Herkese soğuk ve karlı bir günden merhaba. Kışın şekilden şekile giren sebzelerinin başında sanırım pırasa gelir. Kıymalısı, zeytinyağlısı yapıldığı gibi köftesi, sarması ve dolması da yapılabilir. Zeytinyağlı ya da kıymalı pırasayı hatırım için yiyen kızım bile pırasa dolmasını seve seve yiyor. Hazırlaması biraz zahmetli ama lezzeti buna değiyor. Afiyet olsun.
Malzemeler:
3 adet kalın pırasa
500gr. kıyma
2 adet kuru soğan
yarım su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça
tuz
karabiber
kuru nane
sumak
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Pırasaların beyaz tarafları parmak büyüklüğünde kesilir. Parmakla ortalarından bastırılarak içleri çıkarılır. Kaynar tuzlu suya atılıp çok az haşlanır. Diğer tarafta kıyma, küçük küçük doğranmış soğan, ayıklanıp, yıkanmış pirinç, tuz, biber, 1yemek kaşığı salça, kuru nane, sumak bir kapta iyice karıştırılıp, yoğurulup dolmanın iç harcı hazırlanır. Hafifçe haşlanmış olan pırasalar bu iç harcı ile doldurulur. Dibine dolma da kullanılmayan pırasaların serildiği tencereye yanyana dizilir.Üzerlerine çok az zeytinyağı gezdirilip, üstlerini örtecek kadar su konulup,bir tabak kapatılıp pişmeye bırakılır. Pişince servis tabağına alınan pırasa dolması yoğurtla beraber servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Ellerine saglik canim nefis gorunuyor
YanıtlaSilSefa
Handancığım hemen alıp yapmak geldi içimden hep doldururken dış kısmı yırtılırmı diye düşünüyorum emeklerine sağlık bizden size kucak dolusu sevgiler..
YanıtlaSilMerhaba; Bayılırım,sevgilerrrr
YanıtlaSilNedense bana da çok zahmetli geliyor. Ama o kadar güzel görünüyor ki, tadını çok merak ediyorum. Müsait bir vakitte deneyeceğim inşallah. Ellerine sağlık canım, sevgiler...
YanıtlaSilHiç denemedim ama sürekli tariflerini görüyorum. Oldukça da merak ettim. Ama tembel oluyorum söz konusu dola ve sarma ise. Ellerinize sağlık, enfes görünüyorlar. Mutlu haftalar...
YanıtlaSilelif gibi bende gözümde büyütüyorum bunu:((( ellerine sağlık nefis olmuşlar handancım
YanıtlaSilmutlu haftalar
sevgiler
Bol limon ile nede lezzetli olur,çok severim.Ellerine sağlık.Sevgiler:)
YanıtlaSilarkadaşlarım akatılıyorum zahmetli ince iş sanırım değilmi ablacım..
YanıtlaSilellerine sağlık olsun..
sevgiler..
hep yapmak stediğim bir dolma çeşitidir ama denemek nasip olmadı henüz,çok güzel görünüyor ellerine sağlık..
YanıtlaSiliyi haftalar..
çok güzel bir görüntü cnaım.ama zor olmazmı diye düşümedim değil hani.ellerine sağlık.afiyet bal olsun.sevgiler.
YanıtlaSilBen çok severim. Ellerine sağlık nezamandır yapmamıştım. Tiz en yakın zamanda yapıla :)
YanıtlaSilBen hiç pırasa yiyemem. Sevemedim bir türlü. Ama bu gözüme güzel göründü. Belki yiyebilirim bu şekilde.
YanıtlaSilEllerine sağlık :)
Süper oluyor dolması...
YanıtlaSilEllerine sağlık,sevgiler.
Yemek kitaplarında,dergilerde, tv programlarında hep gördüğüm ama bir türlü denemediğim bir tarif.Çok güzel görünüyor , elinize sağlık.Sanırım yapmak için önce tatmam gerek.Sevgiler.
YanıtlaSilHem çok değişik hem de çok güzel görünüyor. Lezzetini çok merak ettim, bi hafta sonu cesaretimi toplayıp deneyebilirim...
YanıtlaSilAnnemde bugün pırasa dolması yapmaktan bahsediyordu.Çok güzel görünüyor sizin dolmalarda ellerinize sağlık
YanıtlaSilAnneannem çok anlatır,eskiden pırasalar kalın kalın olurdu dolmasını bile yapardık diye, şimdi öyle eski sebzeler yok ama tarifler hayatta ve uygulamalarla yaşıyor.Leziz görünüyor elinize sağlık.
YanıtlaSilellerine sağlık,çok lezzetli görünüyor:)
YanıtlaSilsevgiler..
Pırasayı çiğ pişmiş her türlü çokkk severim...Dolmasıda harika olmuş ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilSevgiler...
çok lezzetli görünüyor..sevgiler
YanıtlaSilcok zahmetli bir yemek canim ellerine saglik, nefis olmus.
YanıtlaSilNefis görünüyor ellerine sağlık,sevgiler
YanıtlaSilAman Allahım bu nasıl bir görüntü insan yemeye kıyamaz :)
YanıtlaSilEllerine sağlık Handancım harika görünüyor..
YanıtlaSilSevgiler..
Görüntüsü gibi lezzeti de nefistir eminim Handancım..Ellerine sağlık..
YanıtlaSilEllerinize sağlık.. Nefis görünüyor.. Ama çok zor değil mi onları yapmak? yırtılmıyor mu doldururken? Sevgilerimle.. Tekrar ellerinize sağlık..
YanıtlaSilEinize sağlık. Sevdiğim bir tat. Ama bunu yiyince hep mumbar dolması yeme isteği oluşuyor bende. Onuda bulmak zor. Yapmak da zor.Pırasa dolmasına devam yani çaresiz :)
YanıtlaSilellerıne sağlık canım nefıs gorunuyor
YanıtlaSilNe kadar değişik. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilPırasayı çok severim ama dolmasını hiç denemedim. O kadar güzel görünüyor ki, ilk aldığımda deneyeceğim.
YanıtlaSilEllerine sağlık arkadaşım, sevgiler:))
Ben de çok severim. Uğraştırıcı oluyor ama değiyor.(tabii pırasayı sevenler için) Ellerine sağlık...
YanıtlaSilCanim hayirli kandiler öptüm.
YanıtlaSilkalem gibi çok nefissssss
YanıtlaSilHandancım harikasın yaa nefis görünüyor ellerine sağlık canım. sevgilerimle...
YanıtlaSilI like your blog.
YanıtlaSilThanks four your comment on mine.
I follow you
Regards
Ricardo (Spain)
kolay bir tarif değil gerçekten ellerinize sağlık..
YanıtlaSil------
http://hayattanyenilikler.blogspot.com/ takip ederseniz sevinirim daha yeniyim :) biraz diyet biraz hayatın lezzetlerinden bahsetmeyi planlıyorum, umarım faydalı olabilirm :)
Çok güzel görünüyor. Bahçeye gömdüğüm pırasalardan denemem gerekiyor. Emeğine sağlık :))
YanıtlaSilOoff süpper,şimdi benim eve bi tabak gelse dünyalar benim olurdu :=)Tabii macaristanda bu imkansız:D
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilPırasa dolmasını geçen gün kayınvalidem yapmıştı yedim çok güzel olmuştu. Sizin de ellerinize sağlık.
Merhaba Handan hanımcım,
YanıtlaSilNefis olmuş ne zamandır yapmak istiyordum bir de muska şeklinde sarılan var o da harika :) İlk fırsatta deneyeceğim ellerinize sağlık. İzlemeye aldım bana da beklerim,
sevgiler...