ısıtılmış fırında 180C'de 1 saat pişirilir. Pişen pancarlar ılınınca kabukları soyulur. Bir kaba kıyılmış roka, doğranmış pancarlar ve küp küp kesilmiş peynirler konulur. Üzerine zeytinyağı, balzamik sirke, tuz konulur ve hepsi karıştırılır. Salatanın üzerine küçük küçük bölünmüş ceviz ici de konulur ve bir kez daha hepsi karıştırılıp, salata servis tabağına alınıp, servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Etiketler:
Kış tarifleri,
sağlıklı lezzetler,
salatalar
2 Aralık 2013 Pazartesi
Pırasa Çorbası
Herkese güzel bir hafta dilerim. Kışın en sevdiğim sebzelerinden pırasının bugün çorba tarifini vermek istiyorum.Hem lezzetli, hem de sağlıklı olan bu çorba sayesinde özellikle pırasayı sevmeyen çocuklara pırasayı çok rahat yedirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler.(4 kişilik) Tarif Adım adım 62çorba tarifleri kitabından alınmıştır.
350 gr. pırasa
1 adet kuru soğan(ben kullanmadım)
1 adet havuç
1 adet yeşil elma(ben kullanmadım)
3 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı zeytinyağı
8 su bardağı su
tuz
karabiber
1/2 limonun suyu
Hazırlanışı:
Küçük küçük doğranan soğan, pırasa, havuç ve elma bir tencereye konulur. 8 su bardağı su, zeytinyağı, kırmızı mercimek, limonun suyu, tuz ve karabiber de tencereye eklenir. Sebzeler yumuşayıncaya kadar 35-40 dak. pişirilir. Çorba blenderdan geçirilir, 1, 2 dak. daha kaynatılır ve altı kapatılır. Sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
Malzemeler.(4 kişilik) Tarif Adım adım 62çorba tarifleri kitabından alınmıştır.
350 gr. pırasa
1 adet kuru soğan(ben kullanmadım)
1 adet havuç
1 adet yeşil elma(ben kullanmadım)
3 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı zeytinyağı
8 su bardağı su
tuz
karabiber
1/2 limonun suyu
Hazırlanışı:
Küçük küçük doğranan soğan, pırasa, havuç ve elma bir tencereye konulur. 8 su bardağı su, zeytinyağı, kırmızı mercimek, limonun suyu, tuz ve karabiber de tencereye eklenir. Sebzeler yumuşayıncaya kadar 35-40 dak. pişirilir. Çorba blenderdan geçirilir, 1, 2 dak. daha kaynatılır ve altı kapatılır. Sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
28 Kasım 2013 Perşembe
Kuru Domatesli Tavuk
Kış geldiği için domatesi mutfağımdan çıkardım ve yerine kuru domates kullanmaya başladım. Bu tarifim de kuru domatesin farklı aromasıyla çok güzel bir lezzet kattığı bir tarif . Afiyet olsun.
Malzemeler:
500 gr tavuk göğsü
250 gr.mantar
2 adet yeşil biber
10 adet kuru domates
yarım demet maydanoz
tuz
karabiber
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Tavaya çok az zeytinyağı konulur, ısıtılır ve küçük küçük doğranmış yeşil biberler eklenir. Sotelenen biberlerin üzerine küçük küçük doğranan tavuklar eklenir. Tavuklar pişene kadar çevrilirler. Diğer tarafta kuru domatesler 5 dak. sıcak suda bekletilirler ve sudan çıkarılırlar. Büyüklüklerine göre 2, 3 parçaya bölünürler. Tavuklar pişince tavaya bütün halde (doğranmadan) mantarlar eklenir ve sotelenirler. Kuru domatesler , tuz ve karabiber de eklenir ve birlikte çevrilirler. En son olarak doğranmuş maydanozlar da eklenir ve bir iki dakika birlikte çevrilip, ocağın altı kapatılır. (İsterseniz bu tarifte krema da kullanabilirsiniz ama ben daha sağlıklı olması için kullanmadım) Servis tabağına alınan tavuklar sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.
25 Kasım 2013 Pazartesi
Yoğurtlu Kırmızı Lahana Salatası
Herkese iyi akşamlar. Haftaya kışın en güzel ve sağlıklı salatalarından biriyle başlıyorum. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 tane küçük kırmızı lahana
1su bardağı yoğurt
tuz
zeytinyağı
1 diş sarımsak
Hazırlanışı:
Kırmızı lahananın dış bir, iki kabuğu soyulur, kökü çıkarılır. Yıkandıktan sonra istenirse ince ince doğranır, istenirse rendelenir ya da rondo da kıyılır. Üzerine tuz dökülüp 3, 4 dakika ovulur. Suyla yıkanıp, tuzu akıtılır. Süzülmeye bırakılır. Diğer tarafta dövülmüş sarımsak ile yoğurt iyice karıştırılır. (İsterseniz sarımsak koymayabilirsiniz.) İyice süzülen lahana, yoğurt, tuz ve zeytinyağı bir kaba konulur ve iyice karıştırılır. (Yoğurdun miktarını ben az tutuyorum çok sulu ve fazla yoğurtlu sevmiyorum siz zevkinize göre yoğurt miktarını azaltıp çoğaltabilirsiniz) Servis tabağına alınan salata servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Etiketler:
Kış tarifleri,
sağlıklı lezzetler,
salatalar
15 Kasım 2013 Cuma
Balkabaklı Kek
Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 yumurta
2,5 su bardağı un
1 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı balkabağı püresi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Hazırlanışı:
Bir dilim kabak doğranır ve kaba konulup, üzerine yarım bardak su konulur. Kabaklar yumuşayıp dağılana kadar pişirilir. Pişince çatalla iyice ezilip, püre haline getirilir. Diğer tarafta yumurta ve şeker iyice çırpılarak karıştırılır. Ardından zeytinyağı, süt, balkabağı püresi sırasıyla karıştırılarak karışıma eklenir (isterseniz dövülmüş ceviz de koyabilirsiniz). Un, kabartma tozu, tarçın ve vanilya da karışıma eklenir ve hepsi karıştırılır. Kek kalıbı yağlanır ve kek karışımı kalıba dökülür. 180 C'de ısıtılmış fırında pişirilir. ( Keke bir kürdan batırıp çıkarın eğer kürdan temiz çıkıyor ve kek hamuru bulaşmıyorsa kek pişmiş demektir.) Kek pişince fırından çıkarılır kendi kabının içinde kısa bir süre bekletilir ve kalıbından çıkarılıp, servis tabağına alınıp servis edilir.
AFİYET OLSUN.11 Kasım 2013 Pazartesi
Frittata- İtalyan Omleti
Herkese güzel bir hafta dilerim. Bugün sizlerle İtalyan Omleti olarak adlandırılan peynirli ve sebzeli omlet olan Frittata tarifini paylaşacağım. Frittata bol malzemeli olduğu için normal omletten daha kalındır. Ana malzemesi yumurta olmakla beraber istediğiniz her sebzeyi ve peyniri bu omlette kullanabilirsiniz. Kalın olduğu için fırında pişirilmektedir ama isterseniz tavada da yapabilirsiniz. Tavada yaparsanız hem altının hem de üstünün çevrilerek uzun süre pişmesi gerekmektedir. Frittata kahvaltı dışındaki diğer öğünlerde de yenebilen bir lezzettir.
Malzemeler: (2 kişilik)
4 tane yumurta
1 tane küçük kuru soğan
2 tane sivri biber
10 tane mantar
100 gr. beyaz peynir
tuz
karabiber
zeytinyağı
Hazırlanışı: Yumurtalar bir kapta tuz ve karabiberle birlikte çırpılır.(Yumurtalar ne kadar çok çırpılırsa omlet o oranda kabarık olur) Soğan küçük küçük doğranır. Fırına dayanıklı bir tavaya zeytinyağı konulur ve ısıtılır. Soğanlar konulur ve pembeleşene kadar çevrilirler. Küçük küçük doğranmış biberler tavaya konulur ve sotelenirler. Dilimlenmiş mantarlar konulur ve sotelenirler. Rendelenmiş peynir de tavaya eklenir ve birlikte karıştırılır. Çırpılmış yumurta tavaya malzemelerin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış fırında 180 C'de yumurtalar kabarıncaya kadar pişirilir. Pişince fırından çıkarılır ve dilimlenerek servis yapılır.
AFİYET OLSUN
4 Kasım 2013 Pazartesi
Bulgurlu Pazı
Herkese güzel bir akşam ve iyi haftalar dilerim. Son derece yararlı bir sebze olan pazı ne yazık ki her zaman ıspanağın bir adım gerisinde kalıyor. Bu güzel sebzeye soframda mümkün olduğunca fazla yer vermeye çalışıyorum. Bu akşamki tarifimde daha sağlıklı olduğu için bulgur kullandım ama sizler isterseniz bulgur yerine pirinçte kullanabilirsiniz. Diğer pazı tariflerim: Fıstıklı pazı kavurması, Somonlu pazı böreği, Tavuklu beşamel soslu pazı sarma,
Afiyet olsun.
Malzemeler:
2 bağ pazı
1 çay bardağı bulgur
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı:
Pazılar ayıklanır, yıkanır ve doğranır. Tencereye zeytinyağı konulur ve kızdırılır. Küçük küçük doğranan soğan kavrulur. Salça tencereye eklenir ve birlikte çevrilir. Doğranmış pazı ve bulgur da tencereye konulur. Su eklenip, tuzu konulup pişirilir. Bulgurlar pişince altı kapatılır. Biraz dinlendikten sonra servis tabağına alınan bulgurlu pazı yoğurt ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
2 bağ pazı
1 çay bardağı bulgur
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı:
Pazılar ayıklanır, yıkanır ve doğranır. Tencereye zeytinyağı konulur ve kızdırılır. Küçük küçük doğranan soğan kavrulur. Salça tencereye eklenir ve birlikte çevrilir. Doğranmış pazı ve bulgur da tencereye konulur. Su eklenip, tuzu konulup pişirilir. Bulgurlar pişince altı kapatılır. Biraz dinlendikten sonra servis tabağına alınan bulgurlu pazı yoğurt ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.
1 Kasım 2013 Cuma
Balkabaklı İrmik Tatlısı
Herkese güzel bir akşam dilerim. Haftasonuna ağız tadıyla girmek için size bu akşam bir tatlı tarifim var. Balkabağı irmiğe farklı bir aroma ve renk kattığı için bu hafif sütlü tatlıyı tatlı sevmeyenler bile zevkle yiyebilirler. Tam mevsimi olan balkabağı ile ilgili diğer tariflerim: Kaymaklı Balkabağı Tatlısı, Balkabaklı Muhallebi 1, Balkabaklı Muhallebi 2, Kabak Tatlısı, Balkabağı Çorbası
Afiyet olsun.
Malzemeler:
Yarım kilo balkabağı
1 lt.süt
10 kaşık irmik
Hazırlanışı:
Ayıklanıp, dilimlenmiş kabaklar haşlanır ve ılınınca ezilerek püre haline getirilirler. Bir tencerede süt ile bal kabağı püresi mikser ile kabaklar su gibi olana kadar iyice karıştırılır. Tencereye toz şeker, irmik ilave edilir (toz şeker miktarını ağız tadınıza göre arttırıp, azaltabilirsiniz) ve karıştırılarak kaynatılır. Muhallebi kıvamına gelince vanilya eklenir ve bir iki karıştırılıp, altı kapatılır. Islatılmış kaselere dökülür (ben porsiyonluk kaseler kullandım ama siz isterseniz tümünü cam bir kaba döküp servis sırasında dilimleyebilirsiniz) Buzdolabında soğutulurlar. Soğuyunca üzerlerine dövülmüş ceviz içi ya da dövülmüş şamfıstığı serpilip servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
Yarım kilo balkabağı
1 lt.süt
10 kaşık irmik
12 kaşık toz şeker
1 paket vanilya
üzeri için:
istenilen miktarda dövülmüş ceviz içi ya da dövülmüş şamfıstığıHazırlanışı:
Ayıklanıp, dilimlenmiş kabaklar haşlanır ve ılınınca ezilerek püre haline getirilirler. Bir tencerede süt ile bal kabağı püresi mikser ile kabaklar su gibi olana kadar iyice karıştırılır. Tencereye toz şeker, irmik ilave edilir (toz şeker miktarını ağız tadınıza göre arttırıp, azaltabilirsiniz) ve karıştırılarak kaynatılır. Muhallebi kıvamına gelince vanilya eklenir ve bir iki karıştırılıp, altı kapatılır. Islatılmış kaselere dökülür (ben porsiyonluk kaseler kullandım ama siz isterseniz tümünü cam bir kaba döküp servis sırasında dilimleyebilirsiniz) Buzdolabında soğutulurlar. Soğuyunca üzerlerine dövülmüş ceviz içi ya da dövülmüş şamfıstığı serpilip servis edilir.
AFİYET OLSUN.
28 Ekim 2013 Pazartesi
Mantarlı Tavuklu Makarna
Herkese güzel bir akşam dilerim. Uzun süredir makarna tarifi vermediğimi farkedince hemen bu akşam bir makarna tarifini sizinle paylaşmak istedim.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 paket fırın spagetti ( Bucatini)
3 adet tavuk göğsü
200 gr.mantar
2 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 çay bardağı rendelenmiş parmesan peynir
tuz
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Fırın spagetti 10 dak. tuzlu kaynar suda haşlanır. Diğer tarafta bir wokta zeytinyağı ısıtılır ve içine dövülmüş sarımsaklar konulur ve sotelenir. Tavaya küçük küçük dilimlenmiş tavuklar konulur ve pişene kadar çevrilirler. Tavaya doğranmış mantarlar eklenir ve mantarlar pişene kadar çevrilirler. Tuz ve ince ince kıyılmış maydanoz da tavaya konulur bir iki çevrilip, haşlanmış ve süzülmüş makarna tavaya eklenir. Rendelenmiş parmesan da eklenip tüm malzemeler makarna ile birlikte karıştırılırlar. İyice karışan makarna bir iki dakika daha pişirilir ve ocağın altı kapatılır. Servis tabağına alınan makarna sıcak sıcak hemen servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 paket fırın spagetti ( Bucatini)
3 adet tavuk göğsü
200 gr.mantar
2 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 çay bardağı rendelenmiş parmesan peynir
tuz
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Fırın spagetti 10 dak. tuzlu kaynar suda haşlanır. Diğer tarafta bir wokta zeytinyağı ısıtılır ve içine dövülmüş sarımsaklar konulur ve sotelenir. Tavaya küçük küçük dilimlenmiş tavuklar konulur ve pişene kadar çevrilirler. Tavaya doğranmış mantarlar eklenir ve mantarlar pişene kadar çevrilirler. Tuz ve ince ince kıyılmış maydanoz da tavaya konulur bir iki çevrilip, haşlanmış ve süzülmüş makarna tavaya eklenir. Rendelenmiş parmesan da eklenip tüm malzemeler makarna ile birlikte karıştırılırlar. İyice karışan makarna bir iki dakika daha pişirilir ve ocağın altı kapatılır. Servis tabağına alınan makarna sıcak sıcak hemen servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
21 Ekim 2013 Pazartesi
Dalyan Köfte
Herkese güzel bir hafta dilerim. Haftaya çok sevilen ve çok lezzetli bir tarif ile başlamak istedim.
Afiyet olsun.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
500 gr. köftelik kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet kuru soğan
1 dilim bayat ekmek içi
1 adet yumurta
karabiber
tuz
kimyon
köfte baharı
2 adet haşlanmış yumurta
2 adet haşlanmış havuç
1 adet yumurtanın beyazı
zeytinyağı
Hazırlanışı
Bir kabın içine kıyma, iyice kıyılmış(rendelenirse daha iyi olur) soğan, ıslatılıp suyu sıkılmış ve ufalanmış ekmek içi, yumurta, istenilen miktarda tuz, karabiber, kimyon ve köftebaharı konulur. Tüm malzeme iyice karıştırılarak yoğurulur. Yoğurulan kıyma alüminyum folyo üzerinde bir, iki cm. kalınlığında düz bir hale getirilir. Üzerine yumurtalar ve yanlarına da havuçlar konulur. Rulo şeklinde sarılır. Fırın tepsisine yerleştirilir. Yumurtanın beyazı ile zeytinyağı karıştırılır ve üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış fırında 175 C'de üzeri kızarana kadar pişirilir. Piştikten sonra fırından çıkarılır ve dilimlenerek patates püresi ile birlikte servis yapılır.
AFİYET OLSUN
15 Ekim 2013 Salı
27 Eylül 2013 Cuma
Çikolatalı Sünger Kurabiye
Herkese güzel bir akşam dilerim. Haftasonu çayınızın kahvenizin yanına yapabileceğiniz bir kurabiye tarifi paylaşmak istiyorum bu akşam. Afiyet olsun.
(Tarif Beyaz Fırın'ın kurabiyeler kitabından alınmıştır)
Malzemeler: (70 adet)
250 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
250 gr. pudra şekeri
5 tane yumurta
300 gr. un
1 çay kaşığı vanilya
180 gr. bitter çikolata
2 çay kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Fırın 150 C'de ısıtılır. Fırın tepsileri hafif yağlanıp,un serpilir. Tereyağı derin bir kasenin içinde mikserle karıştırılıp yumuşatılır. Pudra şekeri de kaseye eklenir ve kabartmadan karıştırılır. Yumurtalar tek tek ilave edilir. Un ve vanilya elenip karışıma eklenip çırpmadan karıştırılır. Hamur ucuna düz duy takılmış torbaya doldurulur ve fırın tepsilerine ceviz büyüklüğünde toplar sıkılır. Önceden ısıtılmış fırında 10 dak. pişirilir. Tepsiler fırından çıkarılıp soğumaya bırakılır. Diğer tarafta çikolata benmari usulu eritilir. Zeytinyağı eklenip karıştırılır. Soğuyan kurabiyelerin uçları çikolataya batırılır. Yağlı kağıt üzerinde çikolatanın donması beklenir. Çikolata donunca kurabiyeler çay ya da kahve ile çocuklara da sütle beraber ikram edilir.
AFİYET OLSUN.
(Tarif Beyaz Fırın'ın kurabiyeler kitabından alınmıştır)
Malzemeler: (70 adet)
250 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
250 gr. pudra şekeri
5 tane yumurta
300 gr. un
1 çay kaşığı vanilya
180 gr. bitter çikolata
2 çay kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Fırın 150 C'de ısıtılır. Fırın tepsileri hafif yağlanıp,un serpilir. Tereyağı derin bir kasenin içinde mikserle karıştırılıp yumuşatılır. Pudra şekeri de kaseye eklenir ve kabartmadan karıştırılır. Yumurtalar tek tek ilave edilir. Un ve vanilya elenip karışıma eklenip çırpmadan karıştırılır. Hamur ucuna düz duy takılmış torbaya doldurulur ve fırın tepsilerine ceviz büyüklüğünde toplar sıkılır. Önceden ısıtılmış fırında 10 dak. pişirilir. Tepsiler fırından çıkarılıp soğumaya bırakılır. Diğer tarafta çikolata benmari usulu eritilir. Zeytinyağı eklenip karıştırılır. Soğuyan kurabiyelerin uçları çikolataya batırılır. Yağlı kağıt üzerinde çikolatanın donması beklenir. Çikolata donunca kurabiyeler çay ya da kahve ile çocuklara da sütle beraber ikram edilir.
AFİYET OLSUN.
Etiketler:
çay saati,
çocuklar için tarifler,
kahve keyfi,
kurabiye
2 Eylül 2013 Pazartesi
Izgara Sebzeli Sandviç
Herkese merhaba. Bu akşam son derece sağlıklı bir açık sandviç tarifi var. Malzemelerde sınır yok istediğiniz her sebzeyi kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Malzemeler
1 dilim tam tahıllı ekmek
1 tane küçük boy patlıcan
1 tane kırmızı biber
1 tane sarı biber
1 tane yeşil biber
2 dilim hellim peyniri
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Bir kapta tuz, karabiber ve zeytinyağı karıştırılıp sos hazırlanır. Patlıcan alacalı soyulur, verev olarak kesilir.Biberler ayıklanıp, şerit halinde kesilir. Hepsi sos ile karıştırılır. Sebzeler teflon tavada ya da fırında ızgara yapılır. Dilimlenmiş hellim peynirleri de ızgaraya konulur. Izgaradan alınan sebzeler istenilen sırayla ekmeğin üzerine yerleştirilir. En üstte hellim peynirler konulur ve sandviç servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Afiyet olsun.
Malzemeler
1 dilim tam tahıllı ekmek
1 tane küçük boy patlıcan
1 tane kırmızı biber
1 tane sarı biber
1 tane yeşil biber
2 dilim hellim peyniri
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Bir kapta tuz, karabiber ve zeytinyağı karıştırılıp sos hazırlanır. Patlıcan alacalı soyulur, verev olarak kesilir.Biberler ayıklanıp, şerit halinde kesilir. Hepsi sos ile karıştırılır. Sebzeler teflon tavada ya da fırında ızgara yapılır. Dilimlenmiş hellim peynirleri de ızgaraya konulur. Izgaradan alınan sebzeler istenilen sırayla ekmeğin üzerine yerleştirilir. En üstte hellim peynirler konulur ve sandviç servis yapılır.
AFİYET OLSUN
24 Ağustos 2013 Cumartesi
Vişneli Bademli Kek
Herkese güzel bir haftasonu dilerim. Vişnenin en güzel zamanında olduğumuz için bugün size vişneli bir kek tarifi vermek istiyorum. Bu kek görüntüsü, tok dokusu ve tadı ile normal keklerden biraz farklı ayrıca içinde vişne ve badem olduğu için lezzeti de garanti. Alternatif bir kek isteyenlere öneririm.
Afiyet olsun.
Malzemeler: (8 kişilik) Tarif adım adım kekler kitabından alınmıştır.
150 gr. tereyağı
150 gr.toz şeker
2 büyük yumurta
250 gr. un
1 çay kaşığı kabartma tozu
150 gr. öğütülmüş badem
1 çay kaşığı vanilya
75 ml. süt
400 gr. çekirdekleri çıkarılmış vişne
25 gr. file badem
Hazırlanışı:
Fırın önceden 180 C'de ısıtılır. 20 cm.lik derin yuvarlak kelepçeli kek kabı yağlanıp, tabanına yağlı kağıt konulur. Bir kasede oda sıcaklığındaki tereyağı ve toz şeker krema kıvamına gelene kadar iyice çırpılır. Yumurtalardan ilki karışıma konur ardından bir kaşık un eklenir ve ikinci yumurta bunun ardından malzemeye eklenir ve karışım mikserle iyice çırpılır. Kalan un, kabartma tozu, öğütülmüş bademler, vanilya ve süt karışıma eklenir. Vişnelerin yarısı da harca katılır ve hepsi karıştırılır. Karışım kek kalıbına dökülür ve üzeri düzeltilir. Kalan vişneler ve file bademler karışımın üzerine serpilir. Fırına konulur ve bademlerin rengi dönüp, kek esmerleşene kadar (1 saat) pişirilir. Fırından çıkınca kek kalıptan çıkarılmadan biraz soğuması beklenir. Hafif ılınınca kalıptan çıkarılıp, yağlı kağıttan altından alınır. Izgara teline konulup soğutulur. Soğuduktan sonra çay ya da kahve ile çocuklara da süt ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.
19 Ağustos 2013 Pazartesi
İç Pilavlı Karnıyarık
Herkese iyi akşamlar. Pazarda küçücük patlıcanları görünce dayanamadım ve hemen aldım. Bu patlıcanlarla karnıyarık yapmak istedim ama daha önce karnıyarık ve deniz ürünlü karnıyarık yaptığım için alternatif bir tarif hazırlamayı düşündüm ve " her zaman patlıcanı pilava ekliyoruz bu seferde pilavı patlıcana eklesem nasıl olur ? " dedim ve iç pilavlı karnıyarık ortaya çıktı. Farklı bir karnıyarık isterseniz denemenizi öneririm.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
6 tane küçük boy patlıcan
1 su bardağı baldo pirinç
1 tane kuru soğan
1 tane kuru soğan
1 çay kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı kuş üzümü
yarım çay bardağı zeytinyağı
yarım çay kaşığı tarçın
yarım çay kaşığı yenibahar
yarım çay kaşığı karabiber
tuz
1,5 su bardağı sıcak su
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Patlıcanlar yıkanır ve alacalı olarak soyulur. Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Sudan çıkarılıp, süzülür kurulanır. Ortadan uzunlamasına yarılır. Tavaya 1 su bardağı zeytinyağ konulur. Patlıcanlar yumuşayıp renkleri dönene kadar kızartılır. Kızaran patlıcanlar tavadan alınıp, kağıt havlu üzerine konulur ve fazla yağ alınır. Diğer tarafta
pirinç yıkanır ve süzülür. İnce ince doğranmış soğan zeytinyağında kavrulur. Ardından dolmalık fıstık tencereye eklenir ve kavrulur. Pirinç konulur ve sürekli karıştırılarak kavrulur. Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar ve kuş üzümü ilave edilip hafifçe karıştırılır. Sıcak su tencereye konulur ve kapağı kapatılıp pişirilir. Pilav pişince patlıcanlar bir tencereye dizilir. Ortaları yarılarak açılan kısma pilavdan konulur. Patlıcanların yarısına gelecek kadar su konulur çok hafif zeytinyağı gezdirilir ve bir taşım pişirilip ocağın altı kapatılır. Servis tabağına alınıp yanında cacık ile servis yapılır.
AFİYET OLSUN
8 Ağustos 2013 Perşembe
30 Temmuz 2013 Salı
Madrid 2
Madrid ile ilgili notlarımdan bugün Madrid'in müzelerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Madrid tarihi binaları ve müzeleriyle özellikle sanata ilgi duyanlar için çok güzel bir şehir. Madrid'de mutlaka görülmesi gereken 3 ünlü müze bulunmaktadır. Reina Sofia Müzesi, Prado Müzesi ve Thyssen-Bornemizsa. Bu müzelerin yanında Palacio Real de Madrid (Kraliyet Sarayı) da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Palacio Real de Madrid (Kraliyet Sarayı): Bailen Caddesinde bulunan saray muhteşem vadi manzarası, tarihi mimarisi, özgün dekorasyonu ve görkemli meydanlarla çevrili konumuyla turistlerin ilgisini çekmektedir.
Kraliyet Sarayı ya da diğer adıyla Palacio
Real, 9. yüzyılda Müslümanlar tarafından inşa edilen Alcazar
Kalesi’nin bulunduğu yerde kurulmuştur. 16. yüzyılda I. Carlos ve II. Felipe
tarafından tekrar inşa edilen Alcazar Kalesi; 1734’te çıkan bir yangın
neticesinde yok olunca, yerine V. Felipe emriyle büyük bir saray yapılmaya
karar verilmiştir. 1738 yılında yapımına başlanan bu sarayın tamamlanması ise
III. Carlos’un tahtta olduğu 1764 yılında gerçekleşmiştir 135.000 m²
genişliğindeki bu saray, 2.800 odadan oluşmakta ve bu odaların yalnızca 50
tanesi ziyaretçiler tarafından görülebilmektedir. Odalarda; fresko, porselen,
duvar halısı ve madalya gibi tarihî birçok dekorasyon eşyasına rastlanmaktadır.
400 m²’lik geniş yemek odası, Sala de Porcelana (Çini Odası) ve Salón del Trono (Taht Odası);
sarayda gezilebilecek başlıca odalar arasındadır. Sarayın içerisinde odalar dışında görülmesi gereken bir diğer
yer ise ortaçağdan kalma birçok zırh ve silah koleksiyonuna sahip olan ordu
müzesi, Arméria Real’dir.
Bunun dışında, iç avludan eski ilaç örneklerinin incelenebildiği sarayın
eczanesine (Farmacia)
ve restore edilmiş laboratuarına da ulaşılabilmektedir.
Saray 1930'lu yıllara kadar kraliyet ailesinin resmi yerleşim yeriydi ancak İspanya'da yaşanan iç savaş sonrası devletin başına gelen Franko burada yaşamak istememiştir. Günümüz kraliyet ailesi Zarzuela'da başka bir sarayda yaşadıkları için bugün saray sadece müze olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda kral ya da devlet başkanı misafirlerine özel bir davet vermek istediklerinde bu sarayı kullanmaktadırlar.
Sarayın içerisindeki salonlarda El Greco, Rubens, Caravaggio, Velazquez, Tiepolo, Mengs ve Goya gibi sanatçıların eserleri bulunmaktadır.
Prado Müzesi:
Prado Müzesi, şehrin üç büyük müzesinin bir
arada bulunduğu dünyanın sayılı bulvarları arasında olan Paseo del Prado'dadır. Bir sıra hâlinde
dizilen ağaçlar ve tarihî çeşmelerle dolu bu güzel caddenin en büyük, Madrid’in
ise en prestijli müzesi sayılan Prado; aynı zamanda klasik resim sanatı
örneklerinin sergilendiği dünyanın en büyük galerilerinden biri olarak
bilinmektedir
Yılda yaklaşık 3 milyon ziyaretçinin geldiği bu müze, 1785
yılında İspanya Kralı III. Carlos tarafından mimar Juan de Villanueva’ya
yaptırılmıştır. VII. Fernando’nun tahtta olduğu 1819 yılında ise bu müzeye
İspanya monarşisine ait 300’den fazla sanat eseri getirilmiştir. Prado’da bugün 7600 tablo, 1000 heykel,
4800 baskı, 8200 çizim ve 1000 para ile 2000 adet süs eşyası ve çeşitli sanat
eseri bulunuyor fakat sergi alanının sınırlı olması nedeniyle bu koleksiyonun
yaklaşık 2.000 parçası halka açılabilmiştir. İspanyol El Greco, Velázquez,
Zurbarán, Ribera, Murillo, El Bosco ve Goya; İtalyan Botticelli,
Tintoretto,Titian, Caravaggio ve Veronese; Alman Albrecht Dürer, Lucas Cranach
ve Baldung Grien; Flemenk Rubens, Van Dyck ve Brueghel’in eserleri; müzede
sergilenen koleksiyonun öne çıkan parçaları arasındadır.
Prado müzesini gezmek için bir gün yetmeyeceğini özellikle belirtmek isterim. Pazar günleri dışında her gün açık olan müzenin oldukça uzun bir giriş kuyruğu olduğu için erken saatlerde gitmenizde ve mutlaka girişte müzenin planlarını gösteren broşürlerden temin edip müzeyi bu şekilde gezmenizi öneririm.
Reina Sofia
Müzesi (Museo Reina Sofía)
Paseo del Prado Bulvarının ve Madrid’in ikinci büyük müzesi Reina Sofia,
çağdaş sanatın önemli örneklerini sergilemesi açısından özellikle ziyaretçiler
için önemli bir yere sahiptir. Reina Sofia Müzesinin binası, şehre daha büyük bir hastane
yapılması ihtiyacı üzerine 1776 ve 1781 yılları arasında inşa edilmiştir. Kral
III. Carlos’un emriyle Mimar Francisco Sabatini tarafından yapılan bina, zaman
içerisinde birçok yıkım tehlikesi ve restorasyon işlemi geçirmiş; 1988 yılında
ise binanın ulusal bir müze olması kararlaştırılmıştır. Müze’de Pablo Picasso’dan Salvador Dalí’ye; Joan Miró’dan Juan
Gris’e kadar birçok sanatçının eserleri sergilenmektedir.
Çağdaş resim dışında, müzede birçok modern heykel örneği de bulunmaktadır.
Örneğin ünlü heykeltıraş Eduardo Chillida’nın en önemli eserleri ile İspanya
tarihi konusunda birçok monografi, broşür, dergi, video, fotoğraf, slayt ve el
yazması Reina Sofia Müzesinde bulunmaktadır.
10 Eylül 1992'de açılan Reina Sofia, 2,7 milyon yıllık ziyaretçi sayısı ile Prado’dan sonra İspanya’nın
en çok ziyaret edilen 2. müzesidir. İsmini, Kral I. Juan Carlos’un eşi olan Kraliçe Sofya'dan almaktadır ve anlamı da zaten “Kraliçe Sofia” demektir.
Thyssen-Bornemisza Müzesi: Paseo del Prado üzerinde bulunan 3. müzedir
(Fotoğraf internetten alınmıştır)
Burası
Thyssen-Bornemizsa Ailesinin 2 kuşak tarafından toplanan sanat eserlerinin
sergilendiği bir müzedir. İspanyol sanatçılar kadar
Alman, Flaman, İtalyan, Hollandalı sanatçıların eserleri de vardır. Birinci katta
natürmort, 18 ve19yylar, impresyonist, post impresyonist, expresyonist eserler
sergileniyor. Zemin katta kübist, deneysel avangard, sürrealist çalışmalar vardır.
Müzenin ayrıca çok güzel bir Carmen
Thyssen-Bornemizsa koleksiyonu
vardır. Bu kısım da 17.yy Hollandalı sanatçıların tabloları, 18.yy manzara
tabloları, 19.yy Amerikan eserleri, impresyonizm, post impresyonism, 20yy
abangard sanatı , kübist ve soyut eserlerden oluşuyor.
Madrid sanat ve tarihin iç içe olduğu bir şehir müzeleri tam anlamı ile gezmek için bir iki günün yetmeyeceğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu kadar sanat yeter biraz alışveriş ve moda olsun derseniz önereceğim ilk yer Gran Via Bulvarı'dır. Gran Via tiyatroları, mağazaları, otelleri ve güzel mimarisiyle Madrid‘in en ünlü ve işlek caddesidir. Plaza de Alcala Meydanı’nda başlayan cadde Plaza de Espana ile devam eder. Cadde üzerinde yüzlerce mağaza, dükkan, otel, banka, restoran, bar, sinema ve tiyatro bulunmaktadır. Cadde çok fazla
tiyatro ve gösteri merkezine sahip olmasından dolayı, İspanya’nın Broadway’i
olarak da bilinmektedir. Caddenin en önemli yönü ise çok katlı ve çok etkileyici mimarisi olan binalarıdır ve bunlardan en önemlisi Metropolis binasıdır.
Bu caddede alışveriş yaparken acıkırsanız size özellikle tapasları çok güzel olan ve deniz ürünleri ağırlıklı olan Sirena Verde Restoranını öneririm. Türklerin oldukça fazla rağbet ettiği bu restoranda ağız tadınıza göre lezzetler bulabilirsiniz.
Adres: Gran Via, 62 28013 Madrid tel: 91 547 39 10 www.restaurante-marisqueria-madrid.es
Madrid gezimizi burada noktalayıp, İspanya'daki son durağımız olan Toledo'ya doğru yola çıkıyoruz. Toledo'da buluşmak üzere hoşcakalın.
Bu caddede alışveriş yaparken acıkırsanız size özellikle tapasları çok güzel olan ve deniz ürünleri ağırlıklı olan Sirena Verde Restoranını öneririm. Türklerin oldukça fazla rağbet ettiği bu restoranda ağız tadınıza göre lezzetler bulabilirsiniz.
Adres: Gran Via, 62 28013 Madrid tel: 91 547 39 10 www.restaurante-marisqueria-madrid.es
Madrid gezimizi burada noktalayıp, İspanya'daki son durağımız olan Toledo'ya doğru yola çıkıyoruz. Toledo'da buluşmak üzere hoşcakalın.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)