5 Aralık 2011 Pazartesi

Karadeniz'den Tatlar

Herkese güzel bir hafta dilerim. Geçtiğimiz hafta iş nedeni ile Karadeniz'e bir yolculuk yaptım. Bu kısa süreli gezide denediğim lezzetler ile ilk defa tanıştığım bazı tatları sizlerle paylaşmak istiyorum. İlk durağım olan Artvin'de sabah kahvaltısında ilk defa meşhur Kuymak'ı denedim. Peynir ve mısır unu çok az su ve tereyağı ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişiriliyor.Kuymak kustuğunda yani yağını saldığında piştiği anlaşılıyor. Her öğünde yenilebilen kuymak özellikle sabah kahvaltılarında nefis bir tat oluyor.


Artvin'de sabah kahvaltısında meşhur Artvin balının yanında çeşit çeşit Artvin'in kokulu peynirlerini mutlaka tadınız.


Artvin'den son lezzet nefis Silor. İnce boru şeklinde kıvrılarak 4-5 cm eninde kesilen yufkalar fırında kavrularak kurutuluyor. 1 yıl boyunca saklanabilen bu yufkalar bir kaba alınıyor üzerine kaynar su gezdirildikten sonra bir kat yoğurt dökülüyor ve üzerine tereyağı gezdirilip sofraya getiriliyor. Harika sıcacık pide ve Karadeniz çayı ile anında mideye indiriliyor.


İkinci durağım Trabzon'da Hamsiköy'ün meşhur sütlacını denedim ve bu sütlacın üzerine sütlaç olmadığını anladım. Bir porsiyonu sade, bir porsiyonu fındıklı yemenizi öneriririm.





Çorum'a giderseniz sevdiklerinize mutlaka beyaz leblebi, sarı leblebi, ballı susamlı fıstık ve çikolatalı leblebi getirmeyi unutmayınız. Çorum'da özellikle beyaz leblebiye hayran kaldım bizim İstanbul'da yediğimiz beyaz leblebiyle hiç alakası yok bu leblebi daha tuzsuz daha yumuşak ve tabi ki çok daha lezzetli.




Ordu'da akşam yemeğinde yediğim Fasulye turşu kavurması ve


fasulye diblesi nefisti.


Gümüşhane 'de tattığım cevizli pestil (Taze dut, toz şeker, bal, süt, un, ceviziçi, ) cevizli köme (Taze dut, toz şeker, bal, süt, un, ceviziçi ) ve yöre ballısı (cevizli dut pestilinin, bal ile rulo şeklinde sarılmasından oluşuyor) soğuk havada bana enerji ve mutluluk verdi.




Gümüşhane'nin tamamen doğal olarak hazırlanan bu özel tatlarını mutlaka denemenizi öneririm


Gümüşhane'de "pestil herle"sini ilk defa tattım. Aşure ile zerde arası bir tadı olan bu tatlı hem çok lezzetli hem de çok hafif. Dut pekmezinden yapılan ve sıcak olarak tüketilen herle dut pestili şırası kaynatılarak içine bal, süt, un ve su ilave edilip yarı akışkan bir halde hazırlanıyor ve üzerine dövülmüş fındık serpilip ikram ediliyor. Bu harika ve sağlıklı tatlıyı hava çok soğuk olduğundan hemen yedim ve fotoğrafını çekemedim.(Bu fotoğrafı Gümüşhane.gen.tr'den aldım)







Son olarak Kastamonu'ya uğradım ve Kastamonu'nun meşhur Çekme Helvası ile tanıştım. Bu güzel helvanın bir de hikayesi varmış. Çok eski tarihlerde Kastamonu'da yaşayan bir Bey’in, güzel bir kızı varmış. Kızını çok seven bu Bey kızına en uygun damadı seçmek için damat adaylarını bir imtihana tabi tutmaya karar vermiş. Evin kahyası Bey'e bu imtihanla ilgili güzel bir fikir vermiş. "Damat adayları öyle bir tatlı yapsınlar ki bu tatlı Bey'in kızının saç telinden ince olsun. Sen de kızını o kişiye ver " demiş. Bu fikir Bey'in çok hoşuna gitmiş. Kastamonu ’nun dört bir yanına haberler salınmış. Haberi duyan bütün Kastamonu delikanlıları, tatlılarını yapıp Bey'e getirmişler. Bey tatlıları beğenmemiş. Abdulsamet isminde bir genç varmış. O da kızı alabilmek için başlamış annesiyle helva yapmaya. Bey 'in kızının aşkıyla başlar yoğurmaya, yoğurdukça, aşk ateşi tel tel yapar helvayı ve meşhur Kastamonu Çekme Helvası ortaya çıkar. Bey çekme helvayı çok beğenir. Kızının saçları kadar ince, bir o kadar da lezzetlidir. (Kastamonu'daki lezzetler bu kadar değil ama onları ayrıca başka bir postta yayınlayacağım. )




Ülkemizin her yerinde ayrı bir tat ayrı bir lezzet var bunların çoğunu ne yazık ki bilmiyoruz umarım tüm bu güzel tatlar hakettikleri bilinirliğe ulaşırlar.



AFİYET OLSUN.

31 yorum:

anne eli gibi dedi ki...

karadenizden lezzetler başlığını gördüm hemen geldim:)
her biri ayrı ayrı yenmesi gereken lezzetlerdir,ben çoğunu denedm,ama yerinde değil tabi,ne güzel bir gziymiş,nasıl imrendim bilemezsin:(
sevgiler..

YeMeK vAkTi dedi ki...

Handan ablacım yorucu bir işin var ama ne kadar şanslısın her yer dolaşıyorsun herşeyi yerinde yiyorsun afiyetler olsun :)

Unknown dedi ki...

Gerçekten guzel bir paylasim, böylelikle baska yörelere ait olan yiyecekleri tanimis oluyoruz. Cevizli pestili biliyordum, digerleri yei geldi bana. Paylasim için tskler

birincisin dedi ki...

ne kadar güzel bir işiniz var değişik kültürlerin mutfağını,tarihini öğrenerek gezmek harika...Kastamonu helvası yemedim birde Gümüşhane bize çok yakın olmasına ve gitmeme rağmen pestil herlesini ilk duyuyorum.Bir daha gidişimde mutlaka deneyeceğim.Diğer tatları yerinde hepsini denedim gerçekten çok güzeller..sevgiler:)

NİRVANA dedi ki...

Karadenize gelin gittim ama istanbuldayım hala bi göremedim oraları...Kısmetse yaza tavsiyelerine uyarak gezip görüp yiycem :)) sevgiler...

kalpkurabiye dedi ki...

annemleer gümüşhanede ablacımm:))
bende kastamonuda dilerim etli ekmeğimizi, bandumamızı, ekşili pilavımızı, mantımızı, pastırmamızı tatmışsındır:)) keşke bilseydim kastamonuya geldiğini:))
kuymağı, peynirleri, ordunun fasülyelerini de çok iyi bilirimm ehhh karadenizlilik:))

Erguvan Vakti dedi ki...

Karadenizin birbirinden meşhur lezzetlerinin çoğunu tatmdım ama sabah sabah canım istedi,çok güzel bir tur olmuş,afiyet olsun.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Handancığım bizde Müge ile yaptığımız Karadeniz turunda tatmıştık bu lezzetleri gerçekten harika. laz böreği kısmet olmamış sana oda harikaydı . Afiyet bal şeker olsun sevgiler...

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım afiyet bal şeker olsun hiç birine hayır diyemem:)

neslice tarifler dedi ki...

Bi de derlerki "yediğin içtiğin senin olsun, gezip gördüğünü anlat" diye. Ne güzel bak, hem gördüklerini hem yediklerini paylaşıyorsun bizlerle. Memleketimizin her yeri başka lezzet. Teşekkürler Handancım.

u.aydin dedi ki...

iyiki gitmissin beni de ozledigim karadenize goturdun getirdin.yurdumun her kosesi zengin lezzetlerle dolu.tesekkurler hayatim.ayaklarina ve yuregine saglik.sevgiyle kal.

sibelyalcincom dedi ki...

hepsi birbirinden güzel görünüyor:))afiyet olsun

Mutfak Dili dedi ki...

Masallah ne kadar guzel diyar diyar dolasiyorsunu hemde her yerin ayri lezzetini tadiyorsunuz.
Karadenizli gelinigim ama bri turlu oranin yemeklerini beyenmedim malesef. Cayi guzel yalniz.
Helva hikayesi de guzel.Ask neler yaptirir demek ki..
Tesekkkurler bu guzel paylasimlar icin. Bir avuc Corum leblebisi alip gideyim
Sevgiler..

Ferkay dedi ki...

Handancım hemgezip güzelleri yemek harika..
Afiyet olsun canım..

Nilgün Komar dedi ki...

bitttim bennnn

Banu dedi ki...

Handancım bunlar enfes nefis afiyet şeker olsun canım... Sevgilerimle...

yemekbiraşk dedi ki...

mest oldum resimlere bakarken:) afiyet bal şeker olsun canım
sevgiler

Noblesse dedi ki...

ne harika fotoğraflar, yaptığın yemekler gibi.

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

harika fotolar.. of of.. bu lezzetler insanı görüntüsü ile bile çook mutlu ediyor...

Hayat Mutfakta Guzel dedi ki...

Merhaba, tanıştığımıza çok sevindim, blogun bir harika, ben de takipteyim...

B'r'cm'marinmabed' dedi ki...

Kuymak en sevdiğim ara sıcak -bana göre esas yemek-kuymak için özel peynirleri var ama adını bilmiyorum? Gezi ve fotoğraflar muteşem, ellerinize sağlık..

Unknown dedi ki...

herşey harika.. silor çok lezzetli birşeye benziyor.. kuymağın zaten hastasıyım.. bayılıorum tadına.. hamsiköy'ün meşhur sütlacını elbet bende birgün yiyebilirim...

Nilgün dedi ki...

2 kez boydan boya Karadeniz'i gezdim. İlk gittiğim seyahatte bir haftada 2 kg alıp döndüm. Her yer ayrı bir lezzet durağı insan ne yiyeceğini şaşırıyor. Kuymak da bunlardan biriydi. Tanıtım paylaşımların için herkes adına teşekkürler..

zeymurancafe dedi ki...

harika canım hepsının tadına bakmak ısterdım,sevgiler...

Narince dedi ki...

Mmmhhh hepsi birbirinden güzel, hiçbirinin hatırını bırakmazdım ben:))

Şenay- Doğam dedi ki...

Anne tarafından Trabzonlu , baba tarafından Gümüşhaneli ben...memleketlerimin yiyeceklerini görünce duygulandım..Yüreğine sağlık :)

Sibel-ish dedi ki...

Bir Karadenizli olarak, afiyet olsun diyorum:)

tarih84 dedi ki...

biz de ayder yaylasın da yemiştik, tuzunu kesmek için dağlardan akan buz gibi doyurucu suyunu kana kana içmiştik:) hey gidi günler heyy şimdi bu güzellikleri görünce aklıma karadeniz turumuz geldi.

MAZES dedi ki...

o kadar güzel anlatmışın arkadaşım...mmm ..aslında bir fikir verdin bana ,bloğuma döneyim...

çeşnici Handan dedi ki...

Yorumlarınız için teşekkürler.

seyabb dedi ki...

ne kadar şanslısınız...Karadenizi evimize getirdiniz...teşekkürler.Muhteşem bir paylaşım.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...