Pırasa Sarma

28 Kasım 2011 Pazartesi

Bir hafta aradan sonra merhaba. Geçtiğimiz hafta iş nedeni ile Artvin’den başlayıp, Kastamonu’da biten ve 8 şehri kapsayan bir Karadeniz turu yaptım.(Bu nedenle bir haftadır bloglarınıza uğrayamadım artık bugün sizlere ziyaretlerime başlayacağım) Gittiğim şehirlerdeki yerel tatları ve güzellikleri önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağım ama bugün mevsim sebzelerinden en sevdiklerimden pırasa ile yaptığım zeytinyağlı bir sarma tarifini paylaşacağım. Pırasanın sarması sanırım biraz uğraştırdığı için zeytinyağlısı, kıymalısı kadar çok yapılmıyor ama lezzeti bu uğraşa değer doğrusu. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 kg. kalın pırasa
2 soğan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı kuru nane
yarım yemek kaşığı yeni bahar
tuz
karabiber
zeytinyağı
2 yemek kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
Soğanlar küçük küçük doğranır ve bir tencereye konulmuş zeytinyağında kavrulur. Üzerine fıstık ilave edilir ve fıstıklar pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanıp süzülmüş pirinç bu karışıma eklenir ve biraz kavrulur. Pirinç kavrulunca kuş üzümü, tüm baharatlar ve toz şeker de eklenir, iyice kavrulur. Bir çay bardağı sıcak su eklenir ve pirinç suyunu çekene kadar altı kısık olarak pişirilir. Pişince altı kapatılır ve soğuması beklenir. Pırasalar uzunlamasına kesilir, yaprak yaprak ayrılır ve kaynamış suda 5 dak. haşlanır. Bir tahta üzerine haşlanan pırasa yaprağı açılarak konur ve bir kenarına hazırlanan içten konup, muska şeklinde sarılır. Tencerenin en altına kullanılmayan pırasa yaprakları konulup üzerine muska şeklinde sarılmış pırasalar dizilir. Zeytinyağı gezdirilip, sarmaların üzerini geçecek kadar sıcak su konulup, üzerine tabak kapatılıp kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra sarmalar soğutulur ve soğuk olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

28 yorum:

yemekbiraşk dedi ki...

pırasa sarma olduğu zaman bambaşka bir hal alıyor ve çok lezzetli oluyor:) ellerine sağlık
sevgiler

Senem dedi ki...

Daha bugün pırasa sarmasından bahsettik :)) Çok yaşa vallahi. bayılırım çok zaman oldu yemeyeli. ellerine sağlık

sevde dedi ki...

görüntü harika eminim lezzetide bir okadar güzeldir,ben hiç yemedim doğrusu ...önerinize uyup ilk fırsatta deneyeceğim...sevgiler

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ne güzel bir tur olmuştur,merakla bekliyorum fotoğrafları..

Yaprak sarmasından uğraştırıcı gibi görünüyor ama canım çekti:) Ellerine sağlık canım.

anne eli gibi dedi ki...

nefis görünüyorlar ellerinize sağlık..

Hayat Cafe dedi ki...

Sarmasını hiç yapmadım ama hep aklımda ve eşim ısrarla istiyor..:))
Tembelliği bırakıp yapmalı..
Ellerine sağlık canım

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Görüntüsü harika tadıda muhteşemdir Ellerine saağlık Handancığım bizden size sevgiler...

yeşim dedi ki...

eline sağlık canım güzel bir hafta diliyorum.sevgiler.

birincisin dedi ki...

ne hoş bir görüntü ellerinize sağlık..sevgiler:)

Akdeniz Kızı dedi ki...

enfes bir sunum ve lezzet olmuş ellerinize sağlık

zeymuran dedi ki...

canım cok guzzel gorunuyor çok şık bır sunum olmus ellerıne sağlık

Erguvan Vakti dedi ki...

Eşim pek tercih etmediğinden yapamıyorum ama ben severim,ellerine sağlık,iyi bir hafta dilerim:)

u.aydin dedi ki...

becerebilecegimi sanmadigim tariflerden biri.sen gayet basarilisin.hayatim.yok yok yapamam galiba.pirasa dolmasi cok da lezizdir vallahi.neyse belki denerim.ellerine saglik.sevgiler.

Melange dedi ki...

harika! tam zamaninda geldi tarifin :) elimdeki su kalin pirasalari ne yapsam ki demekte idim..cok tesekkürler :)

Fransali Gelin dedi ki...

hiç duymamistim pirasa sarmasi, tadi nasil acaba? Ayrica bu muska seklini veremiyorum ben çok zor :(

Eylemin mutfagı dedi ki...

hep kayalimdir benim de böyle bir karadeniz turu yapmak.birgün inşallah.ellerine saglık.

canbogazdan dedi ki...

cok ugrasmissiniz emeginize saglik, super gorunuyor.

~Hülya~ dedi ki...

Çok değişik, çok farklı bir sunum. Ellerine sağlık.

sarımutfak-hande dedi ki...

hiç yapmadım
denemek isterim
ellerine sağlık canım çok güzeller
mutlu bir hafta dilerim
sevgilerimle...

What's Baking?? dedi ki...

A wonderful fingerfood.

Noblesse dedi ki...

Handancım ellerine sağlık, ne beceriklisin ama bu tarif beni aşar:)))

Tombul Tarifler dedi ki...

Ne iyi yapmışsın. Karadeniz turu gerçekten iyi bir fikir. Pırasaya gelince ben asla cesaret edemem herhalde. Çok muntazam ve güzel olmuşlar. Ellerin dert görmesin Handan hanımcığım. Sevgilerimle...

sosyete aşçısı dedi ki...

ilk defa pırasa sarması görüyorum,en kısa sürede denemeliyim:)

Ellerinize sağlık...

NİRVANA dedi ki...

ellerine saglık daha önce hiç yemedim ama tavsiye ediyorlar galiba denenecek...sevgiler...

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

ablacımm buralara geldin ha(kastamonu) ayy keşke haberim felan olsaydı:(
sarmalarında pek değişik ellerine sağlık ablacımmm:)

canan dedi ki...

ellerine sağlık handancım çok güzel bir görüntüsü var

tatlilar gülcandan dedi ki...

Cok güzel görünüyor ellerinize saglik sevgiler .

çeşnici Handan dedi ki...

Yorumlarınız için teşekkürler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Alternatif Mutfak Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino