31 Aralık 2012 Pazartesi

Mutlu Yıllar !


Herkese sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yeni yıl dilerim. 2013 tüm dünyaya barış ve huzur getirsin. Herkesin tüm dilekleri gerçekleşsin. Yeni yılınız kutlu olsun.


25 Aralık 2012 Salı

Yer Elması Salatası


Herkese iyi akşamlar. Kışın bence en güzel sebzelerinden biri yer elmasıdır. Zeytinyağlısını ve çorbasını kışın bol bol yaptığım bu şekli bozuk ama tadı nefis sebzenin salatası da soframızda fazlaca yer alır. Sadece yeşillik ve havuç ile renklendirdiğim bu salatayı siz farklı malzemeler ekleyerek  zevkinize göre daha da renkli ve farklı bir hale getirebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
500 gr. yer elması
2 adet havuç
1 demet roka
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
yarım demet taze nane
zeytinyağı
1 limonun suyu
tuz
Hazırlanışı:
Yer elmaları ayıklanır ,  çok küçük olmayan parçalar halinde doğranır ve limonlu suyun içine konulur. Hepsi soyulup doğrandıktan sonra çok hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır. Süzülen yer elmaları bir kaba alınır. Üzerine ince ince doğranmış maydanoz, dereotu, nane ve roka konulur, rendelenmiş havuçta kaba eklenir. Diğer tarafta limonun suyu, zeytinyağı ve tuz bir kapta iyice karıştırılıp salatanın sosu hazırlanır. Sos salataya dökülür iyice karıştırılıp, harmanlanır. Servis tabağına alınan salata hemen servis edilir.
AFİYET OLSUN

19 Aralık 2012 Çarşamba

Kıymalı Karnabahar

Herkese güzel bir akşam dilerim. Kışın baş sebzelerinden biri olan karnabaharın en  fazla pişirilme şekli (yapılışı çok kolay olduğu için sanırım) kıymalı olanıdır. Daha önce yayınladığım  Karnabahar Çorbası, Fırında Kıymalı Karnabahar,  Fırında Mozerella Peynirli  Karnabahar, Karnabahar Salatası tariflerinden sonra arşivimde bulunması için bu akşamda Kıymalı Karnabahar tarifini yayınlıyorum.
Afiyet Olsun.
Malzemeler:
1 adet orta boy karnabahar
250 gr. kıyma
1 adet orta boy soğan
1 adet havuç
2 yemek kaşığı salça
tuz
zeytinyağı
Sıcak su
Hazırlanışı:
Ayıklanıp yıkanan karnabahar çiçek çicek ayrılır. Tencerede ısıtılan zeytinyağına küçük küçük doğranan soğan eklenir ve pembeleşene kadar çevrilir. Ardından kıyma eklenir ve çevrilerek kavrulur. Salça da eklenir ve birlikte çevrilir. Karnabaharlar ve doğranmış havuçlar tencereye konulur, tuz eklenir ve hafifçe bir iki çevrildikten sonra  üzerini geçecek kadar sıcak su konulur ve kısık ateşte pişirilir. (Karnabaharın kokusu sizi rahatsız ediyorsa pişirmeden önce hafifçe haşlayıp, suyunu döküp, yemeğe haşlanmış olarak ilave edebilirsiniz.) Karnabahar pişince altı kapatılır ve sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.

17 Aralık 2012 Pazartesi

İç Pilav

Herkese güzel bir hafta dilerim. Yılbaşına az bir zaman kaldı. Genelde yılbaşı sofralarında en fazla tercih edilen pilav iç pilavdır. Bu nedenle yılbaşı sofraları  için  iç pilav tarifi yayınlıyorum. Afiyet olsun.
Malzemeler:
2 su bardağı baldo pirinç
1 tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı  kuş üzümü
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tarçın
yarım çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
tuz
3 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
Pirinç yıkanır ve süzülür. İnce ince doğranmış soğan zeytinyağında kavrulur. Ardından dolmalık fıstık tencereye eklenir ve kavrulur. Pirinç konulur ve sürekli karıştırılarak kavrulur. Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar ve kuş üzümü ilave edilip hafifçe karıştırılır. Sıcak su tencereye konulur ve  kapağı kapatılıp pişirilir. 
Piştikten sonra bir süre dinlendirilir, servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

14 Aralık 2012 Cuma

Tarçınlı Buzdolabı Kurabiyesi

Herkese güzel bir haftasonu dilerim. Kurabiye yapmak isteyenlere bu   tarifi  öneririm. Girdiği her tarife ayrı bir lezzet katan tarçın kurabiyeye de çok yakışıyor. Afiyet olsun.
Malzemeler: 50 adet
(Tarif: Dünyanın en güzel kurabiyeleri kitabından alınmıştır)
2 su bardağı un
2 tatlı kaşığı tarçın
yarım su bardağı toz şeker
225 gr. tereyağı
2 adet yumurta
1 paket vanilya
1 tutam tuz
Hazırlanışı:
Un, tuz ve tarçınla birlikte  elenerek bir kaseye konulur. Diğer tarafta oda sıcaklığına getirilen tereyağı mikserle karıştırılarak yumuşak bir krema haline getirilir. Şeker eklenir ve karışım yumuşak ve hafif olana kadar çırpılmaya devam edilir. Yumurtalar ve vanilya da karışıma eklenir. Kuru malzemeler tereyağlı karışıma ilave edilir ve yumuşak bir hamur haline gelene kadar yoğrulur. Hamur 4 parçaya bölünür ve her bir parça  5 cm.çapında bir kütük biçiminde yuvarlanır. Sıkıca alüminyum folyaya sarılır ve sertleşene kadar buzdolabına konulur. Fırın önceden 180 C'de ısıtılır. Fırın tepsisi yağlanır. Keskin bir bıçakla hamur 5 mm.kalınlığında dilimlere kesilir. Dilimler yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir ve yaklaşık 10 dak. üzerleri hafifçe kızarana kadar  pişirilir.  Fırından çıkarılan kurabiyeler   tel ızgaranın üzerine alınıp soğumaya bırakılır. Ilınan kurabiyeler çay ile birlikte ikram edilir.
AFİYET OLSUN.

10 Aralık 2012 Pazartesi

Lazanya

Herkese güzel bir hafta dilerim. Haftaya herkesin çok sevdiği ve özellikle çocukların favorisi olan Lazanya tarifi ile başlamak istiyorum. Sebzelisi, domates soslusu da yapılan lazanyanın ben bugün kıymalısının tarifini sizlerle paylaşıyorum. Afiyet olsun.
Malzemeler:
400 gr.kıyma
1 paket lazanya
2  adet kuru soğan
3 yemek kaşığı salça(yazın salça yerine domates kullanıyorum)
tuz
karabiber
zeytinyağ
Beşamel sos için:
2 yemek kaşığı tereyağ
4 yemek  kaşığı un
2 su bardağı süt
Üzeri için:
300 gr  kaşar peyniri rendesi
Hazırlanışı:
Bir tencerede ısıtılan zeytinyağına küçük küçük doğranan soğan konulur ve kavrulur. Soğana kıyma eklenir ve birlikte çevrilir. Ardından salça konulur ve hepsi birlikte çevrilir. Tuz, karabiber ilave edilir. Sos pişince ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Diğer tarafta bir kaba tereyağı  konulup eritilir ve içine un eklenir. Un renk değiştirene kadar kavrulur üzerine azar azar süt ilave edilir.Topaklandırmadan karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince altı kapatılır. Yağlanmış fırın kabına beşamel sostan biraz sürülür ve üzerine lazanya yapraklarından konulur.Lazanyanın üzerine önce kıymalı harçtan ardından beşamel sostan konulur ve yayılır.Üzerine bir lazanya yaprağı daha konulur. Kıymalı sos ve beşamel sos tekrar konulup aynı işlemler yapılır.En son lazanya yaprağı en üste konulur ve üzerine beşamel sos ve üstüne rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. 180'C'de ısıtılmış fırında yaklaşık 10-15 dak.üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. Pişince fırından çıkarılır ve sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

7 Aralık 2012 Cuma

Elmalı Kurabiye

Herkese güzel bir akşam dilerim. Bu  soğuk  günlerde çayınızın yanına güzel bir tat olacak bir tarif var bu akşam. Afiyet olsun.
Malzemeler:
250 gr. margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
aldığı kadar un
1 çay kaşığı kabartma tozu
İç malzeme:
3 elma
1 çay bardağı şeker
 istenilen miktarda tarçın
Hazırlanışı:
Bir kabın içerisinde oda sıcaklığında yumuşamış olan margarin ile pudra şekeri karıştırılır. Yumurta karışıma eklenir. Azar azar un eklenir (kulak memesi kıvamına gelene kadar un eklenir) kabartma tozu konulur hepsi karıştırılıp, yoğurulur. Yoğurulan hamur  nemli bir beze sarılır ve iç harcı olana kadar dinlenmeye bırakılır. Elmalar soyulur ve rendelenir. Bir tavada şekerle birlikte kavrulur. Kavrulunca tarçın konulup karıştırılıp altı kapatılır.(isterseniz dövülmüş cevizde ekleyebilirsiniz) Dinlenen hamur 3'e ayrılır ve her bir hamur merdane ile açılır. 8 eşit üçgene bölünür. Her bir parçanın geniş tarafına elmalı harçtan konulur ve sigara böreği sarar gibi sarılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış fırında 180'C'de üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir. Pişen kurabiyeler fırından çıkarılır ve biraz soğumaya bırakılır. Ilınınca üzerlerine pudra şekeri serpilir ve servis edilir.

AFİYET OLSUN.


5 Aralık 2012 Çarşamba

Yer Elması Çorbası

Herkese güzel bir akşam dilerim. Kış kendini iyice hissettiriyor bu soğuk günlerde  çorbalar sofraların vazgeçilmezi oluyor. Zeytinyağlısını çok sevdiğim yer elmasının zaman zaman çorbasını da yapıyorum. İçine havuç ve mercimek de kattığım çorba tavuk suyu ile daha da güzel oluyor. Afiyet olsun.
Malzemeler:
500 gr. yer elması
1 adet havuç
1 çay bardağı kırmızı mercimek
zeytinyağı
tuz
dereotu
5 su bardağı sıcak tavuk suyu
Hazırlanışı:
Yer elmaları soyulur, küçük küçük doğranır ve kararmamaları için limonlu suda bekletilir. Zeytinyağı tencereye konulur ve ısıtılır. Küçük küçük doğranmış havuçlar tencereye konulur ve kavrulurlar. Üzerine yer elmaları eklenir ve birlikte çevrilirler. Mercimek  eklenir ve  bir iki çevrildikten  sonra sıcak tavuk suyu, tuz ilave edilir ve mercimekler pişene kadar kaynatılır. ( Ben sebzeleri çorbada tane tane sevdiğim için püre yapmıyorum ama siz isterseniz piştikten sonra  çorbayı blenderdan geçirip püre haline getirip, bir iki taşım daha  kaynatabilirsiniz)  Altı kapatılan çorbaya ince ince kıyılmış dereotu eklenir,  karıştırılır ve sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

29 Kasım 2012 Perşembe

Mantarlı Şehriye Pilavı

Lodoslu bir İstanbul akşamından herkese merhaba. Çorbaların vazgeçilmezi şehriye girdiği her yemeğe ayrı bir lezzet katıyor. Özellikle salata ve pilavlara çok yakışan şehriyeye bu pilavda mantar eşlik ediyor. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 su bardağı arpa şehriye
250 gr. mantar
1 adet kırmızı biber
1 adet çarliston biber
1,5 su bardağı sıcak su
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı:
Zeytinyağı  bir tencerede ısıtılır. Şehriyeler ilave edilip, rengi dönene kadar kavrulur. Şehriyelerin rengi dönünce doğranmış mantarlar,  yıkanıp, ayıklanmış ve ince ince doğranmış kırmızı  biber ve çarliston biber de  tencereye konulur ve birlikte bir iki çevrilir. Tuz ve sıcak su ilave edilir. Kısık ateşte şehriyeler suyunu çekene kadar pişirilir. Altı kapatıldıktan sonra biraz demlendirilir ve servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

26 Kasım 2012 Pazartesi

Milföye Sarılı Tavuk Baget

Herkese güzel bir hafta dilerim. Bu akşam sizlere   ev halkına farklı bir tat sunmak ya da  misafirlere değişik bir sunum yapmak isterseniz kolayca hazırlayabileceğiniz bir tarifim var. Özellikle çocukların favorisi olan bu tavuğu ister pilavla, ister patates kızartması ya da püre ile isterseniz de benim gibi milföy zaten hamur olduğu için sadece bir salata ile sunabilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler : ( 3 kişilik)
3 adet  tavuk baget
3 adet milföy hamuru
1 yumurtanın sarısı
tuz
karabiber
kekik
alüminyum folyo
Hazırlanışı:
 Tavuk bagetler yumuşayıncaya kadar haşlanır ve soğumaya bırakılır. Soğuyan bagetlerin istenirse derileri soyulur  ve  her tarafına  tuz, karabiber ve kekik   serpilir. Saplara  folyo sarılır. Milföy hamurları şerit halinde kesilir. Şeritler bagetlerin folyo sarılı uç kısmından başlıyarak birbirinin üzerine gelecek şekilde  tepeye kadar sarılır. Bagetler  her tarafı şeritlerle sarılınca yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine konulur ve üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış fırında 180 'C'de üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Üzerleri kızarınca fırından alınır ve sıcak olarak  servis edilir.
AFİYET OLSUN.

21 Kasım 2012 Çarşamba

Brokoli Salatası

Herkese güzel bir akşam dilerim.  Özellikle et, tavuk yemeklerinin yanına çok yakışan bir salata tarifim var bu akşam. Yemeklerin yanında salata olarak yenildiği gibi bu salata tek başına da bir öğün olabilir. Salatanın içine konulan malzemeleri isteğinize göre arttırabilirsiniz. (Ben kış geldiği için domates, salatalık gibi yaz sebzelerini soframdan kaldırdım ama siz isterseniz onları da salatanıza katabilirsiniz)
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 küçük brokoli
istenilen miktarda haşlanmış  mantar
İstenilen miktarda havuç
istenilen miktarda haşlanmış bezelye
istenilen miktarda haşlanmış patates
tuz
1 limonun suyu
zeytinyağı
1 diş dövülmüş sarımsak
Hazırlanışı:
Yıkanıp, ayıklanıp çiçeklerine ayrılan brokoli buharda haşlanır. Haşlanan brokoli küçük parçalara ayrılır. Bir kaba konulan  brokoli çiçeklerine önceden haşlanan bezelye, küçük küçük doğranan haşlanmış  mantar,  haşlanmış patates ve havuç eklenir. Diğer tarafta limonun suyu, tuz, zeytinyağı ve dövülmüş sarımsak iyice karıştırılıp salatanın sosu hazırlanır. Salataya dökülür salata harmanlanır. Servis tabağına alınarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

19 Kasım 2012 Pazartesi

Karnabahar Çorbası

Herkese güzel bir hafta dilerim. Kışın en güzel ama  en bahtsız sebzelerinden biri Karnabahar'dır. Çok yararlı olan bu sebze ne yazık ki fazla sevilmemektedir. Son derece faydalı olan bu sebzenin bugün çorbasının tarifi var. Daha önce yayınladığım karnabahar tariflerime karnabahar salatası, fırında mozerella peynirli karnabahar,  fırında kıymalı karnabahar tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tarifimin hafif ve sağlıklı olması için süt kullandım siz isterseniz krema ya da yoğurt kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
1  küçük karnabaharın yarısı
1 yemek kaşığı pirinç
1 bardak süt
zeytinyağ
5 su bardağı su
tuz
Hazırlanışı:
Ayıklanıp yıkanan karnabahar çiceklerine ayrılır ve küçük küçük doğranır. Tencerede ısıtılan zeytinyağına eklenen doğranmış karnabahar  sotelenir.(İsterseniz önden haşlayıp, suyunu döküp  ardından zeytinyağında soteleyebilirsiniz) 5 su bardağı su ve ıslatılmış pirinçler  konulup kısık ateşte  20 dakika  kaynamaya bırakılır. Süt  ve tuz ilave edilip bir iki taşım daha kaynatılır.(Ben karnabaharı tane tane olarak bıraktım isterseniz blenderda püre haline getirip sütü ardından ekleyebilirsiniz.) Kaynadıktan sonra altı kapatılır  üzerine kuru nane  serpilip sıcak sıcak servis edilir.
AFİYET OLSUN.


16 Kasım 2012 Cuma

Marmelatlı Kurabiye


Herkese güzel bir akşam dilerim. Haftasonu çayınızın,  kahvenizin yanında yiyebileceğiniz,  konuklarınıza ikram edebileceğiniz bir kurabiye tarifim var bu akşam. Kurabiye için  istediğiniz marmelatı kullanabilirsiniz ben marmelat olarak  bu hafta  farklı tariflerini verdiğim Trabzon hurmasının marmelatını kullandım.



Malzemeler:
250 gr. margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
aldığı kadar un
1 çak kaşığı kabartma tozu
Trabzon hurması marmelatı
Hazırlanışı:
Bir kabın içerisinde oda sıcaklığında yumuşamış olan margarin ile pudra şekeri karıştırılır. Yumurta karışıma eklenir. Azar azar un eklenir (kulak memesi kıvamına gelene kadar un eklenir) kabartma tozu konulur hepsi karıştırılıp, yoğurulur. Yoğurulan hamur  nemli bir beze sarılır ve bir saat buzdolabında dinlendirilir. Dinlendirilen  hamurdan küçük parçalar koparılır ve yuvarlanır. Ortalarına bastırılarak ufak çukurlar oluşturulur. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir ve önceden ısıtılmış fırına konulur. 180 C'de üzerleri çok hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından çıkarılıp ılıtılır. Ilınınca çukurlara marmelat doldurulur ve çay ya da kahve ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.

Barselona (4)


Barselona'ya imzasını atan Gaudi'nin en önemli eserlerinden biri de Casa Mila’dır. Casa Mila, Sagra Familia’dan sonra en çok dikkat çeken ve en çok övgüyü hak eden modernist yapıdır.



Yapının dış cephesi kireç taşından yapılmıştır, dalgalı bir yapıya sahiptir ve hiç düz duvarı yoktur. Ferforjeden yapılmış balkonları vardır. Casa Mila’nın çatısı ve bacaları Barselona’nın simgelerinden biri hâline gelmiştir. Yapı 1980’lerde oldukça bakımsız kalmış, dış cephedeki seramik parçacıkları kirlenmiş, çoğu kaybolmuş ve kireç taşı hava kirliliğinin etkisiyle is tutmuştur. 1990’ların ortasında bina bakıma alınmış, bütün seramikler tek tek temizlenmiş, kaybolan taşların benzerleri yerine yerleştirilmiş ve dış cephedeki is lekeleri temizlenmiştir.Ön cepheden bakıldığında bina sanki kayanın içine oyulmuş hissi verir, binanın La Pedrera adı da buradan gelir; “la pedrera” Katalanca’da taş ocağı demektir.


Binanın terasındaki havalandırma kuleleri, bacalar ve merdivenler de sıradışı bir mimarinin eseridir. Yoldan görünmemelerine rağmen bu yapılar için bile mozaik süslemeler kullanılmıştır. Terasın tasarımında da dış cepheyle uyumlu dalgalı bir tasarım uygulanmıştır. Terasta 12 adet baca bulunur. 12 adet olmalarının sebebi ise; Gaudi’nin 12 Havari’ye gönderme yapmasıdır. 









Terastan muhteşem bir Barselona manzarası izlenir. Ayrıca yazları burada caz performansları dinlenebilir.







Gaudi’nin sadece dış cephesini ve iç tasarımını yaptığı Casa Batllo, Barselona'nın dikkat çekici bir yapısıdır ve 2005’te UNESCO Dünya Mirasları arasına girmiştir. 


Modernizmin baş yapıtlarından biri kabul edilen bu yapı, ön cephesinde pek çok sembol barındırır. Yapının süslenmesinde Gaudi, genelde en çok kullandığı materyalleri kullanmıştır; çatıda seramik parçacıkları ve ön cephede mozaikler. Gaudi’nin tarzını en iyi yansıttığı yapılardan biri olan Casa Battlo kıvrımlı dış hatları, kullanılan farklı dokuları, malzemelerin kullanılışı ve parlak renkleriyle önünden geçenlerin dikkatini hemen üzerine çeker.



Dış cephede deniz sembolize edilmiştir, sanki güneş ışınları bir havuza vurmuş gibi bir görüntü elde edilmiştir. Parabolik şekilli çatısı ve bacalarıyla inanılmaz bir görünüme sahip bu yapıyı özellikle gece ışıklandırıldığında görülmelidir.







Barselona’nın en çok ziyaret edilen ve mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Picasso Müzesidir.  Carrer Montcada üzerindeki beş adet Orta Çağ sarayının birbirine bağlanmasıyla kurulmuş olan müzenin 3 sarayı sürekli sergi olarak Picasso’nun 3000‘den fazla eserini barındırır. Diğer iki sarayda süreli sergilere yer verilir. Bu müze, Paris’tekinden sonra, en büyük Picasso müzesidir.






Picasso, 1895-1904 yılları arasında Barselona’da yaşamıştır ve bu dönemde empresyonizm ve sembolizm  akımının etkisinde kalmıştır. “Mavi dönemim” dediği eserlerini de yine Barselona’da yaratmıştır. Müzede bu dönemlerden eserleri görmek mümkündür. Müze 1962 yılında ressamın eserlerinin erken dönem örneklerinin toplanmasıyla kurulmuştur. 1981 yılında Picasso’nun eşinin müzeye Picasso’nun seramik çalışmalarını bağışlamasıyla müzenin içeriği genişlemiştir.




İspanya’nın olmasa olması Flamenko gösterisi izlemek için Barselona’da pek çok seçenek var. Turistik  amaçlı olan ve biraz gerçeğinden uzaklaşmış gösteriler olduğu gibi yerel,  gerçek flemenko izleyebileceğiniz yerlerde mevcut.






Yerel gerçek gösteri için en iyi yer Palacidio Del Flamenco’dur. Gerçek Flamenko sanatçıların olduğu bu yerde en iyi dans ve şovu seyredebilirsiniz. (Carrer de Balmes, 139, 08008 Barcelina, Barcelona, İspanya)














13 Kasım 2012 Salı

Hurmalı Milkshake

Herkese güzel bir akşam dilerim. Hurma tariflerime devam ediyorum. Trabzon hurması marmelatı ve Hurma tatlısı  tariflerinden sonra bu akşamda hurmalı bir içecek tarifim var. Alternatif bir meyve suyu olarak hazırlayacağınız  bu içecek hem lezzetli hem de sağlıklı. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 adet olgun Trabzon hurması
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tarçın
Hazırlanışı
Yıkanıp, kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarılan hurma  blendra konulur. Süt ve tarçın da blendra konulup hepsi karıştırılır.( Hurma tatlı olduğu için şeker konulmaz ama şekeri az gelirse ağız tadınıza  göre şeker ekleyebilirsiniz) Bardağa alınan milkshake hemen servis edilir.
AFİYET OLSUN.

12 Kasım 2012 Pazartesi

Trabzon Hurması Marmelatı


Herkese güzel bir hafta dilerim. Geçtiğimiz haftaki  postumda belirttiğim gibi kızıma Trabzon hurmasını yedirebilmek için hurmayı pek çok şekle sokuyorum    Hurma Tatlısından sonra bugün de Trabzon hurmasından yaptığım marmelat var. Bu marmelatın tadının bu kadar güzel olacağını tahmin etmiyordum. Evde yenmemiş ve iyice olgunlaşmış hurmalarınız varsa onları tüketmeniz için  güzel bir alternatif olan (yapımı çok kolay ve kısa olan) bu marmelatı  denemenizi öneririm. Bu arada  hurmalı tariflerim  devam edecek. Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 adet olgun Trabzon hurması
1 su bardağı toz şeker
2, 3 damla limon suyu
Hazırlanışı:
Ayıklanıp, yıkanıp, kabukları soyulan hurmaların çekirdekleri çıkarılır ve blender ile püre haline getirilir. Bir kaba alınan püre şeklindeki hurmaya şeker ilave edilir  ve kaynatılır (su konulmaz) Kaynamaya başlayıp kıvama gelince  2, 3 damla limon suyu  ilave edilir ve bir iki taşım daha kaynatılır. Altı kapatılır. Kavanozlara alınır ve soğuması beklenir. Soğuyunca ağızları kapatılır. İstenirse tencerede soğutulup kavanozlara alınabilir.

AFİYET OLSUN.

9 Kasım 2012 Cuma

Hurma Tatlısı

Herkese güzel ve hayırlı bir Cuma günü dilerim. Mevsimin en güzel meyvelerinden biri olan  Trabzon Hurması   ne yazık ki pek çok kimse tarafından sevilmiyor. Cennet Hurması olarak da bilinen hurmanın  kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği,sindirim sistemini güçlendirdiği, kansızlığa iyi geldiği ve kolestrolü düşürdüğü belirtiliyor.

Sağlık deposu bu meyveyi ne yazık ki kızım da sevmediği için hurma bizim evde şekilden şekile girmektedir. Bu tatlı da kızıma hurmayı yedirmek için yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bir tatlıdır ve kızımın favorileri arasındadır. Hurma sevmeyen çocuklara ve tabi ki büyüklere hurmayı yedirmek için bu tatlıyı  güzel bir alternatif olarak siz de deneyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
2 adet olgun Trabzon hurması
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su  bardağı un
5 su bardağı su
yarım tatlı kaşığı tarçın
dövülmüş fındık
Hazırlanışı:
Ayıklanıp çekirdekleri çıkarılıp, kabukları soyulan hurmalar blender ile püre haline getirillir. Püre halindeki hurma, un, tozşeker, su bir tencereye konulur ve mikser ile iyice çırpılır. Orta derece ateşte yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir. Hafif kaynamaya başlayınca tarçın  eklenir ve karıştırılır. Koyulaşıp, muhallebi kıvamına gelince altı kapatılır ve kaselerin yarısına kadar boşaltılır. Üzerine dövülmüş fındık konulur (istediğiniz miktarda koyabilirsiniz) Üzerine tekrar karışım dökülür. Hafif ılınınca buzdolabına konulur ve iyice soğuması beklenir. İyice soğuyunca buzdolabından çıkarılır ve  soğuk olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...