Paella

12 Mayıs 2013 Pazar


Tüm annelerin Anneler Günü Kutlu Olsun. İspanyolların ünlü yemeği Paella'nın  İspanya'nın farklı bölgelerinde değişik versiyonları yapılıyor. Barselona gibi deniz kıyısı  yerlerde  deniz ürünleriyle yapılırken deniz kıyısından uzaklaştıkça tavuk veya etle yapılıyor. Paella'nın yapıldığı geniş yayvan iki kulplu tavaya da Paella adı veriliyor. İspanya'dan Paella yapmak için sipariş verdiğim Paella tavam  gelince hemen  Barselona'da yediğime bire bir sadık kalıp deniz ürünlü bir Paella  yaptım. (Tavuklu ve etli olana bezelye, yeşil, kırmızı biber gibi garnitürlerde konulabiliyor)
 Paella tavamı Barselona'dan bana getiren sevgili Dilek ve Burak'a tekrar teşekkür ederim.
Malzemeler.(3 kişilik)
12 adet büyük karides
300 gr. Fener balığı (beyaz etli herhangi bir balık olabilir)
1 adet kalamar
5 adet  kabuklu midye
150 gr. kum midyesi
1 su bardağı pirinç (baldo tercih edilmeli)
2 diş sarımsak
2 adet domates
zeytinyağı
tuz
karabiber
1 tutam safran
2 su bardağı su

 Hazırlanışı
Bir tavada zeytinyağı ısıtılır. Fleto halindeki fener balığı küp küp doğranır ve zeytinyağında hafifçe sotelenir. Fener balığı tavadan alınır ve tavaya halkalar halinde dilimlenmiş olan kalamar konulur ve hafifçe sotelenir. Kalamar tavadan alınır ve tavaya karidesler konulur karidesler tavada hafifçe sotelenir. Karidesler alınıp, tavaya kum midyeleri konulur ve hafifçe sotelenirler.(Tüm deniz ürünleri daha sonra pirinçle birlikte pişecekleri için çok hafif, renkleri dönmeden sotelenir) Kabuklu midyeler 10 dak. tuzlu ve sirkeli kaynar suda pişirilir, süzülür ve kenara konulur. Safran tutamı bir bardak suya konulur ve karıştırılıp dinlenmeye (renginin çıkması için) bırakılır. Domateslerin kabukları soyulur ve küp küp doğranır. Paella tavasına zeytinyağı konulur ve ısıtılır. Sarımsaklar tavaya konulur ve sotelenir. Ardından domatesler tavaya konulur ve çevrilerek pişirilirler.  Ayıklanmış, yıkanmış ve süzülmüş pirinç tavaya konulur ve tane tane olana kadar kavrulur. Ardından kalamar, fener balığı, karides ve kum midyeleri tavaya konulur, tuz ilave edilir ve hepsi birlikte çevrilip harmanlanırlar.Safranlı su  ve bir su bardağı su tavaya konulur ve orta hararetli ateşte pişmeye bırakılır. Paella  suyunun tamamına yakını çekince (pirinç suyun tamamını çekmemeli çok hafif  sulu kalmalıdır) ocağın altı kapatılır. Kabuklu midyeler paellanın üzerine yerleştirilir ve  paella kendi tavası içinde  servis edilir.
AFİYET OLSUN.

23 yorum:

tarih84 dedi ki...

pişerken tava kağaı kapatılmıyor dimi? rosotto pişirir gibi mi?

bazı tavalrın kapağı oluyor açık pişerse pilav çektirme ya da suyunu kontrol etme gibi sorunlar kalmıyor sanırım.

enfes görünüyor ellerinize sağlık.

Filiz türk dedi ki...

Sizin de benim gibi farklı tariflerden hoşlanıyor olmanız ne güzel. Görüntüsü çok güzel olmuş yemeğin.Deniz ürünlerini seven biri olarak lezzetli olduğuna eminim. Sizi takibe aldım. Her tarif için ayrıca ellerinize sağlık. Sevgiler...

derya SEZGİN dedi ki...

Canım ellerine sağlık,anneler günün kutlu olsun sevgiler...


CANAN TURHAN dedi ki...

En sevdiğimden ellerinize sağlık en kısa zamanda denerim ben bunu :)

CANAN TURHAN dedi ki...

Bu arada anneler gününüz kutlu olsun evladınızla nice mutlu sağlıklı ve huzurlu yıllar dilerim

ihlamurcum dedi ki...

Elinize sağlık, ben de paellaya deniz ürünlü oldu mu bayılıyorum. Tüm esprisi de safran ve tavası.İyi günlerde kullanın.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nefis bir tarif olmus, ellerinize saglik..tavanizi da severek bolca paella yapmaniz dilegi ile kullanin..

Bak Bu Harika dedi ki...

Çok lezzetli görünüyor.

MAZES dedi ki...

ellerine sağılık ve tebrikler canım.

Dilek Doğan dedi ki...

Çok güzel gözüküyor.Ellerinize sağlık:)

Dilek Doğan dedi ki...

Çok güzel gözüküyor. Ellerinize sağlık:)

Banu dedi ki...

Canım anneler günün kutlu olsun...
görüntü beni aldı benden iştah içindeyim şimdi:)) ellerine sağlık sevgilerimle...

saç modelleri dedi ki...

midyeeee çok severim eminim bu yemek de müthiştir :)

LeylaK dedi ki...

ben hiç midye yemedim yahu :(

herşey seninle güzel... dedi ki...

Barcelonada kaldigimiz 3gun boyunca aksam yemeklerinde hic sasmadan ve hic dusunmeden hep deniz urunlu paella yedim. Yine de, doyamadim....o kadar cok sevdim kendisini. evde yapma fikrini sevdim, insallah diyorum kendi adima ve su an cok sansli oldugunuzu dusunuyorum:(((

Damla Başer (Kurabiye Atölyesi) dedi ki...

süper bir görüntü, deniz mahsüllerini çok severim eminim çok lezzetli olmuştur.

Ben İyisimi dedi ki...

Bu bu bu nasıl bir lezzettir harika:)

Baharcicegi dedi ki...

karides, midye ve balik,oldukca zengin bir yemek olmus cok degisik ve lezzetli görünüyor
Eline saglik canim

Nilgün dedi ki...

Televizyonda görüp yapmıştım fotoğraflayamadığım için yayınlayamamıştım. Değişik bir lezzet denemek isteyen herkes denemeli. Ellerine sağlık..

ugurbocegimmutfağı dedi ki...

Böyle deniz ürünleriyle ilgili tarifleri hiç denemedim,güzel farklı bir tarif ellerine sağlık :)

Narince dedi ki...

Off, nefis, tane tane, keşke uzanabilsem şöyle.

Şükran Ünal dedi ki...

Paellaya bayılırım özellikle deniz ürünlüsünü tercih ederim.. elinize sağlık ne güzel tarif edip fotoğraflamışsınız. Aynen kopyalayıp arşivime aldım bile..malzemeleri ilk fırsatta temin edip denemek istiyorum Güzel paylaşımlarda görüşmek üzere sevgiyle afiyetle kalın.

çeşnici Handan dedi ki...

Yorumlarınız için teşekkürler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Alternatif Mutfak Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino