31 Ocak 2011 Pazartesi

Ekşili (Terbiyeli) Sulu Köfte

Herkese güzel bir hafta dilerim. Soğuk bir hafta bizi bekliyor bu nedenle haftaya; hem çorba hem de ana yemek şeklinde yenilen ve minik köfteleri nedeniyle özellikle çocuklar tarafından çok sevilen bir yemekle başlamak istiyorum. Farklı isimleri ve farklı yapılış tarzları olan bu yemeği ben annemden öğrendiğim şekli ile sizlere sunuyorum. Afiyet olsun.
Malzemeler:(5 kişilik)
350 gr. köftelik kıyma
yarım çay bardağı pirinç
tuz
karabiber
2 adet havuç
2 adet patates
2 yumurta sarısı
1 limonun suyu
un
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Kıyma, yıkanmış süzülmüş pirinç, tuz ve karabiber bir kapta karıştırılıp iyice yoğurulur. Hazırlanan köfte harcından minik parçalar alınıp fındık büyüklüğünde yoğurulur.(Köfteler ne kadar minik olursa o kadar makbuldur. Tabağa konulduğunda suyun üzerinde belli belirsiz gözükmesi, sudan tamamen çıkacak kadar büyük olmaması gerekmektedir) Fındık büyüklüğünde yoğurulan köfteler unlanmış bir tepside biriktirilirler. Tüm köfteler bitince bu unlu tepsi sallanarak iyice her taraflarının una bulanması sağlanır. Bir tencereye 6-7 su bardağı su konulup, biraz tuz eklenerek kaynatılır. Bu arada patates ve havuçlar soyulup, mümkün olduğunca minik minik doğranırlar. Su kaynayınca doğranmış havuç ve patatesler tencereye konulurlar. Bir iki taşım kaynadıktan sonra köfteler de yavaşca bu suya eklenirler ve üzerine çok az zeytinyağı gezdirilir. Köfteler ve sebzeler pişene kadar ocakta tutulur(sebzeler çok minik olduğu için pişmeleri çok kısa sürer) Diğer tarafta yumurta sarısı ile limon suyu karıştırılıp, iyice çırpılır. Bu karışıma yemeğin suyundan bir iki kaşık azar azar ilave edilir ve çırpma işi sürdülür. Ardından bu terbiye yemeğin suyuna azar azar karıştırılarak katılır. Bir, iki karıştırdıktan sonra altı kapatılır. Servis tabağına alınan yemek sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN

29 Ocak 2011 Cumartesi

Cevizli Tarçınlı Kek

Herkese merhaba. Tüm öğrencilere güzel bir tatil dilerim. Bol bol dinlensinler ve tatilin tadını çıkarsınlar. Haftasonu ister kahvaltıda, ister çay saatinde sunulabilecek güzel bir kek var bugün. Bu keki kızım yaptı. Haydi buyrun Ceren'in kek tarifine. Güzel bir haftasonu geçirmeniz dileği ile afiyet olsun.
Malzemeler
4 yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
125 gr. yumuşak margarin
1 paket Dr.Oetker Sade Kek karışımı
yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket şekerli vanilin
1,5 su bardağı dövülmüş ceviz
1,5 tatlı kaşığı tarçın
Hazırlanışı:
Yumurta ve şeker beyazlaşıncaya kadar iyice (3dak.kadar) çırpılır.Üzerine süt, margarin, kek karışımı, sıvı yağ ve vanilin ilave edilir. Önce yavaş daha sonra hızlı olarak hepsi karışana kadar çırpılır.( 3-5 dak.) Son olarak ceviz ve tarçın da eklenir ve çırpılır. Margarin ile yağlanmış kalıba karışım dökülür ve önceden ısıtılmış fırında 160C'de iyice pişene kadar (35-45 dak. arası) pişirilir. Piştikten sonra fırından alınan kek, kalıbın içinde 10-15 dak. soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarılır ve servis tabağına alınarak çay, kahve ya da özellikle çocuklara süt ile ikram edilir.
AFİYET OLSUN

28 Ocak 2011 Cuma

Muhallebi

Herkese hayırlı ve güzel bir Cuma günü dilerim. Bugün tatlı günüm olduğu için tatlıların daha bebeklikte ilk tanışılanı ve ve en kolayı olan muhallebiyi yayınlamak istedim. Gerçi muhallebiyi farklı şekillere sokup, değişik tatlarla birlikte kullandığım ( elmalı muhallebi, balkabaklı muhallebi 1, balkabaklı muhallebi 2, ) tariflerim var ama sadece muhallebi tarifi de bulunsun istediğim için bugün sade tarifini veriyorum. Afiyet olsun
Malzemeler: (5 kişilik)
1 lt.süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı pirinç unu
1 paket vanilya
Hazırlanışı:
Süt ile pirinç unu bir tencerede iyice karıştırılarak kaynatılır. Koyulaşmaya başlayınca şekeri ilave edilir ve karıştırılmaya devam edilir. Muhallebi kıvamına gelince vanilya eklenip bir iki karıştırılıp, altı kapatılır. Kaselere konulur ve buzdolabında soğutulur. İyice soğuduktan sonra üzerine isteğe bağlı olarak dövülmüş antep fıstığı serpilerek servis yapılır.
AFİYET OLSUN

27 Ocak 2011 Perşembe

Zeytinyağlı Yer Elması

Herkese merhaba. Günler ne kadar hızla geçiyor yeni yıla gireceğiz derken ilk ayı bitiriyoruz bile. Kışın favori sebzelerimden bir yer elmasıdır. O yamru yumru şeyin nasıl bu kadar lezzetli olduğunu anlamış değilim. Yer elmasını zeytinyağlı yapmak ve özellikle bir gün dinlendikten sonra limon sıkarak yemek bana büyük bir keyif verir. Haydi buyrun tarifime. Afiyet olsun.
Malzemeler:(4 kişilik)
Yarım kg yer elması
1 adet kuru soğan
yarım çay bardağı pirinç
1 adet havuç
zeytinyağı
tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
limon suyu
dereotu
Hazırlanışı:
Yer elmasının kabukları soyulur, büyüklüğüne göre parçalara bölünüp limonlu suya konulur.(kararmamaları için) Bir tencereye konulan zeytinyağı ısınınca içine küçük küçük doğranmış soğan ilave edilir ve kavrulur. Soğan kavrulunca doğranmış havuçlar eklenir ve havuçlar sotelenir ardından tencereye yer elması eklenir. Soğanlarla beraber hafifçe çevrilir ve içine şeker, tuz ve pirinç eklenir. Üzerini çok az geçecek kadar sıcak su eklenir ve pişmeye bırakılır. Yer elmaları yumuşayınca altı kapatılır ve bir süre tencerede demlenmeye bırakılır. Soğuduktan sonra servis tabağına alınan yer elması üzerine doğranmış dereotu serpilerek servis yapılır.

26 Ocak 2011 Çarşamba

Yaprak Hamsi

Herkese merhaba. Bugün soframızda hamsi var. Afiyet olsun
Malzemeler:(5 kişilik)
1 kg. hamsi
250 gr.mısır unu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karbonat
tuz
Hazırlanışı:
Hamsi ayıklanır, iyice yıkanır ve süzülür. Bir kabın içerisine 1 tatlı kaşığı karbonat, 2,3 su bardağı su ve biraz tuz konulur ve hepsi karıştırılır. Başka bir kaba da mısır unu konulur. Hamsiler iç kısımları birbirine bakacak şekilde üst üste getirilirler. (yüzyüze tutturulan balıkların boyları mümkün olduğu kadar birbirine eşit olanlardan seçilirse piştikten sonra görüntüleri çok daha güzel olur) ve bu şekilde önce karbonatlı suya, ardından da mısır ununa bulanırlar. Unun fazlası üzerinden alınır. Tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı konulur ve kızdırılır. Balıklar tavaya düzgün bir şekilde yerleştirilir ve kızartılır. Kızarınca bir kapak yardımıyla ters çevrilir. Tavaya 1 kaşık zeytinyağı daha ilave edilir ve balıkların diğer tarafı kızartılır. Tamamen kızaran balıklar servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

25 Ocak 2011 Salı

Şehriyeli Tavuklu Brokoli Çorbası

Herkese soğuk bir İstanbul sabahından merhaba. Bugün kar yağışı bekleniyormuş "madem hava soğuk o zaman bugün bir çorba tarifi vereyim " dedim. En sağlıklı sebzelerden biri olan brokoliyi daha da lezzetli hale getirmek ve onu sevmeyenlere, özellikle çocuklara yedirmek için bu çorba güzel bir alternatif olabilir. Ben çorbalarda can simidi olarak kullanılan kremayı mümkün olduğunca kullanmamaya çalışıyorum bu çorba da onlardan. Kremanın yerine tavuk ve tavuksuyunu işin içine kattım. Buyrun tarifime.
Malzemeler: (4 kişilik)
4 adet brokoli çiçeği ve sapı
5 bardak tavuksuyu
1 avuç arpa şehriye(tel şehriye de olabilir)
istenilen miktarda didiklenmiş tavuk eti
kuru fesleğen
tuz
zeytinyağı(gerekli olursa)
Hazırlanışı:
Brokoliler buharda haşlanır(en sağlıklısı ve lezzetlisi buharda haşlamak ama imkanınız yoksa kaynar suda da haşlayabilirsiniz) Haşlanan brokolilerin çiçek ve sapları ince ince doğranır. Bir tencereye tavuksuyu ve tuz konularak kaynatılır. Su kaynamaya başlayınca tencereye şehriye,brokoli ve haşlanıp didiklenmiş bir miktar tavuk eti eklenir. Şehriyeler pişince ocağın altı kapatılır ve kuru fesleğen serpilip(kuru fesleğen brokolinin kokusunu ve tadını bastırdığı için brokoli sevmeyenler için bol miktarda kullanabilirsiniz.) hafifçe karıştırılır. Tavuk suyu ve tavuk eti çorbaya yağ verdiği için ayrıca yağ konulmaz ama istenirse üzerine zeytinyağı dolaştırılıp, hafifçe karıştırılır. Kapağı kapatılıp, 5 dakika bekletilir ve ardından servis tabağına alınır. Yanında kızarmış ekmekle birlikte sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Not: Brokoli miktarını isteğinize göre azaltıp, çoğaltabilirsiniz. Ayrıca isterseniz brokoliyi haşladıktan sonra blenderdan geçirip iyice püre halinde de tavuksuyuna katabilirsiniz

24 Ocak 2011 Pazartesi

Soya Soslu Tavuk

Herkese güzel bir hafta dilerim. Geçtiğimiz haftaki Tayland seyahatimle ilgili pek çok mail aldım. Oraları anlatmam ve yemekleri hakkında bilgi vermem için. Bu bilgileri önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağım ama en azından bugün bizim ağız tadımıza en yakın olan ve Uzakdoğu'da her yerde rastlayabileceğiniz bir tarifi hemen sizlerle paylaşayayım istedim. Afiyet Olsun
Malzemeler: (4 kişilik)
300 gr. tavuk göğüs eti
100 gr soya filizi
100 gr brokoli
2 diş sarımsak
1 adet kırmızı biber
1 adet sarı biber
3 adet taze soğan(ben kullanmadım)
4 yemek kaşığı soya sosu
zeytinyağı
karabiber
Hazırlanışı:
Tavuk etleri orta büyüklükte doğranırlar ve tavada zeytinyağında sotelenirler. Ayrı bir tavada ısıtılan zeytinyağına dövülmüş sarımsaklar konulup, sotelenirler. Ardından sırasıyla çiceklerine ayrılmış brokoliler (brokoliler çiğ olarak tavaya konulur ama size çok diri ve sert gelirse isterseniz önceden kaynamış suda maks. 5 dak. tutup ardından tavaya koyabilirsiniz)jülyen doğranmış kırmızı biber, sarı biber, taze soğan ve soya filizleri tavaya eklenip sotelenir. Diğer tarafta pişmiş olan tavuk etleri de bu tavaya eklenir ve soya sosu da dökülerek karıştırılır(Soya sosu tuzlu olduğu için ayrıca tuz eklenmez ama isterseniz siz koyabilirsiniz. Soya sosu tavuğun ve sebzelerin çok hafif rengini döndürecek kadardır daha fazla renkleri dönsün ya da tadı daha baskın olsun istiyorsanız ya tavaya ekleyebilirsiniz ya da tabaklara servis ettikten sonra tekrar soya sosu dökebilirsiniz.) Karabiber de ekilip , harmanladıktan sonra altı kapatılıp, servis tabağına alınır. Sıcak olarak yanında soya sosu ile beraber servis yapılır
AFİYET OLSUN

22 Ocak 2011 Cumartesi

Kolay Poğaça

Herkese 10 günlük bir aradan sonra merhaba. İş nedeniyle Tayland'a bir seyahatim oldu ve iyi geçen seyahatten sonra yine sizlerleyim. Ayrı kaldığım sürede yaptığınız güzellikleri görmek için hemen sizleri ziyarete başlayacağım. Bugün ister kahvaltıda, ister çay saatinde sunabileceğiniz ve yemek yapmasını bilmeyenlerin bile rahatlıkla yapabileceği çok basit bir poğaça tarifim var. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tane kabartma tozu
alabildiğince un
tuz
iç malzemesi için:
peynir, maydanoz, kıyma ya da patates
üzeri için
1 yumurta sarısı
çörek otu
Hazırlanışı:
İç malzemesi dışında tüm malzemeler karıştırılarak hamur elde edilir.(Hamurun kulak memesi kıvamına gelmesi gerekiyor. Bu kıvama ulaşana kadar un ekleyebilirsiniz) İstenilen iç malzeme hazırlanır ve hamurun içine konulup, poğaça şekli verilerek kapatılır. Yağlanmış fırın tepsisine konulan poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir. 200 C' fırında üzerlerinin rengi dönene kadar pişirilir. Pişince fırından alınan poğaçalar sıcak olarak çay ile birlikte servis yapılır.
AFİYET OLSUN

12 Ocak 2011 Çarşamba

Karides Salatası

Herkese güzel bir gün dilerim. Bugün öğleden sonra başlayacak olan bir iş seyahati nedeniyle önümüzdeki 10 gün yurtdışında olacağım bu nedenle bloguma ve sizlere ziyaretlerime kısa bir ara veriyorum. Dönerdönmez yine sizlerle olacağım. Sizleri harika bir salata ile başbaşa bırakıp, ben yola çıkıyorum. Hoşcakalın.
Karides Salatası (5 kişilik)
1 paket İglo Gurme Karides
1 demet roka
5 adet cherry domates
10 adet çekirdeği çıkarılmış domatesli yeşil zeytin
istenilen miktarda mısır
1 diş dövülmüş sarımsak
zeytinyağı
Sos için:
4 yemek kaşığı mayonez(bu miktarı ağız tadınıza göre değiştirebilirsiniz)
1 limonun suyu
tuz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
bir iki damla nar ekşisi
Hazırlanışı:
Rokalar yıkanıp, süzülür ve büyük parçalar halinde bir kabın içine doğranır. Üzerine doğranmış domates, yeşil zeytin ve mısırlar eklenir. Bir kapta mayonez, limonsuyu , tuz ve zeytinyağı mayonez kıvamını kaybedip, iyice sulanana kadar karıştırılır (mayonezi açmak için zeytinyağını arttırabilirsiniz. Burada mayonezin soslardaki alışılmış mayonez kıvamından daha sulu olması gerekiyor) Üzerine 1, 2 damla nar ekşisi katılır ve karıştırılır. Tavada zeytinyağı ısıtılır ve dövülmüş sarımsak eklenerek sotelenir. Karidesler tavaya konulur ve iyice sotelenir(iyice kızarıp, rengi hafif kahverengi olana kadar çevrilir) Karideslerin yarısı salata malzemelerinin üzerine konulup, sos dökülür ve hepsi iyice karıştırılıp, harmanlanır. Servis tabağına alınan salatanın üzerine karideslerin diğer yarısı dökülür ve karidesler sıcakken hemen servis yapılır.
AFİYET OLSUN

11 Ocak 2011 Salı

Bahar Pilavı

Herkese merhaba. İstanbul'da hava güneşli ama çok soğuk. Kışı bitirip ılık havalara ulaşmamıza daha çok var. Ben de bahara daha çok var ama en azından mutfağıma bahar gelsin istedim ve bahar pilavı yaptım. (Bu pilava neden bahar pilavı deniyor bileniniz var mı ?) Tarifini Lezzet dergisinin eski bir sayısından aldığım bu pilavda yeşillikler özellikle de dereotu pirinçle birleşince harika bir tat ortaya çıkıyor. Buyrun tarife. Afiyet olsun.
Malzemeler: (5 kişilik)
2 su bardağı pilavlık pirinç
250 gr. kuşbaşı et
3 su bardağı sıcak su(etin haşlama suyunu kullanabilirsiniz)
2 adet taze soğan(ben kullanmadım)
4 dal maydanoz
4 dal dereotu
tuz
karabiber
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Kuşbaşı doğranmış etler bir tencerede ısıtılmış zeytinyağında kavrulur ve üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilip, pişirilir. Pirinç yıkanır ve sıcak suda 15-20 dak. bekletilir. Bir tencereye zeytinyağı konulur ve ısıtılır. Kuşbaşı etler tencereye konulur ve bir iki çevrilir. Ardından süzülmüş pirinç eklenir ve tane tane olana kadar kavrulur. Tuz, karabiber eklenir ve sıcak su konulur (eti pişirirken elde ettiğiniz et suyunu kullanırsanız çok daha lezzetli olur) ağzı kapatılarak pişirilir. Piştikten sonra tencerenin içinde bırakılır ve demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra ince ince kıyılmış taze soğan, maydanoz ve dereotu eklenir haifçe karıştırılarak harmanlanır ve sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

10 Ocak 2011 Pazartesi

Kıymalı Mercimek


Herkese güzel bir hafta dilerim. Bugün her türlü yemekte çok sık kullandığımız, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan ve geçtiğimiz günlerde salatasını yayınladığım yeşil mercimeğin kıymalı tarifi var. Soğuk kış günlerinde turşu ve pilav eşliğinde harika bir yemek olan yeşil mercimeğin doktorlar sofradan eksik edilmemesini öneriyorlar. Sağlıklı ve güzel günler dilerim. Afiyet olsun.
Malzemeler:(4 kişilik)
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
150 gr. kıyma
1 kuru soğan
1 orta boy havuç
1 kırmızı dolmalık biber
1 yemek kaşığı salça
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı:
Mercimek bir gece önceden ıslatılır ve ertesi gün haşlanıp, kara suyu dökülür. Bir tencerede zeytinyağı ısıtılır ve küçük küçük doğranmış soğanlar eklenip, sotelenir. Üzerine kıyma eklenir ve kıyma kavrulur. Ardından küçük küçük doğranmış havuç ve kırmızı biber eklenir.(Yazın kırmızı biber yerine domates kullanıyorum) Havuç ve biber de çevrilerek sotelenir ve mercimek tencereye eklenir. Tuzu ilave edilip, üzerini geçecek kadar su konulup, pişmeye bırakılır. Pişince servis tabağına alınan mercimek sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

7 Ocak 2011 Cuma

Kuru Meyveli Çıtır Çikolata

Herkese yılın ilk Cuma gününden merhaba ve hayırlı Cumalar. Bugün tatlı günü olduğu için insana mutluluk veren çikolata ile hazırlanan çok kolay ama tadı bir o kadar muhteşem bir tarif vereceğim. İçine konulan malzemelerde sınır olmayan bu çikolataları yemeye başlayınca bırakamıyorsunuz benden söylemesi. Ayrıca kuru meyveleri çocuklara yedirmek için harika bir fırsat. Afiyet olsun.
Malzemeler: (10 kişilik)
250 gr. bitter çikolata
istenilen miktarda kuru erik
istenilen miktarda kuru kayısı
istenilen miktarda file badem
istenilen miktarda dövülmüş antepfıstığı
(arzunuza göre ek kuru meyveler de kullanabilirsiniz)
Hazırlanışı:
Çikolata küçük parçalara bölünerek bir kaba konulur. İçi sıcak su dolu bir tencerenin üzerine bu kap yerleştirilir ve benmari usulu çikolata eritilir. (Çikolatanın olduğu kabın suya değmemesi gerekmektedir.) Bir tepsiye yağlı bir kağıt konulur ve eriyen çikolatadan kaşıkla bu tepsiye dökülür ve yuvarlaklar oluşturulur. Çikolata yuvarlaklarının üzerine küçük küçük dilimlenmiş kayısı, erik ve badem konulur(İstediğiniz her türlü kuru meyvayı ekleyebilirsiniz) Son olarak da hepsinin üzerine dövülmüş antepfıstığı serpilir ve soğumaya bırakılır. Donunca servis yapılır.

AFİYET OLSUN

6 Ocak 2011 Perşembe

Fıstıklı Pazı Kavurması

Herkese merhaba. Bugün dipdiri, tazeliğini kaybetmeden yenen bir sıcak salata, garnitür tarifi vermek istiyorum. Pazı çok farklı şekillerde yapılan sebzelerdendir. Kıymalısı, zeytinyağlısı sarması yapıldığı gibi kavurması da ülkemizin her yöresinde farklı farklı yapılır. En fazla da yoğurtlusu ve yumurtalısı sevilir sanırım. Ben bu güzel yeşilliği çok fazla öldürmeden diri bırakarak ve kendisine fıstıklar eşlik ederek hazırladım. Buyrun tarifime.
Malzemeler: 5 kişilik
1 bağ pazı
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak(isterseniz kullanmayabilirsiniz)
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
tuz
karabiber
toz şeker
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Ayıklanıp, iyice yıkanan pazılar kaynar suya atılıp, en fazla 2 dakika tutulup, çıkarılırlar. Bir tavada zeytinyağı ısıtılıp içine küçük küçük doğranmış soğan ve dövülmüş sarımsak konulur ve pembeleşinceye kadar çevrilirler. Dolmalık fıstıklar eklenip renkleri dönene kadar çevrilirler. Tuz, karabiber ve istenilen miktarda toz şeker ekilip, karıştırılır. Suları süzülen ve büyük büyük parçalara ayrılan (sap kısımlarından da mutlaka koyunuz) pazı tavaya eklenir ve zedelenmeden hafifçe karıştırılarak kavrulur. Çok hafif kavrulunca (diriliğini kaybetmeden) ateşten alınır. Servis tabağına alınan pazı sıcak olarak hemen servis edilir.

5 Ocak 2011 Çarşamba

Ton Balıklı Salata

Herkese merhaba. Biraz önce sevgili Derya ile görüştüm çok şükür eşi daha iyiymiş inşallah daha da iyi olacak ve tamamen iyileşip, sağlığına kavuşacak. Deryacığım dualarımız, kalbimiz seninle. Senin neşeli sesinden daha güzel haberleri bekliyoruz. Bugün menüde kızımın en sevdiği salatalardan biri olan Ton Balıklı Salata var. Genel de tek başına bir öğün olarak tüketilen ve diet yapanların fazlaca tercih ettikleri bu salata içine katılan malzemelerin çeşitliliği nedeni ile de çok seviliyor. Salatayı yaparken canınız ne isterse ve bu salataya ne yakıştırırsanız katabilirsiniz ne de olsa salata sizin değil mi? Afiyet olsun.
Malzemeler:(1 kişilik)
1 kutu ton balığı
istenilen miktarda yeşil salata yaprağı
istenilen miktarda domates
istenilen miktarda kornişon turşu
istenilen miktarda mısır
limon
tuz
istenirse zeytinyağı
Hazırlanışı:
Yeşil salata yaprakları yıkanır ve süzülür. Bir kaba doğranır. Üzerine yıkanmış ve doğranmış domates, küçük küçük doğranmış kornişon turşu ve mısır eklenir. Yağı süzülmüş ve iri parçalara ayrılmış ton balığı karışıma eklenir.(Ton balığını isterseniz küçük parçalar halinde de yapabilirsiniz. Bu karışıma istediğiniz ek malzemeleri de koyabilirsiniz) Salataya limon suyu ve tuz da konulur ve hepsi hafifçe harmanlanarak karıştırılır.(Ton balığının yağı yeterli geliyorsa zeytinyağı koymazsınız eğer yetersizse salataya ek olarak zeytinyağı koyabilirsiniz) Servis tabağına alınan salata hemen servis yapılır.
AFİYET OLSUN

4 Ocak 2011 Salı

Barbun Tava

Herkese merhaba. Bugün çıtır, çıtır bir balık tarifi var. Afiyetler olsun.
Malzemeler:
1 kg. barbun
250 gr. mısır unu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karbonat
tuz
Hazırlanışı:
Barbunlar ayıklanır, yıkanır ve süzülür. Bir kabın içerisine bir tatlı kaşığı karbonat, 2, 3 su bardağı su ve biraz tuz konulur ve hepsi karıştırılır. Başka bir kaba da mısır unu konulur. Balıklar önce karbonatlı suya sokulur, ardından mısır ununa bulanırlar. Unun fazlası üzerlerinden alınır. (Balıklar unlandıktan sonra kevgirden geçirilirse fazla unu kolaylıkla alınabilir) Tavaya 1 yemek kaşık zeytinyağı konulur kızdırılır ve balıklar tavaya düzgün bir şekilde yerleştirilir. Balıklar kızarınca bir kapak yardımı ile ters çevrilirler. İkinci tavada bir yemek kaşığı zeytinyağı daha ilave edilir ve işlemler tekrarlanır. Pişen balıklar servis tabağına alınıp, sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

3 Ocak 2011 Pazartesi

Mantarlı Izgara Biftek


Herkese yeni yıl ilk Pazartesinden merhaba. Umarım hepiniz yeni yıla güzel başlamışsınızdır ve hep böyle güzel devam eder. Sağlıkla, barışla ve huzurla dolu bir yıl olsun. Yeni yılın ilk tarifi yemek yapmaya yeni başlayanlar için olsun diyerek çok basit bir tarifle haftaya başlıyorum. Bu ızgara etin yanında salata, garnitür sebze ve pilav ile güzel bir akşam yemeği sofrası hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler: (4 kişilik)
8 parça ızgaralık biftek(bonfile ya da antrikot'ta olabilir)
400 gr mantar
200 ml.krema
tuz
karabiber
kuru kekik
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Izgaralık biftekler önceden ısıtlmış ve yağlanmış ızgaraya konulur.(Fırın ızgarası ya da teflon tavada olabilir) Her iki tarafı da ağız tadına göre (az pişmiş, çok pişmiş olarak) çevrilerek pişirilir . Izgarada pişirilirken etin iki tarafına da kekik serpilir. Diğer yanda bir tavada zeytinyağı ısıtılır ve ince ince doğranmış mantarlar tavaya konulur.Yüksek ateşte çevrilerek sotelenirler. İçine tuz, karabiber ve krema eklenerek karıştırılır. Pişen etler servis tabağına alınır ve üzerine mantar konulur. Mantarın üzerine karabiber serpilir, yanında salata ya da garnitür sebze ve pilav ile sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.