Herkese merhaba. Tarhana çorbasını sanırım sevmeyen yoktur bizde de çorbaların atası olan Tarhana en sevilen çorbalarındandır.
"Tarhana çorbası, sabah kahvaltıları dahil her öğün yenebilir. Kökeni Orta Asyadan gelen Türklere dayandığı söylense de tarhana kelimesi Farsçadır. Her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana çorbasını bulmuşlardır. Önemli bölümü yoğurttan oluşan Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilir. Türkiye'de Tarhana çorbasının birçok türünü bulabilirsiniz.Türkiye'de, Uşak, Denizli, Kahramanmaraş şehirlerinde ve Beypazarı'nda ünlüdür. " (Kaynak:Vikipedi)
Tarhana'nın ismiyle ilgili ilginç bir hikaye vardır. Vaktiyle bir hükümdar seferlerinden birini yaparken, bir fakirin evine misafir olmuş. Sıkıntı içinde ne ikram edeceğini şaşıran köylü kadın çabucak bir çorba kaynatıvermiş. Hükümdar kendisine ikram edilen çorbayı çok beğenip, ev sahiplerine övgüde bulunarak, ‘bu ne çorbası?’ diye sormuş. Çorbayı hazırlayan kadın ‘dar hane çorbasıdır, kusura bakmayın. Afiyetle yiyin’ demiş. ‘Darda olan ev’ anlamına gelen dar hane, zamanla tarhana diye anılmış.”
Ülkemizin pekçok yerinde farklı şekillerde yapılan Tarhanın en meşhur olduğu şehirlerden biri olan Uşak'tan "Yeldanlızade Tarhana Baba" tarhanası gelince hemen pişiriverdim ve bunu sizlerle paylaşayım istedim. Uşak'ta bir tanıdığınız varsa ondan isteyin ya da yolunuz Uşak'a düşerse mutlaka" Tarhana Baba" yı alıp deneyiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 yemek kaşığı tarhana
1 lt(5 su bardağı) su (et, tavuksuyu olabilir)
yarım yemek kaşığı salça
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı: (kutunun üzerindeki tariftir)
1 lt(5 su bardağı)suya 3 çorba kaşığı tarhana konulur, karıştırılır ve bir kenara bırakılır. Bir tencereye yarım çorba kaşığı salça, az miktarda zeytinyağı ve tuz konularak hafif ateşte karıştırılarak yağın kızması beklenir. Bu karışıma suyun içinde bekletilen tarhana ve suyu dökülür. Hafif ateşte karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca karıştırma bırakılır ve 5-10 dak. daha kısık ateşte pişirilir ve altı kapatılır. Sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
25 yorum:
ohhh...
miss gibi sıcacık sıcacık ne güzel giderdi şimdi olsa:)
ellerine sağlık canım..
bu gece yılın en uzun gecesiymiş,o yüzden mi ne,acıktım ben yahuuu:))
alsam olurmu bu kaseyi müsadenizle..
gönül dolusu muhabbetle:)
çok severim benim kayınvalidem yapar tarhanamı hep harika olur, ellerinize sağlık sevgiler...
tarhanaya bayılırım...sıcak sıcak..oo nefis..sevgiler
Canim kisin en güzel corbasi ellerine saglik afiyetler sifa olsun.
bu tür hikayeli anlatımlara bayılıyorum...ellerinize sağlık...
O kadar çok tarhana çeşidi denedim ki hepsi birbirinden güzel :) ellerine sağlık
bayılırım tarhana çorbasına annemin yazın yaptığı taze tarhanayı kışın yemek çok keyifli:)))
ellerine sağlık canım afiyet olsun..
sevgiler
Kim sevmezki Handancım. Misgibi ellerine sağlık..
Sevgiler..
en sevdiğim çorba, ellerine sağlık Handancım.
denedim harika oldu..teşekkürler..
kış aylarında en sevilen çorbadır bana göre.harika olmuş canım.sıcak sıcak ne güzel olur içmesi.
Çok haklısınız bizim evdede çok sevilir ellerinize sağlık:)
Bu havalarda ne iyi gider varyaaa bu mis gibi nimet !! Ellerine saglik canim
Sana kesinlikle katılıyorum tarhana çorbasını her zaman yiyebilirim :) Ellerine sağlık canım
bu çorbayı sevmeyen yoktur bence.ellerine sağlık canım.
Ellerine sağlık, bir ben sevemedim şu tarhanayı. Çok faydalıymış. Yemek lazım. Sevgilerimle.
Çorbaların en güzeli, bitanesi!
Feliz Navidad!!!...Ho ho hooooo!!!
bayılıyorum şunun kokusunaa. harika. ellerine sağlık.
Leyla'nın Kahve Dükkanı
bende çok severim tarhana çorbası her daim mutfağımda bulunur,bilgilerin için teşekkürler,ellerine sağlık canım..
Handancım çorbaların bence de atasıdır tarhana emek vardır içinde bizde de çok sevilir ellerine sağlık arkadaşım sevgiler
kayınvalidem gerçekten sağolsun mis gibi yapar bizde içeriz ellerine sağlık handancım çok çok özel bir lezzet
sevgilerimle..
Yorumlarınız için teşekkür ederim.
tarhana çorbasına 2 diş sarımsak da iyi bir tat verir. zeytin yağına salçadan önce bütün iki diş sarımsak atıp biraz çevirip, salçayı da ekleyerek tadını daha da mükemmel hale getirmek mümkün, tabii sarımsak sevenler için:)
aykut
Tarahanayı Fransızların, hele de yoğurdu saklamak için bulmuş olduğunu düşünmeyi bırakın, bir de ciddi ciddi yazınıza almak çok saçma.
Avrupa'da yoğurt diye bir şey kaç zamandır var ki.
Bizim yoğurdu saklamak için bizim! tarhanayı bulmuşlar.
Umarım bunu yayınlayacak kadar eleştriye tahammüllüsünüzdür.
Saygılar..
Yorum Gönder