14 Mayıs 2011 Cumartesi
Cağ Kebap ve Kadayıf Dolması- Erzurum
Herkese bir hafta aradan sonra merhaba. Mart ayından beri her hafta iş gezileri nedeniyle İstanbul dışında olduğumdan blogumu güncellemem ve sizleri ziyaret etmem çok aksadı. Her hafta Türkiye'nin başka bir bölgesinde çeşitli şehirlerde olup, haftasonu İstanbul'a dönmek ve buradaki işlerimi toparlamak blogumla ilgilenmemi engelliyor. 3 ayda tam 31 şehire gittim bu şehirlerde yerel yemekler hakkında fırsat buldukça bilgi sahibi olup, yerel tatları yerinde tatmaya çalıştım. Geçen hafta en son gittiğim şehir Erzurum'du. Erzurum'a gidince tabi ki yapılması gerekeni yapıp Erzurum'un meşhur Cağ Kebabını ve Kadayıf Dolmasını tattım.(Cep telefonum ile çektiğim ve ne yazık ki çok net olmayan fotoğrafları sizinle paylaşmak istiyorum)
Cağ kebabı, 'yatık döner' olarak da bilinen, yağlı kuzu budundan yapılan bir çeşit kebaptır. Erzurum ve Artvin'e ait olan Cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şiş üzerinde odun ateşi eşliğinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Servisi, yine yöreye özgü lavaş ekmeği ile beraber yapılır. Birçok yerde, yanlış olarak 'çağ kebabı' şeklinde telaffuz edilmektedir Hazırlanması ustalık gerektirir. Malzemeye soğan, karabiber eklenir. Et yatık biçimde odun ateşinde pişirilir. Döner bıçağı ile birer porsiyon kesilip ızgara üzerine alınır. Burada et biraz daha pişirilir. Lavaş ekmekle servis yapılır. Ayrıca yanında yöresel ayran ya da şalgam tüketilmektedir. (Kaynak: Vikipedi)
Erzurum'da Cağ Kebabı denilince akla "Meşhur Tortum Koç Cağ Kebap" geliyor. Sahibi Kemal Koç olan ve Cağ Kebabın patentini elinde bulunduran bu salon Erzurum'a gelen ünlüleri ağırlamakla meşhur. Salonun duvarları buraya gelen ünlülerin fotoğrafları ile dolu. Duvarlarda ayrıca en fazla sayıda Cağ Kebabı yiyen müşterilerin fotoğrafları da asılı. Salonda Cağ Kebabından sonra sofraya yine Erzurum'un özel tatlarından Kadayıf Dolması geliyor. Kadayıfın içerine bolca ceviz konulup, sarılarak yağda kızartılan, ardından da şerbete batırıldığında afiyetle yenmeye hazır olan bu tatlı biraz ağır bir tatlı ama yine de yenilmesi gerekiyor.
Yolunuz Erzurum'a düşerse mutlaka "Meşhur Tortum Koç Cağ Kebap" a uğrayın ve kebap ile Kadayıf Dolmasını yiyin belki de en fazla Cağ Kebap yeme rekorunu kırarsınız ve sizin de fotoğrafınız rekor kıranların arasına asılır.
AFİYET OLSUN
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
23 yorum:
bir erzurumlu olarak sizi tebrik ediyorum çok güzel anlatmışsınız:)
Merhaba arkadaşım mesleğini çok merak ettim bence harika bir işin var.Ne güzel gezip yöresel tatları tatma imkanı bulabiliyorsun çok isterdim ben de sevgiler...
vayyyy kadayıf dolmasıda nasıl güzel görünüyor canım.bakınca canım çekti.sevgiler.
MERHABALAR BENİMDE ERZURUM LU KOMŞUM VAR BİZE ÇOK TATTIRMIŞTIR BU LEZZETLERİ TATLARININ NE KADAR HARİKA OLDUĞUNU BLİRİM CANIM SEVGİLER
afiyet bal şeker olsun ben çağ kebabı yemedim dönerden farkı varmı acaba..
sevgilerimle..
Biz Gel Gör'de yemiştik, o da çok güzeldi. Kadayıf dolması türü şeyler çok tarzım değil ama cağ kebabı enfes gerçekten. Hele bir de İzmir'deki başarısız örneklerini hesaba katınca Erzurum'dakinin değeri iyice artıyor.
ufffff.....
Valla afiyet olsun, yenmez mi o yaa!
Seyahatlerin bol olsun Handan'cığım! Memleketimizde ne muhteşem yerler, insanlar ve tatlar var değil mi?
Hoşgeldiniz. Kebap çok güzel görünüyor, fotoğraf da telefonla olmasına rağmen oldukça başarılı. Çok canım çekti, araştırıp İstanbulda bir yerlerde bulup deneyeceğim...
Etle fazla arası olmayan ben bile merak ettim Handancım çok güzel anlatmışsın.
Sevgiler...
ne güzel ,iş seyahatlerini çok severim.ama maalesef artık ev hanımı olarak hayatımı devam ettiriyorum.neyse o da fena değil.handancım sana kolay gelsin.sevgiler.
Harika gözüküyor kebap ve tatlı..
Tatlıyı yemiş ve de çok beğenmiştim ancak henüz kebapla tanışma fırsatım olmadı..
Eğer yolum Erzurum'a düşerse ilk işim cağ kebabı tatmak olacak inşAllah :)
Burada da bulabilmeyi çok istiyorum şuanda :)
Kuzu etinin yumuşacık etiyle ne leziz oluyordur,az buçuk tahmin edebiliyorum..
Nefis öneriler için çok teşekkürler..
Mutlu haftalar diliyorum..
aman tanrım...çok güzel görünüyor, nasıl da canım istedi...sevgiler..
ps(engin): oyyy oyyy oyyyy ooyyyy... :)
bazen erkeklerin ifadeleri kısa ve anlamlı olabiliyor... :) :)
ilk yediğimizde şişlerin sayısını hatırlayamıyorum insan bu lezzete doyamıyor
Erzurum ilk görev yerimdi,süper lezzetler...
ablacım afiyet,şeker olsun.
Canım,
üç ayda 31 şehir gezmek harika bir şey. Evden uzakta olmak kısmı hariç.
Yeni yerler yeni tatlarla tanışmak muhteşem.
Paylaştığın güzel tat ve bilgi için teşekkürler.
Sevgiyle kal.
Handan ablacım öncelikle dün seni görmek ve sohbet etmek çok güzeldi. özlemişim walla:) Keşke hep blog buluşmaları olsa...Kadayıf dolmasını annem çok güzel yapar ben çok yemesem de (hayret) evde sevilir. Cağ kebabına diyecek söz yok zaten:)
Erzurumlu arkadasimda yemistim citir citir nefisti
Cag kebabini yemedim ama lezzetli görünüyor afiyet olsun
Gezmeli iş gibisi yok :) Bilgiler için teşekkürler.Kebap çok güzel görünüyor ve o köşede sıkmış ayranı görüncede canım çekti :)
süper...cnm en yakın cağcıya gitmek istedi...afiyet olsun..
ya hiç kısmet olmadı cağ kebabı yemek nasıl da merak ediyorum iyice de merak ettim şimdi yazını okuyunca. afiyet bal şeker olsun Handancığım.
Handancım belki çok zor ama o kadar da keyiflidir iş icabı seyahat masa başında çürümekten bin kat iyidir bak bütün bu tecrübeler de cabası sen fotoğrafçını yanında taşımazsan böyle olur işte çok öpüyorum canım arkadaşım
Yorum Gönder