30 Haziran 2014 Pazartesi

Et Şiş



Herkese hayırlı Ramazanlar dilerim. Bu akşam sizlerle paylaşacağım tarif sıcak yaz günlerinde hem kolay hem de sağlıklı bir iftar seçeneği olabilir. Afiyet olsun.
Malzemeler:
Yarım kilo kuşbaşı şişlik et (kuzu ya da dana olabilir)
10 adet cherry domates
4 adet çarliston biber (sivri biber de olabilir)
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Bir kaba zeytinyağı, tuz ve karabiber konulup karıştırılır. Etler kaba ilave edilip bu sos ile iyice karıştırılır ve buzdolabında üç, dört saat dinlenmeye bırakılır. Domatesler ortadan ikiye bölünür. Biberler doğranır. Tahta şişlere  sırayla dinlenmiş kuşbaşı et, domates, biber dizilir. Teflon tavada, fırın ızgarasında ya da mangalda şişler döndürülerek pişirilir. Şişlerin her tarafı iyice pişince ızgaradan alınır, pilav ile birlikte sıcak sıcak servis edilir.
AFİYET OLSUN.

23 Haziran 2014 Pazartesi

Patlıcanlı Börek

Herkese güzel bir hafta dilerim. Uzun süredir börek tarifi vermediğim için bugün mevsim sebzelerinden patlıcan ile yaptığım bir börek tarifini paylaşmak istiyorum. Bu böreğin özelliği kek kalıbında yapılmış olmasıdır. Afiyet olsun.
Malzemeler:
4 yufka
5 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
4 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
2 yumurta
1 şişe soda
1 su bardağı süt
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Patlıcanlar alaca soyulup, küçük küçük doğranıp tuzlu suda 10 dakika bekletilir. Soğan küçük küçük doğranır ve tavada ısıtılmış zeytinyağında çevrilirler. Küçük küçük doğranmış yeşil biberler eklenir ve birlikte çevrilirler. Salça eklenir ve karıştırılır. Sudan çıkarılıp yıkanan ve suyu sıkılan patlıcanlar da konur, tuz, karabiber eklenir. Tava bir kapak ile kapatılarak hiç su koymadan  patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar  pişirilir. Pişen iç malzeme soğumaya bırakılır. Diğer tarafta yumurtalar, yarım su bardağı zeytinyağı, soda ve süt bir kapta iyice karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına bir yufka kenarlardan sarkacak şekilde yerleştirilir. Bir yufka sıvı karışıma batırılıp, ıslatılıp  ilk yufkanın üzerine konulur(yufkayı bölerseniz daha kolay ıslatıp, kalıba yerleştirebilirsiniz) İkinci yufkanın üzerine patlıcanlı iç harcın yarısı konulur. 3. yufka sıvı karışımla ıslatılıp iç harcın üzerine döşenir. Patlıcanlı iç harcın kalanı yufkanın üzerine döşenir. 4. yufka ıslatılıp, patlıcanlı harcın üzeri tamamen kapanacak şekilde döşenir. Kalan sıvı karışım tüm böreğin üzerine dökülür ve ilk yufkanın kalıptan dışarı sarkan parçaları böreğin üzerine kapatılır. Kek kalıbının ortasındaki yufka dikkatlice kesilerek böreğin üzerine doğru kapatılır. Börek  streç ile sarılıp bir gece dolapta dinlendirilir. Ertesi gün üzerine zeytinyağı sürülür ve önceden  ısıtılmış fırında 180 C'de üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişince fırından alınır ve bir süre kabında dinlendirilir. Kalıptan çıkarılan börek dilimlenir ve çay ile ya da bu sıcak yaz günlerinde ayran ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...