21 Aralık 2011 Çarşamba

Tarhana Çorbası

Herkese merhaba. Tarhana çorbasını sanırım sevmeyen yoktur bizde de çorbaların atası olan Tarhana en sevilen çorbalarındandır.
"Tarhana çorbası, sabah kahvaltıları dahil her öğün yenebilir. Kökeni Orta Asyadan gelen Türklere dayandığı söylense de tarhana kelimesi Farsçadır. Her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana çorbasını bulmuşlardır. Önemli bölümü yoğurttan oluşan Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilir. Türkiye'de Tarhana çorbasının birçok türünü bulabilirsiniz.Türkiye'de, Uşak, Denizli, Kahramanmaraş şehirlerinde ve Beypazarı'nda ünlüdür. " (Kaynak:Vikipedi)
Tarhana'nın ismiyle ilgili ilginç bir hikaye vardır. Vaktiyle bir hükümdar seferlerinden birini yaparken, bir fakirin evine misafir olmuş. Sıkıntı içinde ne ikram edeceğini şaşıran köylü kadın çabucak bir çorba kaynatıvermiş. Hükümdar kendisine ikram edilen çorbayı çok beğenip, ev sahiplerine övgüde bulunarak, ‘bu ne çorbası?’ diye sormuş. Çorbayı hazırlayan kadın ‘dar hane çorbasıdır, kusura bakmayın. Afiyetle yiyin’ demiş. ‘Darda olan ev’ anlamına gelen dar hane, zamanla tarhana diye anılmış.”
Ülkemizin pekçok yerinde farklı şekillerde yapılan Tarhanın en meşhur olduğu şehirlerden biri olan Uşak'tan "Yeldanlızade Tarhana Baba" tarhanası gelince hemen pişiriverdim ve bunu sizlerle paylaşayım istedim. Uşak'ta bir tanıdığınız varsa ondan isteyin ya da yolunuz Uşak'a düşerse mutlaka" Tarhana Baba" yı alıp deneyiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 yemek kaşığı tarhana
1 lt(5 su bardağı) su (et, tavuksuyu olabilir)
yarım yemek kaşığı salça
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı: (kutunun üzerindeki tariftir)
1 lt(5 su bardağı)suya 3 çorba kaşığı tarhana konulur, karıştırılır ve bir kenara bırakılır. Bir tencereye yarım çorba kaşığı salça, az miktarda zeytinyağı ve tuz konularak hafif ateşte karıştırılarak yağın kızması beklenir. Bu karışıma suyun içinde bekletilen tarhana ve suyu dökülür. Hafif ateşte karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca karıştırma bırakılır ve 5-10 dak. daha kısık ateşte pişirilir ve altı kapatılır. Sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

25 yorum:

bırtutamkekik dedi ki...

ohhh...
miss gibi sıcacık sıcacık ne güzel giderdi şimdi olsa:)
ellerine sağlık canım..
bu gece yılın en uzun gecesiymiş,o yüzden mi ne,acıktım ben yahuuu:))
alsam olurmu bu kaseyi müsadenizle..
gönül dolusu muhabbetle:)

olsada yesek suzan dedi ki...

çok severim benim kayınvalidem yapar tarhanamı hep harika olur, ellerinize sağlık sevgiler...

fatosun mutfagından... dedi ki...

tarhanaya bayılırım...sıcak sıcak..oo nefis..sevgiler

Unknown dedi ki...

Canim kisin en güzel corbasi ellerine saglik afiyetler sifa olsun.

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

bu tür hikayeli anlatımlara bayılıyorum...ellerinize sağlık...

DATLIM dedi ki...

O kadar çok tarhana çeşidi denedim ki hepsi birbirinden güzel :) ellerine sağlık

hayatreceli dedi ki...

bayılırım tarhana çorbasına annemin yazın yaptığı taze tarhanayı kışın yemek çok keyifli:)))

ellerine sağlık canım afiyet olsun..
sevgiler

Ferkay dedi ki...

Kim sevmezki Handancım. Misgibi ellerine sağlık..
Sevgiler..

Noblesse dedi ki...

en sevdiğim çorba, ellerine sağlık Handancım.

dayatmalarda kayboluş dedi ki...

denedim harika oldu..teşekkürler..

mutfagabuyrun dedi ki...

kış aylarında en sevilen çorbadır bana göre.harika olmuş canım.sıcak sıcak ne güzel olur içmesi.

sibelyalcincom dedi ki...

Çok haklısınız bizim evdede çok sevilir ellerinize sağlık:)

Unknown dedi ki...

Bu havalarda ne iyi gider varyaaa bu mis gibi nimet !! Ellerine saglik canim

~Hülya~ dedi ki...

Sana kesinlikle katılıyorum tarhana çorbasını her zaman yiyebilirim :) Ellerine sağlık canım

Unknown dedi ki...

bu çorbayı sevmeyen yoktur bence.ellerine sağlık canım.

Ahu Türkyaşar dedi ki...

Ellerine sağlık, bir ben sevemedim şu tarhanayı. Çok faydalıymış. Yemek lazım. Sevgilerimle.

Narince dedi ki...

Çorbaların en güzeli, bitanesi!

Ratita Golosa dedi ki...

Feliz Navidad!!!...Ho ho hooooo!!!

LeylaK dedi ki...

bayılıyorum şunun kokusunaa. harika. ellerine sağlık.

Leyla'nın Kahve Dükkanı

anne eli gibi dedi ki...

bende çok severim tarhana çorbası her daim mutfağımda bulunur,bilgilerin için teşekkürler,ellerine sağlık canım..

Unknown dedi ki...

Handancım çorbaların bence de atasıdır tarhana emek vardır içinde bizde de çok sevilir ellerine sağlık arkadaşım sevgiler

yemekbiraşk dedi ki...

kayınvalidem gerçekten sağolsun mis gibi yapar bizde içeriz ellerine sağlık handancım çok çok özel bir lezzet
sevgilerimle..

çeşnici Handan dedi ki...

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

tarhana çorbasına 2 diş sarımsak da iyi bir tat verir. zeytin yağına salçadan önce bütün iki diş sarımsak atıp biraz çevirip, salçayı da ekleyerek tadını daha da mükemmel hale getirmek mümkün, tabii sarımsak sevenler için:)
aykut

Oner dedi ki...

Tarahanayı Fransızların, hele de yoğurdu saklamak için bulmuş olduğunu düşünmeyi bırakın, bir de ciddi ciddi yazınıza almak çok saçma.
Avrupa'da yoğurt diye bir şey kaç zamandır var ki.
Bizim yoğurdu saklamak için bizim! tarhanayı bulmuşlar.
Umarım bunu yayınlayacak kadar eleştriye tahammüllüsünüzdür.
Saygılar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...