Herkese hayırlı Cumalar. Cuma günleri haftasonumuz ağız tadı ile geçsin diye mümkün olduğunca tatlı tarifleri vermeye çalışıyorum. Baktım bugün İstanbul'da yağmur var, hava kasvetli üstelik bütün hafta fazla sağlıklı (sebze ağırlıklı) gitmişim biraz kaçamak yapıp, çok sevdiğim tatlılardan birini sizlerle paylaşayım dedim. Üstelik hava serin olduğu için ağır da gelmez. Bu arada bir haftalığına yıllık iznimin ilk kısmını kullanmak için yarın itibari ile İstanbul'dan kaçıp, tatile çıkıyorum. Bir hafta boyunca sizlerle olamayacağım. Şimdiden herkese iyi haftasonları. Bir hafta sonra görüşmek üzere hoşcakalın.
Malzemeler:
135 gr. çikolata
2 adet yumurta sarısı
3 adet yumurta beyazı
10 gr. tereyağı
kapları yağlamak için bir parça margarin
1 tutam kabartma tozu
Hazırlanışı:
Bir kaba su konulur ve bu kabın üzerine dibi suya değmeyecek şekilde ikinci bir kap oturtulur. Çikolata ikinci kabın içine konulur ve alttaki suyun kaynaması ile eritilir.(benmari usulu) Ayrı bir kapta yumurta sarıları ve tereyağı karıştırılır ve erimiş olan çikolataya azar azar karıştırıp, tamamı eklenir. Diğer tarafta yumurta beyazları kabartma tozu ile iyice karıştırılır. (Kabı ters döndürdüğünüzde karışımın akmayacak kıvama gelmesi gerekiyor)Bu karışım da çikolataya yavaş yavaş karıştırılarak tamamı eklenir. Suflenin yapılacağı minik kapların her tarafı bir parça margarin ile iyice yağlanır. Karışım kaplara boşaltılır. Üst kısımda bir cm. boşluk bırakılır. Önceden ısıtılmış fırında 170 C'de mak. 10 dak.(kabarana kadar) pişirilir. Pişme işlemi bitince (sufle iyice kabarınca) fırın kapatılır ama sufleler hemen fırından çıkarılmaz. Fırının kapağı açılır 3-4 dak. bu şekilde bekletilir ve sufleler fırından alınır. Üzerine krema ya da pudra şekeri konularak(ben yaz olduğundan ağır olmaması için pudra şekerini tercih ettim) hemen sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
25 Haziran 2010 Cuma
24 Haziran 2010 Perşembe
Peynirli Kırmızı Biber
Serince bir İstanbul sabahından merhaba. Sıcaklardan bunalmıştık ama bu kadar da serin bir hava beklemiyorduk doğrusu. Sanırım haftasonuna kadar serin geçecek. Bugün çok basit, kısa sürede hazırlanan ve kendi zevkinizden çok şeyler katabileceğiniz bir garnitür, meze hazırlanışı vermek istiyorum. Afiyet Olsun.
Malzemeler:(4 kişilik)
4 adet kırmızı biber
100 gr. çökelek peyniri
50 gr. ceviz içi
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Kırmızı biberlerin baş kısmı kesilip, sapları atılır, içinin çekirdekleri temizlenir. Yıkanır ve süzülür. Fırının ızgarasında közlenir.(Hazır satılan közlenmiş biberler çok yağlı olduğu için kullanmıyorum ve size de önermem) Közlenen biberlerin kabukları soyulur. ( Biberleri bir naylon poşetin içinde ağzı kapalı olarak bir süre bekletirseniz terleme olacağı için kabukları çok daha kolay soyabilirsiniz) Bir kapta peynir, dövülmüş ceviz ve zeytinyağı karıştırılarak harç hazırlanır.(Bu harca istediğiniz farklı baharatlar ve tatlar katabilirsiniz). İyice karıştırılıp, ezilen harç biberlerin içine doldurulur ve servis edilir.
AFİYET OLSUN
Malzemeler:(4 kişilik)
4 adet kırmızı biber
100 gr. çökelek peyniri
50 gr. ceviz içi
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Kırmızı biberlerin baş kısmı kesilip, sapları atılır, içinin çekirdekleri temizlenir. Yıkanır ve süzülür. Fırının ızgarasında közlenir.(Hazır satılan közlenmiş biberler çok yağlı olduğu için kullanmıyorum ve size de önermem) Közlenen biberlerin kabukları soyulur. ( Biberleri bir naylon poşetin içinde ağzı kapalı olarak bir süre bekletirseniz terleme olacağı için kabukları çok daha kolay soyabilirsiniz) Bir kapta peynir, dövülmüş ceviz ve zeytinyağı karıştırılarak harç hazırlanır.(Bu harca istediğiniz farklı baharatlar ve tatlar katabilirsiniz). İyice karıştırılıp, ezilen harç biberlerin içine doldurulur ve servis edilir.
AFİYET OLSUN
23 Haziran 2010 Çarşamba
Kıymalı Bamya
Yazın narin sebzelerinden biri de bamyadır. Çoğu kişi tarafından sevilmeyen, bence kıymeti bilinmeyen, hakettiği değer verilmeyen bir tattır. Biz ailece çok sever ve yeriz. Pazarda minik minik körpe bamyaları görünce alıp bu senenin ilk bamyasını hemen pişireyim dedim. İşte senenin ilk bamyası. Yanında pilav ve cacıkla harika bir akşam yemeği oldu.
Malzemeler:
500 gr. bamya
150 gr. kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı salça
Yarım limon
tuz
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Bamyalar iyice yıkanır ve süzülür. Biraz kuruduktan sonra tepeleri koni şeklinde kesilerek ayıklanır. (Ayıkladıktan sonra bamyayı bir daha yıkamayınız) Tencereye küçük küçük doğranmış soğan, başka bir kapta çok az su ile hafifçe pişirilen kıyma, küçük küçük doğranmış domates, salça, bamya, yarım limon konulur. Bamyalarla aynı hizaya gelecek kadar su eklenir ve harlı olmayan ateşte pişirilir. Altının kapanmasına 5 dakika kala tuzu eklenir.Altı kapanınca üzerine zeytinyağı gezdirilir ve bir süre ağzı kapalı dinlendirilir. (Tüm pişme işlemi sırasında bamyaları fazla karıştırmamaya, hırpalamamaya çalışınız) Pilav ve cacık ile servis yapılır.
AFİYET OLSUN
21 Haziran 2010 Pazartesi
İç Bakla Salatası
Herkese iyi haftalar diler.(Ulusca yaşadığımız bu acılarla nasıl iyi olacağız bilemiyorum ama) Sıcaklar hız kesmeden devam ediyor ve bende yemek yemek için hiçbir istek yok bu nedenle sanırım bu hafta da hafif tariflerle geçecek. Haftanın ilk gününde bir dergide okuyup, denediğim ve çok beğendiğim, isterseniz ızgara etlerin yanında salata olarak , isterseniz de rejimdeyseniz tek başına yiyebileceğiniz hafif ama bir o kadar da sağlıklı bir tarifi vermek istiyorum.
Malzemeler:(4 kişilik)
500 gr. iç bakla
Yarım demet dereotu
Zeytinyağı
Tuz
1 limonun suyu
1 diş sarımsak
Hazirlanışı:
Baklalar 1 çorba kaşığı tuz atılmış kaynar suda diri kıvamda 5 dakika haşlanır, süzülür ve hemen buzlu suyun içine konulur. Dış kabukları ayıklanır. Bir kabın içine ince ince kıyılmış dereotu, zeytinyağı, tuz, dövülmüş sarımsak (iş günü bu tarifi deneyecekseniz sarımsağı eklemeyebilirsiniz) ve limonsuyu konulur ve iyice karıştırılır. Servis tabağına alınan baklanın üzerine dökülüp, iyice karıştırılıp harmanlanır ve servis edilir.
AFİYET OLSUN
19 Haziran 2010 Cumartesi
Creme Brulle
Bir Eğitim Yılı daha sona erdi ve çocuklarımız yaz tatiline çıktılar. Hepsine iyi tatiller dilerim. Ben de 11. sınıfa takdir alarak geçen kızıma bir sürpriz yaparak bu sıcak havalarda soğuk olarak yenilen bir tatlı yaptım. Fransız mutfağına ait ve Fransızların vazgeçilmez tatlılarından olan Creme Brulle yaz günlerinde yaptığım nadir tatlılardandır. Tadı krem karamel gibi olup, soğuk yenen muhalebimsi bir tatlı olan Creme Brulle'nin krem karamelden farkı burada karamel erimiyor, üzerindeki karamel kıtır kıtır yeniliyor. Bu tatlının en önemli özelliği üzerinin iyice yakılması ve kaşığın tatlıya batırıldığında üst katmanın kırılıp "çıt" sesinin duyulmasıdır. Bu iki özellik varsa tatlınız gerçek bir Creme Brulle'dir.
Malzemeler(4 kişilik)
150 ml. krema
100 ml.süt
4 adet yumurta sarısı
100 gr. toz şeker
1 tutam kristal vanilya
üzeri için esmer şeker
Hazırlanışı:
Yumurta sarıları şeker ile karışım bembeyaz olana kadar çırpılır. Ayrı bir kaba krema, süt ve vanilya konulur ve kaynama noktasına kadar ısıtılır(Karışımı kaynatmayın, sadece ısıtınız)Bu karışımın içine yumurta-şeker karışımı yavaş yavaş eklenerek karıştılır. Karışım kaplara boşaltılır. Kapların konulacağı derince fırın tepsisinin içine temiz bir bez yayılır ve kaplar üzerine oturtulur. Kapların yarısına gelecek kadar fırın tepsisine su konulur. Tepsi fırının orta gözüne yerleştirilir ve 160C'de benmari usulu ile 10 dak. pişirilir. Fırından çıkınca kaplar hemen tepsiden alınır.(hemen alınmazsa kapların içindeki karışım pişmeye devam eder ve istediğimiz kıvam olmaz, sertleşir)Kısa bir süre oda sıcaklığında ılındıktan sonra(5 dak.) buzdolabına konulup, en az 4 saat soğutulur. (Ne kadar uzun süre buzdolabında durursa o kadar iyi sonuç alınır)Buzdolabından çıkınca üzerine esmer şeker dökülür ve pürmüz ile şeker iyice yakılarak karamelize edilir. Hemen soğuk olarak servis edilir.
NOT: Eğer üzerini pürmüz ya da onun benzeri ile yakamazsanız kapları fırın tepsisine koyunuz ve tepsiye soğuk su ile buz kalıpları doldurunuz. Tepsiyi fırının en üst gözüne oturtup, fırının sadece üst kısmını yakınız ve şekerin yanmasını sağlayınız. Bu sayede şeker yanarken içinin pişmesine engel olursunuz çünkü içinin pişmemesi gerekir.
AFİYET OLSUN
Malzemeler(4 kişilik)
150 ml. krema
100 ml.süt
4 adet yumurta sarısı
100 gr. toz şeker
1 tutam kristal vanilya
üzeri için esmer şeker
Hazırlanışı:
Yumurta sarıları şeker ile karışım bembeyaz olana kadar çırpılır. Ayrı bir kaba krema, süt ve vanilya konulur ve kaynama noktasına kadar ısıtılır(Karışımı kaynatmayın, sadece ısıtınız)Bu karışımın içine yumurta-şeker karışımı yavaş yavaş eklenerek karıştılır. Karışım kaplara boşaltılır. Kapların konulacağı derince fırın tepsisinin içine temiz bir bez yayılır ve kaplar üzerine oturtulur. Kapların yarısına gelecek kadar fırın tepsisine su konulur. Tepsi fırının orta gözüne yerleştirilir ve 160C'de benmari usulu ile 10 dak. pişirilir. Fırından çıkınca kaplar hemen tepsiden alınır.(hemen alınmazsa kapların içindeki karışım pişmeye devam eder ve istediğimiz kıvam olmaz, sertleşir)Kısa bir süre oda sıcaklığında ılındıktan sonra(5 dak.) buzdolabına konulup, en az 4 saat soğutulur. (Ne kadar uzun süre buzdolabında durursa o kadar iyi sonuç alınır)Buzdolabından çıkınca üzerine esmer şeker dökülür ve pürmüz ile şeker iyice yakılarak karamelize edilir. Hemen soğuk olarak servis edilir.
NOT: Eğer üzerini pürmüz ya da onun benzeri ile yakamazsanız kapları fırın tepsisine koyunuz ve tepsiye soğuk su ile buz kalıpları doldurunuz. Tepsiyi fırının en üst gözüne oturtup, fırının sadece üst kısmını yakınız ve şekerin yanmasını sağlayınız. Bu sayede şeker yanarken içinin pişmesine engel olursunuz çünkü içinin pişmemesi gerekir.
AFİYET OLSUN
18 Haziran 2010 Cuma
Buzlu Kavun
Oldukça sıcak geçen bir haftanın son iş gününe geldik. Herkese hayırlı Cumalar. Bu güzel Cuma günü yemek tarifi yerine buz gibi bir içecek yapımının tarifini vereceğim. Yazın en sevdiğim meyvelerinden olan kavunu farklı şekillerde kullanmayı çok severim. Bildiğiniz gibi daha önce Kavun Yatağında Dondurma hazırlanışını vermiştim. Bugün de hazırlanması çok kolay ama içildiğinde insana güzel bir serinlik veren bir içeceğinin hazırlanışını sizlerle paylaşacağım.
Malzemeler:
Malzemeler:
4 dilim kavun
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Buz parçaları
Hazırlanışı:
Kavunun içindeki çekirdekleri temizlenir. Dilimlenir ve küp küp doğranır. Mutfak robotuna doğranmış kavun, şeker, (mayhoş bir tadı olan bu içeceğe katılan şeker miktarını artırarak tadını daha tatlı yapabilirsiniz) limon suyu ve istenilen miktarda buz parçaları konulup, iyice karıştılır. Buzdolabında bir süre bekletilip, soğutulmuş olan bardağa konulup, hemen servis yapılır.
AFİYET OLSUN
17 Haziran 2010 Perşembe
Patlıcan Salatası
Yazın baş sebzelerinden patlıcanın etli, zeytinyağlı yemeklerini, kızartmasını olduğu kadar salatasını da çok severim. Yemeklerin yanında ya da tek başına tüketilen patlıcan salatası sıcak günlerde güzel bir tattır.
Herkesin Regaip Kandili Mübarek olsun. Hayırlı Kandiller.
Malzemeler:
4 adet orta boy patlıcan
3-4 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1 diş sarımsak
tuz
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Patlıcanlar fırında ya da ocakta közlenir. Közlenen patlıcanların kabukları soyulur.(Patlıcanları közledikten sonra bir naylon torba içinde bir süre tutup, terletme yaparsanız kabuklarını çok daha kolay soyarsınız) Kabukları soyulan patlıcanların sap kısımları atılır, küçük parçalara ayrılacak şekilde doğranır ve çatalla ezilir. Ayrı bir kapta yoğurt, mayonez, dövülmüş sarımsak, tuz ve zeytinyağı iyice karıştırılır. Patlıcanlar soğuduktan sonra bu karışımın içine konulur ve iyice karıştırılarak harmanlanır. Servis öncesi kapalı bir kap ile bir süre buzdolabında bekletilir ve servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Herkesin Regaip Kandili Mübarek olsun. Hayırlı Kandiller.
Malzemeler:
4 adet orta boy patlıcan
3-4 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1 diş sarımsak
tuz
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Patlıcanlar fırında ya da ocakta közlenir. Közlenen patlıcanların kabukları soyulur.(Patlıcanları közledikten sonra bir naylon torba içinde bir süre tutup, terletme yaparsanız kabuklarını çok daha kolay soyarsınız) Kabukları soyulan patlıcanların sap kısımları atılır, küçük parçalara ayrılacak şekilde doğranır ve çatalla ezilir. Ayrı bir kapta yoğurt, mayonez, dövülmüş sarımsak, tuz ve zeytinyağı iyice karıştırılır. Patlıcanlar soğuduktan sonra bu karışımın içine konulur ve iyice karıştırılarak harmanlanır. Servis öncesi kapalı bir kap ile bir süre buzdolabında bekletilir ve servis yapılır.
AFİYET OLSUN
16 Haziran 2010 Çarşamba
Etli Yaprak Sarma
Sıcak bir günden merhaba. Tüm ailece çok sevdiğimiz, etlisi de zeytinyağlısı da birbirinden ayrılmadan, bıkmadan yenilen bir yemektir sarma bizde. Bugün etlisinin tarifini veriyorum. Zeytinyağlısı da yakında. Afiyet olsun.
Malzemeler:
500 gr. yaprak
300 gr. dolmalık kıyma
1 adet büyük boy kuru soğan
1,5 çay bardağı pirinç
1,5 yemek kaşığı salça
nane (mevsimine göre kuru ya da taze nane kullanabilirsiniz)
tuz
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Yıkanmış yapraklar kaynar suda haşlanır (yaprakların cinsine göre 5-10 dak. arası) süzgeçte süzülür. Bir kapta kıyma, ince ince doğranmış soğan, yıkanmış pirinç, 1 yemek kaşığı salça, tuz ve nane (naneyi bol koyarsanız tadı daha güzel olur) iyice yoğurulup, karıştırılır.
Yaprak düz bir zemine açılır, sap kısmı bıçakla kesilir.(mat ve damarlı tarafının size bakması gerekir) Yaprağın sapı kesilen geniş tarafına harçtan bir miktar konulup, kenarlar üzerine kapatılarak sıkı sıkı sarılır. Tüm yapraklar aynı şekilde sarılır. Sarmanın pişirileceği tencerenin en altına bir kat yaprak döşenir ve sarılan yapraklar bunun üzerine dizilir
Yarım çay bardağı salça su ile karıştırılıp sulandırılır ve dolmaların üzerine gezdirilerek dökülür. Dolmaların hizasını geçmeyecek kadar su tencereye konulur ve dolmaların üzerine zeytinyağı gezdirilir. Yaprakların pişerken açılmaması için üzerine bir tabak kapatılır ve pişirilir. İstenirse yoğurt ile ya da sade olarak servis yapılır
15 Haziran 2010 Salı
Frambuaz Soslu Kağıt Helvalı Dondurma
Bugün İstanbul'da hava sıcaklığının 34 derece olması bekleniyormuş. Buna İstanbul'un meşhur nemi de eklenince ne yapacağız bilemiyorum? Bu sıcakta yemek yemek imkansızlaşıyor. Bu nedenle bugün sizlere yemek tarifi yerine en güzel serinleticilerden dondurmanın farklı bir sunuşunu vermek istiyorum. Haydi herkes gölgeye dondurmaya yemeye.
Afiyet olsun
Malzemeler: (6 kişilik)
6 adet kağıt helva
500 gr sade dondurma
500 gr. frambuaz
150 gr.toz pudra şekeri
Hazırlanışı:
Frambuazların yarısı derin bir kapta iyice eriyene kadar karıştırılarak pişirilir. Soğuduktan sonra pudra şekeri ile birlikte blender'da iyice karıştırılır ve sos elde edilir. Kağıt helvalar ortadan ikiye kesilir. Bir yarım kağıt helva buzdolabında bir süre bekletilerek soğutulan servis tabağına alınır ve üzerine dondurma konulur. Frambuazların kalanları dondurmanın yanına kağıt helvanın üzerine konulur ve hepsinin üzerine hazırlanan frambuaz sosu dökülür. Kağıt helvanın diğer yarısı üzerine kapatılır ve hemen servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Afiyet olsun
Malzemeler: (6 kişilik)
6 adet kağıt helva
500 gr sade dondurma
500 gr. frambuaz
150 gr.toz pudra şekeri
Hazırlanışı:
Frambuazların yarısı derin bir kapta iyice eriyene kadar karıştırılarak pişirilir. Soğuduktan sonra pudra şekeri ile birlikte blender'da iyice karıştırılır ve sos elde edilir. Kağıt helvalar ortadan ikiye kesilir. Bir yarım kağıt helva buzdolabında bir süre bekletilerek soğutulan servis tabağına alınır ve üzerine dondurma konulur. Frambuazların kalanları dondurmanın yanına kağıt helvanın üzerine konulur ve hepsinin üzerine hazırlanan frambuaz sosu dökülür. Kağıt helvanın diğer yarısı üzerine kapatılır ve hemen servis yapılır.
AFİYET OLSUN
14 Haziran 2010 Pazartesi
Ayran Aşı Çorbası
Herkese iyi haftalar. Oldukça sıcak geçeceği söylenen ve daha haftasonundan sıcak olacağı belli olan bir haftaya başlıyoruz. Bu sıcak haftaya hafif , serin ve bir o kadar da sağlıklı bir tarifle başlamak istiyorum. Afiyet olsun
Malzemeler:
1 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
500 gr süzme yoğut
tuz
kuru nane
Hazırlanışı:
Buğday ve nohut bir gece önceden suya konulur. Ertesi gün suyu süzülen ve yıkanan malzemeler haşlanırlar ve soğumaya bırakılırlar. Ayrı bir kapta yoğurt su ile sulandırılıp, ayran kıvamına getirilir(ben biraz koyu kıvamda bırakıyorum. Kıvamını isteğinize göre ayarlayabiilirsiniz)Tuz eklenip, karıştırılır. İçine soğumuş olan haşlanmış buğday ve nohut konulur ve karıştırılır. Servis öncesinde bir süre buzdolabında bekletilir ve üzerine kuru nane serpilerek soğuk olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
12 Haziran 2010 Cumartesi
Izgara Köfte
Herkese güzel bir haftasonu diliyorum. Yaz günlerini yaşıyor olmamız nedeniyle haftasonları daha çok pikniklik ya da daha aparatif tarifler vermeye çalışıyorum. Bu gün de bu nedenle(yeni yemek yapmaya başlayanları da unutmayarak) pikniklerin ve yazın vazgeçilmezi küçük büyük herkesin sevgilisi Izgara Köfteyi sizinle paylaşacağım. AFİYET OLSUN.
Malzemeler:
500 gr. köftelik kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet kuru soğan
1 dilim bayat ekmek içi
karabiber
tuz
1 demet maydonoz
kimyon
köfte baharı
Hazırlanışı:
Bir kabın içine kıyma, iyice kıyılmış(rendelenirse daha iyi olur) soğan, ıslatılıp suyu sıkılmış ve ufalanmış ekmek içi, iyice kıyılmış maydonoz, istenilen miktarda tuz, karabiber, kimyon ve köftebaharı konulur. Tüm malzeme iyice karıştırılarak yoğurulur. Yoğurulan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve avuç içinde (ıslatılmış elde) yuvarlanarak şekil verilir. Bir süre bekletilir ve iyice kızdırılmış mangalda, ızgarada ya da fırın ızgarasında iki tarafı da iyice kızarana kadar pişirilir. Pilav, patates salatası ya da söğüş domates salatalık ile servis yapılır.
AFİYET OLSUN
11 Haziran 2010 Cuma
Peynirli Kabak Dilimleri
Haftasonuna yaklaştığımız bugün sizlere çok hafif, hazırlanması kolay ve yaz günlerinde severek misafirlerinize sunabileceğiniz bir atıştırmalık tarifi vermek istiyorum. Şimdiden herkese iyi haftasonları ve hayırlı cumalar.
Malzemeler:
2 adet orta boy kabak
1 su bardağı ufanlanmış sert beyaz peynir
1 çorba kaşığı zeytinyağı
yarım demet dereotu
karabiber
pul biber
tuz
Hazırlanışı:
Kabakların kabukları temizlenir, yıkanır ve 2-3 cm.boyunda dilimlenir. Kaynar tuzlu suda renk değiştirene kadar haşlanır, suyu süzülür. Yarısı servis tabağına yerleştirilir. Kalan kabakların yarısı derin bir kaba alınır. Üzerine peynir, zeytinyağı, kıyılmış dereotu, karabiber, pul biber ve tuz eklenerek iyice karıştırılıp harç haline getirilir. (Bu harca zevkinize göre başka malzemeler de ekleyebilirsiniz)Harçtan küçük parçalar alınıp, elde yuvarlanır. Kabak dilimlerinin üzerine yerleştirilip, soğuk olarak servis yapılır. (İsterseniz bu harcı kabak dilimlerinin ortasını oyup, içine de yerleştirebilirsiniz)
AFİYET OLSUN
10 Haziran 2010 Perşembe
Etli Taze Fasulye
Bir iş seyahati nedeniyle İzmir'de olduğumdan blogumdan ve sizlerden kısa bir süreliğine ayrı kaldım. Hafta ortasında tekrar merhaba. Bugün menümde kızımın yazın en sevdiği sebze olan etli taze fasulye var. Herkese afiyet olsun.
Malzemeler:
Malzemeler:
1 kilo taze fasulye
250 gr. kuşbaşı et
1 adet kuru soğan
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
tuz
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Fasulyeler ayıklanır, kılçıkları alınır , ortadan bölünür ve iyice yıkanır. Etler bir tencerede içine su eklenerek haşlanır. (Etleri sağlıklı olmadığı için mümkün olduğunca kavurmamaya ve diğer tüm malzemeleri çiğden kullanmaya çalışıyorum) Ayrı bir tencereye doğranmış soğan, haşlanmış et, yıkanıp süzülmüş fasulye, salça ve doğranmış domatesler konulur.Fasulyelerin üzerine gelecek kadar su konulur ve fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yemeğin altının kapatılmasından bir iki dakika önce tuzu eklenir, karıştırılır ve altı kapatıldıktan sonra hemen üzerine zeytinyağı gezdirilip kapağı kapatılıp 10 dak. dinlendirilir.
AFİYET OLSUN
7 Haziran 2010 Pazartesi
Zeytinyağlı Biber Dolması
İşte yazın en sevdiğim tatlarından biri daha. Zeytinyağlı biber dolması tüm yaz bizim evde soframızda çok sık konuk olur. Bugün sizlerle onun tarifini paylaşmak istiyorum. Herkese iyi haftalar.
Malzemeler:
10 adet dolmalık biber
3 adet orta boy kuru soğan
10 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kuş üzümü
1 paket dolmalık fıstık
1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet domates(biberlerin üzerlerine kapak yapmak için)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı yeni bahar
1 yemek kaşığı kuru nane
yarım demet dereotu
tuz
Hazırlanışı:
Dolmalık biberlerin sap kısımları içine bastırılarak çıkarılır, çekirdekleri temizlenir ve yıkanır. Diğer tarafta bir kapta soğanlar doğranıp, zeytinyağında hafifçe kavrulur.Fıstık ve pirinç eklenir ve hafifçe kavrulur. Tuz, karabiber, kimyon, yeni bahar, nane, şeker, üzüm eklenir ve hepsi iyice karıştırılıp, bir su bardağı su eklenip hafif ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynayınca altı kapatılıp ateşten alınır, kıyılmış dereotu içine eklenir (Biberlere domatesten kapak kesilir ve domateslerin kalan içleri de bu harca eklenip, iyice karıştırılır) harç demlenmeye bırakılır. 10 dak. demlendikten sonra biberlerin içine doldurulur, biberlerin ağızları domatesten kesilen kapaklar ile kapatılır. Tencereye dik olarak yan yana dizilen biberler 2 su bardağı su eklenerek hafif ateşte pişirilir. Biberler yumuşayıncaya ve suyunu çekinceye kadar pişirilir. Pişince altı kapatılır ve üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirilir. Tencerede soğumaya bırakılır. Soğuyunca servis tabağına alınır.
AFİYET OLSUN
(Domateslerin içi dolmanın harcına katılıp, karışrırlır
Malzemeler:
10 adet dolmalık biber
3 adet orta boy kuru soğan
10 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kuş üzümü
1 paket dolmalık fıstık
1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet domates(biberlerin üzerlerine kapak yapmak için)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı yeni bahar
1 yemek kaşığı kuru nane
yarım demet dereotu
tuz
Hazırlanışı:
Dolmalık biberlerin sap kısımları içine bastırılarak çıkarılır, çekirdekleri temizlenir ve yıkanır. Diğer tarafta bir kapta soğanlar doğranıp, zeytinyağında hafifçe kavrulur.Fıstık ve pirinç eklenir ve hafifçe kavrulur. Tuz, karabiber, kimyon, yeni bahar, nane, şeker, üzüm eklenir ve hepsi iyice karıştırılıp, bir su bardağı su eklenip hafif ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynayınca altı kapatılıp ateşten alınır, kıyılmış dereotu içine eklenir (Biberlere domatesten kapak kesilir ve domateslerin kalan içleri de bu harca eklenip, iyice karıştırılır) harç demlenmeye bırakılır. 10 dak. demlendikten sonra biberlerin içine doldurulur, biberlerin ağızları domatesten kesilen kapaklar ile kapatılır. Tencereye dik olarak yan yana dizilen biberler 2 su bardağı su eklenerek hafif ateşte pişirilir. Biberler yumuşayıncaya ve suyunu çekinceye kadar pişirilir. Pişince altı kapatılır ve üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirilir. Tencerede soğumaya bırakılır. Soğuyunca servis tabağına alınır.
AFİYET OLSUN
(Domateslerin içi dolmanın harcına katılıp, karışrırlır
6 Haziran 2010 Pazar
Sade Pilav
Blogumla ilgili aldığım maillerin çoğunluğunu yeni yemek yapmaya başlayan genç takipçilerim gönderiyorlar. Benden en basit tarifleri de kendileriyle paylaşmamı istiyorlar. Bu izleyicilerimi düşünüp zaman zaman çok kolay, herkesin bildiğini düşündüğümüz tarifleri yayınlıyorum(cacık, kısır, patates salatası gibi)Bu gün de herkesin bilmesi gereken, sofraların olmazsa olmazı tariflerden biri olan sade pilav tarifimi bu genç arkadaşlarım için yayınlıyorum.
Malzemeler:
2 bardak baldo pirinç
3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu ya da et suyu tercih ederseniz pilavınız çok daha lezzetli olur)
2 yemek kaşığı zeytinyağı (isterseniz katı yağ ya da tereyağı kullanabilirsiniz)
tuz
2 su bardağı sıcak su (ıslatmak için)
Hazırlanışı:
Pirinç yıkanır ve sıcak suda 15-20 dak. bekletilir. Tencereye yağ konulur, hafif kızdırılır, süzülen pirinç eklenir ve kavrulur. Üzerine 3 su bardağı sıcak su eklenir, tuzu konulur ve suyunu çekene kadar pişirilir. Altı kapatılınca kapakla pilav arasına gergin bir mutfak bezi konulur ve pilav dinlenmeye bırakılır. Dinlenince servis tabağına alınarak, ister tek başına isterse yemeklerin yanında servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Malzemeler:
2 bardak baldo pirinç
3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu ya da et suyu tercih ederseniz pilavınız çok daha lezzetli olur)
2 yemek kaşığı zeytinyağı (isterseniz katı yağ ya da tereyağı kullanabilirsiniz)
tuz
2 su bardağı sıcak su (ıslatmak için)
Hazırlanışı:
Pirinç yıkanır ve sıcak suda 15-20 dak. bekletilir. Tencereye yağ konulur, hafif kızdırılır, süzülen pirinç eklenir ve kavrulur. Üzerine 3 su bardağı sıcak su eklenir, tuzu konulur ve suyunu çekene kadar pişirilir. Altı kapatılınca kapakla pilav arasına gergin bir mutfak bezi konulur ve pilav dinlenmeye bırakılır. Dinlenince servis tabağına alınarak, ister tek başına isterse yemeklerin yanında servis yapılır.
AFİYET OLSUN
5 Haziran 2010 Cumartesi
NAR Natural & Regional
Geçtiğimiz günlerde İpek Hanım'ın davetlisi olarak Feriye Lokantasında NAR Natural&Regional markasının Tanıtım Toplantısına katıldım. Bugün orada edindiğim bilgileri sizlerle paylaşacağım.
NAR Natural&Regional; zeytinyağından organik ekşi ve sirke çeşitlerine, organik pekmez çeşitlerinden reçel ve marmelat çeşitlerine, akide şekerinden lokuma geçmişin kültürümüzün geleneksel lezzetlerini günümüze taşımak misyonu ile 2009 yılında Good Foods, Inc tarafından kurulmuş. Feriye Lokantasındaki Toplantının ilk bölümünde Good Foods, Inc Genel Müdürü Samir Bayraktar bizlerle markanın hedeflerini, değerlerini ve felsefesini paylaştı. Samir Bayraktar, NAR'ın hedefinin bölgeselliğe ve yerel çeşitlere önem vererek her yıl yenileyecekleri ve genişletecekleri ürün gamı ile farklı lezzetler arayan lezzet tutkunlarına en iyi kalitede hizmet vermek olduğunu belirtti.
NAR Natural&Regional; zeytinyağından organik ekşi ve sirke çeşitlerine, organik pekmez çeşitlerinden reçel ve marmelat çeşitlerine, akide şekerinden lokuma geçmişin kültürümüzün geleneksel lezzetlerini günümüze taşımak misyonu ile 2009 yılında Good Foods, Inc tarafından kurulmuş. Feriye Lokantasındaki Toplantının ilk bölümünde Good Foods, Inc Genel Müdürü Samir Bayraktar bizlerle markanın hedeflerini, değerlerini ve felsefesini paylaştı. Samir Bayraktar, NAR'ın hedefinin bölgeselliğe ve yerel çeşitlere önem vererek her yıl yenileyecekleri ve genişletecekleri ürün gamı ile farklı lezzetler arayan lezzet tutkunlarına en iyi kalitede hizmet vermek olduğunu belirtti.
İsmini ve anlamlarını Natural & Regional(doğal ve bölgesel) kelimelerinden alan NAR ; Anadolu'nun doğal ve bölgesel ürünlerini, bu ürünlerin saflığına, özelliğine ve kültürüne yakışan üretim ve paketleme anlayışıyla sunuyor. Balıkesir'den Mersin'e, Aydın'dan Hatay'a, Tekirdağ'dan Mardin'e Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde özel olarak yetiştirilen o bölgelere has ürünleri dünyaya tanıtmak amacıyla kurulmuş olan NAR'ın öz kaynağı; benzersiz doğasıyla bu ürünleri yetiştiren zengin ve çeşitli Anadolu toprağı ve iklimi ile sağlıklı Akdeniz mutfak kültürü.
Toplantının tanıtım ve bilgilendirme kısmından sonra NAR'ın lezzet kültürü danışmanı Araştırmacı Yazar Gökçen Adar'ın ve Türkiye'nin ünlü şeflerinden Vedat Başaran'ın tarifleri ile sunulan NAR Natural&Regional Gurme Kolleksiyonu ile yapılmış birbirinden lezzetli yemekler katılımcıların damaklarında enfes lezzetler bıraktılar.
Şimdilik sadece internet sitesi www.nargourmet.com 'dan , bazı gurmeshoplardan ve havalimanlarından edinebileceğiniz NAR ürünleri ile biran önce tanışmanızı ve denemenizi öneririm. Bu güzel organizasyon, billgilendirme ve ikramlar için İpek Hanım'a ve tüm NAR ailesine teşekkür ederim.
4 Haziran 2010 Cuma
Kavun Yatağında Dondurma
İş seyahati nedeniyle İstanbul dışında olduğum için haftabaşından beri blogumla ilgilenemedim. Şimdi döndüm ve hemen laptopun başına oturdum. Sıcak günlerde canım ağır, yağlı ve etli yemekler, pastalar, börekler yapmak ve yemek istemiyor. Zeytinyağlı, insanı rahatsız etmeyecek hafiflikte ve serinlik veren yiyecekler ve tatlılar yapıp, yemek istiyorum. Bu nedenle bugün sıcak günlerde hemen hazırlanıp sunulan ve görünüşü bile insanı mutlu eden bir tarif daha doğrusu bir dondurma sunuşu vermek istiyorum. Şimdiden herkese iyi haftasonları.
Malzemeler:
1 tane küçük kavun
1 top çilekli dondurma
1 top kaymaklı dondurma
1 top çikolatalı dondurma
Süslemek için:
İstenilen miktarda dövülmüş Antep fıstığı
İstenilen miktarda fıstık krokan
İstenilen miktarda yaprak fındık
Hazırlanışı:
Kavun ortadan bölünür ve çekirdekleri temizlenir. Kenarları bıçakla şekilli olarak kesilir. İçi kaşıkla oyulur. Bir süre dolapta bekletilip soğutulur. Dolaptan çıkarılınca içine çilekli, çikolatalı ve kaymaklı dondurma konulur.(Kavunun içine zevkinize göre istenilen çeşitte ve istenilen miktarda dondurma koyabilirsiniz. ) Üzerine dövülmüş fıstık ve fındıklar serpilir.(Ben bunları dövmeyip, hazır dövülmüş olarak satılanlardan kullandım) Soğuk olarak hemen servis yapılır.
AFİYET OLSUN