17 Eylül 2011 Cumartesi

Köln-Almanya

Herkese güzel bir Cumartesi ve haftasonu dilerim. İş gezisi nedeniyle bir haftadır İstanbul dışında olduğum için blogumdan ve sizlerden uzak kaldım. İş gezisi bitti ve bloguma geri döndüm. Bu yaz iki bölüm halinde gerçekleştirdiğim tatilimde Köln-Almanya, Amsterdam-Hollanda, Barselona, Girona, Figueres, Madrid, Toledo-İspanya, Roma, Floransa, Siena, Venedik- İtalya, Paris-Fransa'ya gittim. Gezdiğim yerlerin bilgi ve fotoğraflarını derlemek oldukça uzun sürdü ama sonunda bitirdim ve sizlerle paylaşmaya başlıyorum.
Tatilde ilk durağımız Almanya'da en sevdiğim şehirlerden biri olan Köln oldu. Köln Avrupa'nın en güzel ve en önemli şehirlerinden biri. İsviçre Alpleri'nden başlayıp, kuzeye doğru akan Ren Nehri, binlerce yıl uygarlıkların beşiği. Avrupa'nın ticaret hayatına yön vermiş. Romalılar M.S. 50'de Colonia Agrippina isimli şehirlerini 1320 kilometrelik Ren Nehri'nin üzerinde kurmuşlar. Şehir cam işçiliği dahil değişik alanlarda ticari bir merkez olmuş. Beraberlerinde Hıristiyanlığı getiren Romalılar, Köln'ü en önemli Katolik merkezlerden birine dönüştürmüş. 795'te Şarlman şehri başpiskoposluk mertebesine yükseltmiş. Köln, İtalya'dan İngiltere'ye, Batı'dan Tuna'nın doğusuna giden yolların ortasında kalınca, Ortaçağ'da daha etkin bir konuma gelmiş. 12. ve 15. yüzyıllar arasında, Avrupa'nın en kalabalık ve zengin şehirlerinden biri olmuş ve özellikle Kuzey Avrupa'daki ticareti kontrol altında tutan Hansa Birliği'nde önemli bir rol üstlenmiş. Prusya döneminde Ren Bölgesinin başkenti seçilmiş ama II. Dünya Savaşı sırasında şehrin büyük bölümü tahrip olmuş. Bombalamalar esnasında, hem tarihi açıdan önemi hem de yön bulmaya yardımcı olması nedeniyle Katedrale dokunmamışlar. Bugün Ren Bölgesinde, ekonominin, kültürün, sanatın ve uluslararası fuarların Almanya'daki en önemli merkezlerinden biri olan Köln, tarih boyunca önemini hiç yitirmemiş. Köln deyince akla ilk gelenlerden biri de kolonya'dır. Dünyaca meşhur "Eau de Cologne" "Kolonya Suyu"bu şehirde doğmuştur.

1998'de 750. yıldönümü kutlanan Köln Katedrali Almanya'nın en çok ziyaret edilen tarihi eseri. 1248 yılında başlayan inşaat 600 yıldan fazla sürmüş ve 1880'de tamamlanmış. Şehre gelen herkes görsün diye tren istasyonunu bile katedralin yanına yapmışlar. UNESCO'nun dünya kültürel mirası listesinde bulunan yapıyı yılda altı milyon kişi geziyor. 157 metrelik Aziz Piyer ve Meryem Ana kuleleriyle dünyanın en büyük gotik katedrallerin. Koleksiyonunda çok değerli sanat eserleri bulunuyor. 1350 metre karelik bir alanı kaplayan vitrayların çoğunda İncil'den alınma hikayeler var. 1164 yılında İmparator I. Friedrich Barbarossa'nın şehre getirdiği Üç Kralın kemiklerinin bulunduğu bölüm katedralde en çok ziyaret edilen yerlerden biri. Beş yüz merdiveni çıkmayı göze alırsanız, güneydeki kulede muhteşem bir manzara var.


Şehirde Dionisos mozaiğinin bulunduğu Römisch-Germanish Müzesi dışında, modern sanatların sergilendiği Ludwig ile çoğunlukla empresyonist eserlerin olduğu Wallraf-Richartz Müzesi de bulunuyor. Doğu Asya Sanatları ve Uygulamalı Sanatlar Müzeleri yaptıkları sergilerle sanatseverlerin odak noktası oluyor. Ludwig Ailesi'nin özel koleksiyonlarının sergilendiği müzede Alman dışavurumcularının, gerçeküstücülerin ve Amerikan Pop sanatçılarının dışında Picasso'nun eserleri var. Adını 1824 yılında sanat koleksiyonunu şehre bağışlayan Ferdinand Franz Wallraf ile ilk binayı yaptıran Johann Heinrich Richartz'dan alan Wallraf-Richartz Müzesi, Albrecht Dürer, Peter Paul Rubens, Simone Martini ve Edvard Munch gibi sanatçıların eserleriyle dikkat çekiyor. Köln'de toplam 36 müze ile 100'ün üzerinde sanat galerisi bulunuyor. Köln Operası, tiyatrolar ve Köln Filarmoni Orkestrası'nın konserleri ise şehrin kültürel yaşamındaki yansımalardan sadece bazıları.

Köln tarihi yapılarını korurken modern hayatı da içinde barındırıyor. Ortasından geçen Ren nehrinde tekne ile dolaşmak, nehir kenarındaki kafelerde oturmak, Çikolata Müzesini ve Köln Katedralini ziyaret etmek, hayvanat bahçesine gitmek şehirde yapılabilecek ilk akla gelenlerdir. Köln'e gittiğimizde Temmuz ayı olmasına rağmen oldukça soğuk hava ve yağmur nedeniyle istediğimiz gibi gezemedik ne yazık ki. Sadece şirin sevimli sarı küçük tren ile şehir turu yapabildik. Tur uzadığı için Çikolata Mağazasına gittiğimizde müze kapanmıştı ben daha önce müzeyi gezdiğim için sorun değil ama kızım ilk defa Köln'e geldiği ve Çikolata müzesini gezemediği için üzüldü. Otelimiz Köln Katedralinin yanında olduğu için ilk olarak Katedrali gezdik. Ardından ver elini alışveriş caddeleri.

Hohe Strasse ile Schildergasse caddeleri şehrin en sevdiğim bölümlerindendir. Bütün tanınmış markalar ile her keseye hitap eden mağazaların birada olduğu bu alışveriş caddeleri günün her saati oldukça kalabalık oluyor. Özellikle indirim dönemlerinde inanılmaz düşük fiyatlara güzel şeyler alma imkanı oluyor.


Kentte, tren ile ulaşım önemli bir rol oynuyor. Sadece şehir içi değil, şehirler arası ve diğer ülkelere ulaşım içinde tren kullanılan en önemli araçlardan biri. Köln merkez garı(Köln Hbf) şehrin tam merkezinde Katedralin hemen yanında inşa edilmiş. Son derece modern olan merkez gardan hareket eden hızlı trenlere bisikletleri ile binip diğer ülkelere giden her yaştan insan görmek mümkün oluyor.

Köln'de kaldığım zamanlar da yemek için Alman yemekleri ile aram olmadığı için her zaman favorim Nordsee oluyor. Bu tatilde de böyle oldu ve alışveriş sonrasında kendimizi Schildergasse'deki Nordsee'ye attık. Burada farklı şekillerde pişirilen patates, sebze ve değişik soslarla sunulan balık çeşitlerine bayılıyorum. (Nordsee İstanbul'da da açıldı ama aynı tadı bulamadım)Balık seviyorsanız ve yolunuz Köln'e düşerse mutlaka uğramanızı öneririm.Fiyatlar da son derece ekonomik. (Adres:Schildergasse 110 50667 Köln 50667 Köln Tel:0221-2576550)


Köln'de yemek sonrasında yapılacak en güzel şey kahve eşliğinde Almanların meşhur tatlılarından yemektir. Bunlardan en güzelleri Berliner(Çikolatalı, marmelatlı) ve farklı şekillerdeki tatlı simitlerdir. Bu tatları denemek için Köln'de en iyi yer Merzenich'tir. 1896'dan beri hizmet veren bu cafe pastanede Almanların tüm tatlılarının en güzellerini tadabilirsiniz.
Biz de yemekten sonra soluğu Merzenich'te aldık ve kahve eşliğinde tatlılarımızı yedik. Hava soğuk olduğu ve ertesi gün yola çıkacağımız için fazla geç olmadan otelimize döndük. Ertesi gün hızlı tren ile Hollanda-Amsterdam'a geçeceğiz. Yani yarın yolculuk var. Amsterdam'da buluşmak üzere bugünlük bu kadar. Hoşcakalın.

20 yorum:

tarih84 dedi ki...

Çokk keyifli, bilgilerle donatıcı sıkmadan saatlerce okuma isteği uyandıran bir yazı olmuş, teşekkür ederim:) 2003 yılında Almanya'ya gittim bir haftada sıkılıp döneceğimi sandım. Hatta ing. yok denecek kadardı. Türklerin en büyük yanılgısı amaaan Almanya algısı, almancı yanılgısı. Gittiğim ilk gün kurduğum ilk cümle BURASI AVRUPA oldu. Bambaşka doğrusu, vize süremi uzatıp 20gün şehirleri gezdik, birçoğunu yanlız günü birlik hızlı trenle gezdim. ŞLehirler arası hızlı tren şehir içi tranvay sistemi harika. Bunun devamında sizden harika yazılar geleceğin ilk sinyalini aldık. Merakla bekliyorum:)

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

merhba, ne güzel bir anlatım olmuş...ayrıca MİM İ ilk farkeden olarak kalp kalbe karşıymış...sevgiler

lezzet sefasi dedi ki...

Hariak bri yazi, analtim bicimi cok sagoalsin kalemien ( kalvyene) saglik :))
Gectigimiz Haziran in ikinci haftasi bedne bu guzel seherde idim, Kilisnein buyuklugu, vitrayalrin ve tablolarin guzellgi karsind a dilim tutulmustu.
En kis a zamand a esimel birlikte gitmek istiyorum yeniden.
Sevgiler
Sefa

Özgen dedi ki...

Ne kadar güzel hayran kaldım.Şu fani dünyada kendim için yapmak istediğim tek şey böyle seyahat etmek.harika bir gezi olmuş sevgiler...

Lezzet Karnavalı dedi ki...

oo süper bir gezi olmuş, amsterdam macarelarını da bekliyoruz:)

lengineer dedi ki...

gezmiş kadar oldum teşekkürler...

aksungur46 dedi ki...

canım harika bir tatil yapmışsın yazından anlaşılıyor.blogcu buluşmasına geliyormusun,özlem gideririz.kucak dolusu sevgilerrrr

sare dedi ki...

"Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun, ne gördünüz onu anlat" derler, o da fazlasıyla olmuş.
Hoş gelmişsiniz, sevgiler.

dogada.blogspot.ru dedi ki...

çok güzel bir gezi olmuş gidemesekte sizin güzel anlatımınızla bir çok güzelliği tanımış olduk inşallah bu güzel yerleri gezip görmek bizlerde nasip olur sevgilerimle

pembe kekik dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş,devamını bekliyoruz.Sevgiler:)

milky dedi ki...

Yazı çok akıcı oluş. Keyifli bir tatil geçirmişsiniz ne güzel.
bu denli önemli ve güzel bir şehir olduğunu bilmiyordum.

Berlinerler ise :) ahh onlar cnm çekti:)

Erguvan Vakti dedi ki...

İş için bile olsa dünyayı gezmek,değişik kültürleri tanımak çok güzel.Bunları bizimle paylaştığın için çok teşekkürler,ne güzel anlatmışsın,sevgilerimle:)

Unknown dedi ki...

Ah be Handan'cım şu havada gördüğün leyleği bana da bir gönderirmisin.Bizim burada leylekler hep yuvalarının üzerinde oturuyor

hamurlumerdane dedi ki...

gezinin fotoları süper olmuş

sibelyalcincom dedi ki...

Ne kadar güzel anlatmışsınız darısı başımıza:))))
Sevgiler

HerbiRenk dedi ki...

Güzel bir gezi olmuş ama bu kadar yer gezince yorulmuş olmalısınız, ama tatlı yorgunluklar bunlar dimi:) tabi birde iş var:)

Turta Tadında Yaşamak dedi ki...

Almanyada en çok görmek istediğim yerleden biri KÖLN.. eşim 2 kez iş için gitti ve katedralini öve öve bitiremedi..
ne guzel detaylı anlatmışsınız siz de, paylaşım için teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

Benim doğup büyüdüğüm topraklara gitmişsiniz,glühwine da tattınızmı ? BRetzel french fries ve glühwine çok güzel olur ♥

çeşnici Handan dedi ki...

Sevgili Red Riding Hood, iş nedeniyle daha önce bir Aralık ayında Köln'e gittiğimde ilk defa Glühwine tattım. Soğuk havada çok iyi gelmişti.

çeşnici Handan dedi ki...

Yorunlarınız için teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...