28 Kasım 2011 Pazartesi

EKS Mutfak Akademisi-Kikkoman Soya Sosu Etkinliği

Geçtiğimiz Pazar günü sevgili Ebru'nun daveti ile EKS Mutfak Akademisinde Kikkoman Soya Sosu Etkinliğine katıldım. Bu etkinliğin en güzel yanı biz yemek blog yazarlarının yanısıra Okan Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesinden gastronomi bölümlerinde okuyan öğrencilerin de bizlerle beraber olmasıydı.
Şef Eyüp Kemal Sevinç ve ekibi bizi karşılayıp, ön bilgileri bizlerle paylaştılar.


Ardından Kikkoman Soya sosu hakkında firma yetkilisinden bilgileri aldık. Soya sosu seçerken kaliteli ürün almak için birkaç basit ipucu öğrendik. Bunlar: Öncelikle içinde katkı maddesi bulunmayan, doğal fermente sürecinden geçen soya sosunu tercih edin. Doğal fermente süreci, doğal aromanın artmasına etkendir. Doğal fermente edilmiş olan Kikkoman Soya Sosunun farkı nasıl anlaşılıyor?

Şişenin arkasındaki etikete bakın. Etiketinde hiçbir katkı maddesi ve renklendirici içermez ibaresini görürsünüz. Bu sosun %100 doğal ve katkısız olduğunu gösterir.


Soya sosu şisesinin dibini kontrol edin. Kikkoman soya sosu diğer soya soslarının aksine berrak bir renge sahiptir ve en önemlisi ters çevrildiğinde dibinde asla tortu bırakmaz bu da tamamen doğallığının sonucudur.


Ayrıca koklayın, tadına bakın ve ağızda oluşturduğu etkiye bakın hepsinden tam puan alacaktır.


Yemek blogerlarının şefliğinde, 2 öğrenciyle birlikte 3'er kişilik ekipler oluşturduk. İstediğimiz malzemeleri seçerek 45 dak.da yemek hazırlamamız istendi tabi ki Kikkoman ürünlerini de kullanmamız gerekiyordu. Biz Tavuk pane hazırladık ama tavuğumuzu farklı kılan yumurtasının içine Kikkoman soya sosu eklememizdi ve tavuğumuz nefis oldu.


Kikkoman sosları ile lezzetlendirdiğimiz sebze sote ve nohutlu salatamızı da tavuğun yanında sunduk.


Son derece eğlenceli geçen etkinlik için Kikkoman'dan Nazlı Bahçekaya`ya, sevgili şef Eyüp Kemal Sevinç`e, tüm EKS Mutfak Akademisi personeline, özellikle de sevgili Ebru Atlan`a teşekkür ederim.

Pırasa Sarma

Bir hafta aradan sonra merhaba. Geçtiğimiz hafta iş nedeni ile Artvin’den başlayıp, Kastamonu’da biten ve 8 şehri kapsayan bir Karadeniz turu yaptım.(Bu nedenle bir haftadır bloglarınıza uğrayamadım artık bugün sizlere ziyaretlerime başlayacağım) Gittiğim şehirlerdeki yerel tatları ve güzellikleri önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağım ama bugün mevsim sebzelerinden en sevdiklerimden pırasa ile yaptığım zeytinyağlı bir sarma tarifini paylaşacağım. Pırasanın sarması sanırım biraz uğraştırdığı için zeytinyağlısı, kıymalısı kadar çok yapılmıyor ama lezzeti bu uğraşa değer doğrusu. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 kg. kalın pırasa
2 soğan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı kuru nane
yarım yemek kaşığı yeni bahar
tuz
karabiber
zeytinyağı
2 yemek kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
Soğanlar küçük küçük doğranır ve bir tencereye konulmuş zeytinyağında kavrulur. Üzerine fıstık ilave edilir ve fıstıklar pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanıp süzülmüş pirinç bu karışıma eklenir ve biraz kavrulur. Pirinç kavrulunca kuş üzümü, tüm baharatlar ve toz şeker de eklenir, iyice kavrulur. Bir çay bardağı sıcak su eklenir ve pirinç suyunu çekene kadar altı kısık olarak pişirilir. Pişince altı kapatılır ve soğuması beklenir. Pırasalar uzunlamasına kesilir, yaprak yaprak ayrılır ve kaynamış suda 5 dak. haşlanır. Bir tahta üzerine haşlanan pırasa yaprağı açılarak konur ve bir kenarına hazırlanan içten konup, muska şeklinde sarılır. Tencerenin en altına kullanılmayan pırasa yaprakları konulup üzerine muska şeklinde sarılmış pırasalar dizilir. Zeytinyağı gezdirilip, sarmaların üzerini geçecek kadar sıcak su konulup, üzerine tabak kapatılıp kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra sarmalar soğutulur ve soğuk olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

21 Kasım 2011 Pazartesi

Cordon Bleu

Herkese güzel bir hafta dilerim. Fransızların meşhur yemeği Cordon Bleu'nun bugün tavuklu versiyonu var soframızda. Afiyet olsun.
Malzemeler: (4kişilik)
4 adet tavuk göğüs eti
8 dilim salam
8 dilim kaşar peyniri
yarım su bardağı un
yarım su bardağı galeta unu
2 adet yumurta
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Tavukgöğüsleri et döveceği ile iyice dövülüp inceltilir(Ben kasaba dövdürdüm)Tavukların her iki tarafına tuz ve karabiber serpilir.Tavuk göğsünün tek tarafına önce salamlar ardından peynirler konulur ve diğer taraf üzerine kapatılır. Tavuk göğsünün uçları birbirine bir bıçak arkası ile vurularak yapıştırılır. Tavuk göğüsleri önce una, ardından çırpılmış yumurtaya ve en son olarak da galeta ununa bulanır. Bir tavada zeytinyağı kızdırılır ve tavukgöğüsleri bu yağda arkası önü çevrilerek kızartılır. Kızartılan tavuklar fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine alınır. Yağı alındıktan sonra servis tabağına alınan tavuklar sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

19 Kasım 2011 Cumartesi

Edirne - Tava Ciğeri

Herkese güzel bir hafta sonu dilerim. Geçtiğimiz günlerde iş nedeni ile Edirne'ye gittiğimde meşhur Edirne Ciğerini denedim. Bu nefis ciğeri yediğim yeri de bugün sizlerle paylaşmak istiyorum. Gittiğim ciğerci "Meşhur Edirne Ciğercisi-Kazım&İlhan Usta"isminde ve şehirde oldukça ünlü bir yer. Ciğeri tadınca ününü gerçekten hakettiğini anladım. 1967'de açılan ve bugün Balıkpazarı-Osmaniye cad.N:69 - Edirne adresinde hizmet veren lokanta "100 Tarihi Lokanta" kitabında haklı yerini almış.


Pekçok ünlünün Edirne'ye gittiğinde uğramadan geçmediği bir durak burası. Duvarları bu ünlülerin fotoğraflarıyla dolu.




Ciğer gelene kadar sofraya öncelikle kuru biber kızartması ve nefis yoğurt geliyor. Taze ekmekle bunları yiyerek ciğeri bekliyorsunuz.


Her gün taze kesilen ciğerle yapılan meşhur Edirne Tava Ciğerini denemek istiyorsunuz Kazım&İlhan Usta Ciğercisine uğramanızı öneririm.




AFİYET OLSUN

16 Kasım 2011 Çarşamba

Fıstıklı Yumurtalı Ispanak

Herkese hafta ortasından merhaba. Kışın cankurtaran sebzelerinden biri ıspanaktır. Ispanağın Kıymalısı, böreği, çorbası, makarnası, mücveri kışın sofralarımızda oldukça fazla yeralır. Bugün bu güzel sebzenin en kolay hazırlanan hali var. Özellikle yeni yemek yapmaya başlayanlar için ideal bir tarif. Afiyet olsun.
Malzemeler: (1 kişilik)
300 gr Ispanak
1 Adet küçük boy kuru soğan
1 Adet Yumurta
yarım çay bardağı dolmalık fıstık
Zeytinyağ
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Ispanaklar iyice yıkanır ve süzülür. İri iri doğranır. Bir tencereye zeytinyağı konulup ısıtılır. Küçük küçük doğranmış soğanlar tencereye eklenir ve hafifçe kavrulur. Dolmalık fıstıklar tencereye eklenir ve çok hafif kavrulurlar (renklerinin kahverengiye dönmemesi gerekiyor) Doğranmış ıspanaklar parça parça tencereye konulur ve hepsi karıştırılarak pişirilirler. Suyunu çekince tuz ve karabiber eklenir. En son olarak yumurta için ıspanakların arasında bir çukur açılır ve buraya yumurta kırılır. Yumurtanın beyazı pişene kadar ocakta tutulur ve beyazı pişince ocağın altı kapatılır. Yumurtanın üzerine karabiber serpilir ve hemen sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

14 Kasım 2011 Pazartesi

Fırında Kış Çorbası

Soğuk bir haftanın ilk gününden merhaba. Buz gibi bir havada sıcacık bir çorba iyi olur diye düşündüm ve haftaya sıcacık bir çorba ile başlamak istedim. Kış sebzelerini içinde barındıran ve vitamin deposu olan bu çorba sunum şekli ile misafir sofralarınız için de bir alternatif olabilir. Afiyet olsun.
Malzemeler: (4 kişilik)
1 adet pırasa
2 adet havuç
1 adet kereviz
2 adet patates
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
5 yaprak ıspanak
2 yemek kaşığı maydanoz
1 yemek kaşığı salça
4 adet milföy hamuru
2 yumurta sarısı
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Zeytinyağı bir tencerede ısıtılır. Küçük küçük doğranmış pırasa içine konulur ve kararmadan kavrulur. Ardından küçük küçük doğranmış havuç, kereviz, patates eklenir ve birlikte çevrilerek karıştırılır. Küçük küçük doğranmış ıspanak, haşlanmış kuru fasulye ve maydanoz da tencereye konulur karıştırılır. En son olarak salça, tuz ve karabiber eklenir, birlikte iyice karıştırılır. 5 su bardağı sıcak su konulur ve pişmeye bırakılır. (Bu çorba için istediğiniz başka sebzeleri de ekleyebilirsiniz) Sebzeler yumuşayınca blender ile püre haline getirilir. Tencerede suyu ile birlikte 1, 2 dak. tekrar karıştırılarak pişirilir ve minik güveç kaplarına paylaştırılır.


Milföy hamurları merdaneyle inceltilip, güveç kaplarının ağzını kapatıp, yanlarından sarkacak kadar genişletilir. Hamurun iki yüzüne de iyice çırpılmış yumurta sarısı sürülür ve güveç kabının ağzı kapatılıp, kenarları sıkıca bastırılır. Önceden ısıtılmış fırında 200 C’de milföy hamurunun üzeri kızarıp iyice kabarana kadar (yaklaşık 5-10 dak.) pişirilir. Hamurlar kızarıp, kabarınca fırından çıkarılır ve hamurlar sönmeden çorba hemen servis yapılır.


AFİYET OLSUN

12 Kasım 2011 Cumartesi

Minik Omletler

Herkese güzel bir haftasonu dilerim. Pazar kahvaltısı için sizlere alternatif bir omlet tarifim var. Bu minik omletlerin bizim evdeki adı "kendini muffin sanan omletler" dir. Afiyet olsun.
Malzemeler (6 adet)
4 adet yumurta
2 adet sosis
4 dilim salam
1 adet domates
yarım çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
yarım çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Sosisler, salam ve domates küçük küçük doğranır ve bir kap içinde harmanlanır.(Omletin iç harcı için istediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz) Zeytinyağı ile yağlanmış muffin kalıplarının dibine bu karışım paylaştırılır. Üzerlerine önce rendelenmiş beyaz peynir, ardından rendelenmiş kaşar peyniri konulur ve hepsi hafifçe bastırılır. Kalıplarda biraz boşluk bırakılır. Yumurtalar bir kapta iyice çırpılır, tuz ve karabiber eklenir karıştırılır. Bu karışım tüm kalıplara pay edilir. Önceden ısıtılmış fırında 180 C'de 25-30 dak. kadar pişirilir. Omletler iyice kabarıp, kızarınca fırından çıkarılır ve 5 dak.fırın ızgarasında bekletilir. 5 dak. sonra kalıplardan çıkarılır ve sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

11 Kasım 2011 Cuma

Kestaneli Cup

Herkese güzel ve hayırlı bir Cuma günü dilerim. Geçtiğimiz hafta iş için Bursa'ya gidince kestane delisi olan ben dönüşte Kafkas'a uğrayıp kestanenin her türlü halini alıp geldim. Tatlı günüm olan bugün oradan aldığım kestane püresi ile yaptığım çok basit ve çabucak hazırlanan ilk tarif geliyor. Tarif sevgili Güner Teyze'ye ait. Kendisinin altın kadar değerli yemek tariflerini benimle paylaştığı için buradan ona ve Hande'ye bir kez daha teşekkür ederim. Afiyet olsun.
Malzemeler:
Yarım kavanoz hazır kestane püresi(tatlandırılmış)
1 paket krem şanti
1 çay bardağı süt
Hazırlanışı:
Kestane püresi kaselerin dibine konulur. Diğer tarafta krem şanti bir kaba dökülür ve 1 çay bardağı süt eklenerek mikser ile karıştırılır. Krem şanti istenen katı kıvamını alınca kestane püresinin üzerine konulur. İstenirse şantinin üzerine damla çikolata veya dövülmüş antep fıstığı serpilerek servis edilir (Biz sade sevdiğimiz için üzerine ekleme yapmadık)
AFİYET OLSUN.

6 Kasım 2011 Pazar

Bayramınız Kutlu Olsun

Yüreğimiz yansa da, kanadımız kıırık olsa da hayat geçiyor ve işte bir Bayram daha geldi. Umarım bir daha bu kadar içimiz acı dolu, bu kadar canımızın yandığı bir Bayrama uyanmayız.
Sevdiklerinizle mutlu, huzurlu bir Bayram geçirmenizi dilerim. Bayramınız Kutlu Olsun.

4 Kasım 2011 Cuma

Kuru İncirli Kurabiye

Yoğun bir iş haftasının son gününden merhaba. Herkese güzel ve hayırlı bir Cuma günü dilerim. Adana'da başladığım haftayı Edirne, Çanakkale ve Balıkesir'e uğradıktan sonra bugün güzel Bursa'da noktalıyorum. Akşama ver elini İstanbul. Geçtiğimiz günlerde sevgili Nilüfer bana Aydın'dan nefis kuru incirler göndermiş bu güzel incirlerle hemen İncirli kurabiyeyi yaptım. Yiyenler tadına bayıldı sizlere de öneririm. Nilüfer'e de bir kez daha teşekkür ederim.
Malzemeler:(20 adet)
500 gr.kuru incir
350 gr. Toz şeker
3 yumurta akı
100 gr.badem tozu
150 gr. iri çekilmiş ceviz içi
1 çay kaşığı vanilya
Hazırlanışı:
İncirler ufak ufak doğranıp, tencereye konulur. Bir yumurtanın akı ve şeker ilave edilip, şeker eriyip karamelize olana kadar karıştırılarak pişirilir. Ocaktan alınır ve diğer tüm malzemeler içine eklenir. İyice karıştırılır. Ilınınca küçük parçalar koparılır ve yuvarlanır. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 150 C’deki fırında 20 dak. pişirilir.Pişince fırından alınır ve soğuyunca servis edilir.
AFİYET OLSUN

2 Kasım 2011 Çarşamba

Kış Salatası

Herkese güzel bir gün dilerim. Bugün kış sebzeleriyle yapılan ve bu nedenle adı da Kış Salatası olan bir tarifim var. Bu salataya istediğiniz her türlü malzemeyi ekleyebilirsiniz.
Malzemeler( 4 kişilik)
1 adet küçük boy brokoli
1 adet karışık Akdeniz yeşilliği
4 adet haşlanmış patates
8,10 adet kurutulmuş domates
4 adet havuç
Zeytinyağı
Tuz
1 adet limonun suyu
Hazırlanışı:
Haşlanmış patatesler doğranır. Kurutulmuş domatesler sıcak suda yumuşatılır ve üzerine çok az miktar zeytinyağı gezdirilir. Domatesler küçük parçalara bölünür. Haşlanmış brokoli küçük dallara ayrılır. Havuçlarrendelenir. Akdeniz yeşillikleri ve diğer malzemeler bir kabın içine konur. Üzerine limon suyu, zeytinyağı ve tuzdan oluşan sos dökülür ve hepsi iyice karıştırılır. Servis tabağına alınan salatanın üzerine bir iki kuru domates atılır ve servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...