26 Aralık 2011 Pazartesi

Lahana Bohçası

Yılın son haftasına girdik herkese iyi bir hafta dilerim. Kışın en güzel sebzelerinden lahananın bohça hali bizim evde çok sevilir. Sarmaya nazaran daha fazla iç harç konulduğu için kızım bohçayı sarmaya tercih ediyor. Siz de sarma ile uğraşmaya vaktiniz olmazsa lahanayı bohça şeklinde yapın. Çok daha çabuk ve kolay oluyor. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 adet orta boy lahana
300 gr.kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
yarım su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı salça
tuz
karabiber
kuru nane
sumak
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Lahananın koçan kısmı ayıklanır ve çıkarılır. Yapraklar tek tek ayıklanır. İyice yıkanan yapraklar kaynar suda 10 dak.haşlanır. Haşlanan yapraklar süzülür ve soğumaya bırakılır. Diğer tarafta kıyma, küçük küçük doğranmış soğan, ayıklanıp, yıkanmış pirinç, tuz, biber, 1 yemek kaşığı salça, kuru nane, sumak bir kapta iyice karıştırılıp, yoğurulup lahana bohçasının iç harcı hazırlanır (harçta kıyma yerine kuşbaşı et ve pirinç yerine bulgur da kullanabilirsiniz)
Lahana yaprakları çorba kepçesinin içine kenarları dışa taşacak şekilde konulur ve içine harçtan bir miktar ilave edilir. Lahanının dışa sarkan uçları üste doğru kapatılıp bohça gibi sarılır.Tüm lahana yapraklarından aynı şekilde bohçalar hazırlanır. Bu bohçalar lahananın kullanılmayan yaprakları ile tabanı kaplanan tencereye ters çevrilerek dizilir. Hepsi dizilince 1 yemek kaşık salça su ile karıştırılıp, bohçaların üzerine gezdirerek dökülür, zeytinyağı konulur. Tencereye sarmaların üstüne bir tabak oturtulur ve dolmaların yarısına gelecek kadar su ilave edilip pişmeye bırakılır. Pişme işlemi bitince yoğurt ile sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

30 yorum:

  1. eşimin en sevdiği dolma bu şimdi görse bak neden yapmıyorsun der:)))

    afiyetler olsun canım:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. çok beğendim canım tam benlik bende dolmaların içini bol sevnlerdenim
    ellerine sağlık
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Nefis görünüyor canım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. sarma yapmaya üşenenlere süper bir tarif vallahi ellerinizesaglık

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık, sarmaya alternatif çıktı yaşasın :))
    Sevgilerimle (Yemek Sevdam)

    YanıtlaSil
  6. An interesting dish and I'm sure it tastes as good.

    YanıtlaSil
  7. nasıl da güzel görünüyor, sarma pek yapamam ama bu tarif daha yapılabilir geldi bana , teşekkürler Handancım.

    YanıtlaSil
  8. Süper görünüyor, ellerinize sağlık, yoğurtla yenir mi acaba?

    YanıtlaSil
  9. Tam benlik olmuş , ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  10. valla bohça ,sarma hiç farketmez ben hepsini yer bitiririm:)
    ellerini sağlık canım nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  11. gercekten iyi fikir.ellerine saglik hayatim.sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. ağzım sulandı:)bu sarmaya göre daha kolay bende denemk isterim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. Tam benlikmiş. Sar koy. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  14. Hımmm :)
    Bayılırım lahanaya, helede dolmasına… Çok değişik bir tarife benziyor, denemeli mutlaka. Ama bir soru takıldı aklıma, biraz iri olduğundan pirinçler iyi pişebiliyor mu içinde… Senin gibi üstad yaparda mutlaka, hani ben düşürebilirmiyim kıvamını onu bilemedim :)

    YanıtlaSil
  15. İlla beni can evimden vurucan Handan abla ya:) Oldu mu şimdi bu:) Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  16. Sarmanın , alternatifi olmuş süpersiniz ne güzel çok pratik vakit olmayınca sarmaya hemencecik yapılabilir..ellerinize sağlık..sevgiler:)

    YanıtlaSil
  17. Yaşamınca güzel yıllar, mutlu yarınlar, dostça dostluklar hep senin olsun. MUTLU YILLAR

    YanıtlaSil
  18. Çok sevdim ben bu fikri.Hem daha pratik hem de çok şık görünüyor.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  19. Ben de denemiştim. Sonuç harika oluyor.

    YanıtlaSil
  20. Canım benim, ciğer sarma gibi göründü gözüme ilk anda. Yapasım mı geldi ne:))))))) Ellerine sağlık, pek lezzetlidir eminim. Ben yiyemiyorum içeriğindeki yoğun K vitamininden dolayı çünkü kullandığım kan sulandırıcı ilacın etkisini azaltıyor maalesef. Size afiyet olsun:))

    YanıtlaSil
  21. süper canım işte bu harıka bır tarıf olmus ellerıne sağlık sofralarda cok sık bır sunum

    YanıtlaSil
  22. Handancım, çok güzel olmuş. Ellerine sağlık.
    Mutlu, sağlıklı, huzur dolu bir yıl diliyorum, tabii ki sevdiklerinle canım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  23. ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR ELLERİNİZE SAĞLIK SEVGİLER

    YanıtlaSil
  24. Bir kez bulgurla hazırlanmış olanını yedim ve çok beğenmiştim. Ellerine sağlık nefis görünüyorlar. Şimdiden sağlıklı, huzurlu ve mutlu yıllar diliyorum..

    YanıtlaSil
  25. Canım ellerine sağlık çok güzel görünüyor. MUTLU YILLAR

    YanıtlaSil
  26. lahana her şekilde sevilir yenir gerekten de ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  27. Yorumlarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. ellerinize sağlık.lahana yapraklarını ayırmak ve düzenli kesmek zordur.bu tarifle deneyeceğim.daha pratik olmalı:)

    YanıtlaSil
  29. Çok ilginç bir tarif görüntüsü hele ayrı güzle olmuş.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  30. Daha hic denemedim umarim güzeldir

    YanıtlaSil

Merhaba, blogumu ziyaret edip, yorumlarınızı benimle paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim. Blogumu ziyaretsiz ve yorumsuz bırakmayın :)