29 Mayıs 2010 Cumartesi

GAP Notları (1)

Geçtiğimiz hafta GAP'a düzenlenen bir tura katıldım. Görmek istediğim bölgelerden birine yaptığım bu tur rüya gibi geçti. Çok güzel anılarla ve harika yemeklerinden kalan tatlarla geri döndüm. Bu geziden kısa notları, çok sevdiğim o yörenin yemeklerinden tatları ve fotoğrafları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Turun ilk durağı Diyarbakır. Diyarbakır'da Anadolu'nun ilk camilerinden olan Ulu Cami görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Ünlü şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğup, büyüdüğü ev Diyarbakır'da önemli ziyaret yerlerinden biri.


Çin Seddinden sonra dünyanın en uzun suru olduğu söylenen Diyarbakır surları, sur kapıları, Keçi Burcu ve 10 Gözlü Köprü de mutlaka görülmesi gereken yerler.


Diyarbakır'dan sonra rota Hasankeyf. Hasankeyf için yol alırken muhteşem süslemeli Akkoyunlu hükümdarı Zeynel Bey Türbesini mutlaka ziyaret ediniz. Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak olan Hasankeyfi son görenlerden biri olacağını bilmek insana garip bir hüzün veriyor. Mutlaka görünüz.



Dicle nehrinin hemen kenarına kurulmuş, eski çağların fethedilemez kalesi Hasankeyf'te Şehir Kapıları, Aşağı Saray, Büyük Saray, Ulu Cami, Darphane, El-Rızk Cami ve ortaçağın en büyük köprüsünün kalıntıları karşınızda duruyor.Hasankeyf'ten ayrılıp, masal şehri Mardin'e yol alırken Süryani cemaatinin en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Midyat'a uğramadan geçmeyiniz. Şu anda pekçok ünlü diziye set görevi yapan bu tarihi yerleşim alanının çarşısında Süryani ustalarının ince ince işlediği ve tüm dünyada haklı bir üne kavuşan Telkari sanatının en güzel örneklerini bulabilirsiniz.



Neredeyse iki insanın yanyana yürüyemeyeceği kadar dar sokakları, sayısız ev altı geçit sokakları bulunan Mardin gerçekten insanı büyülüyor. Mezopotamya Ovasını görebileceğiniz Mardin'de Kasımiye Medresesi, Dayr'ül Zaferan Manastırı, Ulucami, Kırklar Kilisesi, eski bir Süryani Konağından çevrilen PTT binası mutlaka görülmesi gereken yerlerden sadece birkaçı.





Doğal bir film platosu haline gelen Mardin'in yemekleri ise başlı başına sanat eseri gibi. Mardin'in en ünlü yerel tatlarını sunan meşhur Cercis Murat Konağı Restorant'ından farkı kültürlerin karışımının ortaya çıkardığı Mardin Mutfağından işte sizlere derlediğim örnekler.


Mezeler:

Frik Salatası:Buğday, tavuk göğsü ile yapılıyor. Küflü Yoğurt:Kurutulmuş domates,süzme yoğurt'tan yapılıyor. Taşkırma Zeytin Salatası, Hibeş:Tahin, limonsuyu, sarımsak, kırmızı biber karışımı. Tebbel :Tahinli patlıcan salatası. Muammara:Peksimet, biber salçası, ceviz, sarımsak.Ekşimik patlıcan salatası, Albiber Ezmesi:Kurutulmuş domates salatası, Humus


Kitel Raha (Süryani İçli Köftesi)Bildiğimiz içli köftenin yassı olarak yapılanı ve üzerine sarımsaklı yoğurt ve biber sosu eklenmişi.


İrok:Kızartma içli köfte

Alluciye:Ekşili (yeşil erik) yahnisi


Kaburga Dolması


Harire:Tahin, pekmez, süt ve cevizden yapılıp dondurma ile servis edilen harika bir tatlı.



Sizleri bu güzel yemekler, tatlı ,sumak şerbeti ve kahve ile başbaşa bırakıyorum. Gezinin ikinci kısmı yarına . Hoşçakalın.

9 yorum:

CANAN TURHAN dedi ki...

Bir solukta okudum, 2. kısmı sabırsızlıkla bekliyorum...

İnci Yemek dedi ki...

çok güzel yerler gerçekten:)Hasankeyf'i görebilmek kısmet olsa ömrüm hayatımda:)çok güzel fotoğraflamış ve anlatmışsın canım gezmiş kadar oldum:))ellerine sağlık.kucak dolusu sevgiler..

çeşnici Handan dedi ki...

Canancığım, seni fazla merakta bırakmayayım. Birazdan ikinci bölüm geliyor.

çeşnici Handan dedi ki...

Sevgili İnci, mümkün olan ilk vakitte oraları görmeni öneririm gerçekten çok güzel yerler. Sevgiler.

paşakızı mutfakta dedi ki...

Canım Harika yerler.Yemekleri dahada harika .Güzel paylaşım olmuş.Sevgiler.

çeşnici Handan dedi ki...

Srvgili Paşakızı, gerçekten harika yemekler ve tatlar var. Sevgiler.

Sena dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş. Sayenizde biz de gezmiş kadar olduk. Fotoğraflarınız da çok güzel. En kısa zamanda hasankeyfi görmek gerek.

Dilek dedi ki...

Gezdiğiniz yerleri ve özellikle yemekleri çok beğendim. En kısa zamanda oralara gitmek gerekecek.

çeşnici Handan dedi ki...

Yorum yazan herkese vakit ayırıp, yazdıkları için çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...