Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 72. yılında kendisini saygı ve özlemle anıyoruz.
Bayram öncesindeki son iş haftası olduğu için oldukça yoğun bir hafta geçiriyoruz. Tamamlanması gereken işler insanı strese sokuyor. Ama yine de Çarşambaya ulaştık gerisi kolay değil mi? Kışın favori yemeklerimden biri beyaz lahana sarmasıdır. Etlisi de zeytinyağlısı da benim için kışın en güzel lezzetlerindendir. Bugün tarifim etli lahana sarması. Zeytinyağlısının tarifi de burada. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 adet orta boy beyaz lahana
300 gr.kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
yarım su bardağı pirinç
1,5 yemek kaşığı salça
tuz
karabiber
kuru nane
sumak
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Lahananın koçan kısmı ayıklanır ve çıkarılır. Yapraklar tek tek ayıklanır. İyice yıkanan yapraklar kaynar suda 10 dak.haşlanır. Haşlanan yapraklar süzülür ve soğumaya bırakılır. Diğer tarafta kıyma, küçük küçük doğranmış soğan, ayıklanıp, yıkanmış pirinç, tuz, biber, 1 yemek kaşığı salça, kuru nane, sumak bir kapta iyice karıştırılıp, yoğurulup sarmanın iç harcı hazırlanır. Lahana yapraklarındaki sert damarlar çıkarılır(bu kısımları tencerenin altına koyup, dolmaları bunların üzerine dizebilirsiniz) Yapraklar avuç içi büyüklüğünde parçalar olarak alınır ve uç kısmına dolma iç harcından konuluır ve yaprak sarılır. Tüm yapraklar için aynı işlem gerçekleştirilir.Yaprakların damar kısımları ile tabanı kaplanan tencereye dizilirler. Hepsi dizilince yarım kaşık salça su ile karıştırılıp tencereye eklenir, zeytinyağı konulur. Tencereye sarmaların üstüne bir tabak oturtulur ve tencereye dolmaların yarısına gelecek kadar su ilave edilir ve pişmeye bırakılır. Pişme işlemi bitince yoğurt ile sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
24 yorum:
Handancığım hepimiz dinlenmek için bayramı dört gözle bekliyoruz bu kadar yoğunluğun arasında bir de bu sarmaları yapmışsın ellerine sağlık bizde de çok sevilir afiyetler olsun sevgiler..
Canım sarmalar kalem gibi olmuş elle
rine sağlık öpüyorum.
Lahana sarmasına bayılırım. Özellikle de etlisine çok güzel gözüküyorlar.Ellerinize sağlık...
Lezzet, sunum ve resim süper ellerine sağlık canım. sevgiler
çok güzel olmuş bende denedim ama şekilleri bozuk oldu ellerinize sağlık:
çok güzel olmuş bende denedim ama şekilleri bozuk oldu ellerinize sağlık:
kaç gündür canım öyle çok istiyor ki lahana sarması,tembelliğimden yapamıyorum:)))böyle yalanıp yutkunuyorum sonra da:)))ellerine sağlık canım,sevgi dolu kocamannn öpüyorum:)
masama geldim, eşyalarımı bıraktım saygı duruşuna indim, pek çok kişinin durmayışını hayret ile izledim! Saygı ile anıyorum..
Lahana sarmasını da çok severim bu arada, annem yapar hep bizlere bir araya geldiğimizde. Yemekler anılar bir aradadır ya, bu da öyle işte...
Elllerine sağlık canım...
Dün akşamda annem yapmıştı hapur hupur yedim hayatımda lahana sarmamış birisi olaraktan:)
ayy süperler ye beni diye sıraya girmişler :)))ellerine sağlık canımcım
Sarmalar nefis özlediğimiz bir tad ,hemen yapmalıyım,sevgiler
MERHABA ELLERİNE SAĞLIK,
Salçalı suyla yapınca daha lezzetli görünüyorlar.Denemek lazım.Sevgiler..
buzluğumda ne zamadır haşlanmış olarak sarılmayı bekleyen lahanalarım var :) çok muntazam olmuş ve lezzeti esbelli elinize sağlık
sevgiler..
Canım,
ellerine sağlık. En sevdiğim yemeklerin başında kıymalı dolmalar geliyor. Görüntüsü bile bana yetiyor.
Sevgiyle kal.
Nefis gorunuyorlar ellerine saglik sekercim
Sefa
Atamızı saygıyla anıyoruz..
Ruhu şaad olsun..
dolmalarında pek nefis canım ellerine sağlık..
perşembe oldu bile 9 gün kapımızda
:) dinlenirken duramaz ne güzel lezzetler yaparsın güzel bir tatil diliyorum şimdiden
sevgiler
ellerine sağlık canım.. kolay gelsin..
Sevgili handan
lahana sarması muhteşem çok severim bende :)
ellerine sağlık,sevgiler...
Canım sarmalar lup lup yemelik olmuş ellerine sağlık sevgilerimle...
oy oy sarmalar tam yemelik olmuş ellerinize sağlık :)
ben pek beceremiyorum, sağolsun hep annem yapar..
Geçen gün benhurumda da vardı. O zamanda bayılmıştım aynen şimdi de ellerine sağlık Handan ablacım:)
arkadaşım hayırlı akşamlar.harika bir görüntü ellerine sağlık.mintiden sevgiler...ben de yapmak istiyorum bugün yarın.umarım böööyle lezzetli olur...
Yorumlarınız için çok teşekkürler.
Yorum Gönder