15 Aralık 2014 Pazartesi

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Herkese iyi akşamlar. Her sebzeyi, meyveyi mevsiminde tüketmeyi tercih ettiğimden kışın yaz sebze ve meyvelerinin tazelerini değil, kurutulmuşlarını kullanıyorum. Bu akşamki tarifim de kışın soframda bol bol yer alan kuru patlıcan  ile  yapılan bir lezzet.  Daha önce etli tarifini verdiğim kuru patlıcanın bulgur ile yapılan bu tarifi de  en az etlisi kadar nefis oluyor.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
15 adet kuru patlıcan
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet büyük boy kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı nar ekşisi
yarım yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı yeni bahar
tuz
karabiber
Hazırlanışı:Kuru patlıcanlar yıkanır ve altı kapatılmış kaynar suda 5 dak. bekletilirler. Diğer tarafta ayıklanmış, yıkanmış ve süzülmüş bulgur bir kaba konur. Küçük küçük doğranmış kuru soğan, salça, nar ekşisi, baharatlar ve zeytinyağı kaba eklenir ve hepsi iyice karıştırılarak harmanlanır. Hazırlanan iç kaynar sudan çıkarılıp süzülmüş patlıcanların içine doldurulur. Patlıcanın tamamı doldurulmaz ve ağız kısmında pay bırakılır. Ağız kısmı elle kapatılır. Tencereye patlıcanlar yatay şekilde ve bir tanesinin ağız kısmı diğerinin alt kısmına gelecek şekilde yerleştirilir.(Ağız kısımları bu şekilde yerleştirilip açılmaları önlenmiş olur. Piştikten sonrada ağızlarının kapalı olması gerekir) Tüm patlıcanlar bu şekilde dizilirler. Patlıcanların yarısına gelecek kadar  sıcak su konulur. Üstüne bir kapak kapatılır ve pişmeye bırakılır. Pişince servis tabağına alınan dolmalar  sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN

6 yorum:

Güloanne mutfakta dedi ki...

Ellerine sağlık

kalpkurabiye dedi ki...

ablacım ellerine emeklerine sağlık..
kurutulmuş sebzelerle yapılan dolmalar daha bir lezzetli şüphesiz..

Deniz dedi ki...

Ellerinize sağlık. Ben bu şekilde pek yemedim ama çok seveni olduğunu duydum. Biz biraz farklı yapıyoruz kuru patlıcan dolmasını. Bu da çok güzel görünüyor. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

bayılırım kuru dolmaya ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

neslice tarifler dedi ki...

Kuru sebzeler güneşte kuruduğundan mısır nedendir bir başka lezzetli. Ellerine sağlık canım..

çeşnici Handan dedi ki...

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...