13 Ağustos 2010 Cuma

Empanada-Güney Amerika'dan bir tat

Ramazanın bu ilk Cuması herkese hayırlı olsun. Tatilimi geçirdiğim Güney Amerika da gerek Brezilya'da, gerekse Arjantin'de bizim ağız tadımıza uygun pek çok yemekle ve lezzetle karşılaştım. Bu iki ülkede de insanlar hamur işlerini çok seviyor ve yiyorlar. Bugün size Arjantin'in meşhur Empanada (içine çeşitli malzemeler konularak pişirilen hamur) tarifini vereceğim. Empanada fırında pişirildiği gibi kızartılarak da hazırlanabiliyor. Arjantin'de genellikle fırında yapılırken, Iguazu'da kızartmayı tercih ediyorlar. Tarife geçmeden önce Empanada hakkında derlediğim kısa bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.(Önümüzdeki günlerde Brezilya'dan da bir tarif vereceğim)
Empanada: İspanya, Meksika, Filipinler ve başta Şili, Arjantin, Paraguay olmak üzere Güney Amerika'da içi doldurularak yapılan ve yenen bir börektir. Bolivya'da Empanada'ya Salteña denir ki adını, kökeninin geldiği yer olarak tahmin edilen Arjantin şehri Salta'dan alır. Arjantin'de empanadalar genelde 10 cm civarında ve yarımay şeklindedir. Sığır eti doldurulmuş (empanada de carne), tavuk eti doldurulmuş (empanada de pollo), jambon ve peynir doldurulmuş (empanada de jamón y queso) ve diğer malzemelerle doldurulmuş (ton balığı, soğan, ıspanak, v.b.) empanada türleri mevcuttur.(kaynak:Vikipedi)
Empanadanın gerek görüntüsünün, gerekse tadının bizim böreklerimizden(kızartılarak yapılanı çiğ böreğimiz ile tıpatıp aynı) hiçbir farkı olmadığı için seveceğinizi umuyorum.
Malzemeler:(Fırında pişirilen)
Hamur için:
3 bardak un
3 yemek kaşığı tereyağı(küp, küp doğranmış )
1 adet yumurta
1 adet yumurta beyazı
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı sirke
İç malzemesi:
İsteğe göre kıymalı, tavuklu, parça etli, peynirli, sebzeli vb.harç
Üzeri için
1 yumurta
1 yemek kaşığı su
Hazırlanışı:
Bir kapta su, yumurta beyazı, yumurta ve sirke karıştırılıp, iyice çırpılır. Un, tuz ve tereyağı geniş bir kaba konulur ve parmak ucu ile iyice karıştırılır. Ortası açılır ve sıvı karışım içine dökülür. Hepsi iyice hamur olana kadar karıştırılır. Unlu bir zeminde yoğurulur, strece sarılıp dinlendirilmek üzere buzdolabına konulur. Buzdolabında bir saat bekletilir. Bu arada istenilen iç hazırlanır, pişirilir ve soğuyana kadar bekletilir.
Buzdolabından çıkarılan hamur beze büyüklüğünde parçalara ayrılır. Unlanan tezgahın üzerine konulur , üzeri hafifçe unlanır ve merdaneyle daire şeklinde açılır. Açılan hamurun yarısına iç malzeme konulur ve hamurun diğer kısmı üzerine kapatılır. Parmak uçlarıyla kıvıra kıvıra kenarları kapatılır. Tüm hamurlar için aynı işlem yapılır. Tepsiye yağlı kağıt serilir, empanadalar üzerine yerleştilir. Üzerlerine bir kapta karıştırılan yumurta ve su karışımı fırça ile sürülür. Önceden 180 C’de ısıtılmış fırında maks. 25 dak.(kızarana kadar) pişirilir. Ilınması beklenir ve servis edilir.
AFİYETOLSUN

44 yorum:

Benhurum dedi ki...

Farklı lezzetleri severim bende denemeliyim, paylaımın için teşekkürler Handanım, Ellerine sağlık, afiyetler olsun..

Cafe Pepela dedi ki...

Handan'cığım,ben bu güzelliği denemiştim,lezzet dergisinden almıştım tarifi.Hakikaten nefis bir tat,reçetini kaydediyorum bu şekilde de yapacağım inşaAllah..
Gönlüne sağlık,ne güzel anlatmışsın
Muhabbetle

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Handancım bu tarif tam benlik olmuş.
Mutlaka yapmalıyım.
Çok teşekkürler canım
sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ah bu hamur işlerini neden bu kadar seviyoruz ki :)))
eline sağlık canım..
harika görünüyor.

lifegoeson dedi ki...

ellerine sağlık,hafatasonu deneyebilsem keşke çok guzel gözüküyor ;hamur islerine bayılıyorum :(

kalpkurabiye dedi ki...

çok güzel olmuş handancım ellerine sağlık...
bende geçenlerde benzerini milföy ile yapmıştım:))
harika görünüyor kesinlikle:))

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ellerine sağlık canım istedi ama gerçekten nefis olmuşa benziyor

umutluhayat dedi ki...

handancım ellerine sağlık .çok güzel bir lezzet olduğu her halinden belli.farklı ülkelerin tatlarını tanımak çok güzel.sevgiler

lezzet sarayı dedi ki...

ellerine sağlık handancım muhteşem olmuş bu tür hamur işlerine bayılırımbir keresinde bunun içinin işkembeli baharatlı biberli ve domateslisini yemiştim yapan kişinin ellerine sağlık enfesti..:))

Sevil Şahin dedi ki...

Ablacım ellerine sağlık afiyet bal olsun
hayırlı cumalar
sevgiler

Sevtap dedi ki...

Değişik bir tat.Yapılacaklara yazıldı.Ellerine sağlık.

dokuzuncubulut dedi ki...

bizim çiğ böreğimiz gibi görünüyor, ama hamuru poğaça hamuru gibi... Sanırım daha dolu dolu bir hamur olmuştur. Bu tarz börekleri çok severim, sizin böreklerde çok da lezzetli görünüyor... Hemen denenecek, paylaşım için teşekkürler.
Ellerinize sağlık, sevgiler...

Unknown dedi ki...

degişik ülkelerin tariflerini tabiiki damak tadımıza ugdugu sürece çok seviyorum.en kısa zamanda denemek isterim.ellerine saglık.

fuat gencal dedi ki...

Çiğ böreğimize çok benziyor. Lezzetli bir görüntüsü var paylaşımınz için teşekkürler. Hayırlı cumalar.

Saygılar.

Narince dedi ki...

Anthony Bourdain yerken tarif almıştım ben de, yapsam da bloga koysam derken, iyi oldu:))

Gizemli Tatlar dedi ki...

Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor.

Banu dedi ki...

Canım ellerine sağlık nefis görünüyor... Hamuru ve içi malzemesi damak tadımıza çok uygun nefis olmuş... Sevgilerimle...

Hatice dedi ki...

ellerine sağlık, nefis görünüyor, sevgiler...

Krema Tadında dedi ki...

hımmm farklı bir :) lezzet canım ellerine sağlık ...

Zehra Gürgen dedi ki...

Güzel bir tarif, deneyeceğim. KApalı pide gibi, eminim çok lezzizdir.

elerine sağlık
cafederins

paşakızı mutfakta dedi ki...

Canım ellerine sağlık.Tadını çok merak ettim.Bir tane aldım:)Hayırlı ramazanlar..

çeşnici Handan dedi ki...

Ayşenim çok teşekkkürler canım.

çeşnici Handan dedi ki...

Cafe Pepela daha önceden denediğine sevindim gerçekten bizim ağız tadımıza çok uygun değil mi?

çeşnici Handan dedi ki...

Tijenciğim, beğeneceğini umarım. Sevgiler.

çeşnici Handan dedi ki...

Nunucuğum, hamur işi olunca akan sular duruyor. Sevgiler.

çeşnici Handan dedi ki...

Lifegoeson, denersen şimdiden afiyet olsun derim.

çeşnici Handan dedi ki...

Denizciğim teşekkürler canım.

çeşnici Handan dedi ki...

Sevgili Aylin çok teşekkürler.

çeşnici Handan dedi ki...

Bernacığım beğendiğine sevindim canım.

çeşnici Handan dedi ki...

Lezzet Sarayı afiyet olsun.

çeşnici Handan dedi ki...

Sevilciğim çok teşekkürler canım.

çeşnici Handan dedi ki...

Karabidikim şimdiden afiyet olsun canım.

çeşnici Handan dedi ki...

Dokuzuncu bulut beğendiğine sevindim.

çeşnici Handan dedi ki...

Eylemciğim bu tarifi beğeneceğini umarım.

çeşnici Handan dedi ki...

Fuat Bey çok teşekkürler.

çeşnici Handan dedi ki...

Narince şimdiden afiyet olsun sevgiler.

çeşnici Handan dedi ki...

Gizemli tatlar, çok teşekkürler.

çeşnici Handan dedi ki...

Banucuğum, beğendiğine sevindim.

çeşnici Handan dedi ki...

Hatice çok teşekkür ederim.

çeşnici Handan dedi ki...

Krema tadında sevgiler.

çeşnici Handan dedi ki...

Sevgil Zehra, şimdiden afiyet olsun

çeşnici Handan dedi ki...

Paşakızı mutfakta, afiyet olsun canım.

SuperGezginler dedi ki...


Merhabalar, Web siteniz çok güzel tasarlanmış, çok beğendik. Gezdiğimiz yerler hakkında paylaşım yaptığımız bir bloğumuz var. Oralarda tatma fırsatı bulduğumuz yerel yemeklerin tarifleri için sizin blogunuzu link olarak veriyoruz.
Tarifleriniz için teşekkürler.
Saygılar,
www.hayatbahanegezmeksahane.blogspot.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...