Herkese hayırlı Cumalar. Bu ara üstüste blogumun ismine yakışır şekilde Deniz Ürünlü Karnıyarık, Tavuklu Kabak Çorbası, Fesleğenli Patlıcan Çorbası gibi alternatif tarifler verdiğimi farkettim. Haftasonunu, blogumu takip eden genç arkadaşları ve yeni yemek yapmaya başlayanları düşünerek kolay bir tarif ile karşılayayım dedim. İstesek de istemesek de kış geldi ve artık kabullenmemiz gerekiyor bu kabul sebzelerde de olacak. Artık kabak, patlıcan, taze fasulye yerini ıspanağa, kerevize, pırasaya bırakıyor. Ben de bunlardan ilk olarak kızımın en sevdiği kış sebzesi olan ve yanında bol yoğurt ile afiyetle yenen Ispanağı seçtim. Buyrun tarifine.
Malzemeler:
1 kg. ıspanak
2 adet orta boy kuru soğan
250 gr. kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı:
Ispanaklar sap kısımları temizlenip, iyice, bol suyla yıkanırlar. (Yıkama suyunuza sirke eklerseniz çok daha iyi bir yıkama ve zararlı maddelerden arınma gerçekleşir.) Bir tencereye küçük küçük doğranmış soğan, daha önceden haşlanmış kıyma, ayıklanmış, yıkanmış pirinç, çok hafif haşlanmış ve doğranmış ıspanak, salça konulur ve üzerini geçecek kadar su ilave edilip, pişirilir. Altını kapamaya yakın tuzu eklenir. Altı kapatıldığında zeytinyağı üzerine gezdirilir ve bir süre dinlenmeye bırakılır. Tabağa alınan ıspanak yoğurt ile beraber servis edilir.
AFİYET OLSUN
Üzerine de sarımsaklı yoğurt nefis olur canım.
YanıtlaSilTam kış yemeği
Ellerine sağlık canım
sevgiler
Mevsimine yakışır bir yemek olmuş canım,ellerine sağlık..Öpüyorum seni ve güzel bir tatil diliyorum..Sevgiler..
YanıtlaSilhandancım ellerine sağlık çok severim...
YanıtlaSilgeleneksel olsun, alternatif olsun maksat damak tadı olsun, sağlık olsun! Tam zamanı ben de ıspanak diye tutturdum gidiyorum bu hafta:) Kıymalı ıspanak mevsimin habercisi...kış geldi değil mi artık? Afiyet olsun!
YanıtlaSilIspanak yemeği bizde de çok sevilir, kızımın en sevdiği sebzelerden biridir. Bu gün bizim de pazarımız var hemen sipariş verdim, işten dönüşü akşama ıspanaklar hazır iş sadece pişirmeye kalıyor. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilIspanak yemeği bizde de çok sevilir, kızımın en sevdiği sebzelerden biridir. Bu gün bizim de pazarımız var hemen sipariş verdim, işten dönüşü akşama ıspanaklar hazır iş sadece pişirmeye kalıyor. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilBen de sarımsaklı yoğurt alayım, olur mu Handan?
YanıtlaSilben de çok severim ıspanığı yoğurtla mımm:)
YanıtlaSilher mevsim ayrı güzel, soğuk olmasa:)
ellerine sağlık canım.
İşte benim favorim!!!
YanıtlaSilHandancığım kışın ıspanak yazın dolma hergün yesem bıkmam ben zeytinyağlısını yapıyorum ellerine sağlık afiyetler olsun sevgiler bizden....
YanıtlaSilHandan cığım ,sarımsaklı ypğurt ile bayılıyorum.geçen gün yaptım.ellerine sağlık.öpüyorum.iyi hafta sonları
YanıtlaSilÜstüne sarmısaklı yoğurt ve yağlı salça sosss mm ellerine sağlık
YanıtlaSilKışı bu yüzden çok seviyorum!
YanıtlaSilYoğurtlu ıspanak bir klasiktir bizler için,vazgeçilmez,tadından yenmez.Enfes görünüyor,ellerine sağlık gülüm..Cici cumalar diliyorum
handan ablacım nede güzel yapmışsın çok ama çok severim
YanıtlaSilıspanağı hele kıymalı tadı başka olur ellerine sağlık afiyet bal olsun
sevgiler
çok çok çookk seviyorum canım yaa ıspanağı bahçeye çok ektik bu sefer harika şeyler yapacağımm:))
YanıtlaSilkıymalı ıspanağa da ekmeğimi şöyle bana banaa:)) oohh ne güzel yerim:))
ellerinize saglık.
YanıtlaSilnasıl severim bir bilsen....hhhım..vallahi canım istedi,..ellerine sağlık tatlım
YanıtlaSilEllerinize sağlık, şifa dolu bir lezzet olmuş.
YanıtlaSilSaygılar.
ıspanağın her türlüsüne bayılırım dün yaptım ama yaktım iyi mi : )
YanıtlaSilYorumlarınız için teşekkür ederim.
YanıtlaSilYoğurtla nefis! Yaşasın ıspanak zamanı geldi:) İnşallah kızımda benim gibi ıspanağı çok sever:) Ellerine sağlık...
YanıtlaSilIspanağın her çeşidine bayılırım, ellerine sağlık.. bir de yumurtalısı olsa bak ona da asla hayır diyemem :)
YanıtlaSilIspanak pişirmeyi ilk defa tarifiniz ile denedim ve inanılmaz lezzetli oldu. Umudum benim kızımın da sevdiği bir sebze olması...
YanıtlaSilPaylaşım için çok teşekkürler...
Handancım, blogunu geziyorum, bu tarifin de hepsi gibi harika. Hemen paylaşayım istedim: Benim ODTÜ kimya mezunu bir komşum, kıymalı ıspanağın ısıtıldığında zehirli bir madde açığa çıktığını, o nedenle çok zararlı hale gelebildiğini söyledi. Bir kimyacı olduğu için ciddiye aldım doğrusu. Taze taze ve sıcak sıcak tüketmenin daha sağlıklı olduğunu belirtti. Tercih bizim tabii, ama yine de bilmeni istedim. Sevgiler canım..
YanıtlaSil