30 Mayıs 2011 Pazartesi

Semizotu Çorbası


Herkese güzel bir hafta dilerim. Havalar bir türlü düzelmiyor bir sıcak, bir soğuk, bir güneşli, bir yağmurlu. Madem sıcaklar hala ortada yok o halde haftaya sıcak, mis gibi bir çorbayla başlayayım dedim. Sevgili Tijen bu güzel ve tam mevsimlik çorbanın tarifini Lezzet Dergisinde vermiş ben de oradan alıp denedim ve çok beğendim size de öneririm. Afiyet olsun.
Malzemeler: (6 kişilik)
1 demet semizotu
1 çay bardağı pirinç
yarım çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı kırmızı mercimek
4 su bardağı su
2 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı nar ekşisi
zeytinyağı
tuz
kuru nane
karabiber
Hazırlanışı:
Semizotu ayıklanıp, bol su ile yıkanır ve doğranır. Kırmızı mercimek ve su tencereye alınıp, pişirilir. Semizotu ve pirinç ilave edilip, 10-15 dak. pişirilir. Haşlanmış nohut ve tuz eklenir. Diğer tarafta zeytinyağı ısıtılır ve salça ilave edilip hafifçe kavrulur. Nane, karabiber ve nar ekşisi ilave edilip, karıştırılır. Bu karışım çorbaya eklenir, karıştırılır ve sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

26 Mayıs 2011 Perşembe

Arnavut Ciğeri

Herkese İzmir'den sevgiler. İş nedeni ile bugün İzmir'deyim ve güzel İzmir'de harika bir hava var. Yaz kendini daha fazla hissettirmeden size çok sevdiğim ama yazın biraz ağır kaçan Arnavut Ciğeri tarifini vermek istiyorum. Kızartma olduğu için evde yapmayı çok tercih etmediğim ama çok sevdiğim arnavut ciğerini Tefal actifry aldığımdan beri rahatlıkla yapıyorum hem çok az yağ kullanıyorum hem de evde hiç koku olmuyor.(Actifry ile pek çok farklı tarifi cihazın kullanım şeklini değiştirerek denedim Tefalciler duymasınlar önümüzdeki günlerde onları da sizlerle paylaşacağım.)
Malzemeler:(4 kişilik)
Yarım kilo kuzu ciğeri
ciğeri örtecek kadar süt
ciğerin tamamının bulanabileceği kadar un
1 çay kaşığı karbonat
sıvı yağ
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Ciğer çok iyi yıkanır ve süzülür. Süzülünce süt dolu bir kaba konulur ve bir saat dinlendirilir. Sütten çıkarılıp, süzülür. Diğer tarafta un, tuz, karbonat karıştırılarak hazırlanır. Ciğerler bu karışıma konulur ve iyice bu karışıma bulanır. Bir kevgir vasıtası ile fazla unlar elenir. Kızgın yağda kızartılır. (Ben Actifry'de bir ölçek yağda kullanma talimatında belirtilen sürede kızarttım) Kızaran ciğerlerin üzerine karabiber ve kırmızı biber serpilir(ben kırmızı biber kullanmadım) Servis tabağına alınır ve sumaklı maydanozlu soğan salatası ile sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

25 Mayıs 2011 Çarşamba

Enginarlı Semizotu Salatası


Herkese güzek bir Çarşamba gününden merhaba. Bugün menümde mevsimin genelde ayrı ayrı tüketilen, birbirine eş olmayan iki güzelinin biraya geldiği bir salata var. Son derece sağlıklı ve lezzetli olan bu salata benim için tek başına bir öğün oluyor. Sizlere de bu sağlık deposunu öneririm. Afiyet Olsun
Malzemeler:
Bir bağ semizotu
2 orta boy enginar
yarım su bardağı mantar
2 kırmızı biber
2 yeşil sivri biber
1 limonun suyu
tuz
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Semizotu ayıklanıp yıkanır, sapları atılır çiçek kısımları bütün olarak bir kaba konulur. Ayıklanıp kararmamaları için limonlu suda bekletilen enginarlar çok hafif haşlanırlar. Diğer tarafta mantarlar da limonlu suda çok hafif haşlanırlar. Diriliğini kaybetmeyen(yarı pişmiş durumdaki) enginarlar dört parçaya ardından bu parçalar tekrar ikiye böünür ve kabın içindeki semizotuna eklenirler. Mantarlarda sadece ortadan ikiye bölünerek karışıma eklenirler. Küçük küçük doğranan kırmızı biber ve yeşil biber de kaba konulur. Tuz, limon suyu ve zeytinyağı eklenip hepsi iyice karıştırılır. Servis tabağına alınan salata hemen servis edilir.
AFİYET OLSUN.

22 Mayıs 2011 Pazar

Kağıtta Pastırma, Mantı, Necmiye Hanım Tatlısı-Kayseri

Herkese güzel bir Pazar günü dilerim. Bugün sizlere geçtiğimiz günlerde gittiğim Kayseri'de tattığım ve oradan getirdiğim lezzetlerden kısa bilgiler vermek istiyorum. Kayseri'de tüm yöresel tatları yemek için size "Kaşık-la"yı öneririm. Kayseri'nin varlıklı bir ailesinde dünyaya gelen Necmiye Hanımı babası okutmamış, kocası çalışmasına izin vermemiş. Üç çocuk annesi Necmiye Özderici Postaağası, Kayseri'de eşinin araba galerisinde "araba alana bir tabak mantı" ikramı ile iş yaşamına adım atmış. Kayseri'nin meşhur "Kaşık-la" adlı lokanta zincirini kurmuş ve ürettiği mantılarla büyük hipermarket raflarında yerini almış. Ardından da ismini taşıyan "Necmiye Hanım Tatlısı" ile dünyaya açılmış. (kaynak:webeleman.com)
Hikayesi çok ilginç ve tüm bayanlara örnek olan Kaşık-la'da mutlaka Kağıtta Pastırma, Mantı, sarma ve en son olarak patenti Necmiye Hanım'a ait olan özel tatlı Necmiye Hanım Tatlısından yemeden çıkmayın derim. Orada yediğim Kağıtta Pastırmayı eve dönünce Kayseri'den getirdiğim pastırma ile denedim ve sonuç harika oldu.
Kağıtta Pastırma
Malzeme:
12 adet pastırma
1 domates
1 tatlı kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Pastırmalar yağlı kağıdın ortasına dizilir. Üzerine dilimlenmiş domates ve tereyağı konulur.(İstenirse yeşil biber, kıyılmış maydanoz ve dilimlenmiş limon da konulabilir ben kullanmadım)
Yağlı kağıt kenarları kıvrılarak kapatılır, üzerinde bıçak ucu ile bir iki delik açılır ve fırına konulur. Üzerine hafifçe su serpilir ve önceden ısıtılmış fırında 180 'C de 10-15 dak. pişirilir. Pişince fırından alınır, kağıt açılır ve sıcak olarak servis yapılır.
Kayseri'de meşhur bir laf var. Bir kaşığa 40 mantı sığmazsa o mantı makbul değildir. Gerçekten mantıların minikliğine inanamıyorsunuz o minik mantıları görünce bunlar mantıysa bizim İstanbul'da mantı diye yediklerimiz ne acaba diye düşündüm. Kayseri'de mantı biraz farklı servis ediliyor. Mantı domates sosu suyuna karıştırılmış olarak masaya geliyor. Yoğurt ve sarımsaklı sos ayrı getirilip isteğe göre mantıya ekleniyor. Yukarıdaki fotoğraf benim evde hazırladığım gerçek Kayseri Mantısı. Tabi ki Kayseri'den vakumlu olarak aldığım ve evde sadece kaynar suya atarak pişirdiğim mantı.
Kaşık-la'nın kendine özel tatlısı Necmiye Hanım Tatlısı un, tahin, pekmez ile yapılan Nevzine Tatlısı benzeri bir tatlı ve üzeri bol fıstık ile kaplanmış. Biraz ağır bir tatlı ama mutlaka deneyin derim. Yukarıdaki tatlı fotoğrafını ben cep telefonum ile Kaşık-la'da çektim. Aşağıdaki fotoğrafı internetten alıp, bilmeyenler için Necmiye Hanım Tatlısının nasıl bir tatlı olduğunu göstermek için sayfaya koydum. Her şehrinde, bölgesinde harika tatları saklayan Türkiye'nin en güzel mutfaklarından biri olan Kayseri'nin tadı damağımda kalarak bir sonraki Kayseri seyahatimi dört gözle bekliyorum.


(Bu fotoğraf internetten alınmıştır)

19 Mayıs 2011 Perşembe

Peynirli Milföy Böreği

Başta kızım Ceren olmak üzere öncelikle gençlerin ve hepimizin "19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı "nı kutlarım. Bugün geleneğini bozmayıp blogumu evimizin genci olan kızıma bırakıyorum ve Ceren yaptığı Peynirli Milföy Böreğini sizlerle paylaşıyor. Afiyet Olsun.
Malzemeler: (10 adet)
10 adet İglo milföy hamuru
150 gr. Lor Peyniri(beyaz peynir de olabilir)
1 demet Maydanoz
karabiber
1 Yumurta
susam (istenilen miktarda)
Hazırlanışı:
İglo Milföy hamurları buzluktan çıkarılır yumuşaması beklenir. Yumuşayınca oklava ile hamurlar açılarak genişletilip, inceltilirler. Diğer tarafta lor peyniri ezilir, içine ince kıyılmış maydonoz ve karabiber eklenir. Hepsi iyice karıştırılıp böreğin iç harcı hazırlanır. (Siz isterseniz kıymalı, patatesli gibi farklı iç harcı kullanabilirsiniz) Milföy hamurunun içine iç harçtan konulur ve hamur geniş rulo şeklinde sarılır. Tüm hamurlar aynı şekilde sarılır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine ek yerleri alta gelecek şekilde yerleştirilir. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürülür, susam serpilir. Önceden ısıtılan fırında 180 C'de üzerleri kızarana kadar pişirilirler. Pişince fırından alınırlar ve çayla beraber sıcak sıcak servis edilirler.
AFİYET OLSUN


17 Mayıs 2011 Salı

Tavuklu ve Bezelyeli Penne

Herkese güzel bir Salı günü dilerim. Sonunda beklenen Bahar geldi ama biraz fazla sıcak geldi korkarım yine Bahar olmadan yaza giriyoruz. Bakalım göreceğiz. Bezelyenin en güzel zamanı şimdi çıtır çıtır bezelyeler tezgahlarda salınıyor. Ben de bu nedenle bu tazecik bezelyenin de içinde olduğu bir makarna yapayım istedim. Haydi buyrun sofraya afiyet olsun.
Malzemeler: (4 kişilik)
1 paket penne makarna
200 gr. tavuk göğsü
100 gr. bezelye
1 paket krema
tuz
karabiber
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Makarna haşlanıp, süzülür. Tavuk eti küçük parçalara bölünür. Zeytinyağı bir tavada ısıtılır ve tavuk eti ilave edilerek sotelenir. Üzerine haşlanmış bezelye ve haşlanmış makarna eklenir ve hepsi karıştırılır. Krema, tuz ve karabiber de konulur ve hepsi karıştırılarak harmanlanır. Makarna servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

14 Mayıs 2011 Cumartesi

Cağ Kebap ve Kadayıf Dolması- Erzurum


Herkese bir hafta aradan sonra merhaba. Mart ayından beri her hafta iş gezileri nedeniyle İstanbul dışında olduğumdan blogumu güncellemem ve sizleri ziyaret etmem çok aksadı. Her hafta Türkiye'nin başka bir bölgesinde çeşitli şehirlerde olup, haftasonu İstanbul'a dönmek ve buradaki işlerimi toparlamak blogumla ilgilenmemi engelliyor. 3 ayda tam 31 şehire gittim bu şehirlerde yerel yemekler hakkında fırsat buldukça bilgi sahibi olup, yerel tatları yerinde tatmaya çalıştım. Geçen hafta en son gittiğim şehir Erzurum'du. Erzurum'a gidince tabi ki yapılması gerekeni yapıp Erzurum'un meşhur Cağ Kebabını ve Kadayıf Dolmasını tattım.(Cep telefonum ile çektiğim ve ne yazık ki çok net olmayan fotoğrafları sizinle paylaşmak istiyorum)

Cağ kebabı, 'yatık döner' olarak da bilinen, yağlı kuzu budundan yapılan bir çeşit kebaptır. Erzurum ve Artvin'e ait olan Cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şiş üzerinde odun ateşi eşliğinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Servisi, yine yöreye özgü lavaş ekmeği ile beraber yapılır. Birçok yerde, yanlış olarak 'çağ kebabı' şeklinde telaffuz edilmektedir Hazırlanması ustalık gerektirir. Malzemeye soğan, karabiber eklenir. Et yatık biçimde odun ateşinde pişirilir. Döner bıçağı ile birer porsiyon kesilip ızgara üzerine alınır. Burada et biraz daha pişirilir. Lavaş ekmekle servis yapılır. Ayrıca yanında yöresel ayran ya da şalgam tüketilmektedir. (Kaynak: Vikipedi)
Erzurum'da Cağ Kebabı denilince akla "Meşhur Tortum Koç Cağ Kebap" geliyor. Sahibi Kemal Koç olan ve Cağ Kebabın patentini elinde bulunduran bu salon Erzurum'a gelen ünlüleri ağırlamakla meşhur. Salonun duvarları buraya gelen ünlülerin fotoğrafları ile dolu. Duvarlarda ayrıca en fazla sayıda Cağ Kebabı yiyen müşterilerin fotoğrafları da asılı. Salonda Cağ Kebabından sonra sofraya yine Erzurum'un özel tatlarından Kadayıf Dolması geliyor. Kadayıfın içerine bolca ceviz konulup, sarılarak yağda kızartılan, ardından da şerbete batırıldığında afiyetle yenmeye hazır olan bu tatlı biraz ağır bir tatlı ama yine de yenilmesi gerekiyor.
Yolunuz Erzurum'a düşerse mutlaka "Meşhur Tortum Koç Cağ Kebap" a uğrayın ve kebap ile Kadayıf Dolmasını yiyin belki de en fazla Cağ Kebap yeme rekorunu kırarsınız ve sizin de fotoğrafınız rekor kıranların arasına asılır.
AFİYET OLSUN

8 Mayıs 2011 Pazar

Anneler Günü Kutlu Olsun


Herkese mutlu Pazarlar. Başta annemin olmak üzere tüm annelerin Anneler Gününü kutlarım. Kızımın Anneler Günü için bana çektiği fotoğraflardan 3 tanesini mutluluk ve bahar sevinci vermesi amacıyla tüm annelere armağan ediyorum.
Sevgiler.


2 Mayıs 2011 Pazartesi

Nane Soslu Pirzola


Herkese Antalya'dan sevgiler. Bu hafta iş seyahatim nedeniyle bugün Antalya'dan başlayarak tüm hafta Akdeniz Bölgesinde çeşitli şehirlerde olacağım. Antalya'dan pekçok bloga girilmiyor ve yorum yazılmıyor denedim olmuyor. Antalyalı blog yazarı arkadaşlar bloglara girebiliyor mu acaba? Haftaya soslu bir tarifle başlamak istedim. Herkese güzel bir hafta diler ve önümüzdeki haftaya kadar hoşcakalın derim. Afiyet olsun.
Malzemeler: (4 kişilik) (Tarif Lezzet Dergisi)
8 kalem pirzola
2 arpacık soğanı
yarım çay bardağı zeytinyağı
kekik
tuz
karabiber
Nane sos için:
1 demet taze nane
1 su bardağı kroton ekmek
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı elma sirkesi
tuz
Hazırlanışı:
Soğanların kabukları soyulup, geniş bir kaseye doğranır. Zeytinyağı, kekik ve pirzolalar eklenip iyice karıştırılır ve üzeri kapatılarak en az 3 saat buzdolabında bekletilir. Teflon tavada önlü arkalı iyice pişirilir.Tuz ve karabiber serpilir. Servis tabağına alınır. Diğer tarafta kroton ekmekler mutfak robotunda ufalanır. Taze nane, dövülmüş sarımsak, sirke, zeytinyağı ve tuz da eklenip hepsi birlikte çekilir.(Normal soslar kadar sulu olmayıp, katı kıvamda olması gerekmektedir.) Servis tabağına alınan pirzolarla birlikte servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...