30 Nisan 2010 Cuma

Yoğurtlu Semizotu


Tüm manav tezgahlarında, pazarlarda taptaze, çıtır çıtır duran semizotu ne kadar faydalı bir sebzedir. Mayhoş tadı yemeklere ayrı tat katar. Ben yemeğini de, salatasını da çok severim. Haftasonuna merhaba dediğimiz bugün meze olarak çok sevilen yoğurtlu tarifini yayınlamak istedim.
Malzemeler
1 demet semizotu
1 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak
Tuz
Zeytinyağı

Hazırlanışı:
Semizotu ayıklanıp, yıkanır. Bir kapta yoğurt, dövülmüş sarımsak ile karıştırılır. İstenilen miktarda su eklenerek kıvamı ayarlanır.(Çok sulu , ayran kıvamında olmaması gerekir)
Semizotları elle koparılır ve yoğurdun içine katılır. Tuz eklenerek hepsi karıştırılır. Üzerine çok az zeytinyağı gezdirilir ve servis edilir.
AFİYET OLSUN

29 Nisan 2010 Perşembe

Zeytinyağlı Sultani Bezelye


Baharın hakkı tam verilmeyen, biraz geri planda kalan sebzesi sanırım Sultani Bezelye'dir. Bakla, bezelye ve yeşil fasulye kadar bilinmeyen, pişirilmeyen ve sevilmeyen bir sebzedir.(En azından benim çevremde) Oysa ne kadar güzel ve faydalıdır. Bu geri plana atılmış! güzelliği bugün sayfama almak istedim. İşte tarifi:
Malzemeler:
Yarım kg. sultani bezelye
1 kuru soğan
2 domates
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Dereotu
Zeytinyağı

Hazırlanışı :

Bezelyeler yıkanır, ayıklanıp, kılçıkları çıkarılıp, ortadan ikiye bölünür. Bir tencereye zeytinyağı konulur ve küçük küçük doğranmış soğan yağda kavrulur. Üzerine salça ve doğranmış domatesler eklenir karıştırılır. Bezelyeler tencereye konulur ve bir iki dakika çevrilir. Toz şeker ile bezelyeleri örtecek kadar su eklenir ve kapağı kapatılarak pişirilir. Altını kapamaya az kala tuz ve doğranmış dereotu eklenir. Soğuduktan sonra üzeri (istenirse) dereotu ile süslenerek servis edilir.

AFİYET OLSUN




28 Nisan 2010 Çarşamba

Çilekli Cup


Mevsimin özellikle çocuklar tarafından en sevilen meyvesi çilek kullanılarak yapılan bir tarif ile haftaya devam edelim istedim.
Malzemeler :

Muhallebi için

1 Lt Süt
1 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
2 çorba kaşığı nişasta
1 paket krem şanti
1 çay bardağı süt

Çilek sosu için
750 gr çilek
2 kaşık nişasta
3 çorba kaşığı şeker
süslemek için hindistan cevizi
Hazırlanışı
Krem şanti ve 1 çay bardağı süt hariç tüm malzemeler blender ile karıştırılır ve orta ateşte pişirilir. Piştiğinde çok koyu olmayan bir krema elde edilir. Krema soğurken 1 çay bardağı süt ile krem şanti çırpılır ve soğumaya bırakılan diğer krema ile karıştırılır. Elde edilen krema 6-7 bardağa eşit olarak paylaştırılır ve buzdolabına konularak soğutulur. Diğer tarafta çilekler, nişasta ve şeker rondo da püre kıvamına getirilir. Ocakta bir taşım kaynatılır ve bardakların üzerine eşit olarak paylaştırılır. Buz dolabında soğutulduktan sonra, arzuya göre üzerine hindistan cevizi dökülerek servis yapılır.
AFİYET OLSUN

27 Nisan 2010 Salı

Afyon Lokumu


Bugün sizlerle oldukça hafif bir tatlı tarifini paylaşmak istiyorum. İşte tarifim.

Malzemeler: (15 adet)

125 gr. margarin
1 Su bardağı un
1 Su bardağı şeker
1 kg. süt
1 Paket vanilya
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağı hindistan cevizi
Süslemek için istenilen ölçüde şam fıstığı

Hazırlanışı:

Un ile yağ çok hafif kavrulur. Diğer malzemeler de içine katılır ve karıştırılarak muhallebi yapılır. Muhallebi pişince ocaktan alınır ve 10 dak.blender ile çırpılır. Islatılmış fırın tepsisinin içine dökülür. Bir spatula yardımı ile düzeltilir ve bir gece dolapta bekletilir. Tepsinin kısa tarafı 5’e, uzun tarafı 3’e bölünür. Dikdörtgen parçalar oluşturulur. Tüm tepsiye ceviz dökülür. Dikdörtgen parçalar rulo şeklinde sarılır ve hindistan cevizine bulanarak servis tabağına alınır. Üzerleri şamfıstığı ile süslenir.

AFİYET OLSUN

26 Nisan 2010 Pazartesi

Etli Bezelye


Herkese iyi haftalar. Mevsimin en sevdiğim sebzelerinden biri bezelyedir. Bezelyeyi etli olarak pişirip, pilav ve cacık eşliğinde servis etmeyi tercih ederim. Haftanın ilk gününde bu tarifi vermek istedim.
Malzemeler:
1 kilo bezelye,
250 gr. dana kuşbaşı et
1 kuru soğan,
1 orta boy patates,
1 büyük havuç,
1 çorba kaşığı domates salçası,
tuz,
zeytinyağı
dereotu
Hazırlanışı:
Bezelye ayıklanır, yıkanır ve süzülerek bir tencereye konulur. (Etli sebze yemeklerinde mümkün olduğunca soğan ve eti yağda kavurmamaya çalışıyorum) Et başka bir kapta haşlanıp, suyu süzülüp, bezelyenin üzerine eklenir. Doğranmış soğan(çiğden), küçük küçük doğranmış patates, havuç, salça da konulup, bezelyelerin üzerine gelecek kadar su eklenip, kısık ateşte pişmeye bırakılır.Altının kapanmasına az kala tuz ve doğranmış dereotu eklenir ve altı kapatılır kapatılmaz zeytinyağı üzerine gezdirilir ve biraz dinlendirilir. Pilav ve cacık ile servis edilir.
AFİYET OLSUN

Cacık


Yemeklerin yanında severek sunduğum garnitürlerden biri cacıktır. Tüm yaz mevsimi soframızdan eksik olmayan özellikle bezelye ve pilavın yanında ilk tercihim olan cacık tarifimi sizlerle paylaşıyorum.
Malzemeler:
2 su bardağı yoğurt
2 adet büyükçe salatalık
2 diş sarımsak
tuz
dereotu
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Yoğurt karıştırılarak ezilir. İçine oldukça küçük (çentik şeklinde) doğranan salatalık, dövülmüş sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır.Üzerine su eklenerek karıştırılır. (Kıvamı ayrandan koyu olmalıdır) Üzerine zeytinyağı gezdirilip, doğranmış dereotu konularak servis edilir.
AFİYET OLSUN

25 Nisan 2010 Pazar

Lokumlu Kurabiye

Pazar gününüzü tatlandırmak için bir kurabiye tarifini sizle paylaşmak istiyorum. Lokumlu Kurabiye. İyi pazarlar.

Malzemeler:

250 gr tereyağı (Margarin de olabilir) oda sıcaklığında
2 Adet yumurta
10 Yemek kaşığı pudra şekeri
2 su bardağı nişasta
20- 25 adet lokum (Her çeşit olabilir)
20- 25 adet yarım ceviz içi
6 Yemek kaşığı beyaz un
1 Pk Kabartma tozu
1 Pk. Vanilya

Hazırlanışı:
Tüm malzemeler karıştırılıp yoğrulur. Önce biraz zorlanılabilir ama yağ eridikçe hamur yavaş yavaş yumuşar. Hamur kulak memesi kıvamına gelince iri ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak yuvarlanır, içine lokum (eğer büyükse bölünebilir) ve ceviz konularak yağlanmış tepsiye dizilir. 175 C'de ısıtılmış fırında üzeri beyaz kalacak şekilde 15-20 dak pişirilir. Soğuduktan sonra arzuya göre pudra şekeri, tarçın serpilerek servis yapılır.

AFİYET OLSUN

24 Nisan 2010 Cumartesi

Zeytinyağlı Bakla


Şu an tam mevsimini yaşadığımız ve daha önce kıymalı tarifini verdiğim baklanın şimdi de yoğurtla beraber harika bir tat oluşturan zeytinyağlı tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. İyi haftasonları.

Malzemeler:

1 kg. bakla
2 büyük domates
1 büyük kuru soğan
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı toz şeker
1 limonun suyu
1 demet dereotu
Zeytinyağı
tuz

Hazırlanışı

Baklalar ayıklanıp, yıkanır, doğranır. Doğranan bakla, un ve limonsuyu konulmuş suda bir süre (maks. 10 dak.) bekletilir. Bir tencereye zeytinyağı konulur. Isıtılan zeytinyağına doğranmış soğan eklenir ve kavrulur. Tencereye süzülmüş bakla, doğranmış domates, şeker ve üzerini geçecek kadar su eklenir ve pişirilir.Pişmesine yakın baklaya doğranmış dereotu ve tuzu ilave edilir. Pişen bakla tencerede soğumaya bırakılır. Servis tabağına alınan baklanın üzerine doğranmış dereotu konulur ve soğuk olarak yoğurt ile beraber servis edilir.

AFİYET OLSUN

23 Nisan 2010 Cuma

Tahinli Kek


Tüm çocuklarımızın ve sizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun. Geleceğimizi emanet edeceğimiz, umutlarımız olan çocuklarımıza sevgiler olsun.Bildiğiniz gibi 23 Nisan günü çocuklarımız büyüklerin yerine geçerler. Ben de bu geleneğe uyarak bugün blogumu Küçük Çeşnici Yağız'a bırakmak istiyorum. Yağız oldukça yakışıklı küçük bir beyefendi. Sevgili Yağız bizlere bir kek tarifi verecek. Bu bayram gününü bizlerle paylaştığı için Yağız'a ayrıca teşekkür ediyorum. Haydi Yağız tarifini ve seni izliyoruz. Sevgiler.

Malzemeler:
1,5 Su bardağı şeker
3 yumurta
2 Su bardağı un
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı yoğurt
1 Paket kabartma tozu
1 Paket Vanilya
3 Yemek kaşığı tahin (İçine)
3 Yemek kaşığı tahin (Üstüne)
İri çekilmiş ceviz (Üstüne)

Hazırlanışı:Yumurtalar beyazlayana kadar çırpılır.Şeker eklenip karıştırılır.
Ardından sırasıyla bütün malzemeler eklenip hepsi karıştırılır.
Karışım kek kabına dökülür ve 170 C' ye ayarlı fırında 60 - 70 dak. pişirilir.


Piştikten sonra 3 yemek kaşığı tahin üzerine sürülerek, iri çekilmiş ceviz üzerine dökülür.
NOT : Kek kalıbını yağladıktan sonra tabanına galeta unu serpilirse kek yapışmaz. Ayrıca tahini sevenler tahini daha bol koyabilirler. AFİYET OLSUN.

çeşnici: Yağız ellerine sağlık. Annenle yapacağın yeni tariflerini bekliyoruz.

22 Nisan 2010 Perşembe

Pişmaniye Yatağında Dondurmalı Armut Tatlısı


Bir restorantta yediğim ve çok beğendiğim tatlıyı kendim biraz değiştirerek ama tadına sadık kalarak yorumladım ve sizlerle paylaşmak istedim.Bakalım armut tatlımı beğenecek misiniz?
Malzemeler:(2 kişilik)
2 armut
4 yemek kaşığı toz şeker
lohusa şerbeti(tarifi için tıklayın)
4 karanfil
2 kabuk tarçın
kürdan ucu kadar kırmızı gıda boyası(koyu bir renk istenirse )
pişmaniye
2 top vanilyalı dondurma
Hazırlanışı:
Yıkanıp soyulan armutların alt kısımları kesilir. Kesilen kısımdan kabak oyucağı ile armut zedelenmeden çekirdekleri çıkarılır. Bir tencereye konulan armutların üzerine ılıtılmış lohusa şerbeti ve diğer malzemeler (pişmaniye ile dondurma hariç) eklenir orta ateşte armutlar yumuşayana ve rengi dönene kadar pişirilir. Pişen armutlar soğumaya bırakılır. Servis tabağına pşmaniye didiklenerek ortasına armut oturtulacak şekilde yerleştirilir. Ortada ki boşluğa armut konulur ve yanına bir top dondurma eklenerek servis edilir.
AFİYET OLSUN

21 Nisan 2010 Çarşamba

Lohusa Şerbeti

Lohusa Şerbetini en son ne zaman içtiniz? Ben en son kendi lohusalığımda annemin bana her gün kızıma süt olsun diye içirdiği günlerde içmişti. Yani tam 17 yıl önce. Daha sonra da bir daha içmedim aklıma da gelmedi. Geçtiğimiz günlerde bir restorantta yediğim bir tatlıyı evde kendim yapmaya çalışırken bu tatlıdaki bir tadı ancak lohusa şerbeti ile yakalayacağımı anlayınca bu içecek tekrar göndemime geldi. Aslında sevdiğim bir içecektir ve geleneksel bir tat olduğu için de ayrıca severim. Hem soğuk hem de sıcak olarak içilmesi de ayrı bir özelliğidir. İçine atılan karanfil ve tarçının kattığı ferahlık hissini de çok severim. Neyse fazla uzatmadan sizleri severek içilen geleneksel içeceklerimizden Lohusa Şerbeti Tarifi ile başbaşa bırakayım .

Malzemeler

100 gr. Lohusa şerbeti şekeri
1,5 su bardağı şeker
7 karanfil
2 kabuk tarçın
1lt.(5 su bardağı) su

Hazırlanışı

Tüm malzemeler bir kaba konulur ve yarım saat kaynatılır. Sıcak ya da soğuk olarak içilir.

AFİYET OLSUN



Frambuazlı Müsli


Diyet yapanlara, formunu koruyanlara 5 dakikada hazırlayacakları bir tarifim var. Hem lezzetli, hem sağlıklı daha ne olsun ? Haydi Afiyet Olsun.
Malzemeler: (1 kişilik)

4 yemek kaşığı müsli
2 tatlı kaşığı yoğurt (light yoğurt kullanabilirsiniz)
5-6 adet frambuaz

Hazırlanışı
Bardağa 2 yemek kaşığı müsli konulur. Üzerine yoğurt ilave edilir, kaşığın tersiyle düzeltilir. Tekrar 2 yemek kaşığı müsli konulur. Frambuazlarla süslenip servis edilir.
AFİYET OLSUN

20 Nisan 2010 Salı

Yeni Dünya Kebabı


Bahar geldi tüm sevdiğim sebzeler, meyveler tezgahlarda boy göstermeye başladı. Bu sevdiğim meyvelerden biri de Yeni Dünya(Malta Eriği) 'dır. Yeni Dünyayı meyve olarak yemenin yanı sıra kebep olarak da yemeği ayrıca severim. Onun mayhoş tadının etle, domates ve biberle beraber oluşturduğu aromaya bayılıyorum. Sözü bırakıp kebabın tarifini sizlerle paylaşayım.
Malzemeler:
500gr. yeni dünya
500gr. kıyma
Tuz
Karabiber
Yeşil biber (sivri ya da çarliston)- istenilen miktarda
Domates- istenilen miktarda
Hazırlanışı:
Kıymaya tuz ve karabiber konularak yoğurulur ve bir gece buzdolabında bekletilir. Buzdolabından çıkarılan et tekrar yoğurulur ve küçük parçalar koparılarak minik köfteler yapılır.
Yeni dünyalar yıkanır, ortadan kesilir ve çekirdekleri ile uç kısımları temizlenir.
Çöp şişlere sırasıyla bir yeni dünya, bir et sıkıştırılarak dizilir. Şişler fırın ızgarasına konulur. Izgaraya sivribiberler (ben çarliston biber kullandım) ve domatesler de dizilir. 180C’de etler ve yeni dünyalar iyice kızarana kadar pişirilir.(Fırın yerine mangalda da pişirilebilir)
Pişen et ve yenidünyalar lavaşla beraber servis edilir.
Yeni dünya kebabında ham ve olgun olmayan yeni dünyaları kullanınız.
AFİYET OLSUN

19 Nisan 2010 Pazartesi

Gökkuşağı Böreği


Herkese iyi haftalar. Haftaya rengarenk bir tarif ile başlamak istediğim için bu börek tarifini sizlerle paylaşıyorum. Gökkuşağı böreğinin içindeki malzemeleri sizler isterseniz değiştirip, çeşitlendirebilirsiniz. Bu tarifimi Tuz Biber Dergisinin Börekler Etkinliğine gönderiyorum. Tekrar iyi haftalar.
Malzemeler: (12 dilim)
5 yufka
Kıymalı börek iç harcı
Dereotlu patates börek iç harcı
Beyaz peynirli ıspanak börek iç harcı
Tuzla ovulmuş havuç börek iç harcı
2 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
1 yemek kaşığı yoğurt
(Börek iç harçlarını zevkinize göre çeşitlendirebilirsiniz)
Hazırlanışı:
Yumurta, zeytinyağı, su ve yoğurt bir kapta iyice karıştırılarak, börek için bir karışım hazırlanır. Bu karışımın sürüldüğü her bir yufkanın içine bir börek iç harcı konulur, kenarlarından içe katlanarak yufka rulo şeklinde sarılır ve kenara alınır. 4 yufka aynı şekilde iç harçları ile sarılarak rulo şekline getirilir. 5. yufka karışım sürülerek masaya açılır ve 4 rulo sırasıyla renk uyumu dikkate alınarak iki rulo alta, diğer 2 rulo bunların üstüne gelecek şekilde konulur. 5. yufka kenarları içine katlanarak 4 ruloyu içine alarak sarılır ve ortaya büyük bir rulo çıkar. Kalan karışım büyük rulonun üzerine sürülür. Yağlanmış tepsiye konulur ve 180 C'de üstü hafifçe kızarana kadar pişirilir. Çıkarıldıktan sonra biraz soğuması beklenir ve rosto şeklinde dilimlenerek servis edilir.
AFİYET OLSUN
BU TARİFİM TUZBİBER DERGİSİNİN MAYIS 2010 SAYISINDA YAYINLANDI

16 Nisan 2010 Cuma

Smoothberry

Oldukça yoğun ve uykusuz bir iş haftası daha son buldu ve ben de bloguma geri döndüm. Bu günün tarifini genç bir Konuk Çeşnici'den alacağız. Bu konuk benim için çok önemli çünkü bugünün tarifi kızım Ceren'den geliyor. Blogumda bana çok yardımcı olan Ceren, sıcak yaz günlerinde zevkle misafirlerinize sunabileceğiniz tarifi ile sizlerle beraber. Bu tat ile haftasonunuz pembe ve tatlı geçsin. İşte Ceren'imin tarifi karşınızda. Teşekkürler ve ellerine sağlık Ceren'ciğim.

Malzemeler. (2 kişilik)
10 adet ayıklanmış ve yıkanmış çilek
8 adet frambuaz
1 yemek kaşığı dolusu yaban mersini
1+1/4 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 top vanilyalı dondurma
(malzemeler özellikle şeker isteğe göre ayarlanabilir)
Hazırlanışı:

Tüm malzemeler blender'a konulur ve karıştırılır. Soğutulmuş bardaklara konularak servis edilir.

AFİYET OLSUN

13 Nisan 2010 Salı

Zeytinyağlı Enginar


En sevdiğim tatlardan biri, her gün yesem bıkmayacağım sebzelerden biri enginar'dır. Artık mevsimi geldiği için çok mutluyum. Annem enginarı çok güzel pişirir. Bugün Konuk Çeşnici annem ve sizle annemin tarifini paylaşacağım. Siz tarifi okuyun, ben de senenin ilk enginarını afiyetle yiyeyim.
Malzemeler: (5 kişilik)
Ayıklanmış 5 enginar
Yarım kilo bezelye
1 orta boy havuç
1 orta boy patates
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım tatlı kaşığı tuz
Kıyılmış dereotu
Hazırlanışı
Ayıklanmış enginarlar iç malzemeler hazırlanıncaya kadar kararmamaları için çukur bir kap içinde tuzlu limonlu suda bekletilirler. Havuç ve patates küp küp, soğan yemeklik olarak doğranır. Bir kabın içinde soğan, havuç, bezelye,patates,tuz, limonsuyu, şeker karıştırılarak harmanlanır. Enginarlar bir tencereye dizilir.Üzerine harmanlanan iç malzeme konulur. 2 su bardağı su eklenir. Önce harlı ateşte,kaynamaya başlayınca kısık ateşte 45 dak. pişirilir. Pişince servis tabağına alınır ve üzerine kıyılmış dereotu serpilerek servis edilir.
AFİYET OLSUN

12 Nisan 2010 Pazartesi

Tavuk Etli Tartolet


Herkese iyi haftalar. Haftaya sevdiğim, görünüşü ve lezzeti çok güzel olan bir tarif ile başlamak istiyorum. Umarım sizler de beğenirsiniz.
Malzemeler
Malzemeler (4 kişilik)
200 gr tavuk göğüs eti
3 yufka
150 gr.mantar
2 yemek kaşığı soya sosu
2 yemekkaşığı krema
1 soğan
2 kırmızı biber
2 çarliston biber
Zeytinyağı
Tuz
Biber
Hazırlanışı
Yufkaların üzerleri fırçayla yağlanarak üst üste yerleştirilir. Yufkadan mufin kalıplarından daha büyük kareler kesilir. İçleri yağlanmış mufin kalıplarına yerleştirilir ve önceden ısıtılmış 170 C’ye ayarlı fırında 15 dak. pişirilir. Haşlanan tavuk etleri küp şeklinde doğranır. Soğan ince kıyılıp teflon tavada pembeleşinceye kadar zeytinyağı ile sotelenir. Doğranmış kırmızı biber ile çarliston biber eklenir ve onlar da sotelenir.Küp küp doğranan mantarlar eklenip 10 dak. daha kavrulur. Tavuk eti eklenir ve çevrilir. Soya sosu ve krema da eklenerek harmanlanırlar.Tuz ve biber de eklenir. Karışım, mufin kalıplarından çıkarılmış olan kızarmış tartoletlerin içine paylaştırılır ve servis edilir.
AFİYET OLSUN

11 Nisan 2010 Pazar

Sebzeli Pirinç Salatası

Güzel bir pazar gününde yine hafif ve sağlıklı bir lezzeti sizlerle paylaşmak istiyorum. İstenirse tek başına bir öğün olarak tüketilebilir, istenirse etin tavuğun yanında garnitür olarak servis edilebilir.
Malzemeler:
Brokoli
Karnabahar
Bezelye
Havuç
Kırmızı biber
Mısır
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı sıcak su
Tuz
Zeytinyağ
Hazırlanışı
Brokoli, karnabahar, havuç, bezelye haşlanır. Pirinç sıcak suda 30 dak. bekletilir. Bol suyla yıkanıp, süzülür. Zeytinyağı bir tencereye konup, ısıtılır. Pirinçler eklenir, 2- 3 dak. kavrulur. Sıcak su ve tuz eklenir ve pirinçler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Pişince kenara alınır. Geniş bir kapta haşlanan ve küçük parçalara ayrılan sebzeler, doğranmış kırmızı biber, mısır ve pirinç karıştırılıp, harmanlanır ve servis tabağına alınıp, servis edilir.

AFİYET OLSUN

10 Nisan 2010 Cumartesi

Üzümlü Cevizli Kurabiye

Haftasonu sevdiklerinize yapacağınız kurabiyenin tarifi Konuk Çeşnici Canan'dan geldi. Ellerine sağlık Canan. İşte gayet lezzetli kurabiyenin tarifi

Malzemeler:
Hamur Malzemeleri:
250 gr tereyağı (Margarin de olabilir)
Oda sıcaklığında
2 Adet yumurta (1’inin akı ayrılacak)
9 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 su bardağı üzüm
1 çorba kaşığı Hindistan cevizi içine
1 tatlı kaşığı tarçın
1 pk kabartma tozu
Aldığı kadar tam buğday unu

Üst malzemesi :
2 çorba kaşığı Hindistan cevizi 1 yumurta akı

Hazırlanışı
Kuru üzümler ılık suda yumuşayıncaya kadar 10-15 dakika bekletilir suyu süzülüp kurulanır. Oda sıcaklığında iyice yumuşayan yağın üzerine üzüm ve ceviz hariç tüm hamur malzemeleri eklenerek iyice özleşene kadar ele yapışmayacak kulak memesi kıvamında bir hamur olana kadar yoğrulur. En son ceviz ve kuru üzüm de eklenerek hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. 2 farklı tabaktan birisine yumurta akı, diğerine 2 kaşık hindistan cevizi konulur. Yuvarlanan hamurlar önce yumurta akına bulanır sonra hindistan cevizine batırılarak yağlanmış tepsiye dizilir. 160 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dakika kadar üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir

AFİYET OLSUN

9 Nisan 2010 Cuma

ÇİLEKLİ TART

En sevilen meyvelerden çilek çıktı ve büyük küçük herkes çilekli tatlılar yiyip, mutlu oluyor. (Sevilen şeyleri yemek, özellikle bu tatlı olursa insana sonsuz mutluluk veriyor.)Çilek zamanı olup da, bu kadar sevilen bir meyvanın tatlı tarifini vermemek olmaz.Tarifimiz Konuk Çeşnici Havva'dan geldi. Ellerine sağlık Havva. Tatlı yiyelim, tatlı bir haftasonuna girelim.

Malzemeler:
Tart Hamuru
2 bardak un
175 gr. Yumuşak margarin
2,5 kahve fincanı pudra şekeri
2 çorba kaşığı yoğurt

Kreması
1kg süt
3 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı şeker1yumurta sarısı
1 vanilya, 1 çay kaşığı kabartma tozu

Hazırlanışı:

Krema için belirtilen tüm malzemeler pişirilir . Ocağın altı kapatıldıktan sonra yaklaşık 25 gr kadar margarin içine konularak krema iyice karıştırılır.

Tart hamurunu yoğurduktan sonra yağlanmış tart kalıbına veya ( yuvarlak borcamda olabilir) hamur yerleştirilir. Hamurun kabarmaması için çatalla birkaç yeri delinir ve hamurun üzerine yağlı kağıt konulur kağıdın üzerine ağırlık yapması için bakliyat konularak 175 derece fırında yaklaşık 25 dk kadar pişirilir. Üzerindeki bakliyatlar ve yağlı kağıt alınarak yaklaşık bir 10 dk kadar daha pişirilip fırından çıkarılır.
Kalıpta soğuduktan sonra tart hamuru ters çevrilip servis tabağına alınır. Hazırlanan krema hamurun ortasındaki boşluğa bolca dökülür. Üzeri çilek, kivi veya muz ile süslenebilir.
Meyvelerin üzerine sade tart jölesi sürülür.

AFİYET OLSUN

8 Nisan 2010 Perşembe

Zeytinyağlı Taze Fasulye


Kızımın en sevdiği sebzelerden biri olan taze fasulye tezgahlarda yerini alınca bana da hemen kızıma onu pişirmek kaldı. Hem etlisini, hem de zeytinyağlısını sevdiğimiz fasulyeyi bu sene ilk olarak zeytinyağlı olarak yaptım.

Malzemeler:
1 kg. taze fasulye
2 kuru soğan
2 büyük boy domates
1 yemek kaşığı salça
Zytinyağı
Tuz
Hazırlanışı:
Fasulyeler ayıklanır, yıkanır. Bir tencereye zeytinyağı konulur ve içine doğranmış soğan eklenip, soğan zeytinyağında kavrulur. Üzerine fasulye, salça, doğranmış domatesler eklenir. Üzerlerini örtecek kadar su ilave edilip, kısık ateşte ağzı kapatılarak pişirilir. Suyu çekene kadar pişirilir ve altı kapatılmadan tuzu eklenir . Soğuncaya kadar tencerede bırakılır.
AFİYET OLSUN


7 Nisan 2010 Çarşamba

Kıymalı Bakla

Sonunda bahar geldi ve çeşit çeşit, taptaze sebzeler, meyveler pazarlarda yerini almaya başladı. Dün pazarda sebzeler ve yeşilliklerin arasında kendimi kaybettim. Taptaze baklaları, fasulyeleri görünce dayanamadım hepsinden aldım ve işten gelir gelmez baklayı hemen pişirdim. İşte mis kokulu Dereotlu Kıymalı Bakla tarifi

Malzemeler:

1 Kg. bakla

250 gr.kıyma

1 büyük boy kuru soğan

2 yemek kaşığı salça

2 yemek kaşığı un

Limon

Dereotu

Zeytinyağı

Tuz

Hazırlanışı:

Baklalar ayıklanıp, yıkanır. Küçük küçük doğranır. Bir kabın içine bakla, bir limonun suyu, bir kaşık un konur ve üstünü örtecek kadar su konup biraz bekletilir. Ayrı bir kapta zeytinyağının içine doğranan soğan çevrilir. Kıyma eklenir ve kavrulur, üstüne salça eklenir. Diğer tarafta suyun içinde bekleyen bakla süzülür, sudan geçirilip, tencereye eklenir. Bir iki karıştırdıktan sonra baklaların üstünü örtecek kadar sıcak su eklenir. Yarım limon suyu ve biraz şeker eklenip, kısık ateşte pişmesi beklenir. Pişen baklanın altının kapatılmasından hemen önce tuz ve doğranmış dereotu eklenir.

Sıcak olarak servis edilir.

AFİYET OLSUN

6 Nisan 2010 Salı

Kısır



Bulguru çok severim. Pilavda, köftelerde,dolmalarda mümkün olduğunca kullanmaya çalışırım. Sağlık için çok faydalı olduğu için de özellikle sık olarak kullanmaya özen gösteririm. Bulgurun her türlüsünü severim ama kısırın yeri ayrıdır. Bahar geldiği andan itibaren kısır evden eksik olmaz. Her türlü yeşilliği içine koyarak konuklarıma sunarım. Baharın ilk kısırını bu hafta sonu misafirlerime yaptım. Tarifini de sizlerle paylaşmak istedim.
Malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur
3 adet orta boy domates
5 adet taze soğan
Yeşil salata
Maydonoz
Dereotu
Nane
Salça
Zeytinyağı
Limon
Tuz
Hazırlanışı:
Bulgurun üzerini örtecek kadar sıcak su konulur ve üzeri kapatılarak suyu çekmesi beklenir (maks.10 dak.) Ayrı bir yerde yıkanmış olan tüm yeşillikler doğranıp bir kaba alınırlar. Suyu emen bulgurun üzerine rengini döndürecek kadar salça ilave edilir ve karıştırılır. Karışımın kolay olması için çok az zeytinyağı ilave edilir. Rengi salça ile dönen bulgurun üzerine doğranan tüm yeşillikler ilave edilir. Domates doğranır. Ağız tadına göre limon, zeytinyağı ve tuz ilave edilip, karıştırılır ve servis edilir.
AFİYET OLSUN

5 Nisan 2010 Pazartesi

Muzlu Çikolata Pudingi

Herkese iyi haftalar. Çikolatayı sanırım sevmeyen yoktur. Haftaya çok sevdiğim çikolata ile yapılan bir tatlı tarifi ile başlamak istedim. Tatlı yiyelim, tatlı bir hafta geçirelim.
Malzemeler:

150 gr bitter çikolata
100 gr.katı yağ
4 yumurta
1 büyük muz
2 çay kaşığı kahve
60 gr.toz şeker
40 gr.un
Süsleme için:
Vanilya dondurma
Çikolata sosu

Hazırlanışı:
Bitter çikolata ve katıyağ bir tencereye konulur ve kısık ateşte çikolata eriyene kadar karıştırılır. Muz blender’da püre haline getirilir. Bir kaba 2 yumurta, toz şeker ve 2 yumurta sarısı konulur ve iyice karıştırılır. Karışımın üzerine püre haline gelen muz, kahve , un ve erimiş çikolata eklenir ve mikserle iyice karıştırılır. Fırın kabları yağlanır ve karışım kaplara dökülür. Önceden ısıtılmış fırında 15 dak.pişirilir. Dondurma ve çikolata sosu ile servis edilir.

AFİYET OLSUN

Bu tarifi Pembe Düş Bahçesi'nin düzenlediği etkinliğe gönderdim.

3 Nisan 2010 Cumartesi

Somonlu Pazı Böreği


Somon sevenlerin ve farklı tatlar arayanların sevecekleri bir tarif vermek istiyorum. Yapılışı çok kolay ve lezzetli bir tat. Çay saatlerinde ya da yemeklerde rahatlıkla konuklarınıza sunabilirsiniz.
Malzemeler:(2 kişilik)
1 yufka
4 dilim somon füme
4 dilim burger peyniri
8 pazı yaprağı
Ayçiçek yağı
Hazırlanışı:
Yufka sigara böreği sarılacak şekilde 8 parçaya bölünür. Somon ve peynir 8 parçaya ayrılır. Her yufkaya sırasıyla haşlanmış ve doğranmış pazı yaprağı, somon ve burger peyniri yerleştirilir. Yufkaların yan kısımları iç malzemenin üzerine gelecek şekilde katlanıp, geniş sigara böreği şeklinde sarılır. Yufkaların uç kısımları hafif nemlendirilerek yapıştırılır. Ayçiçek yağı tavada ısıtılır. Börekler kızgın yağda kızartılıp, sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN

2 Nisan 2010 Cuma

Jöleli Meyve Tatlısı

Bahar geldiği için daha hafif yemek tariflerine geçeceğimi dün belirtmiştim. Tatlılarda da buna dikkat edeceğim. Bu nedenle bugün sizinle meyveli jöle tatlısı tarifini paylaşacağım.

Malzemeler: 2 kişilik

2 kivi
10 çilek
1 paket muz jölesi
Üzeri için
Krema
Hazırlanışı

Yıkanan ve ayıklanan meyvalar doğranıp, dilimlenir. Servis kuplarına pay edilir. Diğer tarafta jöle 2.5 su bardağı kaynamış suya ilave edilir ve tamamamen eriyinceye karıştırılır. Eriyince meyvelerin üzerine dökülür. Oda sıcaklığına kadar soğuyunca buzdolabına konur ve donuncaya kadar bekletilir. İsteğe bağlı üzerine krema konarak servis edilir.

AFİYET OLSUN

Bu tarifi Narince'nin jöleli tatlar etkinliğine gönderdim.

1 Nisan 2010 Perşembe

Sebze Bahçesi Salatası

Bahar geldi . Artık daha hafif , daha sağlıklı beslenmek gerek. Çok kolay hazırlanan ama bir o kadar da sağlıklı ve lezzetli bir salata tarifini vermek istiyorum.

Malzemeler:
Brokoli
Karnabahar
Bezelye
Havuç
Kırmızı biber
Mısır
Sos için:
Zeytinyağ
1 Limon
1 diş sarımsak
Yarım paket(100ml.)krema
Tuz
1 yemek kaşığı hardal

Hazırlanışı

Brokoli, karnabahar, havuç, bezelye haşlanır. Zeytinyağı, dövülmüş sarımsak, limonsuyu, tuz ,krema ve isteğe bağlı hardal (ben kullanmadım)karıştırılıp, sos hazırlanır. Bir kapta haşlanan ve küçük parçalara ayrılan sebzeler ile doğranmış kırmızı biber ,mısır sos ile karıştırılıp, harmanlanır ve servis edilir.

AFİYET OLSUN