Yılın son haftasına girdik herkese iyi bir hafta dilerim. Kışın en güzel sebzelerinden lahananın bohça hali bizim evde çok sevilir. Sarmaya nazaran daha fazla iç harç konulduğu için kızım bohçayı sarmaya tercih ediyor. Siz de sarma ile uğraşmaya vaktiniz olmazsa lahanayı bohça şeklinde yapın. Çok daha çabuk ve kolay oluyor. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 adet orta boy lahana
300 gr.kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
yarım su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı salça
tuz
karabiber
kuru nane
sumak
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Lahananın koçan kısmı ayıklanır ve çıkarılır. Yapraklar tek tek ayıklanır. İyice yıkanan yapraklar kaynar suda 10 dak.haşlanır. Haşlanan yapraklar süzülür ve soğumaya bırakılır. Diğer tarafta kıyma, küçük küçük doğranmış soğan, ayıklanıp, yıkanmış pirinç, tuz, biber, 1 yemek kaşığı salça, kuru nane, sumak bir kapta iyice karıştırılıp, yoğurulup lahana bohçasının iç harcı hazırlanır (harçta kıyma yerine kuşbaşı et ve pirinç yerine bulgur da kullanabilirsiniz)
Lahana yaprakları çorba kepçesinin içine kenarları dışa taşacak şekilde konulur ve içine harçtan bir miktar ilave edilir. Lahanının dışa sarkan uçları üste doğru kapatılıp bohça gibi sarılır.Tüm lahana yapraklarından aynı şekilde bohçalar hazırlanır. Bu bohçalar lahananın kullanılmayan yaprakları ile tabanı kaplanan tencereye ters çevrilerek dizilir. Hepsi dizilince 1 yemek kaşık salça su ile karıştırılıp, bohçaların üzerine gezdirerek dökülür, zeytinyağı konulur. Tencereye sarmaların üstüne bir tabak oturtulur ve dolmaların yarısına gelecek kadar su ilave edilip pişmeye bırakılır. Pişme işlemi bitince yoğurt ile sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
eşimin en sevdiği dolma bu şimdi görse bak neden yapmıyorsun der:)))
YanıtlaSilafiyetler olsun canım:)
sevgiler...
çok beğendim canım tam benlik bende dolmaların içini bol sevnlerdenim
YanıtlaSilellerine sağlık
sevgiler:)
Nefis görünüyor canım ellerine sağlık.
YanıtlaSilsarma yapmaya üşenenlere süper bir tarif vallahi ellerinizesaglık
YanıtlaSilEllerine sağlık, sarmaya alternatif çıktı yaşasın :))
YanıtlaSilSevgilerimle (Yemek Sevdam)
An interesting dish and I'm sure it tastes as good.
YanıtlaSilnasıl da güzel görünüyor, sarma pek yapamam ama bu tarif daha yapılabilir geldi bana , teşekkürler Handancım.
YanıtlaSilSüper görünüyor, ellerinize sağlık, yoğurtla yenir mi acaba?
YanıtlaSilTam benlik olmuş , ellerine sağlık canım:)
YanıtlaSilvalla bohça ,sarma hiç farketmez ben hepsini yer bitiririm:)
YanıtlaSilellerini sağlık canım nefis görünüyor..
gercekten iyi fikir.ellerine saglik hayatim.sevgiler.
YanıtlaSilağzım sulandı:)bu sarmaya göre daha kolay bende denemk isterim ellerine sağlık
YanıtlaSilTam benlikmiş. Sar koy. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilHımmm :)
YanıtlaSilBayılırım lahanaya, helede dolmasına… Çok değişik bir tarife benziyor, denemeli mutlaka. Ama bir soru takıldı aklıma, biraz iri olduğundan pirinçler iyi pişebiliyor mu içinde… Senin gibi üstad yaparda mutlaka, hani ben düşürebilirmiyim kıvamını onu bilemedim :)
İlla beni can evimden vurucan Handan abla ya:) Oldu mu şimdi bu:) Ellerine sağlık:)
YanıtlaSilSarmanın , alternatifi olmuş süpersiniz ne güzel çok pratik vakit olmayınca sarmaya hemencecik yapılabilir..ellerinize sağlık..sevgiler:)
YanıtlaSilYaşamınca güzel yıllar, mutlu yarınlar, dostça dostluklar hep senin olsun. MUTLU YILLAR
YanıtlaSilÇok sevdim ben bu fikri.Hem daha pratik hem de çok şık görünüyor.Elinize sağlık.
YanıtlaSilBen de denemiştim. Sonuç harika oluyor.
YanıtlaSilCanım benim, ciğer sarma gibi göründü gözüme ilk anda. Yapasım mı geldi ne:))))))) Ellerine sağlık, pek lezzetlidir eminim. Ben yiyemiyorum içeriğindeki yoğun K vitamininden dolayı çünkü kullandığım kan sulandırıcı ilacın etkisini azaltıyor maalesef. Size afiyet olsun:))
YanıtlaSilsüper canım işte bu harıka bır tarıf olmus ellerıne sağlık sofralarda cok sık bır sunum
YanıtlaSilHandancım, çok güzel olmuş. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilMutlu, sağlıklı, huzur dolu bir yıl diliyorum, tabii ki sevdiklerinle canım.
Sevgiler.
ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR ELLERİNİZE SAĞLIK SEVGİLER
YanıtlaSilBir kez bulgurla hazırlanmış olanını yedim ve çok beğenmiştim. Ellerine sağlık nefis görünüyorlar. Şimdiden sağlıklı, huzurlu ve mutlu yıllar diliyorum..
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık çok güzel görünüyor. MUTLU YILLAR
YanıtlaSillahana her şekilde sevilir yenir gerekten de ellerine sağlık.
YanıtlaSilYorumlarınız için teşekkürler.
YanıtlaSilellerinize sağlık.lahana yapraklarını ayırmak ve düzenli kesmek zordur.bu tarifle deneyeceğim.daha pratik olmalı:)
YanıtlaSilÇok ilginç bir tarif görüntüsü hele ayrı güzle olmuş.Ellerinize sağlık
YanıtlaSilDaha hic denemedim umarim güzeldir
YanıtlaSil