11 Mart 2012 Pazar

Dubai'den İzlenimler

fotoğraf internetten alınmıştır
"En"ler Diyarı Dubai ve Ferrari World postlarımdan sonra bugün Dubai ile ilgili son postumu yayınlıyorum. Arap ülkelerinde Türk dizilerinin çok sevildiğini duymuştum Dubai'de buna kendim de şahit oldum. Şu anda Dubai'de Ezel ve Muhteşem Süleyman fırtınası esiyor. Ezel bir kanalda Arapça dublajlı, başka bir kanalda orjinal Türkçe seslendirmeli, Arapça alt yazılı yayınlanıyor. Muhteşem Yüzyılın'da ilk bölümleri yayınlanmaya başlamış. Erkan Petekkaya'nın oynadığı eski dizilerden Sonbahar ve meşhur Ferhunde Hanım'da Dubai televizyonlarında yayınlanıyor.




Dubai Deira denilen eski bölge ve iş merkezini barındıran yeni bölge olmak üzere ana iki bölümden oluşuyor. Her iki bölgede de yerel pazarlar, alışveriş merkezleri, oteller , ofisler, gökdelenler, hastaneler, okullar ve evler bulunuyor. Dubai’de alışveriş meraklıları, ilginç mimari yapıları merak edenler ve moda olduğu için sadece görmüş olmak için gidenlerin yarattığı kalabalık bir turist nufusu var. Dubai’de yerleşik halk da çok karışık. Her milletten insan çalışmak için burada bulunuyor. Sokaklarda farklı dillerde, giyimlerde, farklı dinlerde insanları görebiliyorsunuz. Ortak dil İngilizce. Arapça’nın yanı sıra Hintliler, Araplardan sonra en kalabalık nufus olduğu için Urduca’da ana dil gibi olmuş. Filipinli ve Çinliler de Hintlilerden sonra ikinci sırayı alıyorlar.






Dubai’de yapılabilecek pek çok aktivite var. Bunlardan ilk akla gelen şüphesiz çölde Jeep safari. Çölde farklı bir deneyim yaşatan bu turlarda deneyimli şöförlerin kullandığı jeeplerle kum tepelerinden aşağıya hızla iniyor ve kayak pistinde kayar gibi çöl kumunda kayıyorsunuz (fazla dolu mide ile gitmenizi hiç önermem akşam dönüşte her yerinizden çöl kumu çıkması da cabası) Bu çılgın sürüş deneyiminin ardından deve çiftliklerini ziyaret edebiliyor, çölde gün batımını seyredip, çölün ortasında kurulan büyük çadırlarda Arap müziği ve yerel danslarla dolu bir akşam geçirebiliyorsunuz.


Dubai denilince özellikle ülkemizde alışveriş akla geliyor. Elektronik eşya, fotoğraf makinası ve ekipmanları, cep telefonları, laptop ve versiyonları gerçekten çok ucuz bunları almak için gidilebilir ama bunun dışında oradaki her şey ülkemizde var ve oradan almaya değmez. Dünyanın tüm moda markalarını Dubai’de bulabiliyorsunuz ama fiyatlar bizdekinden hiç farklı değil ve bence taşımaya değmez. Dubai'de oldukça fazla ve büyük alışveriş merkezi bulunmakta eğer alışveriş için modern bir alışveriş merkezine gideyim ve her şeyi aynı çatı altında bulayım derseniz size 12,1 milyon metrekare alana (uluslar arası standartlarda 50 futbol sahası büyüklüğünde)sahip olan alışveriş merkezi Dubai Mall’u öneririm. Sadece 1 katını 3 saatte gezip bitiremediğim ve gördüğüm bir mağazayı bir daha asla bulamadığım bu alışveriş merkezi şu anda dünyanın en büyük alışveriş merkezi olup, günde en fazla ziyaretçi tarafından gezilen yer ünvanını da elinde bulunduruyormuş. Dünyanın en geniş, en büyük alışveriş merkezi olan Dubai Mall içerisinde 1200 mağaza, 150'den fazla yiyecek içecek mekanı, beş yıldızlı bir otel bulunmakta. 134.000 metre kare’lik moda bölümünde aynı çatı altında en geniş ve dünyanın en ünlü moda markalarını birarada bulundurmakla gurur duyuyorlar.


Dubai Akvaryumu ve Su altı Hayvanat Bahçesi: Dubai Mall içinde dünyanın en büyük akvaryumlarından biri olan bu dev akvaryumda kum kaplanı köpekbalığı dahil 400 köpekbalığı ve vatoz olmak üzere 85'den fazla türü temsil eden, 33.000 'den fazla canlı hayvan bulunmakta. Dubai Akvaryum tünel şeklindeki tasarımı ile dünyanın en büyüleyici sualtını ve hayvanlarını inanılmaz yakınlıktan görme imkanını sağlamaktadır. Sualtı Hayvanat Bahçesi'nde doğal ortamlarında tehlikeli Piranha, dev kedi balığı, su samuru, penguen kolonisi ve daha fazlası ile karşı karşıya kalıyorsunuz.


Alışveriş merkezinde Buz Pateni pisti mevcut. Olimpik ölçülerdeki buz pisti dünya standartlarında olanaklarına sahip. İsteyen paten kayıyor, isteyen buz hokeyi oynuyor.
Kapalı Altın Çarşısı: Dünyanın en büyük büyük kapalı altın çarşısı da bu alışveriş merkezindedir. İçerisinde 200’den fazla altın ve mücevher mağazası bulunuyor.




fotograf internetten alınmıştır.
Dubai Fountain 300 dönümlük suni Burj Gölü üzerinde dünyanın 150 metre (50 katlı bir binaya eş değer) havaya suyu yükseltebilen tek su perdesi, su, ışık ve ses showudur. Bu showu oluşturmak için 6000’den fazla ışık ve renk projektörü kullanılıyor. Bu showda 1000’den fazla birbirinden farklı su ve müzik parçası sergilenebiliyor.
Elektronik eşya almak isterseniz Dubai'de gideceğiniz tek yer Mall of the Emirates’in içinde bulunan Carrefour. Burada hem çok ucuz hem de gerçek ürünleri garantili olarak alabiliyorsunuz. (Buraya gelmişken aynı alışveriş merkezindeki dünyanın kapalı alandaki en büyük kayak merkezi ve pisti olan Ski Dubai’ye de uğrayabilirsiniz. ) Diğer yerlerde bazen elektronik eşyalarda sahte ürün satışı oluyormuş.
Yerel mekanları ve dükkanları görmek isterseniz Deira’ya gitmeniz gerekiyor.(Biraz bizim Mahmutpaşa ve civarını andırıyor) Burada yerel pek çok mağaza ve ürün bulunmaktadır. Altın ve Baharat Çarşıları da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Alışveriş sonrasında geleneksel abra adı verilen teknelerle su yolu ile bir şehir turu yapabilirsiniz




Dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa’dan (Burç Halife) tüm Dubai’yi seyredebilirsiniz. Bina 828 metrelik yüksekliğe sahip olup, 160 katı kullanılabilir bir yapıdır. Binanın yaklaşık 150. kattan sonra geri kalan katları çelik olarak yapılmıştır. Bu da dünyada ilk defa betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina özelliğini kazandırmıştır. Ayrıca binanın cephelerine gelen rüzgâr yüklerini en aza indirmek için binanın hiçbir cephesi düz olarak tasarlanmamıştır. Köşeleri ise keskin değil, dairesel birleşimlerle yapılmıştır.


Binanın seyir katı olup halka açık olan 124 .katına alacağınız bir bilet ile size verilen randevü saatinde dünyanın en hızlı asansörü (saatte 64 km hızla çıkıyor) ile çıkıyor ve Dubai'yi kuşbakışı seyredebiliyorsunuz.


Binanın seyir katından aşağıya bakınca Dubai'nin muhteşem binalarını,


Tüm Dubai'ye ye yayılan gökdelenleri,


Dubai'nin Arap mimarisi ile yapılmış eski evlerini,


İnşaat alanına dönen Dubai'yi görebiliyorsunuz.


Binada Giorgio Armani tarafından tasarlanmış, dünyanın ilk ve tek Armani Oteli’de bulunmaktadır. Bu otel konaklamaya gelen turistler dışında pahalı oluşu nedeniyle burada kalma imkanı olmayan ve oteli sadece görmeye gelen turistlerin akınına uğruyor.


Dubai'de her milletten insanın olması mutfağa da yansımış tüm dünya mutfağının örneklerini her yerde kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Arap yemekleri et ağırlıklı ve kuru meyveler ve keskin baharatlar öne çıkıyor. Pilavda da safran ve kuru meyveler kullanılıyor.(Kuru Meyveli Safranlı Pilav) Et yemekleri genelde(Fas mutfağındaki gibi) tajin'de (bir çeşit kapaklı toprak güveç kap) geliyor sofraya.


Et yemeklerinin yanında haşlanmış bulgur, ızgara tavuk, soslu haşlanmış nohut ve sebze çorbası getiriyorlar.


Bademli ve kuru erikli kuzu güvecin yanında gelen bulgur, tavuk, nohut ve çorbadan bir miktar tabağa alınıyor hepsi karıştırılıyor ve etin yanında salata niyetine yeniliyor.


Tatlılar birebir bizim tatlılarımız ile aynı sadece değişik isimleri var.


Dubai'de tanıdık bir tad daha vardı bu da "Mamül"'dü. Üstelik orada da ismi mamül olarak geçiyor bizim mamülümüzden tek farkı bunların bizimkilere göre daha küçük olmalarıydı.


Dubai ile ilgili notlarım bu kadar. Artık blogumun bir yemek blogu olduğunu hatırlayıp, biraz yemek tariflerimi yayınlayayım değil mi?
Herkese şimdiden güzel bir hafta dilerim. Hoşcakalın.

27 yorum:

#birfotoğrafbiryazı dedi ki...

dubai benim görmek istediğin en birincil yer.

Bir gün oraya muhakkak gidicem:)

pempe gönlüm sende dedi ki...

çok istiyorum bende görmek:) yemeklerde enfes görünüyor:)

DEFNE YAPRAĞI:)))))))) dedi ki...

o kadar güzel anlatmışsınızki merak ettiğim herşeyi duydum sayenizde sevgilerle:)

Unknown dedi ki...

Bir solukta okudum Dubai yazı dizisini :) Süper olmuş.. Zaten merak ediyordum, şimdi merakım biraz daha arttı..

bırtutamkekik dedi ki...

harika bir paylaşım olmuş.
kaleminize objektifinize sağlık..
muhabbetle..
:)

birincisin dedi ki...

Dubai'yi her yönüyle anlatmışsınız,farklı yerlere gitmek o kültürleri tanımak çok hoş..Bunları bizimle paylaşmanızda öyle,teşekkürler sayenizde bizlerde bilgilendik..Sevgilerimle:)

Hülya dedi ki...

Handancım Dubai'yi çok güzel anlatmışsın. Sizinle gezmiş gibi oldum. Bademli kuru erikli kuzu güvercini merak ettim. Dubai'yi 124. kattanda seyretmek isterdim.
Sevgiler :)

cerenim.com dedi ki...

kumlarda yuvarlanasim geldi

Emel Kurt dedi ki...

selam ne hoş gezmişsiniz, imrendim doğrusu... eee hep eline sağlık diyorduk, simdide yolların acık olsun diyelim, sevgiler...

Unknown dedi ki...

çok kıskandım ve sizin adınıza çok sevindim dubai en çok merak ettiğim ülkelerin başını çekiyor yazınız muhteşem olmuş. :)

Beyaz Hanımeli dedi ki...

Bayıldım fotograflara ve anlatımına. Çok güzel bir seyahat olmuş. Yüreğine sağlık. Sevgiler.

mine dedi ki...

gidesim geliyor sen anlattıkça : )

Mutfak Dili dedi ki...

Ah Ah bir Dubai hayalim var. Insallah olur..
Cok guzel resimler cok guzel gezi..
Iyi gezmeler/
Sevgiler..

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Çok güzel bilgiler vermişsin canım. Bende gitmeyi çok istiyorum. Nasip olur bir gün inşallah. Sevgiler...

mutfagabuyrun dedi ki...

ne güzel resimler canım.canlı görmek dahada harika olurdu ama bununla yetinmeliyiz şimdilik.öpüyorum.

Tümay Öztürk dedi ki...

Çok güzel anlatmış tüm dubai notlarını. gitmiş kadar olduk hatta diyebilirim. :) tabii ki tariflerini de bekliyoruz ama bu notlarda güzeldi:)

Mutfaknotlari dedi ki...

doğal değil ama yapay süper güzel biyer çok görmek istiyorum
tatlıarı bizdenmi almışlar:)
sevgiler

AslıASLI dedi ki...

Çok güzel anlatmışsınız, Dubai görmek istediğim bir yer. Şimdi anlatımınızla daha merak ettim.

mandalincikmazi dedi ki...

Adı bile çok havalı DU BA iii
ama bu muhteşem görüntüler nedense beni ürpertiyor belki bana çok uzak olduğundan bilemiyorum hayal rüya gibi bir şey :))

sare dedi ki...

Resimlere bakınca başım döndü. Çok güzel anlatımla ve fotoğraflarla paylaşmışsınız.
Teşekkürler, sevgiler.

Unknown dedi ki...

çok merak ediyorum ama uçak korkum olmasa birde:(

pembe kekik dedi ki...

Gitmiş kadar oldum.Çok güzel bir paylaşım.Sevgiler:)

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Paylaşım için teşekkürler canım.
Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Merhaba, Öncelikle sıcacık yorumun için teşekkür ederim:) Gezi notlarına ve görsellere bayıldım. Çok açıklayıcı olmuş. Hala ordaysan keyfini çıkar, geldiysen hoşgeldin, sevgiler.

yeşim dedi ki...

harika bir post olmuş handancım.zevkle okudum.ohhh sefan olsun vallahi.yediklerinde afiyet bal olsun canım benim.ama o toprak güveç kabı varya...acep nasıl sahip olabilirim ona...öpüyorummm.

B'r'cm'marinmabed' dedi ki...

O kadar güzel, net anlatmışsınız ki, fotoğraflar da cok güzel özetlemiş.

çeşnici Handan dedi ki...

Sevgili Melisa tatlıları bizimle aynı biz mi onlardan onlar mı bizden almış biraz karışık.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...