24 Eylül 2012 Pazartesi

Çullama

Herkese güzel bir hafta dilerim. Eylül ayının sonuna yaklaşıyoruz  zaman çok hızlı geçiyor yılın son aylarına girdik bile. Yazı bitirdik sonbaharın da ilk ayını uğurlamaya hazırlanıyoruz. Havalar biraz nefes aldırmaya başladığı için salata ve  hafif yemeklerin yerini yavaş yavaş  pilavlar, börekler almaya başladı. Çarşıda organik tavuk bulunca hemen  aldım ve sonbaharın ilk tavuklu tarifini yaptım.   Afiyet olsun.
Malzemeler: 6 kişilik (Tarif Lezzet Dergisinden alınmıştır)
2 yufka
1 tavuk göğüs eti( but eti de kullandım)
1 tane kuru soğan
2 su bardağı baldo pirinç
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
yarım çay bardağı zeytinyağı
3 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı tavuk suyu
1 tatlı kaşığı çam fıstığı
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
tuz
Hazırlanışı:
Tavuk etleri yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğuyunca derileri ve kemikleri ayıklanır ve etler didiklenir. Tavuk suyundan bir bardak kenara ayrılır. Pirinç yıkanır ve süzülür. İnce  ince doğranmış soğan zeytinyağında kavrulur. Ardından çam fıstığı tencereye eklenir ve kavrulur. Pirinç konulur ve sürekli karıştırılarak kavrulur. Tuz, karabiber, tarçın ve kuş üzümü ilave edilip hafifçe karıştırılır. Tavuk suyu konulur kapağı kapatılıp pişirilir. Fırın tepsisi yağlanır. Yufkanın biri tepsiye yerleştirilir. Pilavın yarısı üzerine yayılır. Didiklenmiş tavuk etleri pilavın üzerini örtecek şekilde yerleştirilir. Kalan pilav tavuğun üzerine yayılır ve düzleştirilir. Diğer yufka da en üste kapatılır. Yufkanın üzerine zeytinyağı sürülür. Isıtılmış fırında 180 'C de  yufkanın üzeri kızarana kadar pişirilir. Ayrılan bir bardak tavuk suyu eşit şekilde çullamanın üzerine dökülür. Tekrar fırına konulur ve 5 dak. daha pişirilir. Çıkarınca sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

13 Eylül 2012 Perşembe

Erik Suyu

Geçtiğimiz günlerde yaptığım erik marmelatından kalan eriğin suyunu ziyan etmeyip sağlıklı soğuk bir içeceğe dönüştürmek istedim ve ortaya bu güzel renkli  içecek çıktı.
Malzemeler:

1 kilo mürdüm eriği
4 su bardağı su
1 kilo tozşeker
Hazırlanışı:
Erikler yıkanır ve çekirdekleri çıkarılır. Dörde bölünüp tencereye konulur. Üzerine  yarım su bardağı su konulup, erikler yumuşayıp, dağılana kadar kaynatılır. El blendırı ile püre haline getirilir. Püre olan erik süzgeçten geçirilip, suyu süzülür. Erik suyunun içine 1 kilo toz şeker ve 3.5 su bardağı su konulur ve şeker iyice eriyene kadar kaynatılır. Erik suyu ılınana  kadar tencerede bekletilir ılınınca şişeye konulup buzdolabında soğutulur ve soğuk soğuk ikram edilir. Suyun kıvamı ağır gelirse damak tadına uygun gelene kadar içine su ilave edilebilir.
AFİYET OLSUN

Teşekkürler Algida Carte D'or

Algida Carte D'or'dan içinde birbirinden güzel tatların olduğu bir sepet geldi. Hepsi yapılamk için sıraya girdi. Teşekkürler Algida Carte D'or.

8 Eylül 2012 Cumartesi

Erik Marmelatı

Herkese güzel bir hafta sonu dilerim. Sonbaharı yavaş yavaş hissetmeye başladık. Havalar serinledikçe kış hazırlıkları artıyor.Tezgahlardan  yaz meyveleri  kalkmadan reçeller, marmelatlar hazırlanıyor. Mürdüm eriği marmelatı da sanırım en fazla yapılan marmelatlardan biridir. Güzel rengi ve mayhoş tadıyla kışın sofralara yaz havasını  getiriyor. Haydi buyrun tarife.
Malzemeler:
1 kilo mürdüm eriği
yarım su bardağı su
1 kilo tozşeker
yarım limonun suyu
Hazırlanışı:

Erikler yıkanır ve çekirdekleri çıkarılır. Dörde bölünüp tencereye konulur. Üzerine su konulup, erikler yumuşayıp, dağılana kadar kaynatılır. El blendırı ile püre haline getirilir. Püre olan erik süzgeçten geçirilip, suyu süzülür. Kalan püre kısım tekrar tencereye alınır ve şeker eklenerek kaynatılır. Kıvama gelince limon suyu eklenir bir iki taşım daha kaynatılır ve altı kapatılır. Kavanozlara alınıp, soğuması beklenir. Soğuyunca ağızları kapatılır. İstenirse tencerede soğutulup kavanozlara alınabilir.
AFİYET OLSUN.

3 Eylül 2012 Pazartesi

Patlıcan Kebabı

Herkese güzel bir hafta dilerim. Sonbaharın ilk haftasına geldik bile.Yazın en güzel sebzelerinden patlıcan tezgahlardan kalkmadan önce mümkün olduğunca farklı şekillerde pişirmeye çalışıyorum. Çorbası, salatası, musakkası, köftesi derken sıra kebabında. Antep mutfağına ait olup yapımı çok kolay, görüntüsü ve tadı nefis olan bu kebap özellikle misafirler için güzel bir alternatif olabilir.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 adet patlıcan
yarım kilo kıyma
tuz
kimyon
karabiber
domates
yeşil sivri biber
Hazırlanışı:
Patlıcanlar yıkanır, sapları  kesilir ve dilimlenir. Diğer tarafta kıyma tuz, karabiber ve kimyon eklenerek yoğrulur ve parçalar koparılıp yuvarlanır ve köfteler hazırlanır. Şişlere bir patlıcan bir köfte olarak dizilir. Önceden ısıtılmış fırının ızgarasında ya da mangalda çevrilerek pişirilir. (Fırın ızgarasında da, mangalda da pişirdim mangalda pişen çok daha lezzetli olup, patlıcanların daha iyi pişmesi için   imkanızın varsa mangalda pişirmenizi öneririm) Ayrıca sivri biberler ve domatesler de mangalda  pişirilir ve hepsi servis tabağına alıınır ve sıcak olarak servis yapılır.


AFİYET OLSUN.

1 Eylül 2012 Cumartesi

Şeftali Reçeli

Herkese güzel bir Cumartesi ve haftasonu dilerim. Blogumda hiç reçel tarifi vermemiş olduğumu farkedip çok şaşırdım ve hemen geçen hafta yaptığım şeftali reçelimin tarifini vermek istedim. Genelde bildiğiniz gibi reçel yapımında meyvenin üzerine şeker konulup bir gece bekletilir ve ertesi gün kaynatılıp reçel yapılır. Şeftali yumuşak bir meyve olduğundan şeker ile bekletilip kaynatıldığında fazlaca yumuşayıp, dağıldığından ben şeftali ve yumuşak meyvelerin reçelini yaparken önce şerbetini kaynatıp meyveyi daha sonra içine ekliyorum böylece şeftaliler daha diri ve bütün olarak kalıyorlar ama şeftalinin şekerde bekletilip, kaynatılarak da reçeli yapılabilir. Ağız tadınıza göre seçim sizin.
Malzemeler:
1 kilo şeftali
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
yarım limonun suyu ya da limon tuzu
Hazırlanışı:
Şeker ve su tencereye konulur ve kaynamaya bırakılır. Diğer tarafta şeftalilerin kabukları soyulup, küçük küçük doğranırlar. Şerbet kıvama gelene kadar kaynatılır. Kaynayan ve kıvamlanan şerbetin içine şeftaliler eklenir. Mümkün olduğunca az karıştırılır ve üzerinde oluşan köpükler bir kevgir yardımı ile alınır. Şeftalinin bıraktığı suyu çekene kadar pişirme devam eder. Şeftaliler saydamlaşınca ve iri gözenekler oluşunca reçele limon suyu eklenir ve bir iki dakika daha kaynatılıp altı kapatılır. Reçel kavanozlara konuluır ve soğuyunca ağzı kapatılır ya da tencerede soğutulup, soğuduktan sonra kavanozlara pay edilir. Kahvaltıda taze sıcak ekmeğe sürülen tereyağının üzerine sürülerek çayla  birlikte  afiyetle yenilir.
AFİYET OLSUN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...