25 Nisan 2016 Pazartesi

Enginar Dolması

Herkese güzel bir akşam dilerim. Bu akşam ta Alaçatı'dan gelen  enginarlar ile yaptığım  bir tarif var. Her şekli ile çok  lezzetli ve sağlıklı olan enginarın  dolmasını  denemeyenlere bir kez olsun denemelerini öneririm. Bu güzel enginarları bana Alaçatı'dan getiren sevgili Canan'a, Fatih'e ve Selin'e beni düşündükleri için tekrar teşekkür ederim.
AFİYET OLSUN.
Malzemeler:
4 adet enginar
2 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
yarım çay bardağı dolmalık fıstık
yarım çay bardağı  kuş üzümü
zeytinyağı
kuru nane
tuz
kara biber
3,4 sap dereotu
3 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:Enginarların tencerede rahat durabilmesi için sapları kesilerek düzleştirilir. Alt kısımdaki en dıştaki 2 sıra yaprak kopartılır. En tepedeki yaprakların uç kısımları kesilir. Ortasındaki tüyler kaşık yardımı ile iyice temizlenir. Temizlenen enginarlar yıkanır ve kararmamaları için limonlu suya konulurlar. Diğer tarafta küçük küçük doğranmış kuru soğan ısıtılmış zeytinyağında kavrulur. Fıstıklar da tencereye konulur ve rengi dönene kadar çevrilir. Yıkanmış, süzülmüş pirinç tencereye konulur ve 2, 3 dak. kavrulur. Tuz, karabiber, kuru nane, ince ince kıyılmış dereotu ve kuş üzümü ilave edilip, hafifçe karıştırılır. Sıcak su tencereye konulur ve kapağı kapatılıp, pişirilir. Limonlu sudan çıkarılan enginarlar yıkanır ve pilav  ortalarına doldurulur. Tencereye dizilen enginarların yarısına kadar gelecek su konulur ve enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra soğutulup servis tabağına alınan enginar dolmalarının üzerine biraz dereotu serpilir ve servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

23 Nisan 2016 Cumartesi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun

Tüm çocuklarımızın ve sizlerin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun. Geleceğimizi emanet edeceğimiz, umutlarımız olan çocuklarımıza sevgiler olsun. Bildiğiniz gibi blogumda yazmaya başladığım 2010 yılından beri   6 yıldır her 23 Nisan blogumu çocuklarımıza bırakıyorum. Bu yıl da minik çeşniciler Eylül ile Uygar konuğumuz oldular ve bizlere 23 Nisan için nefis bir çilekli süt  yaptılar. Kendilerine teşekkür ediyor sizleri  Eylül ve -Uygar ile baş başa bırakıyorum. Haydi çocuklar blog sizin.
Eylül ile Uygar öncelikle çilekli sütün malzemeleri olan çilek, süt, dondurma ve şekeri hazırlıyorlar.
 Malzemeler tamam olduğuna göre artık başlayabilirler.
Eylül çilekleri blender'ın içine dolduruyor.
Uygar Eylül'ün koyduğu çilekleri blender'da püre haline getiriyor. İkizlerimiz tam bir iş birliği içinde çalışıyorlar.
Eylül püre haline gelen çileklere şekeri ekliyor.
Uygar karışıma sütü ekliyor ve hepsini iyice karıştırıyor.


Karışıma bir kaşık dondurma Eylül'den,
Bir kaşık dondurmadan Uygar'dan geliyor.

Dondurmayı da iyice karıştırdıktan sonra nefis çilekli sütü Uygar kendisine ve kardeşine pay ediyor.
Çilekli sütler hazır. Nefis görünüyor değil mi?


Sütün tadına bakma zamanı geldi artık.

Çilekli süt nefis olmuş. Ellerinize sağlık çocuklar, afiyetler olsun.

Sevgili  Eylül ve Uygar dünyanın tek Çocuk Bayramına sahip olmanın kıymetini bilip, bu bayramınıza sahip çıkın diyor sizin ve tüm çocukların  bayramını  bir kez daha kutluyorum.  Nice Bayramlarınız olsun ve hepsini çoşkuyla, mutlulukla kutlayın. Sevgiler.

13 Nisan 2016 Çarşamba

Enginarlı Bulgur Pilavı

Herkese güzel bir akşam dilerim.  En sevdiğim sebzelerden bir olan enginarı  mevsimi süresince farklı farklı şekillerde pişirmeye özen gösteriyorum. Bu akşam  bulgur, kuş üzümü ve çam fıstığı ile harmanlayarak yaptığım pilav hali ile karşınızdayız.
Afiyet olsun.
Diğer enginar tariflerimden bazıları  için aşağıdaki linklere tık, tık
Zeytinyağlı enginar, Rokalı Enginar Salatası, Enginar Yatağında Karides, Enginar Yatağında Beşamel Soslu Tavuk, Enginarlı Semizotu Salatası
Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 adet enginar
1 adet kuru soğan
yarım çay bardağı çam fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
4,5 dal dereotu
zeytinyağı
tuz
karabiber
3 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı: Enginarlar limonlu suda haşlanır. Diğer tarafta zeytinyağı tencerede ısıtılır. İçine küçük küçük doğranmış soğan  konulur ve kavrulur. Ardından çam fıstıkları tencereye eklenir ve kavrulurlar. Çam fıstıkları kavrulunca süzülmüş doğranmış enginarlar da tencereye konulur ve birlikte  bir kaç dakika çevrilirler. Ayıklanmış, yıkanmış bulgur ile tuz ve karabiber bu karışıma eklenir ve birlikte kavrulurlar. Tencereye 3 bardak sıcak su konulur ve ağzı kapatılarak kısık ateşte suyu çekene kadar pişirilir. Pilav suyunu çekince ılık suda bekletilip, suyu süzülen kuş üzümleri ve ince ince doğranmış dereotu eklenir ve hepsi karıştırılıp demlenmeye bırakılır. Demlenen pilav servis tabağına alınır ve servis yapılır.
AFİYET OLSUN

9 Nisan 2016 Cumartesi

Bal Kabaklı Truff

Herkese güzel bir hafta sonu dilerim. Bugün iç baymayan, hafif ve lezzeti damağınızda kalacak bir tatlı tarifim var.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 dilim bal kabağı
1 yemek kaşığı bal
yarım su bardağı dövülmüş ceviz
Yarım paket petibör  bisküvi
Hindistan cevizi
Hazırlanışı: Bal kabağı dilimlenip, buharda haşlanır. Haşlanan bal kabağı çatal ile ya da blender ile püre haline getirilir. İçine bal, dövülmüş ceviz ve parçalanıp ezilmiş bisküvi (Ele yapışmayan bir kıvam olması gerekmektedir. Karışımın kıvamı tutmazsa, bisküvi miktarını  arttırabilirsiniz)  konur. Hepsi  karıştırılıp yoğurulur. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve avuç içinde yuvarlanır. Yuvarlanan trufflar hindistan cevizine bulanır ve  tekrar avuç içinde yuvarlanır. Servis tabağına alınan trufflar buzdolabında yarım saat bekletilir ve  servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

4 Nisan 2016 Pazartesi

Hellimli Pazı

Herkese güzel akşamlar dilerim. Bu akşam yapımı kolay olup, sebze yemeyen çocuklara sebze yedirmek için sizlere alternatif olabilecek bir tarifim var. Bu tarifte sebze olarak ben pazı kullandım ama siz ıspanak, karalahana,kabak gibi farklı sebzeleri de kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Malzemeler.(Tarif kidspot kitchen sitesinden alınmıştır)
180 gr hellim peyniri
2 bağ pazı
yarım demet taze nane
2 yumurta
yarım su bardağı un
zeytinyağı
Hazırlanışı:  Ayıklanmış pazılar bir tencerede haşlanır. Hafif soğuyunca ince ince doğranır. Bir kabın içine doğranmış pazı, doğranmış hellim peyniri, ince ince doğranmış taze nane, 2 yumurta ve un konulur ve hepsi iyice karıştırılır. Bir tavada zeytinyağı ısıtılır. Pazılı karışımdan bir kaşık tavaya dökülür ve her iki tarafı kızartılır. Kızaran  hellimli pazılar bir kağıt havlu üzerine alınır ve fazla yağını alması beklenir. Daha sonra servis tabağına alınarak servis yapılır. (Kızartmak istemezseniz fırında da yapabilirsiniz)
AFİYET OLSUN.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...