3 Nisan 2013 Çarşamba

Barselona (son)

Barselona ile ilgili izlenimlerimi  İspanyol mutfak kültürünü ve meşhur tatlarını paylaşarak bitirmek istiyorum. Yurtdışına çıkınca kuru fasulye pilav özleyenlerdenseniz İspanya size göre olmayabilir ama gittiğiniz ülkelerin değişik tatlarını denemek isteyen ve  ön yargılı olmadan yeni tatları keşfedenlerdenseniz  İspanya'da aç kalmazsınız  özellikle deniz ürünleri sevenler için İspanya bir cennet.  İspanya denilince akla gelen ilk yemek olan Paella deniz ürünleri  ile pişirilen son derece lezzetli bir pilav. Farklı bölgelerde bu pilav tavuk eti ve balık ile de pişiriliyor. Paella tarih boyunca İspanya'da yaşamış olan Romalılar ve Arapların yemek kültürlerinin harmanlanması ile ortya çıkan bir yemektir. Bu son derece lezzetli pilav  bazı restorantlarda  oldukça sulu pişirildiği gibi bazı restorantlarda bizim pilavlarımızın kıvamında pişiriliyor(ben sulu olanı çok sevmedim)



Barselona'da  sahilde bol miktarda taze balık ve deniz ürünü yiyebileceğiniz restorantlar mevcut.










Yolunuz bu sahile, limana düşerse önerebileceğim restorantlardan biri  La Fonda Del Port Olimpic 'dir.


Masaya ilk olarak  domatesli, sarımsaklı ekmekler geliyor. Bu güzel ekmekleri insanı oldukça doyuruyor.


Sarımsaklı ekmeklerin ardından kızarmış ve bol tuza bulanmış nefis küçük biberler geliyor.( Bu biberlerin tadını  halen unutamadım.)


Ana yemeğe geçmeden önce son olarak tereyağında sotelenmiş karides servis ediliyor.


Ardından da ana yemek olarak Barselona'nın İspanya'nın olmazsa olmazı Paella geliyor sofraya. Paella yemek istemeyenler çeşitli taze balıklardan seçim yapabiliyorlar.


Deniz ürünü dışında Barselona'da yenmesi gereken diğer bir özel tat Tapas'tırTapas, ortaya paylaşmalık gelen küçük İspanyol mezelerine verilen ad. Eskiden İspanyollar içkilerinin içine toz, sinek girmesin diye bardakların üzerine tabak koyarlarmış. Daha sonra bu tabakları içkiye yakışan mezelerle doldurmaya başlamışlar. Bu tabaklara da tapas denilirmiş. İspanya'da iş çıkışı bir tapas bara gidip şarapla tapas yemek vazgeçilmez bir alışkanlıktır. Tapas denilen bu mezeler sıcak da olabiliyor, soğuk da olabiliyor. Tapas yerken amaç yemek yemek değil, sevdiklerle sohbet etmek ve bir sofrayı paylaşmak. Barselona'da günü her saati Tapas yiyebileceğiniz barlara, kafelere rastlamanız mümkün.
Enginar Kalbi


Domates soslu patates
Akdeniz Lokumu  rahatlıkla yenilebilecek tapaslara örnektir. Barselona'da denenmesi gereken bir tatda bizim ağız tadımıza kesinlikle çok uyan İspanyolların meşhur soğuk çorbası Gazpacho'dur.(Benim Gazpacho tarifime ulaşmak için tık tık)



Yemeklerin yanında geleneksel meşhur İspanyol içeceği olan Sangria' da isteyenler tarafından denenebilir. (Sangria kırmızı şarap, doğranmış meyveler ve az miktarda konyak ile yapılıyor içine bol miktarda da buz konuluyor)
Yemek sonunda  İspanyolların meşhur tatlısı Krem Katalan'ı tatmadan sofradan sakın kalkmayın. Burada yediklerimizle gerçek Krem Katalan'ın ne kadar farklı olduğunu göreceksiniz.



Bu güzel lezzetleri iki farklı adreste deneyebilirsiniz.


Moncho's Barcelona:  Travesera de Gracia, 44-46. 08021 Barcelona   Tel 93 414 66 22


Tenoria Restaurant: Passeig de Gracia, 37 Barcelona Tel. 93 272 05 92

Barselona  gezimizi noktalayıp,  Girona ve Figueres 'e doğru yola çıkıyoruz.

Barselona ile ilgili yazılarım:

Barselona 1

Barselona 2

Barselona 3

Barselona 4

Görüşmek üzere.

8 yorum:

Hayattan Azıcık dedi ki...

Süper... En sevdiğim dil ispanyolca benim. Yemeklerini duydum ama yemedim. Özellikle paela yemek istiyorum dönüşte denemeler ve yaklaşılmış tatların tarifleri olurmu dersin bloğun da ? Sevgiler iyi gezmeler...

caferengigül dedi ki...

Bu yemekler tam benlik.Deniz ürünleri muhteşem.Bu tatlar bize çok yakın.Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Handan bu deneyimler çok güzel senin adına sevindim.Eski işyerimde şefimin eşi İspanyoldu paellayı oda çok tavsiye ederdi umarım bende giderimde yerim...buarada akdeniz lokumu ist.da kırıntı lokantalarında var çok severim...sevgiler

MAZES dedi ki...

burada bakılırsa aç kalmayız ,tabi ben İzmirimden pek niyetli değilim çıkmaya .

Lezzet Senfonisi dedi ki...

Öyle derin anlatmışsınız ki gitmiş kadar olduk :) ancak takıldığım nokta karidesleri kabukları ile getiriyor olmaları, burdada mı öyle acaba benim cahilliğim mi bilemedim ama çokta sever ve evde kendim ayıklarım, bol sarımsak ve tereyağı ile pişirir, baharatlarım. Güzel paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum, mutlu haftasonlar :)

ihlamurcum dedi ki...

Benim İspanya'da yemeye doyamadığım tekşey paella olabilir,insan deniz ürünlerine doyuyor burada. Sarımsaklı balığı da ilk Barcelona'da yıllar önce yemiştim, anlatımınıza sağlık.

çeşnici Handan dedi ki...

Sevgili Lezzet Senfonisi burada da paella da karidesleri kabuklu getiriyorlar ve kendin ayıklıyorsun.

çeşnici Handan dedi ki...

Yorumlarınız için teşekkürler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...