21 Mayıs 2012 Pazartesi

Malatya -Beşkonaklar

                  Fotograf  www.beskonaklarmalatyamutfagi.com.tr  'den  alınmıştır.
Malatya’nın çok geniş ve özel bir mutfak kültürü, geniş bir yemek yelpazesi var ama ne yazık ki bunu yeterince   bilmiyoruz.  Malatya mutfağı ülkemizin  en zengin ve en lezzetli mutfaklarından biri.  Pekçok farklı  köfte yemeği, çeşitli   çorbası, sebze yemekleri, hamur işleri ve tatlıları   Malatya mutfağının  en önemli özelliklerinden. Malatya mutfağında  ana malzeme bulgur. Hem envai çeşit bulgur var, hem de bulgur yemeği. Malatyalılar  ortalama 100′den fazla bulgur yemeklerinin ve köfte çeşitlerinin olduğunu söylüyorlar. Ama  bence Malatya mutfağının en büyük özelliği yapraktan yapılan yemekler. Malatyalılar koyunun yediği her yapraktan yemek yaptıklarını belirtiyorlar kavak yaprağı hariç  zaten kavak  yaprağını koyun da yemezmiş.  Özellikle ayva yaprağı, kiraz yaprağı, dut yaprağı, fındık yaprağı ve fasulye yaprağıyla ince ince sigara gibi sarılıp, hafif ekşi ayranla pişirilen üzerine de tereyağında karamelize edilmiş kuru soğan-pul biber sosu eklenerek afiyetle yenen yaprak köftesi muhteşem.

Malatya’da bu güzel lezzetleri tatmak isterseniz size Beş Konakları öneririm. Bu konağın meşhur lezzetleri yanında ilginç de bir hikayesi var.

Yaklaşık 150 yıllık geçmişi olan Beşkonaklar,
tarihi sivil mimari örneklerinin yer aldığı Sinema Caddesi’nde bulunuyor. Restorasyon gören Beşkonaklar adlı sıra evlerde turizm ofisi, bir etnografya müzesi ve yöresel yemekler yapan bir lokanta bulunuyor.
Malatya Evleri olarak da bilinen yan yana beş konağın restorasyonu tamamlandıktan sonra, içlerinden biri “Malatya Mutfağı” olarak işletilmek üzere açık artırmayla ihale edildi. İhaleyi Umut Sözen kazandı. Sözen, konakta geçmişte ailesinin yaşadığını bu ihale sayesinde öğrendi.
Umut Sözen. “İhale açılınca konağa incelemeye gittiğimizde babam, bu evde doğduğunu söyledi. Hemen eyvana, yani konağın bahçesine baktı. Dut ağacını görünce duygulandı. Bu ağacı babam dikmişti, dedi. Millet olarak gittiğimiz yerleri mamur etmeye çalışırız. Bu odada 1947 yılında babam doğmuş, 1949 yılında halam dünyaya gelmiş. Sonra amcalarım dünyaya gelmiş. Dedemin Kışla Caddesi’nde yorgancı dükkânı varmış. Bir odada karı koca, dört çocuk yıllarca yaşamışlar.  Dedem 1982’de vefat etti. Geçenlerde babaannem konağa geldi, gözleri doldu. O yıllarda ikinci katta ağır ceza reisi Ali Rıza Bey yaşarmış. TV’nin olmadığı çağda, yatsı namazından sonra komşularla bir araya gelinip sohbet edilirmiş. Babam, halam, amcalarım pencere kenarlarında gün ışından faydalanıp ders çalışırmış. Beşkonaklar bütün Malatya için özel, ama bizim için ayrıca özel. Geleneksel kerpiç yapılardan elimizde sadece Beşkonaklar kaldı.” diyor.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmasına karşın, hizmet sektörünü tercih eden Sözen, konağın her salonunu farklı bir yaklaşımla dekore ettirdi. Dedesinin kiracı olduğu odaya şark köşesi yaptırdı. Bahçede ve üst kattaki iki odada daha modern bölümler oluşturuldu. Şark köşesinde yemekler tepsilerde, bakır kaplarda, diğer odalarda porselen tabaklarda sunuluyor. Arka tarafta oldukça geniş bir bahçesi var. Temiz ve nezih bir mekan. Çalışanlar ise güler yüzlü ve hızlı.(bilgilerin bir kısmı Internet'ten alınmıştır)
Gelelim bu güzel mekanda tadabileceğiniz ve denemenizi önerdiğim lezzetlere.

Sofraya ilk olarak Malatya yöresel çorbalarından Gendime Çorbası (Yoğurtlu Çorba) geliyor. Dövme (gendime), nohut, fasulye,  yoğurt ve kuru nane ile yapılan bu çorba başlangıç için güzel bir seçim.

Ardından Ispanaklı Tarhana çorbası ve tandır ekmeği geliyor. Tarhan ile ıspanağın birleşimi ve nefis tandır ekmeği nefis bir uyum gösteriyor.


Çorbaların ardından gelen tabak insanı şaşırtıyor. Tabakta tadımlık  olarak  İçli köfte, analı kızlı, ekşili kiraz yaprağı sarması ve  ıspanaklı ekşili köfte geliyor. Özellikle hayatımda ilk defa yediğim ve tadına bayıldığım  kiraz yaprağı sarması muthiş. Haşlanan kiraz yaprağının içine yarma konulup yapraklar  sigara sarar gibi incecik sarılıyor ve normal  yaprak  sarma gibi pişiriliyor. Diğer tarafta yoğurt ve yumurta sarısı ve un ile yemeğin terbiyesi hazırlanıyor. Yavaş yavaş yemeğe ekleniyor birlikte bir iki taşım kaynatılıyor. Tavada yemeklik doğranmış soğan tereyağında kavruluyor ve tabağa alınan bol sulu sarmaların üzerine  pul biber ile beraber dökülüp servis yapılıyor.  


Tadımlıklar ardından Malatya'nın meşhur Kağıt Kebabı geliyor. 

Güzel yemeklerin ardından tabi ki kayısı tatlısı geliyor.
Kapanış tabi ki nefis bir Türk kahvesi ile oluyor.
Yolunuz Malatya'ya düşerse ya da güzel Malatya tatlarını denemek isterseniz mutlaka Beş Konaklar Malatya Mutfağına uğrayın derim. Hem nefis lezzetleri tadıp hem de konağın o güzel atmosferini yaşayın.

Sinema Cad. Beşkonaklar No: 13 / Malatya
(0422) 326 00 51


www.beskonaklarmalatyamutfagi.com.tr 

21 yorum:

lezzet sefasi dedi ki...

Turk mutfaginin lezzeti hic bir mutfakta yok bana gore.
Kiraz yapragi sarmasini bir arkadasim da yemistim ve bayilmistim
Sefa

Nurşen Aksoy dedi ki...

Ne güzel anlatmıisınız..Yüreğinize ,ellerinize sağlık..Malatyaya gitmiş gibi oldum...Nasıl güzel yemekler öyle,konagada bayıldım..sevgiler..

evcilik dedi ki...

Vedat Milor'un programında görmüştüm ve de hayran olmuştum..İnşallah yolum oralara düşerse Sinema caddesindeki bu restorana uğramadan dönmeyeeğim..Paylaştığın için teşekkürler..
sevgiler..

CANAN TURHAN dedi ki...

Eskilerin bir lafı var "Yediğin içtiğin senin olsun gördüklerini anlat" diye. Onlara katılmıyorum hem yediklerinizi ve içtiklerinizi hem de gördüklerinizi anlatmanız bu nedenle çok hoşuma gitti :) Sayenizde bir yer daha öğrendim :) Teşekkürler.

CEPAYNASI dedi ki...

nefis yiyecekler...
umarım yolum düşer oralara:)

Unknown dedi ki...

Yanı başımızdaki lezzet her seferinde ayrı bir tat veriyor. Harika bir mekan bende şiddetle tavsiye ederim!

aslı dedi ki...

Yine güzel bir gezi yapılmış, nefis yemekler tadılmış. Afiyet şeker olsun arkadaşım:) Sayende biz de bu güzel yemeklerle tanışmış olduk.
Paylaşım için teşekkürler, sevgiler:)

Özgür Tatlar dedi ki...

sagol canim neguzel bir paylasim.kalemine saglik.

elamın dünyası dedi ki...

bi malatyalı olarak ne güzel tanıtmışsınız memeleketimi bende şiddetle gidip görmenizi yemekelrimizi tadmanızı tavsiye ediyorum

Unknown dedi ki...

Merhaba nefis yemekler ve çok güzel bilgiler.Hikayeyide çok beğendim değerlerimize sahip çıkanlarıda tebrik ederim.Sevgiler..

Unknown dedi ki...

Benim burda çok sevdiğim bir ablam var hep anlatırım bloğumda malatyalı onun sayesinde gendime çorbasınıda içtim kiraz yaprağındaki bulgur köftesini arkadaşlarla okadar çok seviyoruzki ama erkeklere beğendiremedik...et yokya ama bir içli köfte yapar eşimin aklı durur...eşide öyle yaptığı kebapları piknikte bir yiyoruzki...elleri çok lezzetli şu malatyalıların hayatıma çok malatyalı girdi hepside hem çok iyi insanlardır hemde harika yemek yaparlar...eğer bir gün gidebilsem oraya mytlaka giderim....sevgiler

Beyaz Hanımeli dedi ki...

Hepsi harika gerçektende. Keşke oralara gidebilsek de uğrayabilsek. Yüreğine sağlık, sevgiler.

B'r'cm'marinmabed' dedi ki...

Bu konak ve işletme tarzı da fsrklı, dekorasyon da çok güzel, yemeklere diyecek lafım yok, sadece sorum var, kiraz yaprağı sarması yapılırken, sarı veya kırmızı kiraz fark eder mi ki, elerinize sağlık harka bir yazı olmuş...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ne kadar guzel anlatmis ve paylasmissniz fotolari bizimle tesekkurler..Konak nefis gozukuyor ve yemeklerde:) sevgiler

Unknown dedi ki...

http://yemegedairhersey.blogspot.com/2012/05/milfoy-etkinligi.html milföy etkinliğine sizi de beklerim

anne eli gibi dedi ki...

GİTMİŞ KADAR OLDUM İNAN,FOTOLAR HARİKA,BELKİ BİRGÜN SAHİDEN GİDERİM KİM BİLİR?:)

pembe kekik dedi ki...

Kiraz yaprağı sarmasını çok merak ediyorum.Sevgiler:)

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

handancım ellerine sağlık...
kandilin mübarek olsun
:)

Mutfak Dili dedi ki...

Malatya demek lezzet demektir demislerdi bir daha inandim..
Bundan sonra kesin gitmek gerek olsu bu guzelim Malatya`ya.
Paylasim icin tesekkurler..

çeşnici Handan dedi ki...

Sevgili bir iç mimarın mabedi kiraz yaprağının taze olması yeterliymiş sarı ya da kırmızı kiraz farketmiyormuş.

çeşnici Handan dedi ki...

Yorumlarınız için teşekkürler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...