31 Aralık 2014 Çarşamba
29 Aralık 2014 Pazartesi
Cornflakesli (Mısır Gevrekli) Tavuk
Herkese iyi akşamlar. Bir yılbaşı klasiği olan iç pilavlı tavuk dolması yerine alternatif bir lezzet arayanlar için bir tarifim var bu akşam. Cornflakesli tavuğu iç pilav ve salata ile yılbaşı sofranızda konuklarınıza iç rahatlığı ile sunabilirsiniz. İç pilavlı tavuk dolması tarifi için buraya tık tık.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
8 parça kalça kemiksiz tavuk
tavukların üzerini kapatacak kadar sade cornflakes
1 paket krema
tuz
karabiber
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı: Cam bir fırın kabının zeminine kremanın yarısı dökülüp, tüm zemine yayılır. Daha önceden haşlanmış tavuklar didiklenip kabın zeminine döşenir. Üzerine tuz, karabiber serpilir. Kremanın kalanı tavukların her yerine gelecek şekilde dökülür. Cornflakes (mısır gevreği) tüm tavuğun üzerini kapatacak şekilde kaba tavukların üzerine yayılır. Cornflakesin kremayı biraz emmesi beklendikten sonra üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir ve önceden ısıtılmış fırında 180'C'de cornflakesin üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. Üzeri kızarınca fırından çıkarılır ve pilav ve salata ile birlikte sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.
27 Aralık 2014 Cumartesi
Turplu Salata
Herkese iyi akşamlar. Yılbaşı sofrası için öneri tariflerimde bu akşam bir salata tarifim var. Yılbaşı menünüzü hazırlarken yapımı kolay, zaman almayan ve lezzetli bir salata alternatifi arıyorsanız bu salatayı denemenizi öneririm. Böylece hem zamanınızı ve enerjinizi diğer yemeklerinize ayırır, hem de lezzetli ve görünümü güzel bir salata sofranızda yerini alır. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 adet kıvırcık salata
4 adet orta boy kırmızı turp
1 demet roka
yarım çay bardağı ayıklanmış nar
tuz
1 limonun suyu
zeytinyağı
Hazırlanışı: Kıvırcık salata, roka yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Turplar ayıklanır, yıkanırlar. Kıvırcık salata ince, ince bir kabın içine kıyılır. İçine ince ince kıyılan roka eklenir. Alaca olarak soyulan ve dilimlenen turplar da salataya konulur. Diğer tarafta limonun suyu, zeytinyağı ve tuz bir kasede iyice karıştırılıp salatanın sosu hazırlanır. Sos salataya dökülür ve iyice karıştırılıp, harmanlanır. Servis tabağına alınan salatanın üzerine ayıklanmış narlar dökülür ve salata yılbaşı sofrasındaki yerini alır.
AFİYET OLSUN.
Malzemeler:
1 adet kıvırcık salata
4 adet orta boy kırmızı turp
1 demet roka
yarım çay bardağı ayıklanmış nar
tuz
1 limonun suyu
zeytinyağı
Hazırlanışı: Kıvırcık salata, roka yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Turplar ayıklanır, yıkanırlar. Kıvırcık salata ince, ince bir kabın içine kıyılır. İçine ince ince kıyılan roka eklenir. Alaca olarak soyulan ve dilimlenen turplar da salataya konulur. Diğer tarafta limonun suyu, zeytinyağı ve tuz bir kasede iyice karıştırılıp salatanın sosu hazırlanır. Sos salataya dökülür ve iyice karıştırılıp, harmanlanır. Servis tabağına alınan salatanın üzerine ayıklanmış narlar dökülür ve salata yılbaşı sofrasındaki yerini alır.
AFİYET OLSUN.
26 Aralık 2014 Cuma
Limonlu Kek
Herkese iyi akşamlar. Çayınızın, kahvenizin yanına limon aromalı nefis bir kek tarifim var bu akşam.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 adet yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağından biraz az süt (kalan limon suyuna ekleniyor)
1 su bardağı zeytinyağı
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet limonun suyu (limon çok sulu ise yarısı kullanılır)
1 adet rendelenmiş limon kabuğu (Tarif hamaratanne.com'dan alınmıştır)
Hazırlanışı:
Yumurtalar toz şeker ile beyaz renkli bir kıvam alana kadar iyice çırpılır. Üzerine un, zeytinyağı, süt, kabartma tozu, vanilya eklenir ve iyice çırpılır. Kıvam alınca limon kabuğu rendesi, limonun suyu, yoğurt ve sütün kalanı eklenir ve çırpılır. Kek hamuru iyice karışınca yağlanmış kek kalıbına dökülür ve 175 'C fırında yaklaşık 40 dak. pişirilir. (Keke bir kürdan batırıldığında kürdan temiz çıkıyorsa ve kek hamuru bulaşmıyorsa kek pişmiş demektir) Kek pişince fırından alınır ve kendi kabının içerisinde bir süre bekletilir. Kek kalıbından çıkarılan kek servis tabağına alınır ve servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 adet yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağından biraz az süt (kalan limon suyuna ekleniyor)
1 su bardağı zeytinyağı
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet limonun suyu (limon çok sulu ise yarısı kullanılır)
1 adet rendelenmiş limon kabuğu (Tarif hamaratanne.com'dan alınmıştır)
Hazırlanışı:
Yumurtalar toz şeker ile beyaz renkli bir kıvam alana kadar iyice çırpılır. Üzerine un, zeytinyağı, süt, kabartma tozu, vanilya eklenir ve iyice çırpılır. Kıvam alınca limon kabuğu rendesi, limonun suyu, yoğurt ve sütün kalanı eklenir ve çırpılır. Kek hamuru iyice karışınca yağlanmış kek kalıbına dökülür ve 175 'C fırında yaklaşık 40 dak. pişirilir. (Keke bir kürdan batırıldığında kürdan temiz çıkıyorsa ve kek hamuru bulaşmıyorsa kek pişmiş demektir) Kek pişince fırından alınır ve kendi kabının içerisinde bir süre bekletilir. Kek kalıbından çıkarılan kek servis tabağına alınır ve servis yapılır.
AFİYET OLSUN
22 Aralık 2014 Pazartesi
Düğün Çorbası
Herkese iyi akşamlar. Yılbaşı yaklaşırken yılbaşı sofrası için alternatif bir çorba tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Rumeli'den mutfağımıza gelen Düğün Çorbası lezzeti ile yılbaşı akşamı güzel bir tat olarak sofranızda yer alabilir. Afiyet olsun.
Düğün Çorbası: Çorbalar Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Sebze, et ve sakatat kullanılarak hazırlanan çorbalara bu yörenin mutfağında sıklıkla raslarız. Özellikle köy mutfaklarının çoğunda çorba mutlaka aranır. Bu emek yoğun bağ bahçe işlerinde yorulacaklar için, günü zinde geçirmenin, ya da genellikle çetin kış koşullarının etkili olduğu yörede vücudu sıcak ve sağlıklı tutmanın da yolu olarak görülür. Limonlu terbiye Rumeli mutfağından mutfak kültürümüze girmiş bir çorba terbiyeleme yöntemidir. Düğün çorbasında da bu terbiyenin uygulanışına yer verilmektedir.
Öte yandan, bazı özel kutlamalar için özellikli aranan çorbalar da vardır. İşte düğün çorbası da isminden anlaşılacağı üzere, özellikle düğün, sünnet yemeği gibi kutlamalarda sofrada yer bulur. Bu çorbayı Trakya' da olduğu gibi, özellikle Rumeli' de Bulgaristan' ın Türk nüfusunun çoğunlukta olduğu yerlerinde hala görmekteyiz. Üstelik damağa doyumsuz tad veren içimiyle, çorbaların hası olmak gibi bir nam ile bilinir. Öte yandan bu çorbanın otantik hazırlanışında gerdan yer alsa da, bazı yerlerde kuzu etiyle de aynı yöntem izlenerek hazırlanır.(Yazı internetten alıntıdır)
Malzemeler:
500 gr. gerdan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı etsuyu
1 çay bardağı süt
tuz
karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
kırmızı pul biber
terbiye için:
1 adet yumurtanın sarısı
yarım limonun suyu
Hazırlanışı:
Gerdan bir tencereye konulur ve üzerini geçecek kadar su eklenip, haşlanır. Haşlanan etler kemiklerinden ayrılıp, didiklenir. Bir tencereye tereyağı ve un konulur. Un hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından ılınmış olan 4 su bardağı et suyu ve süt yavaş yavaş tencereye eklenir. Sürekli karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir. Didiklenmiş etler ve tuz eklenir.Tekrar karıştırılır ve bir iki taşım daha pişirilir. Diğer tarafta bir kapta yumurta sarısı ile limon suyu iyice karıştırılıp, çorbanın terbiyesi hazırlanır. Çorbadan bir kepçe alınarak terbiyeye azar azar konulur ve karıştırılır. Birkaç kepçe çorba daha alınır, terbiyeye eklenir, karıştırılır ve terbiye çorba ısısına getirilir. Terbiye azar azar çorbaya katılır ve karıştırılır. Bir iki taşım kaynatılıp, ocağın altı kapatılır. 1 yemek kaşığı tereyağı bir kapta eritilir ve içine dökülen kırmızı pul biber kızdırılıp, servis tabağına alınan çorbanın üzerine gezdirilir ve servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Hazırlanışı:
Gerdan bir tencereye konulur ve üzerini geçecek kadar su eklenip, haşlanır. Haşlanan etler kemiklerinden ayrılıp, didiklenir. Bir tencereye tereyağı ve un konulur. Un hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından ılınmış olan 4 su bardağı et suyu ve süt yavaş yavaş tencereye eklenir. Sürekli karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir. Didiklenmiş etler ve tuz eklenir.Tekrar karıştırılır ve bir iki taşım daha pişirilir. Diğer tarafta bir kapta yumurta sarısı ile limon suyu iyice karıştırılıp, çorbanın terbiyesi hazırlanır. Çorbadan bir kepçe alınarak terbiyeye azar azar konulur ve karıştırılır. Birkaç kepçe çorba daha alınır, terbiyeye eklenir, karıştırılır ve terbiye çorba ısısına getirilir. Terbiye azar azar çorbaya katılır ve karıştırılır. Bir iki taşım kaynatılıp, ocağın altı kapatılır. 1 yemek kaşığı tereyağı bir kapta eritilir ve içine dökülen kırmızı pul biber kızdırılıp, servis tabağına alınan çorbanın üzerine gezdirilir ve servis edilir.
AFİYET OLSUN.
15 Aralık 2014 Pazartesi
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Herkese iyi akşamlar. Her sebzeyi, meyveyi mevsiminde tüketmeyi tercih ettiğimden kışın yaz sebze ve meyvelerinin tazelerini değil, kurutulmuşlarını kullanıyorum. Bu akşamki tarifim de kışın soframda bol bol yer alan kuru patlıcan ile yapılan bir lezzet. Daha önce etli tarifini verdiğim kuru patlıcanın bulgur ile yapılan bu tarifi de en az etlisi kadar nefis oluyor.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
15 adet kuru patlıcan
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet büyük boy kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı nar ekşisi
yarım yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı yeni bahar
tuz
karabiber
Hazırlanışı:Kuru patlıcanlar yıkanır ve altı kapatılmış kaynar suda 5 dak. bekletilirler. Diğer tarafta ayıklanmış, yıkanmış ve süzülmüş bulgur bir kaba konur. Küçük küçük doğranmış kuru soğan, salça, nar ekşisi, baharatlar ve zeytinyağı kaba eklenir ve hepsi iyice karıştırılarak harmanlanır. Hazırlanan iç kaynar sudan çıkarılıp süzülmüş patlıcanların içine doldurulur. Patlıcanın tamamı doldurulmaz ve ağız kısmında pay bırakılır. Ağız kısmı elle kapatılır. Tencereye patlıcanlar yatay şekilde ve bir tanesinin ağız kısmı diğerinin alt kısmına gelecek şekilde yerleştirilir.(Ağız kısımları bu şekilde yerleştirilip açılmaları önlenmiş olur. Piştikten sonrada ağızlarının kapalı olması gerekir) Tüm patlıcanlar bu şekilde dizilirler. Patlıcanların yarısına gelecek kadar sıcak su konulur. Üstüne bir kapak kapatılır ve pişmeye bırakılır. Pişince servis tabağına alınan dolmalar sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN
Afiyet olsun.
Malzemeler:
15 adet kuru patlıcan
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet büyük boy kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı nar ekşisi
yarım yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı yeni bahar
tuz
karabiber
Hazırlanışı:Kuru patlıcanlar yıkanır ve altı kapatılmış kaynar suda 5 dak. bekletilirler. Diğer tarafta ayıklanmış, yıkanmış ve süzülmüş bulgur bir kaba konur. Küçük küçük doğranmış kuru soğan, salça, nar ekşisi, baharatlar ve zeytinyağı kaba eklenir ve hepsi iyice karıştırılarak harmanlanır. Hazırlanan iç kaynar sudan çıkarılıp süzülmüş patlıcanların içine doldurulur. Patlıcanın tamamı doldurulmaz ve ağız kısmında pay bırakılır. Ağız kısmı elle kapatılır. Tencereye patlıcanlar yatay şekilde ve bir tanesinin ağız kısmı diğerinin alt kısmına gelecek şekilde yerleştirilir.(Ağız kısımları bu şekilde yerleştirilip açılmaları önlenmiş olur. Piştikten sonrada ağızlarının kapalı olması gerekir) Tüm patlıcanlar bu şekilde dizilirler. Patlıcanların yarısına gelecek kadar sıcak su konulur. Üstüne bir kapak kapatılır ve pişmeye bırakılır. Pişince servis tabağına alınan dolmalar sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN
Etiketler:
ana yemek,
dolma,
geleneksel tatlar,
Kış tarifleri,
SEBZE,
Türk mutfağı
24 Kasım 2014 Pazartesi
Bademli Kırmızı Lahana Salatası
Tüm Öğretmenlerin Öğretmenler Gününü Kutlarım. Kışın en güzel renklerinden birine sahip olan kırmızı lahanayı sürekli yoğurtla karıştırıp salata yapmaya alternatif arayanlara önereceğim güzel bir salata tarifim var bu akşam deneyin pişman olmayacaksınız. Ama yoğurtlu kırmızı lahana salatası yapmak isterseniz onun tarifi için de buraya tık tık.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 adet küçük kırmızı lahana
1 bağ semizotu
yarım çay bardağı çiğ badem
tuz
zeytinyağı
1 limonun suyu
Hazırlanışı:
Kırmızı lahananın dış bir, iki kabuğu soyulur, kökü çıkarılır. Yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Üzerine tuz dökülüp 3, 4 dakika ovulur. Suyla yıkanıp, tuzu akıtılır. Süzülmeye bırakılır. Diğer tarafta ayıklanıp, yıkanan ve süzülen semizotu bir kabın içerisine doğranır. Lahanalar semizotuna eklenir. Bademler de salataya eklenir (İsterseniz bademleri kavurarak da kullanabilirsiniz ben çiğ olarak kullanmayı tercih ettim) Zeytinyağı, limonsuyu ve tuz bir kasede karıştırılıp salatanın sosu hazırlanır ve salataya dökülür. Sos ile iyice karıştırılan, harmanlanan salata servis tabağına alınır ve servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 adet küçük kırmızı lahana
1 bağ semizotu
yarım çay bardağı çiğ badem
tuz
zeytinyağı
1 limonun suyu
Hazırlanışı:
Kırmızı lahananın dış bir, iki kabuğu soyulur, kökü çıkarılır. Yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Üzerine tuz dökülüp 3, 4 dakika ovulur. Suyla yıkanıp, tuzu akıtılır. Süzülmeye bırakılır. Diğer tarafta ayıklanıp, yıkanan ve süzülen semizotu bir kabın içerisine doğranır. Lahanalar semizotuna eklenir. Bademler de salataya eklenir (İsterseniz bademleri kavurarak da kullanabilirsiniz ben çiğ olarak kullanmayı tercih ettim) Zeytinyağı, limonsuyu ve tuz bir kasede karıştırılıp salatanın sosu hazırlanır ve salataya dökülür. Sos ile iyice karıştırılan, harmanlanan salata servis tabağına alınır ve servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Etiketler:
Kış tarifleri,
sağlıklı lezzetler,
salatalar
18 Kasım 2014 Salı
Palamut Tava
Herkese iyi akşamlar. Balık tariflerime uzun süredir ara verdiğimi farkettiğim için bu akşam bir balık tarifi vermek istedim. Kuru bir balık olan palamut ya buğlama ya da tava yapıldığında lezzetli oluyor. Kızartma çok tercih ettiğim bir pişirme türü olmadığı için teflon tava, çok az yağ ve karbonatlı su kullanıyorum.
Afiyet olsun.
Malzemeler: (6 kişilik)
3 palamut
2 su bardağı su
2 tatlı kaşığı karbonat
2 su bardağı mısır unu (kavrulmamış, fırınlanmamış un olmalı)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Balıklar temizlenir ve dilimlenir. Dilimlenen balıklar iyice yıkanır. Bir kapta 2 su bardağı su ve karbonat karıştırılır. Balıklar önce karbonatlı suya batılır ardından mısır ununa bulanır. Teflon tava ısıtılır. Balıklar kuru haldeki tavaya konulur. Balıklar hafif çıtırdayınca zeytinyağı tavaya konulur. Balıkların iki tarafı da 3-4 dakika orta ateşte tavada kızartılır. Pişen balıklar tavadan alınır ve sıcak olarak yeşil salata, roka ve soğan ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Afiyet olsun.
Malzemeler: (6 kişilik)
3 palamut
2 su bardağı su
2 tatlı kaşığı karbonat
2 su bardağı mısır unu (kavrulmamış, fırınlanmamış un olmalı)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Balıklar temizlenir ve dilimlenir. Dilimlenen balıklar iyice yıkanır. Bir kapta 2 su bardağı su ve karbonat karıştırılır. Balıklar önce karbonatlı suya batılır ardından mısır ununa bulanır. Teflon tava ısıtılır. Balıklar kuru haldeki tavaya konulur. Balıklar hafif çıtırdayınca zeytinyağı tavaya konulur. Balıkların iki tarafı da 3-4 dakika orta ateşte tavada kızartılır. Pişen balıklar tavadan alınır ve sıcak olarak yeşil salata, roka ve soğan ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.
8 Kasım 2014 Cumartesi
Patatesli Börekitas
Herkese güzel bir hafta sonu dilerim. Bu gün sizlere kendisi minicik olup, içerisinde nefis bir lezzet saklayan bir tarifim var. Bu miniklere börek deniyor ama aslında bunlar hamuru incecik, ağızda dağılan bir poğaça. Yapımı çok kolay olan ve yiyenlerde bağımlılık yapan bu tarifin favori tariflerinizden olacağına eminim. Afiyet olsun.(Poğaçanın Hamur tarifini sevgili Chefika'dan aldım)
Malzemeler: (80 adet için)
Hamur için:
125 gr.tereyağı(oda sıcaklığında)1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
1 çay bardağı kaşar peynir rendesi
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
450 gr. un
1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
İçi için:
3 adet orta boy haşlanmış patates
100 gr. rendelenmiş beyaz peynir
1 yumurta
tuz
karabiber
üzeri için
1 yumurta sarısı
çörekotu
Hazırlanışı: Un hariç diğer tüm hamur malzemeleri bir kapta iyice karıştırılır. Ardından un yavaşca karışıma ilave edilir. Hamur iyice yoğurulur ve kıvama gelince oda sıcaklığındaki 1 yemek kaşığı tereyağı ilave edilir ve tekrar yoğurulur. Hamur streçe sarılıp, 30 dak. buzdolabında dinlenmeye bırakılır. Diğer tarafta haşlanmış patateslerin kabukları soyulur ve rendelenir. Üzerine rendelenmiş beyaz peynir, yumurta, tuz, karabiber ilave edilir ve hepsi iyice ezilerek karıştırılıp, harmanlanır. Dolaptan çıkarılan hamur oklava ile ince olarak açılır ve bardakla yuvarlaklar çıkarılır. Yuvarlak hamurun ortasına patatesli içten konulur ve kapatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörekotu serpilir. Tüm hamurlar aynı şekilde hazırlanır ve fırın tepsisine konulurlar. Önceden ıstılımış fırında 180 C'de üzerleri kızarana kadar pişirilir. Pişen börekitaslar fırından çıkarılır ve servis tabağına alınıp servis edilirler.
AFİYET OLSUN
3 Kasım 2014 Pazartesi
Ispanaklı Kiş
Herkese iyi akşamlar. Bu akşam tam mevsiminde olduğumuz ıspanakla yapılan nefis bir kiş tarifim var. Tarif sevgili Gülhan Kara'dan. Katılmış olduğum bir etkinlikte kendisi bu kişi bize kendi elleriyle yaptı. Bu güzel lezzeti ve tarifi bu akşam sizlerle paylaşmak istedim.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
Hamur için:
225 gr.un
60 gr. margarin
1 yumurta
2 yemek kaşığı süt
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz
İç malzemesi:
250 gr.ıspanak
1 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
100 gr. krema
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
100 gr.taze rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı: Un bir kaba konulur ve ortası havuz gibi açılır. Oda sıcaklığındaki margarin, yumurta, süt, kabartma tozu ve tuz kaba ilave edilip tüm malzeme yoğurulur. Yoğurulan hamur streçe sarılıp buzdolabında 10 dak. bekletilir. Diğer tarafta iç malzeme için sıvı yağ tavada kızdırılır, doğranmış soğan tavaya konulur ve kavrulur. Ispanaklar tavaya konulur, 2-3 dak. ıspanak soğanla birlikte kavrulur ve altı kapatılıp soğumaya bırakılır. Dinlendirilen hamur merdane ile 20-22 cm. çapında açılır ve yağlanmış tart kalıbına yerleştirilir. (Hamurun zemine oturmasına ve yanlarını kavramasına dikkat ediniz.) Soğuyan ıspanak ve soğanlara yumurta, un, krema ve kaşar peyniri eklenir ve hepsi karıştırılır. Hamurun üzerine iç malzeme yayılır. Önceden ısıtılmış fırında 180 C'de üzeri kızarana kadar yani yaklaşık 20-25 dak.pişirilir. Pişince fırından çıkarılan kiş ılınınca servis tabağına alınır ve çay ya da ayran ile servis edilir.
AFİYET OLSUN
31 Ekim 2014 Cuma
Fındıklı Kurabiye
Herkese iyi akşamlar. Bu akşam yemeye başlayınca duramayacağınız lezzette bir kurabiye tarifim var. Hafta sonu deneyin bana hak vereceksiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 su bardağı dövülmüş fındık
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
üzeri için:
tarçın
pudra şekeri
Hazırlanışı:
Bir kapta tereyağı, zeytinyağı, pudra şekeri, vanilya ve kabartma tozu karıştırılır. Karışıma aldığı kadar un ilave edilip yoğurulur. Kulak memesi kıvamına gelen hamura dövülmüş fındık eklenir ve birlikte yoğurulur. Hamurdan küçük parçalar alınır ve avuç içerisinde yuvarlanıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış fırında 180 'C'de üzerleri kızarana kadar pişirilir. Tarçın ve pudra şekeri bir kapta karıştırılıp, harmanlanır. Fırından çıkarılan kurabiyeler ılınınca üzerlerine bu karışım serpilir ve servis tabağına alınarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 su bardağı dövülmüş fındık
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
üzeri için:
tarçın
pudra şekeri
Hazırlanışı:
Bir kapta tereyağı, zeytinyağı, pudra şekeri, vanilya ve kabartma tozu karıştırılır. Karışıma aldığı kadar un ilave edilip yoğurulur. Kulak memesi kıvamına gelen hamura dövülmüş fındık eklenir ve birlikte yoğurulur. Hamurdan küçük parçalar alınır ve avuç içerisinde yuvarlanıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış fırında 180 'C'de üzerleri kızarana kadar pişirilir. Tarçın ve pudra şekeri bir kapta karıştırılıp, harmanlanır. Fırından çıkarılan kurabiyeler ılınınca üzerlerine bu karışım serpilir ve servis tabağına alınarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.
27 Ekim 2014 Pazartesi
Fırında Kaburga
Herkese iyi akşamlar. Bu akşam yapımı son derece kolay bir et tarifi vermek istiyorum. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 kilo kaburga
zeytinyağı
tuz
kuru nane
karabiber
kırmızı biber
kekik
biberiye
Hazırlanışı: Tüm baharatlar bir kapta zeytinyağı ile birlikte iyice karıştırılıp, harmanlanır ve sos hazırlanır. Etler hazırlanan bu sosa yatırılır ve 1, 2 saat buzdolabında dinlendirilir. Dolaptan çıkarılan etler fırın torbasına konulur ve önceden ısıtılmış fırında 180 'C'de iyice kızarana kadar (yaklaşık 30-40 dak.) pişirilir. Etler piştikten sonra fırın poşetinden çıkarılır ve servis tabağına alınıp, elma dilim patates ile sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Malzemeler:
1 kilo kaburga
zeytinyağı
tuz
kuru nane
karabiber
kırmızı biber
kekik
biberiye
Hazırlanışı: Tüm baharatlar bir kapta zeytinyağı ile birlikte iyice karıştırılıp, harmanlanır ve sos hazırlanır. Etler hazırlanan bu sosa yatırılır ve 1, 2 saat buzdolabında dinlendirilir. Dolaptan çıkarılan etler fırın torbasına konulur ve önceden ısıtılmış fırında 180 'C'de iyice kızarana kadar (yaklaşık 30-40 dak.) pişirilir. Etler piştikten sonra fırın poşetinden çıkarılır ve servis tabağına alınıp, elma dilim patates ile sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.
17 Ekim 2014 Cuma
Dereotlu Poğaça
Herkese iyi akşamlar. Haftasonu çayınızın yanına nefis bir poğaça tarifim var. Tarifi sevgili Suzan'ın blogundan aldım. Tarifin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler: 30 adet
Alabildiğince un (3,5 -4 su bardağı)
125 gr. margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı zeytinyağı
yarım çay bardağı yoğurt
2 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine sürülecektir)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
yarım demet dereotu
Hazırlanışı:
Un ve dereotu hariç tüm malzemeler karıştırılır. Un karışıma azar azar ilave edilip, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. İnce ince kıyılmış dereotu hamura eklenir ve karıştırılır. Hamurdan parçalar kopartılır, elde şekil verilip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış fırında 180 'C de üzeri kızarana kadar pişirilir. Üzerinin rengi dönünce fırından çıkarılır ve soğuyunca çay ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Malzemeler: 30 adet
Alabildiğince un (3,5 -4 su bardağı)
125 gr. margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı zeytinyağı
yarım çay bardağı yoğurt
2 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine sürülecektir)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
yarım demet dereotu
Hazırlanışı:
Un ve dereotu hariç tüm malzemeler karıştırılır. Un karışıma azar azar ilave edilip, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. İnce ince kıyılmış dereotu hamura eklenir ve karıştırılır. Hamurdan parçalar kopartılır, elde şekil verilip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış fırında 180 'C de üzeri kızarana kadar pişirilir. Üzerinin rengi dönünce fırından çıkarılır ve soğuyunca çay ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.
14 Ekim 2014 Salı
Mantarlı Girit Kabak Dolması
Herkese iyi akşamlar. Bu akşam hem sağlıklı, hem de lezzetli bir tarifim var. Genelde etli olarak pişirdiğim Girit kabak dolmasını mantarlı yaparak alternatif bir tat yakaladım. Denerseniz pişman olmazsanız. Afiyet olsun.
Malzemeler:
6 adet Girit kabağı
100 gr. mantar
2 adet çarliston biber
2 adet kırmızı biber
tuz
karabiber
zeytinyağı
yarım demet dereotu
Hazırlanışı:
Yıkanan kabakların tepeleri şapka şeklinde kesilip, içleri oyulur ve içler atılmayıp, kullanılmak üzere kenara ayrılır. Tavaya zeytinyağı konulur ve ısıtılır. Minik minik doğranmış biberler tavaya konulur ve çevrilerek sotelenir. Ardından temizlenip, doğranmış olan mantarlar da tavaya eklenir ve sotelenir. Son olarak kabakların içinden çıkan kabak tavaya eklenir. Tuz ve karabiber ekilip, tüm malzeme bir iki dakika çevrilerek, karıştırılır ve ocağın altı kapatılır. Kabakların alt kısmında bir iki yere bıçak ile minik çizik atılır. Kabakların içine mantarlı harçtan konur ve şapka kapaklar kapatılır. Kabaklar tencereye dizilir. Bir su bardağı su ve zeytinyağı kabakların üzerine gezdirilir ve kapağı kapatılıp yarım saat pişirilir. Yarım saat sonra kabaklar narince tencereden alınıp, fırın için bir kaba alınıp, tenceredeki su üzerine gezdirilip, önceden ısıtılmış fırında 180' C de 10-15 dak. pişirilip, hafif renkleri dönünce fırından çıkarılır. Üzerlerine kıyılmış dereotu serpilen kabaklar sıcak olarak servis edilirler.
AFİYET OLSUN.
Malzemeler:
6 adet Girit kabağı
100 gr. mantar
2 adet çarliston biber
2 adet kırmızı biber
tuz
karabiber
zeytinyağı
yarım demet dereotu
Hazırlanışı:
Yıkanan kabakların tepeleri şapka şeklinde kesilip, içleri oyulur ve içler atılmayıp, kullanılmak üzere kenara ayrılır. Tavaya zeytinyağı konulur ve ısıtılır. Minik minik doğranmış biberler tavaya konulur ve çevrilerek sotelenir. Ardından temizlenip, doğranmış olan mantarlar da tavaya eklenir ve sotelenir. Son olarak kabakların içinden çıkan kabak tavaya eklenir. Tuz ve karabiber ekilip, tüm malzeme bir iki dakika çevrilerek, karıştırılır ve ocağın altı kapatılır. Kabakların alt kısmında bir iki yere bıçak ile minik çizik atılır. Kabakların içine mantarlı harçtan konur ve şapka kapaklar kapatılır. Kabaklar tencereye dizilir. Bir su bardağı su ve zeytinyağı kabakların üzerine gezdirilir ve kapağı kapatılıp yarım saat pişirilir. Yarım saat sonra kabaklar narince tencereden alınıp, fırın için bir kaba alınıp, tenceredeki su üzerine gezdirilip, önceden ısıtılmış fırında 180' C de 10-15 dak. pişirilip, hafif renkleri dönünce fırından çıkarılır. Üzerlerine kıyılmış dereotu serpilen kabaklar sıcak olarak servis edilirler.
AFİYET OLSUN.
10 Ekim 2014 Cuma
Hünnap Marmelatı
Herkese merhaba. Bu akşam size herkes tarafından çok fazla bilinmeyen ve sadece kısa bir süre tezgahlarda gördüğümüz bir meyve olan hünnaptan yapılan marmelat tarifi vereceğim. Marmara ve Güney Anadolu’da yetişen hünnapın şifa deposu olduğu belirtilmektedir. Kanı temizleyip bağırsakları çalıştıran hünnap, streste vücudun kendini tekrar inşa etmesini hızlandırıyor. Nezle ve soğuk algınlığına karşı direnci artıyor. Şekeri dengeliyor. Zihni ve bedeni yorgunluk, zafiyet, ağrı kaynaklı uykusuzluk durumlarında insana güç veriyor. Ateşi de düşürüyor. Meyve olarak tükettiğimiz hünnapın marmelatını özellikle kaymakla beraber yediğinizde çok beğeneceğinize eminim. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 kg. hünnap
1 kg. toz şeker
Hazırlanışı:
Yıkanan hünnapların çekirdekleri çıkarılıp, doğranır. Doğranan hünnaplar bir tencereye konulur ve üzerine toz şeker eklenir. Toz şeker eriyip, saldığı suyu çekip, kıvamlı bir hal alana kadar pişirilir. Kıvamlı bir hal alınca altı kapatılır ve el blendırı ile püre haline getirilir. Püre olan hünnap süzgeçten geçirilerek kabuklarından ayrılır. Süzgeçten geçirilen hünnap tekrar tencereye konulup bir taşım kaynatılır ve altı kapatılır. Kavanozlara alınıp, soğuması beklenir. Soğuyunca ağzı kapatılır.
1 kg. hünnap
1 kg. toz şeker
Hazırlanışı:
Yıkanan hünnapların çekirdekleri çıkarılıp, doğranır. Doğranan hünnaplar bir tencereye konulur ve üzerine toz şeker eklenir. Toz şeker eriyip, saldığı suyu çekip, kıvamlı bir hal alana kadar pişirilir. Kıvamlı bir hal alınca altı kapatılır ve el blendırı ile püre haline getirilir. Püre olan hünnap süzgeçten geçirilerek kabuklarından ayrılır. Süzgeçten geçirilen hünnap tekrar tencereye konulup bir taşım kaynatılır ve altı kapatılır. Kavanozlara alınıp, soğuması beklenir. Soğuyunca ağzı kapatılır.
7 Ekim 2014 Salı
Biberli Mantarlı Omlet
Bayram tatilinin bu son gününde güzel bir kahvaltı yapmak, sofranızı lezzetli bir omletle şenlendirmek isterseniz biberli, mantarlı omlet tarifi tam size göre olabilir. Afiyet olsun.
Malzemeler:
2 tane yumurta
1 tane çarliston biber
1 tane kırmızı biber
5 tane kültür mantarı
tuz
karabiber
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Yumurtalar bir kapta tuz ve karabiberle birlikte çırpılır. Bir tavaya zeytinyağı konulur ve ısıtılır. Küçük küçük doğranmış biberler tavaya konulur ve sotelenirler. Dilimlenmiş mantarlar konulur ve sotelenirler. Çırpılmış yumurta tavaya malzemelerin üzerine dökülür. Kısık ateşte pişirilir. Pişince dilimlenerek sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
Malzemeler:
2 tane yumurta
1 tane çarliston biber
1 tane kırmızı biber
5 tane kültür mantarı
tuz
karabiber
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Yumurtalar bir kapta tuz ve karabiberle birlikte çırpılır. Bir tavaya zeytinyağı konulur ve ısıtılır. Küçük küçük doğranmış biberler tavaya konulur ve sotelenirler. Dilimlenmiş mantarlar konulur ve sotelenirler. Çırpılmış yumurta tavaya malzemelerin üzerine dökülür. Kısık ateşte pişirilir. Pişince dilimlenerek sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
6 Ekim 2014 Pazartesi
Fırında Kuzu Gerdan
Herkese iyi akşamlar. Kurban Bayramının 3.günü size et tarifi vereceğim. Sade pilav ile ya da patates ile servis edilen bu tarif son derece kolay ve lezzetli. Afiyet olsun.
Malzemeler:
4 adet kuzu gerdan
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Kuzu gerdanlar yıkanır ve süzülür. Zeytinyağı tavada ısıtılır ve etlerin iki tarafı da kızartılır. Tuz ve karabiber ekilen etler fırın poşetine konulur. Üzerinde delikler açılan fırın poşeti daha önceden ısıtılmış fırında 200'C'de etler iyice pişene kadar (30-45 dak.arası) fırında tutulur. Pişen gerdanlar sade pilav ya da patates ile birlikte sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Malzemeler:
4 adet kuzu gerdan
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Kuzu gerdanlar yıkanır ve süzülür. Zeytinyağı tavada ısıtılır ve etlerin iki tarafı da kızartılır. Tuz ve karabiber ekilen etler fırın poşetine konulur. Üzerinde delikler açılan fırın poşeti daha önceden ısıtılmış fırında 200'C'de etler iyice pişene kadar (30-45 dak.arası) fırında tutulur. Pişen gerdanlar sade pilav ya da patates ile birlikte sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.
4 Ekim 2014 Cumartesi
1 Ekim 2014 Çarşamba
Lor Tatlısı
Herkese iyi akşamlar. Bayrama sayılı günler kala bayram tatlısı düşünenlere yapımı çok kolay bir tarifim var. Tarifi sevgili Mine'den (Mis Kokulu Lezzetler) aldım. Tarifin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler: 20 adet
2 adet yumurta
250 gr.tatlı lor peynir
yarım su bardağı toz şeker
yarım su bardağı un
yarım su bardağı pirinç unu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Şurup için:
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
yarım limonun suyu
üzeri için:
antep fıstığı, hindistan cevizi
Hazırlanışı:
Şurup için şeker ve su tencerede yaklaşık 10 dak. kaynatılır ve limonun suyu ilave edilip soğumaya bırakılır. Diğer tarafta tatlı lor bir kasede yumurtalar teker teker eklenerek çırpılır. Ardından sırasıyla şeker, un, pirinç unu, vanilya ve kabartma tozu eklenir ve hepsi karıştırılır. Hamurdan küçük parçalar alınıp, yuvarlanıp fırın tepsisine konulur. (Hamuru krema sıkma torbasına koyup, yıldız uç ile şekil verebilirsiniz) 175'C'de üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkarılan tatlının üzerine soğumuş şerbet dökülür. Servis tabağına alınan tatlının üzerine ince dövülmüş antep fıstığı ya da hindistan cevizi serpilip servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Malzemeler: 20 adet
2 adet yumurta
250 gr.tatlı lor peynir
yarım su bardağı toz şeker
yarım su bardağı un
yarım su bardağı pirinç unu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Şurup için:
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
yarım limonun suyu
üzeri için:
antep fıstığı, hindistan cevizi
Hazırlanışı:
Şurup için şeker ve su tencerede yaklaşık 10 dak. kaynatılır ve limonun suyu ilave edilip soğumaya bırakılır. Diğer tarafta tatlı lor bir kasede yumurtalar teker teker eklenerek çırpılır. Ardından sırasıyla şeker, un, pirinç unu, vanilya ve kabartma tozu eklenir ve hepsi karıştırılır. Hamurdan küçük parçalar alınıp, yuvarlanıp fırın tepsisine konulur. (Hamuru krema sıkma torbasına koyup, yıldız uç ile şekil verebilirsiniz) 175'C'de üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkarılan tatlının üzerine soğumuş şerbet dökülür. Servis tabağına alınan tatlının üzerine ince dövülmüş antep fıstığı ya da hindistan cevizi serpilip servis edilir.
AFİYET OLSUN.
29 Eylül 2014 Pazartesi
Kabak Kavurması
Herkese iyi akşamlar. Bu akşam sizlerle çok hafif ve lezzetli bir tarif paylaşacağım.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
500 gr. kabak
10 adet kuru domates
1 adet kuru soğan
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Yıkanıp, soyulan kabaklar doğranır. Teflon tavaya zeytinyağı konulur ve ısıtılır. Küçük küçük doğranan soğan tavaya konulur ve pembeleşene kadara çevrilir. Küçük küçük doğranmış kuru domates soğanlara eklenir ve birlikte çevrilir. Son olarak kabaklar eklenir ve kısık ateşte hafif hafif karıştırılarak kavrulur. Kabakların yarısına kadar gelen sıcak su, tuz ve karabiber eklenir ve su çekene kadar pişirilir. Su çekince ocağın altı kapanır. Servis tabağına alınan kabak kavurması sıcak sıcak servis yapılır. İstenirse üzerine sarımsaklı yoğurt da konulabilir.
AFİYET OLSUN.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
500 gr. kabak
10 adet kuru domates
1 adet kuru soğan
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Yıkanıp, soyulan kabaklar doğranır. Teflon tavaya zeytinyağı konulur ve ısıtılır. Küçük küçük doğranan soğan tavaya konulur ve pembeleşene kadara çevrilir. Küçük küçük doğranmış kuru domates soğanlara eklenir ve birlikte çevrilir. Son olarak kabaklar eklenir ve kısık ateşte hafif hafif karıştırılarak kavrulur. Kabakların yarısına kadar gelen sıcak su, tuz ve karabiber eklenir ve su çekene kadar pişirilir. Su çekince ocağın altı kapanır. Servis tabağına alınan kabak kavurması sıcak sıcak servis yapılır. İstenirse üzerine sarımsaklı yoğurt da konulabilir.
AFİYET OLSUN.
29 Ağustos 2014 Cuma
Baharatlı Mini Kurabiye
Herkese iyi akşamlar. Bu akşam çay sofranızda size eşlik edecek baharatlı bir kurabiye tarifim var.
Afiyet olsun.
Malzemeler:(30-40 adet)
(Tarif Elmalı Turta Blogdan alınmıştır.)
150 gr. tereyağı
1 su bardağı zeytinyağı
1 yumurta (beyazı hamur için, sarısı üzerine)
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
4 yemek kaşığı çörek otu
1 tatlı kaşığı salça (Tarifin orjinalinde acı biber veya biber salçası vardı ama ben acı yemediğim için domates salçası kullandım)
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kuru nane
1 paket kabartma tozu
4,5 su bardağı un
Hazırlanışı:
Un dışındaki malzemeler bir kaba konulur ve iyice karıştırılırlar. Elenmiş un karışıma azar azar eklenir ve yoğurulur. Hamur yoğurulup kıvam alınca minik parçalar kopartılır, yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış fırında 180 C'de üzerleri iyice kızarana kadar (30-35 dak.) pişirilir. Pişince fırından alınır ve ılınması beklenir. Servis tabağına alınan kurabiyeler çay ile birlikte servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Afiyet olsun.
Malzemeler:(30-40 adet)
(Tarif Elmalı Turta Blogdan alınmıştır.)
150 gr. tereyağı
1 su bardağı zeytinyağı
1 yumurta (beyazı hamur için, sarısı üzerine)
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
4 yemek kaşığı çörek otu
1 tatlı kaşığı salça (Tarifin orjinalinde acı biber veya biber salçası vardı ama ben acı yemediğim için domates salçası kullandım)
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kuru nane
1 paket kabartma tozu
4,5 su bardağı un
Hazırlanışı:
Un dışındaki malzemeler bir kaba konulur ve iyice karıştırılırlar. Elenmiş un karışıma azar azar eklenir ve yoğurulur. Hamur yoğurulup kıvam alınca minik parçalar kopartılır, yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış fırında 180 C'de üzerleri iyice kızarana kadar (30-35 dak.) pişirilir. Pişince fırından alınır ve ılınması beklenir. Servis tabağına alınan kurabiyeler çay ile birlikte servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Etiketler:
çay saati,
kahvaltı,
kahve keyfi,
kurabiye,
tuzlular
15 Ağustos 2014 Cuma
Böğürtlen Marmelatı
Herkese iyi akşamlar. Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba. Bu akşam güzel rengi ve buruk tadıyla son derece lezzetli bir marmelat tarifim var. Bu marmelatı taze sıcak ekmek ve kaymakla birlikte yemezseniz marmelata haksızlık edersiniz benden söylemesi.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 kilo böğürtlen
1 kilo şeker
2,3 damla limon suyu
Hazırlanışı:
Yıkanan ve süzülen böğürtlenler tencereye konulur ve üzerine şeker eklenir. Susuz olarak kaynatılır.(Böğürtlenler bir süre sonra su bıraktığı için su koymanıza gerek yoktur)Böğürtlenler iyice yumuşayınca el blendırı ile püre haline getirilir. Püre halindeki böğürtlenler bir iki taşım daha kaynatılır ve limon suyu eklenip altı kapatılır. Marmelat kavanozlara alınıp, soğuması beklenir. Soğuyunca ağızları kapatılır. Sıcak taze ekmek ve kaymak ile birlikte servis edilir.
AFİYET OLSUN.
28 Temmuz 2014 Pazartesi
21 Temmuz 2014 Pazartesi
Puding Dolgulu Kurabiye
Herkese güzel bir hafta dilerim. Ramazan'ın son haftasına geldik önümüzdeki hafta bayram. İsterseniz iftar sonrasında çayın yanında, isterseniz bayramda misafirlerinize ikram etmek için bir kurabiye tarifim var. Afiyet olsun.
Malzemeler:
380 gr. un
200 gr. oda sıcaklığında tereyağı
yarım su bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı
4 yemek kaşığı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilyalı puding
1,5 çay bardağı süt
Üzeri için: Pudra şekeri
Hazırlanışı:
Puding bir tencerede 1,5 çay bardağı süt ile karıştırılarak pişirilir. Puding kıvam alıp, pişince ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Diğer tarafta tüm malzemeler bir kaba konulur ve yoğurulur. Hamur kıvama gelince hamurdan parçalar alınır ve elde yuvarlanıp ortası açılır. Ortasına soğumuş pudingden bir parça konulur ve hamur kapatılıp, yuvarlanır. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir ve yuvarlanan kurabiyeler tepsiye dizilirler. Önceden ısıtılmış fırında 180 'C'de pişirilir. Pişen kurabiyeler fırından çıkarılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpilir ve çay yada kahve ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Malzemeler:
380 gr. un
200 gr. oda sıcaklığında tereyağı
yarım su bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı
4 yemek kaşığı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilyalı puding
1,5 çay bardağı süt
Üzeri için: Pudra şekeri
Hazırlanışı:
Puding bir tencerede 1,5 çay bardağı süt ile karıştırılarak pişirilir. Puding kıvam alıp, pişince ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Diğer tarafta tüm malzemeler bir kaba konulur ve yoğurulur. Hamur kıvama gelince hamurdan parçalar alınır ve elde yuvarlanıp ortası açılır. Ortasına soğumuş pudingden bir parça konulur ve hamur kapatılıp, yuvarlanır. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir ve yuvarlanan kurabiyeler tepsiye dizilirler. Önceden ısıtılmış fırında 180 'C'de pişirilir. Pişen kurabiyeler fırından çıkarılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpilir ve çay yada kahve ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.
7 Temmuz 2014 Pazartesi
Beğendili Tavuk
Herkese iyi akşamlar. İftarda konuklarınıza ikram edebileceğiniz hem hafif hem de lezzetli bir tarifim var bu akşam. Genelde etle sunulan beğendiyi alternatif olarak tavukla sunup sofranıza farklı bir lezzet katabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Malzemeler: ( 4 kişilik)
500 gr.kuşbaşı tavuk göğsü
2 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı salça
tuz
karabiber
1 çay bardağı sıcak su
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Küçük küçük doğranmış soğan zeytinyağında çevrilerek kavrulur. Kuşbaşı tavuk göğsü eklenir ve iyice kavrulana kadar çevrilir ve salça eklenir.1, 2 dakika hepsi karıştırılarak pişirilir. Tuz, karabiber ve sıcak su eklenir. Suyunu çekene kadar pişirilir. Patlıcanlar közlenip, kabukları soyulur.Çatalla ezilerek püre haline getirilir. Bir kapta tereyağı eritilir, un eklenir karıştırılarak kavrulur. Patlıcan püresi eklenir, karıştırılır. Süt ilave edilir ve hepsi karıştırılır iyice helmeleşince tuzu eklenir biraz daha karıştırılıp, ocaktan alınır. Beğendi servis tabağına alınır ve üzerine tavuk konulup sıcak olarak yanında sade pilav ile servis edilir.
AFİYET OLSUN
Afiyet olsun.
Malzemeler: ( 4 kişilik)
500 gr.kuşbaşı tavuk göğsü
2 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı salça
tuz
karabiber
1 çay bardağı sıcak su
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Küçük küçük doğranmış soğan zeytinyağında çevrilerek kavrulur. Kuşbaşı tavuk göğsü eklenir ve iyice kavrulana kadar çevrilir ve salça eklenir.1, 2 dakika hepsi karıştırılarak pişirilir. Tuz, karabiber ve sıcak su eklenir. Suyunu çekene kadar pişirilir. Patlıcanlar közlenip, kabukları soyulur.Çatalla ezilerek püre haline getirilir. Bir kapta tereyağı eritilir, un eklenir karıştırılarak kavrulur. Patlıcan püresi eklenir, karıştırılır. Süt ilave edilir ve hepsi karıştırılır iyice helmeleşince tuzu eklenir biraz daha karıştırılıp, ocaktan alınır. Beğendi servis tabağına alınır ve üzerine tavuk konulup sıcak olarak yanında sade pilav ile servis edilir.
AFİYET OLSUN
30 Haziran 2014 Pazartesi
Et Şiş
Herkese hayırlı Ramazanlar dilerim. Bu akşam sizlerle paylaşacağım tarif sıcak yaz günlerinde hem kolay hem de sağlıklı bir iftar seçeneği olabilir. Afiyet olsun.
Malzemeler:
Yarım kilo kuşbaşı şişlik et (kuzu ya da dana olabilir)
10 adet cherry domates
4 adet çarliston biber (sivri biber de olabilir)
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Bir kaba zeytinyağı, tuz ve karabiber konulup karıştırılır. Etler kaba ilave edilip bu sos ile iyice karıştırılır ve buzdolabında üç, dört saat dinlenmeye bırakılır. Domatesler ortadan ikiye bölünür. Biberler doğranır. Tahta şişlere sırayla dinlenmiş kuşbaşı et, domates, biber dizilir. Teflon tavada, fırın ızgarasında ya da mangalda şişler döndürülerek pişirilir. Şişlerin her tarafı iyice pişince ızgaradan alınır, pilav ile birlikte sıcak sıcak servis edilir.
AFİYET OLSUN.
23 Haziran 2014 Pazartesi
Patlıcanlı Börek
Herkese güzel bir hafta dilerim. Uzun süredir börek tarifi vermediğim için bugün mevsim sebzelerinden patlıcan ile yaptığım bir börek tarifini paylaşmak istiyorum. Bu böreğin özelliği kek kalıbında yapılmış olmasıdır. Afiyet olsun.
Malzemeler:
4 yufka
5 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
4 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
2 yumurta
1 şişe soda
1 su bardağı süt
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Patlıcanlar alaca soyulup, küçük küçük doğranıp tuzlu suda 10 dakika bekletilir. Soğan küçük küçük doğranır ve tavada ısıtılmış zeytinyağında çevrilirler. Küçük küçük doğranmış yeşil biberler eklenir ve birlikte çevrilirler. Salça eklenir ve karıştırılır. Sudan çıkarılıp yıkanan ve suyu sıkılan patlıcanlar da konur, tuz, karabiber eklenir. Tava bir kapak ile kapatılarak hiç su koymadan patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen iç malzeme soğumaya bırakılır. Diğer tarafta yumurtalar, yarım su bardağı zeytinyağı, soda ve süt bir kapta iyice karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına bir yufka kenarlardan sarkacak şekilde yerleştirilir. Bir yufka sıvı karışıma batırılıp, ıslatılıp ilk yufkanın üzerine konulur(yufkayı bölerseniz daha kolay ıslatıp, kalıba yerleştirebilirsiniz) İkinci yufkanın üzerine patlıcanlı iç harcın yarısı konulur. 3. yufka sıvı karışımla ıslatılıp iç harcın üzerine döşenir. Patlıcanlı iç harcın kalanı yufkanın üzerine döşenir. 4. yufka ıslatılıp, patlıcanlı harcın üzeri tamamen kapanacak şekilde döşenir. Kalan sıvı karışım tüm böreğin üzerine dökülür ve ilk yufkanın kalıptan dışarı sarkan parçaları böreğin üzerine kapatılır. Kek kalıbının ortasındaki yufka dikkatlice kesilerek böreğin üzerine doğru kapatılır. Börek streç ile sarılıp bir gece dolapta dinlendirilir. Ertesi gün üzerine zeytinyağı sürülür ve önceden ısıtılmış fırında 180 C'de üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişince fırından alınır ve bir süre kabında dinlendirilir. Kalıptan çıkarılan börek dilimlenir ve çay ile ya da bu sıcak yaz günlerinde ayran ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Malzemeler:
4 yufka
5 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
4 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
2 yumurta
1 şişe soda
1 su bardağı süt
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Patlıcanlar alaca soyulup, küçük küçük doğranıp tuzlu suda 10 dakika bekletilir. Soğan küçük küçük doğranır ve tavada ısıtılmış zeytinyağında çevrilirler. Küçük küçük doğranmış yeşil biberler eklenir ve birlikte çevrilirler. Salça eklenir ve karıştırılır. Sudan çıkarılıp yıkanan ve suyu sıkılan patlıcanlar da konur, tuz, karabiber eklenir. Tava bir kapak ile kapatılarak hiç su koymadan patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen iç malzeme soğumaya bırakılır. Diğer tarafta yumurtalar, yarım su bardağı zeytinyağı, soda ve süt bir kapta iyice karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına bir yufka kenarlardan sarkacak şekilde yerleştirilir. Bir yufka sıvı karışıma batırılıp, ıslatılıp ilk yufkanın üzerine konulur(yufkayı bölerseniz daha kolay ıslatıp, kalıba yerleştirebilirsiniz) İkinci yufkanın üzerine patlıcanlı iç harcın yarısı konulur. 3. yufka sıvı karışımla ıslatılıp iç harcın üzerine döşenir. Patlıcanlı iç harcın kalanı yufkanın üzerine döşenir. 4. yufka ıslatılıp, patlıcanlı harcın üzeri tamamen kapanacak şekilde döşenir. Kalan sıvı karışım tüm böreğin üzerine dökülür ve ilk yufkanın kalıptan dışarı sarkan parçaları böreğin üzerine kapatılır. Kek kalıbının ortasındaki yufka dikkatlice kesilerek böreğin üzerine doğru kapatılır. Börek streç ile sarılıp bir gece dolapta dinlendirilir. Ertesi gün üzerine zeytinyağı sürülür ve önceden ısıtılmış fırında 180 C'de üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişince fırından alınır ve bir süre kabında dinlendirilir. Kalıptan çıkarılan börek dilimlenir ve çay ile ya da bu sıcak yaz günlerinde ayran ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.
12 Mayıs 2014 Pazartesi
Lorlu Tavuk Sarma
Malzemeler:
4 adet tavuk göğsü
200 gr. lor peynir
1 demet maydanoz
6 adet kuru domates
1 çay bardağı ceviz içi
tuz
karabiber
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Tavuk göğüsleri et döveceği ile iyice dövülüp inceltilir.(Alırken benim gibi kasaba da dövdürebilirsiniz) Tavuklar zeytinyağının içine konulup buzdolabında 1 saat dinlendirilirler. Diğer tarafta kurutulmuş domatesler 5 dak. sıcak suda bekletilirler. Süzülen domatesler küçük küçük doğranırlar. Lor peyniri bir kaba konulur, içine doğranmış maydanoz, kuru domates, küçük küçük parçalara ayrılmış ceviz, tuz, karabiber konulur ve hepsi börek içi kıvamına gelene kadar karıştırılır. Tavukların içlerine harçtan konulur ve sarılır. Sarılı haldeki tavuklar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine konulurlar. Önceden ısıtılmış fırında 200 'C'de üzerleri hafif kızarana kadar pişirilirler. Fırından çıkarılan tavuk sarmalar servis tabağına alınıp, sıcak sıcak servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)