22 Mayıs 2011 Pazar

Kağıtta Pastırma, Mantı, Necmiye Hanım Tatlısı-Kayseri

Herkese güzel bir Pazar günü dilerim. Bugün sizlere geçtiğimiz günlerde gittiğim Kayseri'de tattığım ve oradan getirdiğim lezzetlerden kısa bilgiler vermek istiyorum. Kayseri'de tüm yöresel tatları yemek için size "Kaşık-la"yı öneririm. Kayseri'nin varlıklı bir ailesinde dünyaya gelen Necmiye Hanımı babası okutmamış, kocası çalışmasına izin vermemiş. Üç çocuk annesi Necmiye Özderici Postaağası, Kayseri'de eşinin araba galerisinde "araba alana bir tabak mantı" ikramı ile iş yaşamına adım atmış. Kayseri'nin meşhur "Kaşık-la" adlı lokanta zincirini kurmuş ve ürettiği mantılarla büyük hipermarket raflarında yerini almış. Ardından da ismini taşıyan "Necmiye Hanım Tatlısı" ile dünyaya açılmış. (kaynak:webeleman.com)
Hikayesi çok ilginç ve tüm bayanlara örnek olan Kaşık-la'da mutlaka Kağıtta Pastırma, Mantı, sarma ve en son olarak patenti Necmiye Hanım'a ait olan özel tatlı Necmiye Hanım Tatlısından yemeden çıkmayın derim. Orada yediğim Kağıtta Pastırmayı eve dönünce Kayseri'den getirdiğim pastırma ile denedim ve sonuç harika oldu.
Kağıtta Pastırma
Malzeme:
12 adet pastırma
1 domates
1 tatlı kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Pastırmalar yağlı kağıdın ortasına dizilir. Üzerine dilimlenmiş domates ve tereyağı konulur.(İstenirse yeşil biber, kıyılmış maydanoz ve dilimlenmiş limon da konulabilir ben kullanmadım)
Yağlı kağıt kenarları kıvrılarak kapatılır, üzerinde bıçak ucu ile bir iki delik açılır ve fırına konulur. Üzerine hafifçe su serpilir ve önceden ısıtılmış fırında 180 'C de 10-15 dak. pişirilir. Pişince fırından alınır, kağıt açılır ve sıcak olarak servis yapılır.
Kayseri'de meşhur bir laf var. Bir kaşığa 40 mantı sığmazsa o mantı makbul değildir. Gerçekten mantıların minikliğine inanamıyorsunuz o minik mantıları görünce bunlar mantıysa bizim İstanbul'da mantı diye yediklerimiz ne acaba diye düşündüm. Kayseri'de mantı biraz farklı servis ediliyor. Mantı domates sosu suyuna karıştırılmış olarak masaya geliyor. Yoğurt ve sarımsaklı sos ayrı getirilip isteğe göre mantıya ekleniyor. Yukarıdaki fotoğraf benim evde hazırladığım gerçek Kayseri Mantısı. Tabi ki Kayseri'den vakumlu olarak aldığım ve evde sadece kaynar suya atarak pişirdiğim mantı.
Kaşık-la'nın kendine özel tatlısı Necmiye Hanım Tatlısı un, tahin, pekmez ile yapılan Nevzine Tatlısı benzeri bir tatlı ve üzeri bol fıstık ile kaplanmış. Biraz ağır bir tatlı ama mutlaka deneyin derim. Yukarıdaki tatlı fotoğrafını ben cep telefonum ile Kaşık-la'da çektim. Aşağıdaki fotoğrafı internetten alıp, bilmeyenler için Necmiye Hanım Tatlısının nasıl bir tatlı olduğunu göstermek için sayfaya koydum. Her şehrinde, bölgesinde harika tatları saklayan Türkiye'nin en güzel mutfaklarından biri olan Kayseri'nin tadı damağımda kalarak bir sonraki Kayseri seyahatimi dört gözle bekliyorum.


(Bu fotoğraf internetten alınmıştır)

26 yorum:

Gulden dedi ki...

Babamin gorevi nedeniyle Kayseri'de dogmusum ama hic bilmiyorum Kayseri'yi. Ilk firsatta gezmek gormek lazim. Pastirmaya bayilirim:) Ama burada bulmak cok zor:( Ne guzel Turkiyemiz. Her yore ayri guzel, ayri ozel...

Erguvan Vakti dedi ki...

Örnek alınacak çok güzel bir başarı hikayesi.Kayseri yemekleri de hakikaten çok güzel.

DEFNE YAPRAĞI:)))))))) dedi ki...

çok lezzetli görünüyorlar kayseri yemekleri her zaman hoşuma gitmiştir iyi hafta sonları

Gökce dedi ki...

hmmmm tatlıyı merak ettim valla.
hayırlı pazarlar

umutluhayat dedi ki...

biz kadınlar varya isteyince başaramayacağımız şey yoktur.necmiye hanımı takdir ve tebrik ediyorum.handancım sanada gıpta ediyorum,ne güzel sürekli geziyorsun.güle güle git gel canım arkadaşım,sen herşeyin en iyisine layıksın.

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

Necmiye hanımı kutluyorum doğrusu afiyet osun sizede canım
selamlar

Unknown dedi ki...

Selam Handan hanımcığım
maşaallah ne güzel gezip lezzetler tatmışsın afiyet olsun sefalar olsun:)
Kayserili dostlarımız sayesinde vakkumlu mantılardan epeyce yeme şansımız oldu ancak Necmiye hanım tatlısını ilk kez duydum ve tadını çok merak ettim görüntüsü süper
pastırma sevmediğim için o tarafı beni ilgilendirmiyor:))))
burada kayserili bir arkadaşım var oda senin dediğin gibi ikram ediyor mantıyı biz her haliyle seviyoruz mantı yemeyi:D
Necmiye hanımı takdir ettim doğrusu Allah hayırlı işler bol kazançlar versin
güzel bir gün diliyorum

anneanneninemekleri dedi ki...

Hepsi birbirinden nefis lezzetler,mantı her türlü güzel bir lezzet zaten.

yemekbiraşk dedi ki...

ahh pastırmaya heleki kayseriden gelene asla hayır demem:) bayılırım:) tatlıyı bende duymamıştım mantıları zaten nam salmış:)
sevgilerimle..

~Hülya~ dedi ki...

Ama senin bu yaptığına hainlik denir :))) Bari hepsini aynı anda vermeseydin. Mahvoldum burda :))))

Şaka bir yana harika hepsi, harikaaa...

Diyecek laf yok, afiyet bal şeker olsun size :)))))

kitchenart-ist dedi ki...

Handancım merhaba. Uzun zamandır ne kendi bloğumla ilgilenebildim ne de seni ziyaret edebildim maalesef:(biraz yoğun bir dönemdeydim.
Bir de geldim ne göreyim harika lezzetler paylaşmışsın yine.Rejimde olmasam pastırma almaya gideceğim neredeyse:)
sevgiler canım

SERRA dedi ki...

merhaba
bizim buralara gelmişsiniz
başlığı okuyunca hemen kaşıkla aklıma geldi bende necmiye hanım orada yemiştim, gerçekten tam yerinde yemişsiniz

Kuzzine dedi ki...

harika şeyler, ve çok güzel bir başarı hikayesi...kayseri kesinlikle hem insanının zekası , hem de yurdumuza kattığı lezzet çeşitliliğiyle, memleketimizin zengiliklerinden biri...ne iyi etmişsiniz gitmekle...
sevgiler :D

dokuzuncubulut dedi ki...

Handan'cığım afiyet şeker olsun. Her lezzeti yerinde denemek farklı oluyor. Necmiye Hanım'ı da azminden dolayı kutlamak gerek.
Bu güzel payşlaşım için çok teşekkürler, sevgiler.

mutfagabuyrun dedi ki...

pastırmayı çok severim bende.afiyet olsun cnaım.sevgiler.

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

O mantıların yanında bizimkiler - evet haklısın- eşek kulağı kadar :)) kalıyor Handancım. Ama şu da var ki, bana göre tabii ki, küçük olmaması lezzetsiz olacağı anlamına gelmiyor. Hamuru ve içi layıkıyla hazırlanmışsa, küçük olması şart değil bence..Ben en çok o kadar minik kapatabildikleri için çok saygı duyuyorum yapanlara:) Duymuştum Kaşık-la' yı..Hakediyorlar söylediklerini gerçekten. Pastırmalı nefismiş..Ellerine sağlık Handancım..

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Böyle başarılı bayanlarımız oldugunu duymak bir bayan olarak onurlandırıyor beni.Necmiye hanımın başarıları daim olsun inşallah.Senin de yüregine saglık canım bizlerle paylaştıgın için.Tüm bu lezzetleri yerinde tatmayı çok isterim,inşallah birgün.
Sevgilerimle...

bolkepce dedi ki...

Sürekli seyahat etmeniz çok güzel. Hemen her tarifinizde başka başka yörelerden bahsetmeniz tarifi denenesi kılıyor. Yöresel yemeklere karşı merak uyandırıyor doğrusu. Ne çok güzellik var değil mi cânım memleketimizde? İlgiyle takip ediyorum bilesiniz.

CANAN TURHAN dedi ki...

Tarifinizi dün sabah kahvaltısına gelen arkadaşlarım için yaptım. Dün fırsat bulup yazamadım ama yazmadan da geçemeyeceğim. Okuyan herkese tavsiye ederim,çok lezzetli oldu.

Unknown dedi ki...

Bizim burdaki kayseri arkadaslar birbirilerine toplanip manti sikarlar. Aile basi 10-15 kg un'dan. Bir kere gittim bir daha tövbe ettim! Ne kadar minikler Allah sabir versin yaparken :) Pastirmayida çooook severim. Afiyet olsun sana Handancim

Tümay dedi ki...

Ayyy gerçekten nefis duruyor. bizim evde pek pastırma falan yenmez ama zaman zaman ben kullanırım böreklerde. Afiyet bal şeker olsun Handan ablacım...:)

Özgen dedi ki...

HEPSİ DE HARİKA LEZZETLER DENEMEK İSTERDİM SEVGİLER...

yedirenk dedi ki...

hım hım hepside nefis görünüyor,ablacım...

kalpkurabiye dedi ki...

ablacımm ne kadar zengin bir kültürümüz var değil mi jheryer ayrı güzel..
sadece bunları diyebileceğim zira görüntüler diyette olan beni mest etti:)

Fidan Başaran dedi ki...

Handan'cım,
nasılsın?
gelemedim blogcularla olan toplantıya maalesef, bizim şenlikle çakıştı
ama resimleri gördüm, seni görünce hay allah dedim, ne güzel olurdu dedim:)))))
ama inşallah bebek te görüşürüz
fakat pazar günü okulun pilav gününe gidicem galiba,tam kesin değil
cuma ya da cumartesi gelirsen süper olur
telefonlaşırız
çok öptüm

susamcorekotuFeriha dedi ki...

handancım ben de yemiş kadar oldum sayende:)) memleketimizin her yöresi harikulade
sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...