Etli Yaprak Sarma

16 Haziran 2010 Çarşamba


Sıcak bir günden merhaba. Tüm ailece çok sevdiğimiz, etlisi de zeytinyağlısı da birbirinden ayrılmadan, bıkmadan yenilen bir yemektir sarma bizde. Bugün etlisinin tarifini veriyorum. Zeytinyağlısı da yakında. Afiyet olsun.

Malzemeler:
500 gr. yaprak
300 gr. dolmalık kıyma
1 adet büyük boy kuru soğan
1,5 çay bardağı pirinç
1,5 yemek kaşığı salça
nane (mevsimine göre kuru ya da taze nane kullanabilirsiniz)
tuz
zeytinyağı

Hazırlanışı:
Yıkanmış yapraklar kaynar suda haşlanır (yaprakların cinsine göre 5-10 dak. arası) süzgeçte süzülür. Bir kapta kıyma, ince ince doğranmış soğan, yıkanmış pirinç, 1 yemek kaşığı salça, tuz ve nane (naneyi bol koyarsanız tadı daha güzel olur) iyice yoğurulup, karıştırılır.
Yaprak düz bir zemine açılır, sap kısmı bıçakla kesilir.(mat ve damarlı tarafının size bakması gerekir) Yaprağın sapı kesilen geniş tarafına harçtan bir miktar konulup, kenarlar üzerine kapatılarak sıkı sıkı sarılır. Tüm yapraklar aynı şekilde sarılır. Sarmanın pişirileceği tencerenin en altına bir kat yaprak döşenir ve sarılan yapraklar bunun üzerine dizilir

Yarım çay bardağı salça su ile karıştırılıp sulandırılır ve dolmaların üzerine gezdirilerek dökülür. Dolmaların hizasını geçmeyecek kadar su tencereye konulur ve dolmaların üzerine zeytinyağı gezdirilir. Yaprakların pişerken açılmaması için üzerine bir tabak kapatılır ve pişirilir. İstenirse yoğurt ile ya da sade olarak servis yapılır


AFİYET OLSUN




26 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Bizde çok severek yapar ve yeriz . Eline sağlık canım süper olmuş:)Sevgiler

Yildiz dedi ki...

Sanırım bu sarmalar pişerken se de bana benim zeytinyağlı sarmalarıma yorum yazmıştın :) demek bu sarmalar o sarmalar :)) memnun oldum :)))
ellerine sağlık canım etliside çok güzel olur.
Milletce bayılırız sarmalara biz ...

CANAN TURHAN dedi ki...

Ellerinize sağlık harika görünüyor.

derya dedi ki...

Canım ellerine sağlık her türünü se
verim.Ayrıca dondurmaya bayıldım ol
sada yesem öpüyorum...

Birsel ve İrem dedi ki...

Ellerinize sağlık, nefis görünüyor. Her halini de çok severim. Bu sene buzdolabına koymak için geç kaldım. Salamura ile idare edeceğim artık.
Afiyetler olsun.
Yorumunuz için çok teşekkür ederim
Sevgiler.

tatesal dedi ki...

Canım sarmaya ailecek bayılırız...Seninde ellerine sağlık çok güzel görünüyor.Biz etli dolmayı küçük küçük sararız ve içine bulgur,maydanoz koyarız...
Sevgiler...

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Zeytinyağlı, etli hiç farketmez. Bayılırım.
Çok güzel görünüyor canım
Ellerine sağlık sevgiler

umutluhayat dedi ki...

mımmmm bayılırım nbayılırım ellerine sğlık

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

ne çok severim, bir de yapmaya üşenmesem :)

ellerine sağlık canım

Melekperim Su dedi ki...

çok severim canım ellerine sağlık.

Tijen dedi ki...

Handan'cığım annem de bana zeytinyağlı yaprak sarma yapmış, ben de onu yiyorum bir kaç gündür, nasıl da güzel ama...

Baharcicegi dedi ki...

Bizim evdede cok sevilir zeytinyaglisi,bende sarip buzluga koyacagim önümüz ramazan hazir sarilmis yaprak elimin altinda bulunsun
sevgiler

çeşnici Handan dedi ki...

Hilaciğim, afiyet olsun.

çeşnici Handan dedi ki...

Yıldızcığım, sarmayı sevmeyen yok galiba. Sevgiler.

çeşnici Handan dedi ki...

Sevgili Canan, teşekkürler.

çeşnici Handan dedi ki...

Deryacığım teşekkürler.

çeşnici Handan dedi ki...

Sevgili Birsel bloguma ziyartein ve yorumun için teşekkürler

çeşnici Handan dedi ki...

Tülinciğim, sarmanın içine konulsa yakışıyor değil mi? Yorumun ve bloguma ziyaretin için teşekkürler.

çeşnici Handan dedi ki...

Sevgili Tijen bloguma ziyaretin ve yorumun beni çok mutlu etti. Sevgilerimle.

çeşnici Handan dedi ki...

Bernacığım teşekkürler canım.

çeşnici Handan dedi ki...

Sevgili Yasemin hoşgeldin. Yorumun için teşekkürler.

çeşnici Handan dedi ki...

Melekperim su teşekkürler.

çeşnici Handan dedi ki...

Tijen'ciğim, annnelerin yaptığı başka güzel oluyor anneciğinin ellerine sağlık ve afiyet olsun

çeşnici Handan dedi ki...

SevgiLİ Bahar çiceği teşekkürler.

havva dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. Yaprak sarması en sevdiğim yemeklerden biridir. Özellikle de etlisine bayılırım.

çeşnici Handan dedi ki...

Havvacığım, bizde de etlisi daha çok sevilir. Sevgiler ve teşekkürler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Alternatif Mutfak Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino