Herkese sağlıklı, huzurlu, mutlu ve bol kazançlı yeni bir yıl dilerim. 2011 hepimize mutluluk ve huzur getirsin. 2010 yılından çok daha güzel bir yıl olsun. Herkesin tüm dilekleri gerçek olsun. Yeni yılınız kutlu olsun. Sevgiler.
31 Aralık 2010 Cuma
30 Aralık 2010 Perşembe
Kahve Dünyasından Sosyal Sorumluluk
Kahve Dünyası çok güzel ve anlamlı bir Sosyal Sorumluluğa imza atmış. Kahve Dünyasında satılan "Darüşşafaka Kahve Bardakları" nın üzerindeki desenler Darüşşafakalı öğrenciler tarafından çizilmiş. Tüm Kahve Dünyalarında bulabileceğiniz bu bardaklardan ne kadar çok alırsanız o kadar çok öğrenciye katkı sağlamış olacaksınız. Yılbaşı için sevdiklerinize bu bardaklardan almaya ne dersiniz? Hem dostlarınız sevinsin, hem öğrenciler. Bu anlamlı proje için Kahve Dünyası'na teşekkürler.
Bonte
Yılbaşının ilk hediyesi Kahve Dünyasından geldi. İş yerine kargo ile gelen sevimli paketten çıkan Çikolatalı Atıştırmalık Bonte ev ahalisini çok sevindirdi. Bitter çikolatalı, sütlü çikolatalı ve portakallı çikolatalı çeşitleri olan Bonte çıtır çıtır ağızda dağılan tadıyla insan da hemen alışkanlık yapıyor. Kutu açılır açılmaz kendimizi yemekten alıkoyamadık . Tam bir alışkanlık yapan Bonte tek kelime ile harika. Kahve Dünyasına teşekkürler ederiz.
Çerkez Tavuğu
Herkese merhaba. Çocukluğumdan beri bizde adettir yılbaşını evde karşılayacaksak annem mutlaka çerkez tavuğu yapar. Halen ben de yılbaşı akşamı eğer evdeysem anneme mutlaka Çerkez Tavuğu yaptırırım. Bu sene yılbaşını dışarıda karşılayacağım ama sizler için anneme erken bir yılbaşı çerkez tavuğu yaptırdım. Afiyetler olsun.
Malzemeler:(8 kişilik)
2 parça tavuk göğüs eti
2 diş sarımsak
6 dilim ekmek içi
1,5 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 fincan zeytinyağı
4 su bardağı tavuksuyu
tuz
karabiber
kırmızı biber
Hazırlanışı:
Tavuk eti haşlanır ve didiklenir. İçine ekmek içi iyice ufalanarak eklenir. Dövülmüş sarımsak bu karışıma katılır. Baharatlar da ilave edilir ve hepsi karıştırılır. Tavuksuyu eklenir ve karıştırılır. Ardından zeytinyağı eklenirve püre kıvamından biraz daha dolgun bir hale getirilir. Servis tabağına alınır üzerine kırmızı biber, karabiber dökülüp, çok hafif zeytinyağı gezdirilir ve maydanozla süslenerek servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Malzemeler:(8 kişilik)
2 parça tavuk göğüs eti
2 diş sarımsak
6 dilim ekmek içi
1,5 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 fincan zeytinyağı
4 su bardağı tavuksuyu
tuz
karabiber
kırmızı biber
Hazırlanışı:
Tavuk eti haşlanır ve didiklenir. İçine ekmek içi iyice ufalanarak eklenir. Dövülmüş sarımsak bu karışıma katılır. Baharatlar da ilave edilir ve hepsi karıştırılır. Tavuksuyu eklenir ve karıştırılır. Ardından zeytinyağı eklenirve püre kıvamından biraz daha dolgun bir hale getirilir. Servis tabağına alınır üzerine kırmızı biber, karabiber dökülüp, çok hafif zeytinyağı gezdirilir ve maydanozla süslenerek servis yapılır.
AFİYET OLSUN
29 Aralık 2010 Çarşamba
Stylish Blogger Ödülüm
Sevgili Fuat Bey beni "Stylish Blogger Award"'e layık görmüş. Beni bu ödüle layık gördüğü için Fuat Bey'e çok teşekkür ederim. Ben de bu ödülü blogumu takip eden herkese gönderiyorum.
Hediyelerim Geldi
Sevgili Derya'nın organize ettiği Hediyeleşme Etkinliği kapsamındaki hediyelerim bana ulaştı. Bu el emeği, göz nuru hediyeleri bana sevgili "Kurdela Nakışı" göndermiş. Her biri ayrı bir zevk ve el emeği örneği olan bu hediyeler o kadar güzeller ki kullanmaya kıyabilecek miyim bilemiyorum. Kurdela nakışına bir kez daha teşekkür edip, hediyelerimin fotoğraflarıyla sizleri başbaşa bırakıyorum.
Fasulyeli Bulgur Salatası
Herkese merhaba. Soğuk nedeniyle sevimsiz bir hava var ama biz neşemizi bozmadan kışı yaşayalım değil mi? Her türlüsünü çok sevdiğim ve yazları kısır olarak çok yaptığım bulgurun bugün fasulyeli salata alternatifi var. Her zaman ki gibi içinin malzemesini azaltıp, arttırmak elinizde. Afiyetler olsun.
Malzemeler: ( 6 kişilik)
2 su bardağı kısırlık bulgur
1 su bardağı haşlanmış fasulye
2 yemek kaşığı salça
5 adet cherry domates
4 adet taze soğan
1 küçük boy yeşil salata
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
zeytinyağı
1 limonun suyu
tuz
kuru nane
sumak
Hazırlanışı:
Bulgurun üzerini örtecek kadar sıcak su konulur ve üzeri kapatılarak suyu çekmesi beklenir. Fasulyeler haşlanır ve yıkanmış olan tüm yeşillikler doğranıp bir kaba konulurlar. Suyu emen bulgurun üzerine salça ilave edilip, tahta bir kaşıkla bulgur ezilmeden bulgurun rengi dönene kadar hafifçe karıştırılır. (Rengi dönmezse biraz daha salça ilave edilebilir. Karıştırma işlemi kolay olsun diye az bir miktar zeytinyağı konulabilir. ) Bulgurun üzerine doğranmış tüm yeşillikler konulur ve domates doğranır(kışın normalde domates kullanmam salça yeterli olur fakat pazardaki cherry domatesler o kadar güzel kokuyordu ki dayanamayıp aldım ve kullandım) Bu karışıma zeytinyağı, tuz, limon suyu, kuru nane ve sumak eklenip hepsi iyice karıştırılıp, harmanlanır. Servis tabağına alınan salata ister yemek yanında , ister tek başına bir öğün olarak ya da çay saatinde servis edilir.
AFİYET OLSUN
Malzemeler: ( 6 kişilik)
2 su bardağı kısırlık bulgur
1 su bardağı haşlanmış fasulye
2 yemek kaşığı salça
5 adet cherry domates
4 adet taze soğan
1 küçük boy yeşil salata
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
zeytinyağı
1 limonun suyu
tuz
kuru nane
sumak
Hazırlanışı:
Bulgurun üzerini örtecek kadar sıcak su konulur ve üzeri kapatılarak suyu çekmesi beklenir. Fasulyeler haşlanır ve yıkanmış olan tüm yeşillikler doğranıp bir kaba konulurlar. Suyu emen bulgurun üzerine salça ilave edilip, tahta bir kaşıkla bulgur ezilmeden bulgurun rengi dönene kadar hafifçe karıştırılır. (Rengi dönmezse biraz daha salça ilave edilebilir. Karıştırma işlemi kolay olsun diye az bir miktar zeytinyağı konulabilir. ) Bulgurun üzerine doğranmış tüm yeşillikler konulur ve domates doğranır(kışın normalde domates kullanmam salça yeterli olur fakat pazardaki cherry domatesler o kadar güzel kokuyordu ki dayanamayıp aldım ve kullandım) Bu karışıma zeytinyağı, tuz, limon suyu, kuru nane ve sumak eklenip hepsi iyice karıştırılıp, harmanlanır. Servis tabağına alınan salata ister yemek yanında , ister tek başına bir öğün olarak ya da çay saatinde servis edilir.
AFİYET OLSUN
28 Aralık 2010 Salı
Mantarlı Makarna
Herkese soğuk bir İstanbul gününden merhaba. Bu soğuk havada bize daha fazla enerji lazım bu nedenle insana enerji ve mutluluk veren(makarna bana her zaman mutluluk verir) bir makarna tarifim var. Afiyet olsun.
Malzemeler: (4 kişilik)
1 paket makarna
250 gr mantar
1 çay bardağı krema
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Makarna tuzlu kaynar suda üzerinde belirtilen süre kadar haşlanır. Zeytinyağı geniş bir tavada (ben wok kullandım) ısıtılır ve ince ince doğranmış mantarlar eklenir ve sotelenirler. Tuz, karabiber ve krema eklenip, karıştırılarak harmanlanır. Haşlanıp, süzülen makarna(soğuk sudan geçirmeyiniz) bu karışımın içine eklenir. İyice harmanlandıktan sonra servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Malzemeler: (4 kişilik)
1 paket makarna
250 gr mantar
1 çay bardağı krema
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Makarna tuzlu kaynar suda üzerinde belirtilen süre kadar haşlanır. Zeytinyağı geniş bir tavada (ben wok kullandım) ısıtılır ve ince ince doğranmış mantarlar eklenir ve sotelenirler. Tuz, karabiber ve krema eklenip, karıştırılarak harmanlanır. Haşlanıp, süzülen makarna(soğuk sudan geçirmeyiniz) bu karışımın içine eklenir. İyice harmanlandıktan sonra servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
27 Aralık 2010 Pazartesi
Nohutlu Yayla Çorbası
2010 yılının son haftasının ilk gününden merhaba. Herkese güzel bir hafta ve kolay geçecek bir Pazartesi dilerim. Kış yeniden geri geldi, hava soğuk ve sevimsiz. Hava madem soğudu o zaman haftaya sıcacık bir çorbayla başlamak istedim. Buyrun Lezzet Dergisinden aldığım tarife.
Malzemeler: 6 kişilik
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
8 su bardağı su
1 yumurta
1 su bardağı yoğurt
4 yemek kaşığı un
1 limonun suyu
tuz
zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
Hazırlanışı:
Pirinç bir tencereye konulur ve üzerine su eklenir ve haşlanır. Nohutlar ayrı bir kapta haşlanır, suyu süzülür ve haşlanmakta olan pirince ilave edilir. Bir kasede yoğurt, un, yumurta, limon suyu ve tuz çırpma teliyle iyice karıştırılır. Çorbanın suyundan bu karışıma yavaşca katılarak karıştırılır. Bu karışım çorbaya azar, azar karıştırılarak eklenir. Kaynayıncaya kadar pişirilir. Zeytinyağı bir tavada ısıtılır ve kuru nane ilave edilir. Bir iki dakika çevrilen kuru nane çorbaya eklenir. Karıştırılıp, altı kapatılır. Servis tabağına alınan çorbanın üzerine tekrar kuru nane serpilerek sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Malzemeler: 6 kişilik
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
8 su bardağı su
1 yumurta
1 su bardağı yoğurt
4 yemek kaşığı un
1 limonun suyu
tuz
zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
Hazırlanışı:
Pirinç bir tencereye konulur ve üzerine su eklenir ve haşlanır. Nohutlar ayrı bir kapta haşlanır, suyu süzülür ve haşlanmakta olan pirince ilave edilir. Bir kasede yoğurt, un, yumurta, limon suyu ve tuz çırpma teliyle iyice karıştırılır. Çorbanın suyundan bu karışıma yavaşca katılarak karıştırılır. Bu karışım çorbaya azar, azar karıştırılarak eklenir. Kaynayıncaya kadar pişirilir. Zeytinyağı bir tavada ısıtılır ve kuru nane ilave edilir. Bir iki dakika çevrilen kuru nane çorbaya eklenir. Karıştırılıp, altı kapatılır. Servis tabağına alınan çorbanın üzerine tekrar kuru nane serpilerek sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
25 Aralık 2010 Cumartesi
Patatesli Mısırlı Omlet
Herkese güzel bir Cumartesi ve haftasonu dilerim. Bugün ister haftasonunun uzun ve güzel kahvaltılarında, ister öğleden sonları çay saatinde, isterseniz de diğer öğünlerde rahatlıkla sofralarınızda sunabileceğiniz bir lezzeti paylaşmak istiyorum. Tarifini Sofra Dergisinden aldığım ve bir iki küçük değişiklik yaparak hazırladığım bu omlet gerçekten harika. Şimdiden afiyetler olsun.
Malzemeler:(3 kişilik)
4 adet yumurta
10 adet siyah zeytin
istenilen miktarda haşlanmış mısır
yarım su bardağı süt
3 adet orta boy patates
2 adet kırmızı biber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Patatesler yıkanır ve bir kapta hafifçe haşlanır. Haşlanıp hafif soğuduktan sonra kabukları soyulur. Zeytinler ortadan bölünür ve çekirdekleri çıkarılır. Kırmızı biberler jülyen olarak doğranır. Bir tavada zeytinyağı ısıtılır. Jülyen doğranmış biberler tavaya konulup, sotelenir. Üzerine iri iri doğranmış patatesler eklenir ve birlikte çevrilip, patatesler sotelenir. Tavaya zeytin ve mısırlar da konulur ve hepsi birlikte zedelenmeden çevrilerek sotelenir. (Bu karışıma istediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz) Fırına girebilecek bir kabın içine bu harç yayılarak konulur. Üzerine tamanımı örtecek şekilde rendelenmiş kaşar peyniri dökülür. Ayrı bir kapta yumurtalar kırılır iyice çırpılır içine süt ilave edilir. Tuz ve karabiber de eklenerek hepsi iyice karıştırılır. Bu karışım patatesli harcın üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış fırın 200C'ye ayarlanır ve patatesli karışım fırına konulur. Üzeri kızarana kadar pişirilir.(20-25 dak) Üzeri kızarınca fırından alınır ve sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Malzemeler:(3 kişilik)
4 adet yumurta
10 adet siyah zeytin
istenilen miktarda haşlanmış mısır
yarım su bardağı süt
3 adet orta boy patates
2 adet kırmızı biber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Patatesler yıkanır ve bir kapta hafifçe haşlanır. Haşlanıp hafif soğuduktan sonra kabukları soyulur. Zeytinler ortadan bölünür ve çekirdekleri çıkarılır. Kırmızı biberler jülyen olarak doğranır. Bir tavada zeytinyağı ısıtılır. Jülyen doğranmış biberler tavaya konulup, sotelenir. Üzerine iri iri doğranmış patatesler eklenir ve birlikte çevrilip, patatesler sotelenir. Tavaya zeytin ve mısırlar da konulur ve hepsi birlikte zedelenmeden çevrilerek sotelenir. (Bu karışıma istediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz) Fırına girebilecek bir kabın içine bu harç yayılarak konulur. Üzerine tamanımı örtecek şekilde rendelenmiş kaşar peyniri dökülür. Ayrı bir kapta yumurtalar kırılır iyice çırpılır içine süt ilave edilir. Tuz ve karabiber de eklenerek hepsi iyice karıştırılır. Bu karışım patatesli harcın üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış fırın 200C'ye ayarlanır ve patatesli karışım fırına konulur. Üzeri kızarana kadar pişirilir.(20-25 dak) Üzeri kızarınca fırından alınır ve sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
24 Aralık 2010 Cuma
Aşure
Herkese merhaba ve hayırlı Cumalar. Ankara ve Kayseri'den beni izleyenlere (dün görüşme fırsatım oldu) selam gönderiyorum. Ankara'dan sevgili İkizlerin Annesi Özlem selamını aldım sana da sevgilerimi gönderiyorum. Bugün biliyorsunuz benim tatlı günüm ve tam zamanı olduğu için aşure tarifimi yayınlıyorum. Afiyet olsun.
Malzemeler: ( 10 kişilik)
2 su bardağı aşurelik buğday
450 gr. toz şeker
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı pirinç
yarım çay bardağı kuş üzümü
yarım çay bardağı çam fıstığı
yarım çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
1 çay bardağı kuru kayısı
1 çay bardağı kuru incir
yarım çay bardağı badem
1 yemek kaşığı buğday nişastası
süslemek için:
Nar
kuş üzümü
çam fıstığı
Hazırlanışı:
Aşurelik buğday bir gece önceden suya konulur. Nohut, fasulye, kuru üzüm ve kuş üzümü de bir gece önceden suya konulur. Ertesi gün suda bırakılan tüm malzemeler bir taşım kaynatılır. Geniş bir tencereye buğday ve diğer kaynatılan mazlemeler konulur. Üzerini geçecek sıcak su ilave edilir ve kısık ateşte pişirilir.(Buğdayların iyice ezilmeleri ve diğer bakliyatların iyice yumuşaması gerekir)Pişme sırasında gerekirse sıcak su ilave edilir. Pişmesine yakın küçük küçük doğranmış incir, kayısı, pirinç, çam fıstığı ve bademler eklenir ve hepsi yumuşayıncaya kadar pişirilmeye devam edilir. Ayrı bir kapta buğday nişastası suda eritilir ve yavaş yavaş karıştırılarak tencereye eklenir. Son olarak tencereye toz şeker konulur bir taşım kaynatıldıktan sonra altı kapatılır. Kaseler pay edilen aşure biraz soğuduktan sonra üzeri kuş üzümü, çam fıstığı ve nar taneleri ile süslenir ve iyice soğuduktan sonra servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
Malzemeler: ( 10 kişilik)
2 su bardağı aşurelik buğday
450 gr. toz şeker
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı pirinç
yarım çay bardağı kuş üzümü
yarım çay bardağı çam fıstığı
yarım çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
1 çay bardağı kuru kayısı
1 çay bardağı kuru incir
yarım çay bardağı badem
1 yemek kaşığı buğday nişastası
süslemek için:
Nar
kuş üzümü
çam fıstığı
Hazırlanışı:
Aşurelik buğday bir gece önceden suya konulur. Nohut, fasulye, kuru üzüm ve kuş üzümü de bir gece önceden suya konulur. Ertesi gün suda bırakılan tüm malzemeler bir taşım kaynatılır. Geniş bir tencereye buğday ve diğer kaynatılan mazlemeler konulur. Üzerini geçecek sıcak su ilave edilir ve kısık ateşte pişirilir.(Buğdayların iyice ezilmeleri ve diğer bakliyatların iyice yumuşaması gerekir)Pişme sırasında gerekirse sıcak su ilave edilir. Pişmesine yakın küçük küçük doğranmış incir, kayısı, pirinç, çam fıstığı ve bademler eklenir ve hepsi yumuşayıncaya kadar pişirilmeye devam edilir. Ayrı bir kapta buğday nişastası suda eritilir ve yavaş yavaş karıştırılarak tencereye eklenir. Son olarak tencereye toz şeker konulur bir taşım kaynatıldıktan sonra altı kapatılır. Kaseler pay edilen aşure biraz soğuduktan sonra üzeri kuş üzümü, çam fıstığı ve nar taneleri ile süslenir ve iyice soğuduktan sonra servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
22 Aralık 2010 Çarşamba
Yeşil Mercimek Salatası
Herkese hafta ortasından merhaba. Bugün yemek yapmak istemediğinizde hemen hazırlayıp, yemek yerine yiyebileceğiniz ya da etlerin, tavuğun yanında servis edebileceğiniz bir salata tarifim var. Bu salatanın malzeme sınırı yok. Ağız tadınıza göre istediğiniz her türlü ek malzemeyi koymak serbesttir. Afiyet olsun.
Malzemeler: ( 3 kişilik)
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
2 orta boy havuç
1 adet kırmızı dolmalık biber
istenilen miktarda haşlanmış mantar
istenilen miktarda haşlanmış mısır
istenilen miktarda kornişon turşu
1 limonunun suyu
tuz
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Yeşil mercimek haşlanır(ben hazır satılan haşlanmış mercimek kullandım). Havuçlar soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranır. Mantarlar limonlu suda haşlanır ve küçük küçük doğranır. Kırmızı biber yıkanıp, ayıklanıp, doğranır. Kornişon turşu küçük küçük doğranır. Zeytinyağı, limon suyu ve tuz karıştırılıp salatanın sosu hazırlanır. Bir kaba mercimek, doğranmış havuç, mantar, kırmızı biber ve kornişon turşu konulur. (Bu malzemelere istediğiniz eki yapabilirsiniz) Üzerine haşlanmış mısır eklenir. Salatanın sosu hepsinin üzerine dökülür ve iyice karıştırılır. Servis tabağına alınan salata istenirse tek başına bir öğün olarak tüketilir ya da etlerin, tavuğun yanında salata olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN
Malzemeler: ( 3 kişilik)
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
2 orta boy havuç
1 adet kırmızı dolmalık biber
istenilen miktarda haşlanmış mantar
istenilen miktarda haşlanmış mısır
istenilen miktarda kornişon turşu
1 limonunun suyu
tuz
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Yeşil mercimek haşlanır(ben hazır satılan haşlanmış mercimek kullandım). Havuçlar soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranır. Mantarlar limonlu suda haşlanır ve küçük küçük doğranır. Kırmızı biber yıkanıp, ayıklanıp, doğranır. Kornişon turşu küçük küçük doğranır. Zeytinyağı, limon suyu ve tuz karıştırılıp salatanın sosu hazırlanır. Bir kaba mercimek, doğranmış havuç, mantar, kırmızı biber ve kornişon turşu konulur. (Bu malzemelere istediğiniz eki yapabilirsiniz) Üzerine haşlanmış mısır eklenir. Salatanın sosu hepsinin üzerine dökülür ve iyice karıştırılır. Servis tabağına alınan salata istenirse tek başına bir öğün olarak tüketilir ya da etlerin, tavuğun yanında salata olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN
21 Aralık 2010 Salı
Ebegümeceli Bulgur Pilavı
Herkese merhaba. Geçtiğimiz günlerde pazarda dolaşırken yaşlı bir köylü teyzenin kendi yetiştirdiği ürünlerini sattığı küçücük tezgahında tazecik ebegümecilere rastladım. O an ebegümeci yemeği yapmayalı ve çevremde görmeyeli ne kadar uzun zaman olduğunu farkettim. Hemen bir bağ alıverdim. Akşam evde kızım "anne ıspanağa benzeyen bu otlar nedir? " diye sordu. Anlayacağınız ebegümeci bizim eve girmeyeli çok uzun yıllar olmuş. Hafif mayhoş tadıyla pilava ayrı bir lezzet katan ebegümecinin, etlisi, zeytinyağlısı ve salatası da çok güzel oluyor. Yanında yoğurt ile servis edilen pilavımın tarifine buyrun. Afiyet olsun.
Malzemeler:(5 kişilik)
Malzemeler:(5 kişilik)
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 bağ ebegümeci
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
zeytintağı
tuz
karabiber
3 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
Ebegümeciler ayıklanıp, iyice yıkanır. Kaynar suda çok hafif haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür ve doğranırlar. Bir tencerede zeytinyağı ısıtılır ve küçük küçük doğranmış soğan ilave edilip, soğanlar kavrulur. Üzerine hafif haşlanmış ve doğranmış olan ebegümeciler eklenir. Ebegümeciler soğanla birlikte çevrilerek kavrulur. Üzerine salça konulur ve bir iki çevrilir. Bulgur, tuz ve karabiber de bu karışıma eklenir ve bir iki dakika birlikte kavrulur. Tencereye 3 su bardağı sıcak su konulur ve ağzı kapatılarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Pişince altı kapatılır ve bir süre demlendirilir. Demlenen pilav servis tabağına alınır ve yanında yoğurt ile servis edilir.
AFİYET OLSUN
20 Aralık 2010 Pazartesi
Kapuska
Herkese güzel bir hafta ve güzel geçecek bir Pazartesi dilerim. Bugün kışın vazgeçilmezlerinden olan Kapuskanın tarifini vereceğim. Sarması, salatası ve turşusu çok sevilen lahanın kapuskası nedense çok sevilmiyor. Oysa üzerine bol kuru nane, pul kırmızı biber ve limon sıkılarak yenildiğinde nefis bir yemek oluyor. Özellikle yeni yemek yapmaya başlayanlar için kapuska tarifi geliyor.
Malzemeler:(6 kişilik)
En küçük boy beyaz lahana
250 gr.kıyma
1 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
zeytinyağı
tuz
kuru nane
kırmızı pul biber
Hazırlanışı:
Lahana ayıklanır, yaprakları yıkanır ve ince ince kıyılır. Sıcak suda haşlanır. Kıyma az su ile pişirilir. Bir tencereye haşlanmış lahana, pişmiş kıyma, küçük küçük doğranmış kuru soğan, tuz ve salça konulur. Üzerini geçecek kadar su eklenir ve pişirilir. Pişince altı kapatılır ve üzerine zeytinyağı gezdirilir.Bir süre dinlendirilir. Servis tabağına alınan kapuskanın üzerine kuru nane ve kırmızı pul biber serpilir ve servis edilir.
AFİYET OLSUN
Malzemeler:(6 kişilik)
En küçük boy beyaz lahana
250 gr.kıyma
1 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
zeytinyağı
tuz
kuru nane
kırmızı pul biber
Hazırlanışı:
Lahana ayıklanır, yaprakları yıkanır ve ince ince kıyılır. Sıcak suda haşlanır. Kıyma az su ile pişirilir. Bir tencereye haşlanmış lahana, pişmiş kıyma, küçük küçük doğranmış kuru soğan, tuz ve salça konulur. Üzerini geçecek kadar su eklenir ve pişirilir. Pişince altı kapatılır ve üzerine zeytinyağı gezdirilir.Bir süre dinlendirilir. Servis tabağına alınan kapuskanın üzerine kuru nane ve kırmızı pul biber serpilir ve servis edilir.
AFİYET OLSUN
18 Aralık 2010 Cumartesi
Çikolatalı Muzlu Tost
Herkese günaydın. Bugün haftasonu kahvaltıları için tatlı bir tost önerim var. Soğukların oldukça fazla olduğu bu günlerde bizlere hem enerji, hem de mutluluk verecek olan bu tost çocuklar tarafından da severek yenilecek ve hatta ikincisi istenecektir. Herkese güzel ve sıcak kahvaltı sofralarıyla süslenecek bir haftasonu diliyorum. Afiyet olsun.
Malzemeler:(2 kişilik)
4 dilim tost ekmeği
1 muz
istenilen miktarda nutella
Hazırlanışı:
4 tost ekmeğinin birer yüzeyine istenilen miktarda nutella sürülür. Bu ekmeklerden iki tanesinin çikolatalı kısmının üstüne ince ince dilimlenmiş muzlar konulur. Diğer 2 tost ekmeği dilimi çikolatalı tarafı muzların üstüne gelecek şekilde kapatılır. Tost makinasında ekmeklerin üzeri kızarıp, çikolata eriyene kadar tutulur. Tostlar hazır olunca servis tabağına alınıp, sıcak bir çay ya da taze sıkılmış meyve suyu ile ikram edillir.
AFİYET OLSUN
Malzemeler:(2 kişilik)
4 dilim tost ekmeği
1 muz
istenilen miktarda nutella
Hazırlanışı:
4 tost ekmeğinin birer yüzeyine istenilen miktarda nutella sürülür. Bu ekmeklerden iki tanesinin çikolatalı kısmının üstüne ince ince dilimlenmiş muzlar konulur. Diğer 2 tost ekmeği dilimi çikolatalı tarafı muzların üstüne gelecek şekilde kapatılır. Tost makinasında ekmeklerin üzeri kızarıp, çikolata eriyene kadar tutulur. Tostlar hazır olunca servis tabağına alınıp, sıcak bir çay ya da taze sıkılmış meyve suyu ile ikram edillir.
AFİYET OLSUN
17 Aralık 2010 Cuma
Kabak Tatlısı
Herkese haftanın en sevdiğim gününden sevgiler. Hafanın son iş gününü güzel geçirmek ve haftasonuna ağız tadı ile girmek için Cuma günleri genelde tatlı tarifi veriyorum. Blogumun sıkı takipçileri bunu farketmişler ve bana Cuma günleri yayınlamam için tatlı tarif istekleri göndermeye başladılar. Öncelikle dikkatleri için teşekkürler. Gerçekten mümükün olduğunca Cumaları tatlı tarifi veriyorum. Aslında diğer günleri de örneğin makarna-pilav günü, salata günü , kahvaltılıklar ya da ana yemek tarifi günü şeklinde belirledim (sanırım mesleğim nedeniyle ben de bir plan ve programlama hastalığı var ve bu ne yazık ki hobime de yansıdı) Günleri belirledim ama bakalım yoğun iş temposuyla ne kadar sadık kalabileceğim. Balkabağı tezgahlarda yerini aldığından beri balkabağını çeşitli şekillere sokarak değişik tarifler yayınladım. (Muhallebiler, kaymaklı bal kabağı gibi) Bu tarifler çok beğenildi ama tabi ki balkabağının hakkını vermek için asıl ana Kabak Tatlısını yayınlamasam seri tamamlanmaz gibi geldi ve bu senenin son balkabağı tarifini özüne sadık kalarak bu tarifi vererek yapmak istiyorum.
Şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler:
1,5 kg. bal kabağı
750 gr.toz şeker
istenilen miktardadövülmüş ceviz içi
Hazırlanışı:
Ayıklanan kabaklar tencereye konulur ve üzerine şeker dökülür. Ağzı kapatılarak bir gece bekletilir. Sabah suyunu bırakmış olan kabak önce bu su ile kaynatılır ve ardından altı kısılır.Yarım saat altı kısık olarak pişirilir. Pişince ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servis tabağına alınır üzerine dövülmüş ceviz içi dökülür(üzerine tahin de koyabilirsiniz ben tahini kabak tatlısında sevmediği için kullanmıyorum) ve servis yapılır.
AFİYET OLSUN
16 Aralık 2010 Perşembe
Kalamar Izgara
Herkese merhaba. Bu aralar deniz ürünleriyle ilgili hiç tarif vermediğimi farkettim ve hemen hazırlanması en kolay deniz ürünlerinden kalamarı yayınlayayım istedim. Üstelik bir önceki postumda tarator sosu verdiğim için bu güzel ikiliyi birbirinden ayırmak istemedim. Kalamarı isterseniz kızartma da yapabilirsiniz ama ben kızartmayı tercih etmediğimden ızgara olarak yaptım. (Tercih sizin) Ayrıca annelerimizin kalamarı temizlemek, ayıklamak gibi zahmetlerine katlanmamak için İglo'nun hazır kalamarını kullandım.(İglo olmasa ne yapacaktık acaba?) Buyrun yanında tarator sos ile sofralarımızı süsleyen kalamarın tarifine.
Malzemeler:
1 paket İglo hazır kalamar
Hazırlanışı:
Fırın önceden 200C'de ısıtılır. Kalamarlar çözülmeleri beklemeden yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilirler. Fırının orta katına konulan kalamarlar 13 dak. altın sarısı rengini alana kadar pişirilirler. Sürenin yarısında kalamarlar çevrilir. Süre dolunca servis tabağına alınan ızgara kalamarlar tarator sos ile sıcak sıcak servis edilirler.
AFİYET OLSUN
Tarator Sos
Özellikle deniz ürünlerinin vazgeçilmezi olan taratorun mutfaklarımızda yeri başkadır. Günümüzdeki yeni yeni farklı tatlardaki soslar daha ortalarda dolaşmayıp, adları bile duyulmamışken bizim sevgili taratorumuz mutfağımızda hazır bulunuyordu. Bu güzel sos olmadan midye ve kalamarın tadı eksik kalır. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 su bardağı bayat ekmek içi
yarım su bardağı ceviz içi
2 diş sarmsak
yarım limonun suyu
yarım su bardağı su
Hazırlanışı:
Bayat ekmek içi, ayıklanmış ceviz içi, limon suyu, dövülmüş sarımsak ve su robota konulur ve yoğurt kıvamına gelene kadar karıştırılır.(Fazla sulu olursa ekmek içi, fazla yoğun ve katı olursa su ilave ederek yoğurt kıvamına getirebilirsiniz) Yoğurt kıvamına gelen tarator sos sosluğa alınır ve midye ya da kalamar yanında servis edilir.
AFİYET OLSUN
Malzemeler:
1 su bardağı bayat ekmek içi
yarım su bardağı ceviz içi
2 diş sarmsak
yarım limonun suyu
yarım su bardağı su
Hazırlanışı:
Bayat ekmek içi, ayıklanmış ceviz içi, limon suyu, dövülmüş sarımsak ve su robota konulur ve yoğurt kıvamına gelene kadar karıştırılır.(Fazla sulu olursa ekmek içi, fazla yoğun ve katı olursa su ilave ederek yoğurt kıvamına getirebilirsiniz) Yoğurt kıvamına gelen tarator sos sosluğa alınır ve midye ya da kalamar yanında servis edilir.
AFİYET OLSUN
15 Aralık 2010 Çarşamba
Fıstıklı Havuç Salatası
Haftanın ortasına geldik yemeklere mola verip, bugün bir salata yayınlamak istiyorum. Bu salatanın orjinali "portakallı, fıstıklı havuç salatası". Tarifte limonsuyu yerine portakal suyu kullanılmış ve içine minik portakal dilimleri atılmış. Ben de ilk defasında portakal suyu kullandım fakat havuçla birleşince salata için oldukça fazla bir tatlı tat oluştu. Salatada her zaman ekşi tat sevdiğim için ben limonsuyu kullanıyorum ama tercih sizin.
Malzemeler:(1 kişilik)
2 adet havuç
1 demet maydonoz
1 çaykaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı çam fıstığı
1 limonun suyu(isterseniz portakal suyu kullanabilirsiniz)
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı
Ayıklanıp, temizlenen havuçlar rendelenir. Maydonozlar da ayıklanıp, yıkanıp doğranırlar. Limonsuyu, zeytinyağı ve tuz bir kapta iyice karıştırılıp, salatanın sosu hazırlanır. Havuçla maydonoz bir kaba alınır ve kuş üzümü ile çam fıstığının yarısı bu kaba eklenir. Salatanın sosu kaba dökülür ve hepsi hafifçe karıştırılıp harmanlanır. Salata servis tabağına alınır ve kuş üzümü ile fıstığın kalan yarısı üzerine serpilerek servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Malzemeler:(1 kişilik)
2 adet havuç
1 demet maydonoz
1 çaykaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı çam fıstığı
1 limonun suyu(isterseniz portakal suyu kullanabilirsiniz)
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı
Ayıklanıp, temizlenen havuçlar rendelenir. Maydonozlar da ayıklanıp, yıkanıp doğranırlar. Limonsuyu, zeytinyağı ve tuz bir kapta iyice karıştırılıp, salatanın sosu hazırlanır. Havuçla maydonoz bir kaba alınır ve kuş üzümü ile çam fıstığının yarısı bu kaba eklenir. Salatanın sosu kaba dökülür ve hepsi hafifçe karıştırılıp harmanlanır. Salata servis tabağına alınır ve kuş üzümü ile fıstığın kalan yarısı üzerine serpilerek servis yapılır.
AFİYET OLSUN
14 Aralık 2010 Salı
Ispanaklı Makarna
Herkese merhaba. Güzel bir gün geçirmenizi dilerim. Soğuklar nedeniyle bizlere daha fazla enerji veren ama kilo sorunu yaratmayan tariflere devam edip bugün bir makarna tarifi vermek istiyorum. Bu tarifim ayrıca yeni yemek yapmaya başlayanlar ve ıspanağı sevmeyen çocuklar için de. Ispanak karışımın içinde iyice harmanlandığından hiçbir şekilde anlaşılmıyor ve çocuklar tarafından kolaylıkla yeniliyor. Lezzet Dergisinin bir ekinden aldığım bu tarif ile yaptığım makarnayı ailenin küçüklerine yeşil makarna diye rahatlıkla yediriyorum.
Malzemeler:(5 kişilik)
1 paket makarna (ben helezon makarna kullandım)
250 gr haşlanmış ıspanak
1 diş sarımsak
250 gr haşlanmış ıspanak
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı teryağı
125 gr labne peyniri
125 gr labne peyniri
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
tuz
Hazırlanışı:
Makarna kaynar tuzlu suda paketin üzerinde belirtilen süre kadar haşlanır. Ayrı bir kapta ıspanak haşlanır. Labne peynir, dövülmüş sarımsak(ben kullanmadım), haşlanmış ıspanak, tereyağı, rendelenmiş muskat robota konulur ve karıştırılarak püre haline getirilir. Haşlanan ve süzülen makarna (soğuk sudan geçirilmeden) tencereye alınır ve sos üzerine dökülür. 1, 2 dak. karıştırılır ve ocaktan alınır. Servis tabağına alınarak sıcak olarak servis edilir.
Hazırlanışı:
Makarna kaynar tuzlu suda paketin üzerinde belirtilen süre kadar haşlanır. Ayrı bir kapta ıspanak haşlanır. Labne peynir, dövülmüş sarımsak(ben kullanmadım), haşlanmış ıspanak, tereyağı, rendelenmiş muskat robota konulur ve karıştırılarak püre haline getirilir. Haşlanan ve süzülen makarna (soğuk sudan geçirilmeden) tencereye alınır ve sos üzerine dökülür. 1, 2 dak. karıştırılır ve ocaktan alınır. Servis tabağına alınarak sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN
13 Aralık 2010 Pazartesi
Etli Nohut
Herkese buz gibi bir İstanbul'dan merhaba. Haftanın ilk günü herkese güzel bir hafta dilerim. Soğuğun en şiddetli olduğu günlerde yediklerimizin daha fazla enerji veren yiyecekler olması gerekiyor. Kışın haftada en az bir kere bir öğünümüzü baklagillerden seçmemiz gerekiyormuş. Bu nedenle ben de haftaya nohut ile başlamak istedim. Yanında bol yeşilliklerin bulunduğu bir salata ve pilav ile nohut iyi ve sağlıklı bir öğün olur. Sıcak sofralarınızda ağız tatlı yemekler dilerim. Afiyet olsun.
Malzemeler:(4 kişilik)
2 su bardağı nohut
250 gr.kuşbaşı et
1 büyük boy kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı salça
zeytinyağı
tuz
kırmızı biber
Hazırlanışı:
Nohutlar bir gece önceden ıslatılır ve ertesi gün haşlanırlar.(Ben hazır haşlanmış olarak satılan nohut kullandım) Etler bir tencerede haşlanırlar.(Etin suyunu yapacağınız pilav için kullanmanızı öneririm.) Bir tencereye haşlanmış nohut, haşlanmış et, doğranmış soğan ve salça konulur üzerine ılık su eklenir ve orta ateşte pişirilir. Ateşten alınmasına yakın tuzu eklenir, karıştırılır. Altı kapatılınca üzerine zeytinyağı ve kırmızı biber gezdirilir ve bir süre dinlendirilir. Salata ve pilav ile servis edilir.
AFİYET OLSUN
AFİYET OLSUN
Ödüllerim
Herkese merhaba. Biraz geçiken bir ödül postumu hemen yayınlamak istiyorum. Sevgili Lezzet Sefası beni bu ödüle layık görmüş Sevgili Sefa'ya çok teşekkür ediyorum.
Sevgili Zuzu Kurabiyeleri beni Oscar ile ödüllendirmiş. Sevgili Zuhal'e çok teşekkür ederim. Ben de bu iki ödülümü blogumu takip eden herkese gönderiyorum.
10 Aralık 2010 Cuma
Ayva Tatlısı
Herkese hayırlı ve güzel bir Cuma günü diliyorum. Trafiğin içinde kilitlenen soğuk ve yağışlı bir İstanbul sabahından merhaba. 3 gündür aralıksız devam eden korkunç migren ağrım ve iş yoğunluğumdan bloguma ve sizlere bir kaç gündür uğrayamadım haftasonu bunun acısını çıkarıp, hepinizi ziyaret edeceğim. Haftanın son iş gününü güzel bitirmek ve soğuk geçeceği beklenen haftasonunu ağız tadı ile karşılamak üzere bir tatlı tarifiyle karşınızdayım. Afiyet olsun
Malzemeler:(4 kişilik)
4 adet ayva
2 su bardağı toz şeker
5 adet karanfil
kaymak
1 çubuk tarçın
dövülmüş antep fıstığı
Hazırlanışı:
Ayvalar yıkanır. Ortadan ikiye bölünür, kabukları soyulup çekirdekleri temizlenir. Geniş bir tencereye dizilirler. Toz şeker hepsinin üzerine eşit gelecek şekilde üzerlerine dökülür(şeker miktarını ağız tadınıza göre azaltıp, arttırabilirsiniz)Karanfiller, tarçın, ayvanın kabuklarından bir miktar ve çekirdekler tencereye konulur.( Kabuklar ve çekirdekler ayvaya renk verecektir ama ayvanın rengini iyice koyulaştırmak için isterseniz gıda boyası da koyabilirsiniz ama ben çok koyu renkli ayva tatlısını sevmediğim ve bu tatlı doğal olsun diye gıda boyası kullanmıyorum. Tercih sizin) Ayvaların yarısına gelecek kadar soğuk su tencereye eklenir ve kısık ateşte ayvalar yumuşayıncaya ve rengi dönene kadar pişirilir. Pişen ayvalar servis tabağına alınır ve soğuması beklenir. Soğuduktan sonra ortasına istenilen miktarda kaymak konulup, dövülmüş antep fıstığı serpilip servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Malzemeler:(4 kişilik)
4 adet ayva
2 su bardağı toz şeker
5 adet karanfil
kaymak
1 çubuk tarçın
dövülmüş antep fıstığı
Hazırlanışı:
Ayvalar yıkanır. Ortadan ikiye bölünür, kabukları soyulup çekirdekleri temizlenir. Geniş bir tencereye dizilirler. Toz şeker hepsinin üzerine eşit gelecek şekilde üzerlerine dökülür(şeker miktarını ağız tadınıza göre azaltıp, arttırabilirsiniz)Karanfiller, tarçın, ayvanın kabuklarından bir miktar ve çekirdekler tencereye konulur.( Kabuklar ve çekirdekler ayvaya renk verecektir ama ayvanın rengini iyice koyulaştırmak için isterseniz gıda boyası da koyabilirsiniz ama ben çok koyu renkli ayva tatlısını sevmediğim ve bu tatlı doğal olsun diye gıda boyası kullanmıyorum. Tercih sizin) Ayvaların yarısına gelecek kadar soğuk su tencereye eklenir ve kısık ateşte ayvalar yumuşayıncaya ve rengi dönene kadar pişirilir. Pişen ayvalar servis tabağına alınır ve soğuması beklenir. Soğuduktan sonra ortasına istenilen miktarda kaymak konulup, dövülmüş antep fıstığı serpilip servis yapılır.
AFİYET OLSUN
7 Aralık 2010 Salı
Elma Dilim Patates
Herkese güzel bir gün dilerim. Bugün yayınlamayı düşündüğüm farklı bir tarif vardı fakat dün fırın poşetinde tavuk postumdan sonra tavuğun yanında servis edilen elma dilim patatesler için oldukça fazla mail gelince ve blogumun en sıkı takipçilerinden sevgili Canan bu patateslerin yapılışını yayınlamamı isteyince bende bugün yayınlayacağım yemek tarifini değiştirip hemen elma dilim patatesin hazırlanışını vermek istedim. Afiyet olsun
Malzemeler:(2 kişilik)
4 adet küçük boy patates
zeytinyağı
taze kekik
biberiye
kırmızı pul biber
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Patatesler iyice yıkanır .(Kabukları soyulmadan kullanılacağı için gerekirse fırça ile üzerlerini iyice fırçalayınız) Yıkanan patatesler iyice kurulanır ve elma dilim şeklinde doğranır.(Önce ortadan bölünür, sonra tekrar ortadan bölünür ve 6 ya da 8 dilim patates elde edene kadar bölme işlemi sürdürülür) Geniş bir kaba zeytinyağı, taze kekik, biberiye, kırmızı pul biber, tuz ve karabiber (bunların miktarlarını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz) konulup, karıştırılır. Patates dilimleri bu sosun içine konulur ve iyice karıştırılıp, harmanlanır. Soslanmış patatesler hafifçe unlanmış fırın poşetine konulur ve poşetin ağzı bağlanır. Poşetin üzeri birkaç yerinden delinir ve daha önceden ısıtılmış fırında maksimum 200C'de 30 dak. pişirilir. Piştikten sonra daha fazla kızarması istenirse ağzı açık olarak 5 dak. daha pişirilir. Fırından çıkarılınca servis tabağına alınır ve sıcak sıcak servis yapılır. Özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanında çok iyi bir garnitür olur. AFİYET OLSUN
Malzemeler:(2 kişilik)
4 adet küçük boy patates
zeytinyağı
taze kekik
biberiye
kırmızı pul biber
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Patatesler iyice yıkanır .(Kabukları soyulmadan kullanılacağı için gerekirse fırça ile üzerlerini iyice fırçalayınız) Yıkanan patatesler iyice kurulanır ve elma dilim şeklinde doğranır.(Önce ortadan bölünür, sonra tekrar ortadan bölünür ve 6 ya da 8 dilim patates elde edene kadar bölme işlemi sürdürülür) Geniş bir kaba zeytinyağı, taze kekik, biberiye, kırmızı pul biber, tuz ve karabiber (bunların miktarlarını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz) konulup, karıştırılır. Patates dilimleri bu sosun içine konulur ve iyice karıştırılıp, harmanlanır. Soslanmış patatesler hafifçe unlanmış fırın poşetine konulur ve poşetin ağzı bağlanır. Poşetin üzeri birkaç yerinden delinir ve daha önceden ısıtılmış fırında maksimum 200C'de 30 dak. pişirilir. Piştikten sonra daha fazla kızarması istenirse ağzı açık olarak 5 dak. daha pişirilir. Fırından çıkarılınca servis tabağına alınır ve sıcak sıcak servis yapılır. Özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanında çok iyi bir garnitür olur. AFİYET OLSUN
6 Aralık 2010 Pazartesi
Fırın Poşetinde Tavuk
Herkese mutlu bir hafta diliyorum. Soğuk ve sevimsiz bir İstanbul havasında haftanın ilk gününü yaşıyoruz. Bazı günler yemek için çok vaktimiz olmaz ya da fazla uğraşmak istemeyiz. İşte böyle durumlarda can kurtaran bir tarif var bugün. Özellikle yeni yemek yapmaya başlayanların kolaylıkla hazırlayıp, misafirlerine rahatlıkla sunabilecekler bir alternatif. Bu tavuğu elma dilim patates, salata ve sade pilav ile birlikte sunup yemeğinizi bir anda nefis bir şölene dönüştürebilirsiniz.
Malzemeler: (2 kişilik)
4 adet baget
yarım limonun suyu
zeytinyağı
taze kekik
biberiye
kırmızı pul biber
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Tavuk bagetler yıkanır, kurulanır ve tütsülenir. Limon suyuyla iyice ovalanır. Bir kapta zeytinyağı, taze kekik, biberiye, kırmızı pul biber, tuz ve karabiber(miktarları isteğinize göre ayarlayabilirsiniz) iyice karıştırılıp, harmanlanır. Bagetlerin her tarafına bu karışımdan sürülür ve bir süre bagetler dinlendirilir. Fırın poşetinin içi bir miktar un ile unlanır. Sosun içindeki bagetler poşete konulur. Poşetin ağzı bağlanır ve poşetin üzerinde birkaç yerden delik açılır. Önceden ısıtılmış fırında bagetler en fazla 200C'de 30-35 dak. pişirilir. (Eğer bagetlerin üzeri iyice kızarsın isterseniz bu süre sonunda poşetin ağzını açıp bir 10 dak. daha bu şekilde pişerebilirsiniz.) Fırından çıkan bagetlerin yanına elma patates dilimleri konulup sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Malzemeler: (2 kişilik)
4 adet baget
yarım limonun suyu
zeytinyağı
taze kekik
biberiye
kırmızı pul biber
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Tavuk bagetler yıkanır, kurulanır ve tütsülenir. Limon suyuyla iyice ovalanır. Bir kapta zeytinyağı, taze kekik, biberiye, kırmızı pul biber, tuz ve karabiber(miktarları isteğinize göre ayarlayabilirsiniz) iyice karıştırılıp, harmanlanır. Bagetlerin her tarafına bu karışımdan sürülür ve bir süre bagetler dinlendirilir. Fırın poşetinin içi bir miktar un ile unlanır. Sosun içindeki bagetler poşete konulur. Poşetin ağzı bağlanır ve poşetin üzerinde birkaç yerden delik açılır. Önceden ısıtılmış fırında bagetler en fazla 200C'de 30-35 dak. pişirilir. (Eğer bagetlerin üzeri iyice kızarsın isterseniz bu süre sonunda poşetin ağzını açıp bir 10 dak. daha bu şekilde pişerebilirsiniz.) Fırından çıkan bagetlerin yanına elma patates dilimleri konulup sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Etiketler:
çocuklar için tarifler,
fırın yemeği,
tavuk
4 Aralık 2010 Cumartesi
Kumpir
Herkese güzel bir haftasonu dilerim. Bugün çocuklarla mutfağa girin, onların istedikleri malzemeleri kullanarak beraber güzel bir kumpir hazırlayın. Kumpir kullanılan malzemelerinin sınırsızlığı ve bu malzemelerin birleştiğinde ortaya çıkan enfes tadı nedeniyle özellikle çocukların ve gençlerin favorisi. Haydi çocuklar mutfağa!
Malzemeler: (1 kişilik)
1 büyük boy kumpirlik patates
tereyağı (listedeki tüm malzemelerin miktarı isteğe bağlıdır)
rendelenmiş kaşar peyniri
yeşil zeytin (ayıklanmış ve küçük küçük doğranmış)
siyah zeytin (ayıklanmış ve küçük küçük doğranmış)
sosis(küçük küçük doğranmış)
salam (küçük küçük doğranmış)
kornişon turşu (küçük küçük doğranmış)
mısır
tuz
ketçap
mayonez
Hazırlanışı:
Patates fırçalanarak iyice yıkanır, kurulanır. Birkaç yerinden delinir. Alüminyum folyoya sarılarak önceden ısıtılmış fırında 200C'de 1 saat pişirilir.(Pişmezse süreyi uzatabilirsiniz) Fırından çıkarılan patates folyodan çıkarılır. Tam ortasından bıçakla kesilip, ortası açılır. İçinden bir miktar patates kaşık yardımıyla çıkarılır. Açılan kısma tereyağı, rendelenmiş kaşar peyniri ve tuz konulup iyice karıştırılıp, erimeleri sağlanır. Ardından istenilen tüm malzemeler (bu malzemelere istediğiniz her türlü malzemeyi ekleyebilirsiniz) küçük küçük doğranmış olarak patatesin içine konulur. En üste de ketçap ve mayonez eklenir ve sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Malzemeler: (1 kişilik)
1 büyük boy kumpirlik patates
tereyağı (listedeki tüm malzemelerin miktarı isteğe bağlıdır)
rendelenmiş kaşar peyniri
yeşil zeytin (ayıklanmış ve küçük küçük doğranmış)
siyah zeytin (ayıklanmış ve küçük küçük doğranmış)
sosis(küçük küçük doğranmış)
salam (küçük küçük doğranmış)
kornişon turşu (küçük küçük doğranmış)
mısır
tuz
ketçap
mayonez
Hazırlanışı:
Patates fırçalanarak iyice yıkanır, kurulanır. Birkaç yerinden delinir. Alüminyum folyoya sarılarak önceden ısıtılmış fırında 200C'de 1 saat pişirilir.(Pişmezse süreyi uzatabilirsiniz) Fırından çıkarılan patates folyodan çıkarılır. Tam ortasından bıçakla kesilip, ortası açılır. İçinden bir miktar patates kaşık yardımıyla çıkarılır. Açılan kısma tereyağı, rendelenmiş kaşar peyniri ve tuz konulup iyice karıştırılıp, erimeleri sağlanır. Ardından istenilen tüm malzemeler (bu malzemelere istediğiniz her türlü malzemeyi ekleyebilirsiniz) küçük küçük doğranmış olarak patatesin içine konulur. En üste de ketçap ve mayonez eklenir ve sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Etiketler:
çocuklar için tarifler,
garnitür,
meze,
salatalar
3 Aralık 2010 Cuma
Elmalı Muhallebi
Herkese hayırlı ve güzel bir Cuma günü dilerim. Yine bir iş haftasının son günündeyiz. Son iş gününü uğurlamak ve güzel geçmesini umduğumuz haftasonunu ağız tadı ile karşılamak için bugün uzun süredir sırasını bekleyen hafif bir tatlı tarifi vereceğim. Ağız tadınız hiç bozulmasın.
Malzemeler:(5 kişilik)
Elma püresi için:
5 adet kırmızı elma
yarım çay bardağı toz şeker
istenilen miktarda dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tarçın
Muhallebi için:
1 lt.süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı pirinç unu
1 paket vanilya
Hazırlanışı:
Elmalar yıkanıp, soyulup ayıklanır. Rendelenerek bir teflon tavaya alınır. İçine toz şeker ilave edilir rengi dönene ve suyunu çekene kadar karıştırılarak kavrulur. Ocağı kapamadan önce dövülmüş ceviz eklenir bir iki defa karıştırılıp altı kapatılır. Hemen tarçın eklenir ve tekrar karıştırılıp elma, ceviz ve tarçının iyice harmanlanması sağlanır. Muhallebi kaplarının diplerine konulur. Diğer tarafta süt ile pirinç unu iyice karıştırılarak kaynatılır. Koyulaşmaya başlayınca şekeri ilave edilir ve karıştırmaya devam edilir. Muhallebi kıvamına gelince vanilya eklenip bir iki karıştırılıp altı kapatılır. Elma püresi konulmuş kase ya da bardaklara pay edilir. Buzdolabında iyice soğutulduktan sonra üzerine tarçın serpilip, soğuk olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Malzemeler:(5 kişilik)
Elma püresi için:
5 adet kırmızı elma
yarım çay bardağı toz şeker
istenilen miktarda dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tarçın
Muhallebi için:
1 lt.süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı pirinç unu
1 paket vanilya
Hazırlanışı:
Elmalar yıkanıp, soyulup ayıklanır. Rendelenerek bir teflon tavaya alınır. İçine toz şeker ilave edilir rengi dönene ve suyunu çekene kadar karıştırılarak kavrulur. Ocağı kapamadan önce dövülmüş ceviz eklenir bir iki defa karıştırılıp altı kapatılır. Hemen tarçın eklenir ve tekrar karıştırılıp elma, ceviz ve tarçının iyice harmanlanması sağlanır. Muhallebi kaplarının diplerine konulur. Diğer tarafta süt ile pirinç unu iyice karıştırılarak kaynatılır. Koyulaşmaya başlayınca şekeri ilave edilir ve karıştırmaya devam edilir. Muhallebi kıvamına gelince vanilya eklenip bir iki karıştırılıp altı kapatılır. Elma püresi konulmuş kase ya da bardaklara pay edilir. Buzdolabında iyice soğutulduktan sonra üzerine tarçın serpilip, soğuk olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Etiketler:
çocuklar için tarifler,
Kış tarifleri,
tatlı
2 Aralık 2010 Perşembe
Ödüllerim ve Mim
Sevgili Gülo anne ve Fuat Bey beni bu ödüle layık görmüşler .Kendilerine çok teşekkür ediyorum.
Sevgili anneannenin emekleri, sevgili Gülcan ve sevgili yemek bir aşk beni oscar'a layık görmüşler. Hepsine bu güzel ödülü bana layık gördükleri için teşekkür ederim. Ben de bu iki ödülü blogumu izleyen herkese gönderiyorum.
Sevgili Lezzet Adası da beni mimlemiş. İşte yanıtlarım:
1-Yeni yıla nasıl ve kimlerle girmek İstiyorsun? Ailemle birlikte neşe içinde
2-Yeni yıldan beklentileriniz neler? Sağlık, mutluluk ve huzur
3-Yeni yılda neler yapmak istiyorsun? Bana mutluluk veren şeyler yapmak istiyorum
4-Yeni yıl sence ne demek? Yenilik, tazelik ve umut
5-Yeni yılda ne olursa çok mutlu olursun? Tüm sevdiklerimin sağlıklı ve yanımda olması yeter
6-Yeni yıla dair mesajın nedir? Hayat çok kısa kimse kimseyi kırmasın, hiçbir şey dert edilmesin, mutlu ve güzel bir yıl olsun ve bu yılı ağız tadıyla yaşayalım hepimiz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)