Hilal yöresel yemekler yaptığında fotoğraflara dalar gider, hayran hayran seyrederim. Geçtiğimiz Mayıs ayında bu yöreye yaptığım gezide Mardin'de Cercis Murat Paşa konağında yediğim bir tatlı beni mest etmişti. Bunun ne olduğunu sorduğumda bana Mardin-Midyat yöresine özel pekmezle yapılan "Harire tatlısı" olduğunu söylediler. Dondurmayla beraber sunulan son derece hafif bu tatlı o zamandan beri hep aklımdaydı. Sıcak geçen Ramazan günlerinde hafif , serin ve farklı bir tatlı düşünürken birden aklıma o güzel tatlı geldi ve hemen ilk kez Harire'yi denedim. Dondurma ile soğuk soğuk yenen bu hafif tatlıyı iftar için sizlere de öneririm.
Malzemeler. ( 6 kişilik)
1 su bardağı pekmez
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
yarım tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yeni bahar
ceviz içi(istenilen miktarda)
sade dondurma
Hazırlanışı:
Pekmez, un, tozşeker, su bir tencereye konulur ve mikser ile iyice çırpılır. Orta derece ateşte yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir. Hafif kaynamaya başlayınca tarçın, yenibahar eklenir ve karıştırılır. Kaynayınca altı kapatılır ve kaselerin yarısına kadar boşaltılır. Üzerine ayıklanmış ve dövülmüş ceviz (dişe gelecek kadar büyüklükte olmalı un ufak dövülmemeli) konulur(istediğiniz miktarda koyabilirsiniz) Üzerine tekrar karışım dökülür. Hafif ılınınca buzdolabına konulur ve iyice soğuması beklenir. İyice soğuyunca buzdolabından çıkarılır ve üzerine sade dondurma konulup, soğuk soğuk servis edilir.
AFİYET OLSUN