2 Mayıs 2010 Pazar

Güveç


Yazın en sevdiğim tatlarından biri patlıcan ve domatesin biraraya geldiği güveçtir. Hem çok hafif, hem de oldukça lezzetlidir . Bu mevsim ile arkadaşlarım "Handan haydi senin güvecini yap da yiyelim "derler. Bu güzel ve sıcak pazar gününde sizlere güvecimin tarifini veriyorum.
Malzemeler: (6 kişilik)
500 gr. güveçlik et (kuzu kuşbaşı et tercih edilmeli ve mutlaka içine bir parça kemikli et konulmalıdır. Ben incik ekledim)
2 kilo domates
1 kg.patlıcan
750 gr. sivribiber(acı sevmeyenler benim gibi çarliston biber kullanabilirler)
1 baş sarımsağın tamamı
tuz
biber
kırmızı pul biber(acı sevenler için)
1 paket (250 gr.) margarin



Bu güveç tepside yapılıyor. Fırına sığabilecek büyüklükte bir tepsinin en altına domateslerin yarısı küçük küçük doğranır ve tepsinin altı tamamen domates ile döşenir.(Yemek piştiğinde sebzeler kendi suyunu bıraktığı için oldukça sulu bir yemek olacağından tepsinin biraz derin olmasında fayda vardır)

Domateslerin üzerine sivri ya da çarliston biberlerin yarısı doğranır.

Biberlerin üzerine alacasoyulmuş olan patlıcanların yarısı doğranır.(Patlıcanları doğramadan önce suya koymayınız .Yıkayıp, alaca soyduktan sonra hemen doğrayınız)

Patlıcanların üzerine etin tamamı döşenir. Soyulmuş bir baş sarımsağın yarısı doğranmadan bütün dişler halinde etlerin arasına yerleştirilir. Margarinin yarısı küçük parçalar halinde etin arasına serpiştirilir.


Etin üzerine sırasıyla önce domatesin kalanı, ardından biberin kalanı ve en üste de patlıcanın kalanı doğranır. Sarımsağın kalan dişleri bütün halde ve margarinin kalan kısmı küçük parçalar halinde patlıcanın üzerine dağıtılır. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı kırmızı pul biber eklenir. Hiç su eklenmeden ocağa konulur. 1 saat ocakta pişirilir (Su konulmasına gerek yoktur. Sebzeler kendi suyunu bıraktığı için güveç piştiğinde sulu olacaktır.) Bir saat sonunda tepsi 175C'deki fırına konulur(üstünü kapamayınız)ve 1.5 saat burada üzeri yanana kadar pişirilir. Üzeri yanınca fırından çıkarılır ve sıcak sıcak yanında pilav ile servis edilir.

AFİYET OLSUN

15 yorum:

umutluhayat dedi ki...

ellerinize sağlık bu güveç yenilmezmi hiç...

havva dedi ki...

Güveç en sevdiğim fırın yemeklerinden biridir. Bu tarif bana biraz daha farklı geldiğinden mutlaka denemek istiyorum. Çok güzel ve lezzetli gözüküyor. Ellerinize sağlık..

CANAN TURHAN dedi ki...

Ellerinize sağlık gecenin bu saatinde iştahımı açacak kadar muhteşem görünüyor. En kısa zamanda deneyeceğim...

çeşnici Handan dedi ki...

Bernacığım, teşekkür ederim.

çeşnici Handan dedi ki...

Havva senin gibi fırın yemeklerini seven hele üzeri biraz! yanmış olanı tercih eden biri için bu güveci mutlaka öneririm.

çeşnici Handan dedi ki...

Canan, tarifi mutlaka denemeni ve sonucunu bizle paylaşmanı dilerim. Teşekkürler.

CANAN TURHAN dedi ki...

Güveçi bu akşamki aile yemeğimiz için pişirdim. Tüm ailem çok beğendi. Annem ilk defa soğansız ve bol sarmısaklı güveç yiyorum, gerçekten farklı olmuş dedi. Ben de aldığım övgüleri hemen sizinle paylaşmak istedim :) Fark yarattığınız diğer tarfilerinizi takip etmeye devam edeceğim...

çeşnici Handan dedi ki...

Canancığım, afiyet olsun. Annenin beğenmesine ayrıca da sevindim. Blogumun ismi gibi bilinen tariflerin yanında mümkün olduğunca farklı tariflere de yer vermeye çalışıyorum. Teşekkürler

Unknown dedi ki...

vallahi bize olmadı ama size afiyet olsun bayılırım ellerinize sağlık

çeşnici Handan dedi ki...

Sevgili Kendimce, ziyaretin için teşekkürler.Sevgiler.

Dilek Doğan dedi ki...

Ctesi günü tarifi denedim. Mükemmel oldu. Çok hafifti. Yanında pilav ve cacıkla harikaydı. Ellerinize ve ellerime sağlık.

çeşnici Handan dedi ki...

Sevgili Dilek,afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

ben de tarifi denemek istiyorum fakat et olarak kuzu eti tercih edilmeli demişsiniz. kokusundan dolayı biz kuzu eti yiyemiyoruz.dana etiyle yapmak istesem yapabilir miyim.hangi kısmından et almalıyım. lütfen yardımcı olursanız acilen yapmak istiyorum. şimdiden teşekkürler.
elif

çeşnici Handan dedi ki...

Sevgili Elif kuzu eti yerine dana eti de kullanabilirsin kasaba güveçlik et istediğini söylersen sana en doğru eti verir genelde güveç için kemikli parça et kullanılır ama ben kemiksiz et kuulanıyorum ve bir parça kemikli et koyuyorum.

Adsız dedi ki...

cevabınız için çok çok teşekkürler. sağlıkla kalın. elif

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...