Herkese güzel
bir hafta dilerim. Havaların çok sıcak olması nedeniyle uzunca bir süredir
salata ağırlıklı tarifler veriyordum ama bugün artık yemek tarifi vermek
istiyorum. İftarda konuklarınıza rahatlıkla sunabileceğiniz cacıklı arap köftesi yoğurtlu bir tarif olduğu için bu sıcak
günlerde yiyenlere rahatsızlık vermiyor. Antep mutfağında görüp tanıdığım arap
köftesi mevsimlere göre farklı şekillerde yapılıyor. Kışın ve baharda yanında
yoğurtlu döğme çorbası veya şirinli çorba (tatlı çorba) ile servis edilir .
Yazın ise arap köftesi cacıklı,
domatesli, sarımsaklı ve sebzeli olarak hazırlanır. Ayrıca yeni doğum yapmış
annelere sütü bol olsun diye arap köftesi yedirmek adettendir. (Kaynak ve
tarif: Güneşin ve ateşin tadı/Gaziantep Mutfağı Kitabı)
Malzemeler (6
kişilik)
400 gr. çiğ
köftelik yağsız kıyma
4 su bardağı
ince köftelik bulgur
1 adet kuru soğan
2 tatlı
kaşığı tuz
1 yemek
kaşığı toz kırmızıbiber(biz acı yemediğimiz için ben koymadım)
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım tatlı
kaşığı yenibahar
3 yemek
kaşığı zeytinyağı
1 yemek
kaşığı pul biber
2 su bardağı
süzme yoğurt
5 diş
sarımsak
2 demet
maydanoz
Hazırlanışı:
Soğan ince
ince doğranır. Bir tepsiye köftelik bulgur, doğranmış soğan, yenibahar,
kırmızıbiber, karabiber ve tuz konulur ve hepsi karıştırılıp yoğurulur. Yoğurma
sırasında azar azar (2 su bardağı) su konulur. Kıyma ilave edilir ve köfte
harcı sakız gibi olana kadar yoğurulur. Harç hazır olunca karışımdan minik
parçalar koparılarak yuvarlanır. Tencerenin dibine biraz su konulur ve
kaynatılır. Kaynayan suyun üstüne bir süzgeç yerleştirerek köfteler süzgece
konulur ve 15 dak.buharda köfteler pişirilir.(Köfteleri tuzlu kaynar suda da
haşlayabilirsiniz.) Köfteler haşlanınca bir tavada yağ ısıtılır ve pişen
köfteler yağda biraz silkelenirler ama kızartılmazlar. Diğer tarafta
sarımsaklar ayıklanıp, yarım tatlı kaşığı tuz ile dövülür. Dövülen sarımsak
süzme yoğurt ile karıştırılır.(Gerekirse çok az su eklenebilir) Maydanozlar
yıkanır, ayıklanır ve ince ince kıyılır. Geniş bir kap içinde tuz ile
maydanozlar iyice ovalanır ve biraz hacmini kaybedince fazla suyu sıkılır ve
sarımsaklı yoğurda eklenir ve iyice karıştırılır. Cacık servis tabağına alınır.
Tavada çevrilen köfteler üzerine pul biber ekilir ve cacığın üzerine konularak
servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
20 yorum:
Bu benim dogulu bir arkadasim cok sevdigimiz lezzetlerinden biri....
Evde yapamiyorum ama hep onume geldiginde mutlaka yapicam diyorum :))))
Eline saglik..
Çok çok güzel bir tarif teşekkürler ellerinize sağlık..
Buharda pişirildiği için salata tariflerin kadar hafif bir yemek olmuş Handan'cığım. Yoğurtla köfteyi bir arada çok severim. Deneyeceğim hemen.
Ellerine sağlık, sevgiler:)
Ellerinize sağlık muhteşem bi alternatif olmuş. Bulgur ve kıymadan yapılan herşeye özellikle de köfteye bayılıyorum, kesin denerim. Ama bu köfte hem maydonozu kuru cacığı hem de sunum şekli ile çok farklı geldi, hiç duymamıştım. Şirin çorbayı da duymamıştım, onu da çok merak ettim.
harika görünüyor, elinize sağlık... :)
isim bile yöresel ve leziz bir tarif olduğunun habercisi....sizin elinizden de pek leziz düşmüş görünüyor....ellerinize sağlık
Şanlı urfaya gittiğimde bir arkadaşım tarafından hazırlanmıştı. İlk orada tatmıştım şahane bir lezzettir. senin ellerinden de çok lezzetli olmuş ablacım ellerine sağlık afiyet bal olsun.
Sevgiyle kal
Hayırlı iftarlar
ellerine sağlık ablacım şahane olmuş
süper süper :) köfteye bayılırım
İlk defa duydum ama bulguru çok sevdiğim için kesinlikle seveceğime eminim ellerine sağlık canım..
İlk defa gördüğüm bı tarif ama okurken bile ağzım sulandı ben resmini görünce kizartilmis sandim ama buharda pişmiş olması ayrı bı güzellik ellerinize saglik..
süper bir lezzet olmuştur kesin
ellerine sağlık canım
Detaylı ve çok emek isteyen bir yemek. Ama misafir geldiğinde süper olur. Ellerinize sağlık.
off.çok güzel olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.
Cok guzel bir tarif ellerinize saglik :) Ama ben sunum yaptiginiz servis tabagini da cok sevdim:))sevgiler
Yapimi zahmetli gibi geldi, ama bence denemeye deger.Elinize saglik
olsa da yesem dedirten cinsten
hele de şu sıcak yaz günlerinde
eline sağlık güzel bir tarif
sevgiler...
Cok güzel bir tarif mutlaka deniycem ellerine saglik.Havalar cok sicakti gercekten 42° gördüm ben buharlasiyordu sanki insan.
Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Handancığım merhabalar,cacıklı arap köfteyi ben ilk kez Bursa da Ömür Akkor beyin restoranında yedim çok güzel ve nefis bir lezzetteydi. bloğumda da bahsettim zaten. elinize sağlık en kısa zmanda bende bunu denemek istiyorum. şimdiden hayırlı bayramlar dilerim, esenkalın.
Yorum Gönder