16 Haziran 2010 Çarşamba

Etli Yaprak Sarma


Sıcak bir günden merhaba. Tüm ailece çok sevdiğimiz, etlisi de zeytinyağlısı da birbirinden ayrılmadan, bıkmadan yenilen bir yemektir sarma bizde. Bugün etlisinin tarifini veriyorum. Zeytinyağlısı da yakında. Afiyet olsun.

Malzemeler:
500 gr. yaprak
300 gr. dolmalık kıyma
1 adet büyük boy kuru soğan
1,5 çay bardağı pirinç
1,5 yemek kaşığı salça
nane (mevsimine göre kuru ya da taze nane kullanabilirsiniz)
tuz
zeytinyağı

Hazırlanışı:
Yıkanmış yapraklar kaynar suda haşlanır (yaprakların cinsine göre 5-10 dak. arası) süzgeçte süzülür. Bir kapta kıyma, ince ince doğranmış soğan, yıkanmış pirinç, 1 yemek kaşığı salça, tuz ve nane (naneyi bol koyarsanız tadı daha güzel olur) iyice yoğurulup, karıştırılır.
Yaprak düz bir zemine açılır, sap kısmı bıçakla kesilir.(mat ve damarlı tarafının size bakması gerekir) Yaprağın sapı kesilen geniş tarafına harçtan bir miktar konulup, kenarlar üzerine kapatılarak sıkı sıkı sarılır. Tüm yapraklar aynı şekilde sarılır. Sarmanın pişirileceği tencerenin en altına bir kat yaprak döşenir ve sarılan yapraklar bunun üzerine dizilir

Yarım çay bardağı salça su ile karıştırılıp sulandırılır ve dolmaların üzerine gezdirilerek dökülür. Dolmaların hizasını geçmeyecek kadar su tencereye konulur ve dolmaların üzerine zeytinyağı gezdirilir. Yaprakların pişerken açılmaması için üzerine bir tabak kapatılır ve pişirilir. İstenirse yoğurt ile ya da sade olarak servis yapılır


AFİYET OLSUN




26 yorum:

  1. Bizde çok severek yapar ve yeriz . Eline sağlık canım süper olmuş:)Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Sanırım bu sarmalar pişerken se de bana benim zeytinyağlı sarmalarıma yorum yazmıştın :) demek bu sarmalar o sarmalar :)) memnun oldum :)))
    ellerine sağlık canım etliside çok güzel olur.
    Milletce bayılırız sarmalara biz ...

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  4. Canım ellerine sağlık her türünü se
    verim.Ayrıca dondurmaya bayıldım ol
    sada yesem öpüyorum...

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor. Her halini de çok severim. Bu sene buzdolabına koymak için geç kaldım. Salamura ile idare edeceğim artık.
    Afiyetler olsun.
    Yorumunuz için çok teşekkür ederim
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Canım sarmaya ailecek bayılırız...Seninde ellerine sağlık çok güzel görünüyor.Biz etli dolmayı küçük küçük sararız ve içine bulgur,maydanoz koyarız...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Zeytinyağlı, etli hiç farketmez. Bayılırım.
    Çok güzel görünüyor canım
    Ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  8. mımmmm bayılırım nbayılırım ellerine sğlık

    YanıtlaSil
  9. ne çok severim, bir de yapmaya üşenmesem :)

    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  10. çok severim canım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Handan'cığım annem de bana zeytinyağlı yaprak sarma yapmış, ben de onu yiyorum bir kaç gündür, nasıl da güzel ama...

    YanıtlaSil
  12. Bizim evdede cok sevilir zeytinyaglisi,bende sarip buzluga koyacagim önümüz ramazan hazir sarilmis yaprak elimin altinda bulunsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Yıldızcığım, sarmayı sevmeyen yok galiba. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Birsel bloguma ziyartein ve yorumun için teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Tülinciğim, sarmanın içine konulsa yakışıyor değil mi? Yorumun ve bloguma ziyaretin için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Tijen bloguma ziyaretin ve yorumun beni çok mutlu etti. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  17. Bernacığım teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Yasemin hoşgeldin. Yorumun için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. Tijen'ciğim, annnelerin yaptığı başka güzel oluyor anneciğinin ellerine sağlık ve afiyet olsun

    YanıtlaSil
  20. SevgiLİ Bahar çiceği teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. Yaprak sarması en sevdiğim yemeklerden biridir. Özellikle de etlisine bayılırım.

    YanıtlaSil
  22. Havvacığım, bizde de etlisi daha çok sevilir. Sevgiler ve teşekkürler.

    YanıtlaSil

Merhaba, blogumu ziyaret edip, yorumlarınızı benimle paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim. Blogumu ziyaretsiz ve yorumsuz bırakmayın :)