22 Aralık 2014 Pazartesi

Düğün Çorbası

Herkese iyi akşamlar. Yılbaşı yaklaşırken yılbaşı sofrası için alternatif bir çorba tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Rumeli'den  mutfağımıza gelen Düğün Çorbası lezzeti ile yılbaşı akşamı güzel bir tat olarak sofranızda yer alabilir.  Afiyet olsun.
Düğün Çorbası: Çorbalar Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Sebze, et ve sakatat kullanılarak hazırlanan çorbalara bu yörenin mutfağında sıklıkla raslarız. Özellikle köy mutfaklarının çoğunda çorba mutlaka aranır. Bu emek yoğun bağ bahçe işlerinde yorulacaklar için, günü zinde geçirmenin, ya da genellikle çetin kış koşullarının etkili olduğu yörede vücudu sıcak ve sağlıklı tutmanın da yolu olarak görülür. Limonlu terbiye Rumeli mutfağından mutfak kültürümüze girmiş bir çorba terbiyeleme yöntemidir. Düğün çorbasında da bu terbiyenin uygulanışına yer verilmektedir.
Öte yandan, bazı özel kutlamalar için özellikli aranan çorbalar da vardır. İşte düğün çorbası da isminden anlaşılacağı üzere, özellikle düğün, sünnet yemeği gibi kutlamalarda sofrada yer bulur. Bu çorbayı Trakya' da olduğu gibi, özellikle Rumeli' de Bulgaristan' ın Türk nüfusunun çoğunlukta olduğu yerlerinde hala görmekteyiz. Üstelik damağa doyumsuz tad veren içimiyle, çorbaların hası olmak gibi bir nam ile bilinir. Öte yandan bu çorbanın otantik hazırlanışında gerdan yer alsa da, bazı yerlerde kuzu etiyle de aynı yöntem izlenerek hazırlanır.(Yazı internetten alıntıdır)
Malzemeler:  
500 gr. gerdan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı etsuyu
1 çay bardağı süt
tuz
karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
kırmızı pul biber
terbiye için:
1 adet yumurtanın sarısı
yarım limonun suyu
Hazırlanışı:
Gerdan bir tencereye konulur ve üzerini geçecek kadar su eklenip, haşlanır. Haşlanan etler kemiklerinden ayrılıp, didiklenir. Bir tencereye tereyağı ve un konulur. Un hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından ılınmış olan 4 su bardağı et suyu ve süt yavaş yavaş tencereye eklenir. Sürekli karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir. Didiklenmiş etler ve tuz eklenir.Tekrar karıştırılır ve bir iki taşım daha pişirilir. Diğer tarafta bir kapta yumurta sarısı ile limon suyu iyice karıştırılıp, çorbanın terbiyesi hazırlanır. Çorbadan bir kepçe alınarak terbiyeye azar azar konulur ve karıştırılır. Birkaç kepçe çorba daha alınır, terbiyeye eklenir, karıştırılır ve terbiye çorba ısısına getirilir. Terbiye azar azar çorbaya katılır ve karıştırılır. Bir iki taşım kaynatılıp, ocağın altı kapatılır. 1 yemek kaşığı tereyağı bir kapta eritilir ve içine dökülen kırmızı pul biber kızdırılıp, servis tabağına alınan çorbanın üzerine gezdirilir ve servis edilir.
AFİYET OLSUN.

1 yorum:

ebrununmutfagindan dedi ki...

merhabalar blog yazarları etkinliğinden geliyorum ellerinize sağlık soğuk kış akşamlarının vazgeçilmezi çorbalar düğün çorbası ise ayrı bir lezzet harikası bende bloguma beklerim sevgiler ebrununmutfagindan.blogspot.com.tr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...