31 Aralık 2012 Pazartesi

Mutlu Yıllar !


Herkese sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yeni yıl dilerim. 2013 tüm dünyaya barış ve huzur getirsin. Herkesin tüm dilekleri gerçekleşsin. Yeni yılınız kutlu olsun.


25 Aralık 2012 Salı

Yer Elması Salatası


Herkese iyi akşamlar. Kışın bence en güzel sebzelerinden biri yer elmasıdır. Zeytinyağlısını ve çorbasını kışın bol bol yaptığım bu şekli bozuk ama tadı nefis sebzenin salatası da soframızda fazlaca yer alır. Sadece yeşillik ve havuç ile renklendirdiğim bu salatayı siz farklı malzemeler ekleyerek  zevkinize göre daha da renkli ve farklı bir hale getirebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
500 gr. yer elması
2 adet havuç
1 demet roka
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
yarım demet taze nane
zeytinyağı
1 limonun suyu
tuz
Hazırlanışı:
Yer elmaları ayıklanır ,  çok küçük olmayan parçalar halinde doğranır ve limonlu suyun içine konulur. Hepsi soyulup doğrandıktan sonra çok hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır. Süzülen yer elmaları bir kaba alınır. Üzerine ince ince doğranmış maydanoz, dereotu, nane ve roka konulur, rendelenmiş havuçta kaba eklenir. Diğer tarafta limonun suyu, zeytinyağı ve tuz bir kapta iyice karıştırılıp salatanın sosu hazırlanır. Sos salataya dökülür iyice karıştırılıp, harmanlanır. Servis tabağına alınan salata hemen servis edilir.
AFİYET OLSUN

19 Aralık 2012 Çarşamba

Kıymalı Karnabahar

Herkese güzel bir akşam dilerim. Kışın baş sebzelerinden biri olan karnabaharın en  fazla pişirilme şekli (yapılışı çok kolay olduğu için sanırım) kıymalı olanıdır. Daha önce yayınladığım  Karnabahar Çorbası, Fırında Kıymalı Karnabahar,  Fırında Mozerella Peynirli  Karnabahar, Karnabahar Salatası tariflerinden sonra arşivimde bulunması için bu akşamda Kıymalı Karnabahar tarifini yayınlıyorum.
Afiyet Olsun.
Malzemeler:
1 adet orta boy karnabahar
250 gr. kıyma
1 adet orta boy soğan
1 adet havuç
2 yemek kaşığı salça
tuz
zeytinyağı
Sıcak su
Hazırlanışı:
Ayıklanıp yıkanan karnabahar çiçek çicek ayrılır. Tencerede ısıtılan zeytinyağına küçük küçük doğranan soğan eklenir ve pembeleşene kadar çevrilir. Ardından kıyma eklenir ve çevrilerek kavrulur. Salça da eklenir ve birlikte çevrilir. Karnabaharlar ve doğranmış havuçlar tencereye konulur, tuz eklenir ve hafifçe bir iki çevrildikten sonra  üzerini geçecek kadar sıcak su konulur ve kısık ateşte pişirilir. (Karnabaharın kokusu sizi rahatsız ediyorsa pişirmeden önce hafifçe haşlayıp, suyunu döküp, yemeğe haşlanmış olarak ilave edebilirsiniz.) Karnabahar pişince altı kapatılır ve sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.

17 Aralık 2012 Pazartesi

İç Pilav

Herkese güzel bir hafta dilerim. Yılbaşına az bir zaman kaldı. Genelde yılbaşı sofralarında en fazla tercih edilen pilav iç pilavdır. Bu nedenle yılbaşı sofraları  için  iç pilav tarifi yayınlıyorum. Afiyet olsun.
Malzemeler:
2 su bardağı baldo pirinç
1 tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı  kuş üzümü
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tarçın
yarım çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
tuz
3 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
Pirinç yıkanır ve süzülür. İnce ince doğranmış soğan zeytinyağında kavrulur. Ardından dolmalık fıstık tencereye eklenir ve kavrulur. Pirinç konulur ve sürekli karıştırılarak kavrulur. Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar ve kuş üzümü ilave edilip hafifçe karıştırılır. Sıcak su tencereye konulur ve  kapağı kapatılıp pişirilir. 
Piştikten sonra bir süre dinlendirilir, servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

14 Aralık 2012 Cuma

Tarçınlı Buzdolabı Kurabiyesi

Herkese güzel bir haftasonu dilerim. Kurabiye yapmak isteyenlere bu   tarifi  öneririm. Girdiği her tarife ayrı bir lezzet katan tarçın kurabiyeye de çok yakışıyor. Afiyet olsun.
Malzemeler: 50 adet
(Tarif: Dünyanın en güzel kurabiyeleri kitabından alınmıştır)
2 su bardağı un
2 tatlı kaşığı tarçın
yarım su bardağı toz şeker
225 gr. tereyağı
2 adet yumurta
1 paket vanilya
1 tutam tuz
Hazırlanışı:
Un, tuz ve tarçınla birlikte  elenerek bir kaseye konulur. Diğer tarafta oda sıcaklığına getirilen tereyağı mikserle karıştırılarak yumuşak bir krema haline getirilir. Şeker eklenir ve karışım yumuşak ve hafif olana kadar çırpılmaya devam edilir. Yumurtalar ve vanilya da karışıma eklenir. Kuru malzemeler tereyağlı karışıma ilave edilir ve yumuşak bir hamur haline gelene kadar yoğrulur. Hamur 4 parçaya bölünür ve her bir parça  5 cm.çapında bir kütük biçiminde yuvarlanır. Sıkıca alüminyum folyaya sarılır ve sertleşene kadar buzdolabına konulur. Fırın önceden 180 C'de ısıtılır. Fırın tepsisi yağlanır. Keskin bir bıçakla hamur 5 mm.kalınlığında dilimlere kesilir. Dilimler yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir ve yaklaşık 10 dak. üzerleri hafifçe kızarana kadar  pişirilir.  Fırından çıkarılan kurabiyeler   tel ızgaranın üzerine alınıp soğumaya bırakılır. Ilınan kurabiyeler çay ile birlikte ikram edilir.
AFİYET OLSUN.

10 Aralık 2012 Pazartesi

Lazanya

Herkese güzel bir hafta dilerim. Haftaya herkesin çok sevdiği ve özellikle çocukların favorisi olan Lazanya tarifi ile başlamak istiyorum. Sebzelisi, domates soslusu da yapılan lazanyanın ben bugün kıymalısının tarifini sizlerle paylaşıyorum. Afiyet olsun.
Malzemeler:
400 gr.kıyma
1 paket lazanya
2  adet kuru soğan
3 yemek kaşığı salça(yazın salça yerine domates kullanıyorum)
tuz
karabiber
zeytinyağ
Beşamel sos için:
2 yemek kaşığı tereyağ
4 yemek  kaşığı un
2 su bardağı süt
Üzeri için:
300 gr  kaşar peyniri rendesi
Hazırlanışı:
Bir tencerede ısıtılan zeytinyağına küçük küçük doğranan soğan konulur ve kavrulur. Soğana kıyma eklenir ve birlikte çevrilir. Ardından salça konulur ve hepsi birlikte çevrilir. Tuz, karabiber ilave edilir. Sos pişince ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Diğer tarafta bir kaba tereyağı  konulup eritilir ve içine un eklenir. Un renk değiştirene kadar kavrulur üzerine azar azar süt ilave edilir.Topaklandırmadan karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince altı kapatılır. Yağlanmış fırın kabına beşamel sostan biraz sürülür ve üzerine lazanya yapraklarından konulur.Lazanyanın üzerine önce kıymalı harçtan ardından beşamel sostan konulur ve yayılır.Üzerine bir lazanya yaprağı daha konulur. Kıymalı sos ve beşamel sos tekrar konulup aynı işlemler yapılır.En son lazanya yaprağı en üste konulur ve üzerine beşamel sos ve üstüne rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. 180'C'de ısıtılmış fırında yaklaşık 10-15 dak.üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. Pişince fırından çıkarılır ve sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

7 Aralık 2012 Cuma

Elmalı Kurabiye

Herkese güzel bir akşam dilerim. Bu  soğuk  günlerde çayınızın yanına güzel bir tat olacak bir tarif var bu akşam. Afiyet olsun.
Malzemeler:
250 gr. margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
aldığı kadar un
1 çay kaşığı kabartma tozu
İç malzeme:
3 elma
1 çay bardağı şeker
 istenilen miktarda tarçın
Hazırlanışı:
Bir kabın içerisinde oda sıcaklığında yumuşamış olan margarin ile pudra şekeri karıştırılır. Yumurta karışıma eklenir. Azar azar un eklenir (kulak memesi kıvamına gelene kadar un eklenir) kabartma tozu konulur hepsi karıştırılıp, yoğurulur. Yoğurulan hamur  nemli bir beze sarılır ve iç harcı olana kadar dinlenmeye bırakılır. Elmalar soyulur ve rendelenir. Bir tavada şekerle birlikte kavrulur. Kavrulunca tarçın konulup karıştırılıp altı kapatılır.(isterseniz dövülmüş cevizde ekleyebilirsiniz) Dinlenen hamur 3'e ayrılır ve her bir hamur merdane ile açılır. 8 eşit üçgene bölünür. Her bir parçanın geniş tarafına elmalı harçtan konulur ve sigara böreği sarar gibi sarılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış fırında 180'C'de üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir. Pişen kurabiyeler fırından çıkarılır ve biraz soğumaya bırakılır. Ilınınca üzerlerine pudra şekeri serpilir ve servis edilir.

AFİYET OLSUN.


5 Aralık 2012 Çarşamba

Yer Elması Çorbası

Herkese güzel bir akşam dilerim. Kış kendini iyice hissettiriyor bu soğuk günlerde  çorbalar sofraların vazgeçilmezi oluyor. Zeytinyağlısını çok sevdiğim yer elmasının zaman zaman çorbasını da yapıyorum. İçine havuç ve mercimek de kattığım çorba tavuk suyu ile daha da güzel oluyor. Afiyet olsun.
Malzemeler:
500 gr. yer elması
1 adet havuç
1 çay bardağı kırmızı mercimek
zeytinyağı
tuz
dereotu
5 su bardağı sıcak tavuk suyu
Hazırlanışı:
Yer elmaları soyulur, küçük küçük doğranır ve kararmamaları için limonlu suda bekletilir. Zeytinyağı tencereye konulur ve ısıtılır. Küçük küçük doğranmış havuçlar tencereye konulur ve kavrulurlar. Üzerine yer elmaları eklenir ve birlikte çevrilirler. Mercimek  eklenir ve  bir iki çevrildikten  sonra sıcak tavuk suyu, tuz ilave edilir ve mercimekler pişene kadar kaynatılır. ( Ben sebzeleri çorbada tane tane sevdiğim için püre yapmıyorum ama siz isterseniz piştikten sonra  çorbayı blenderdan geçirip püre haline getirip, bir iki taşım daha  kaynatabilirsiniz)  Altı kapatılan çorbaya ince ince kıyılmış dereotu eklenir,  karıştırılır ve sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...