16 Haziran 2010 Çarşamba
Etli Yaprak Sarma
Sıcak bir günden merhaba. Tüm ailece çok sevdiğimiz, etlisi de zeytinyağlısı da birbirinden ayrılmadan, bıkmadan yenilen bir yemektir sarma bizde. Bugün etlisinin tarifini veriyorum. Zeytinyağlısı da yakında. Afiyet olsun.
Malzemeler:
500 gr. yaprak
300 gr. dolmalık kıyma
1 adet büyük boy kuru soğan
1,5 çay bardağı pirinç
1,5 yemek kaşığı salça
nane (mevsimine göre kuru ya da taze nane kullanabilirsiniz)
tuz
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Yıkanmış yapraklar kaynar suda haşlanır (yaprakların cinsine göre 5-10 dak. arası) süzgeçte süzülür. Bir kapta kıyma, ince ince doğranmış soğan, yıkanmış pirinç, 1 yemek kaşığı salça, tuz ve nane (naneyi bol koyarsanız tadı daha güzel olur) iyice yoğurulup, karıştırılır.
Yaprak düz bir zemine açılır, sap kısmı bıçakla kesilir.(mat ve damarlı tarafının size bakması gerekir) Yaprağın sapı kesilen geniş tarafına harçtan bir miktar konulup, kenarlar üzerine kapatılarak sıkı sıkı sarılır. Tüm yapraklar aynı şekilde sarılır. Sarmanın pişirileceği tencerenin en altına bir kat yaprak döşenir ve sarılan yapraklar bunun üzerine dizilir
Yarım çay bardağı salça su ile karıştırılıp sulandırılır ve dolmaların üzerine gezdirilerek dökülür. Dolmaların hizasını geçmeyecek kadar su tencereye konulur ve dolmaların üzerine zeytinyağı gezdirilir. Yaprakların pişerken açılmaması için üzerine bir tabak kapatılır ve pişirilir. İstenirse yoğurt ile ya da sade olarak servis yapılır
Bizde çok severek yapar ve yeriz . Eline sağlık canım süper olmuş:)Sevgiler
YanıtlaSilSanırım bu sarmalar pişerken se de bana benim zeytinyağlı sarmalarıma yorum yazmıştın :) demek bu sarmalar o sarmalar :)) memnun oldum :)))
YanıtlaSilellerine sağlık canım etliside çok güzel olur.
Milletce bayılırız sarmalara biz ...
Ellerinize sağlık harika görünüyor.
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık her türünü se
YanıtlaSilverim.Ayrıca dondurmaya bayıldım ol
sada yesem öpüyorum...
Ellerinize sağlık, nefis görünüyor. Her halini de çok severim. Bu sene buzdolabına koymak için geç kaldım. Salamura ile idare edeceğim artık.
YanıtlaSilAfiyetler olsun.
Yorumunuz için çok teşekkür ederim
Sevgiler.
Canım sarmaya ailecek bayılırız...Seninde ellerine sağlık çok güzel görünüyor.Biz etli dolmayı küçük küçük sararız ve içine bulgur,maydanoz koyarız...
YanıtlaSilSevgiler...
Zeytinyağlı, etli hiç farketmez. Bayılırım.
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor canım
Ellerine sağlık sevgiler
mımmmm bayılırım nbayılırım ellerine sğlık
YanıtlaSilne çok severim, bir de yapmaya üşenmesem :)
YanıtlaSilellerine sağlık canım
çok severim canım ellerine sağlık.
YanıtlaSilHandan'cığım annem de bana zeytinyağlı yaprak sarma yapmış, ben de onu yiyorum bir kaç gündür, nasıl da güzel ama...
YanıtlaSilBizim evdede cok sevilir zeytinyaglisi,bende sarip buzluga koyacagim önümüz ramazan hazir sarilmis yaprak elimin altinda bulunsun
YanıtlaSilsevgiler
Hilaciğim, afiyet olsun.
YanıtlaSilYıldızcığım, sarmayı sevmeyen yok galiba. Sevgiler.
YanıtlaSilSevgili Canan, teşekkürler.
YanıtlaSilDeryacığım teşekkürler.
YanıtlaSilSevgili Birsel bloguma ziyartein ve yorumun için teşekkürler
YanıtlaSilTülinciğim, sarmanın içine konulsa yakışıyor değil mi? Yorumun ve bloguma ziyaretin için teşekkürler.
YanıtlaSilSevgili Tijen bloguma ziyaretin ve yorumun beni çok mutlu etti. Sevgilerimle.
YanıtlaSilBernacığım teşekkürler canım.
YanıtlaSilSevgili Yasemin hoşgeldin. Yorumun için teşekkürler.
YanıtlaSilMelekperim su teşekkürler.
YanıtlaSilTijen'ciğim, annnelerin yaptığı başka güzel oluyor anneciğinin ellerine sağlık ve afiyet olsun
YanıtlaSilSevgiLİ Bahar çiceği teşekkürler.
YanıtlaSilEllerinize sağlık çok güzel görünüyor. Yaprak sarması en sevdiğim yemeklerden biridir. Özellikle de etlisine bayılırım.
YanıtlaSilHavvacığım, bizde de etlisi daha çok sevilir. Sevgiler ve teşekkürler.
YanıtlaSil