Bir hafta aradan sonra merhaba. Geçtiğimiz hafta iş nedeni ile Artvin’den başlayıp, Kastamonu’da biten ve 8 şehri kapsayan bir Karadeniz turu yaptım.(Bu nedenle bir haftadır bloglarınıza uğrayamadım artık bugün sizlere ziyaretlerime başlayacağım) Gittiğim şehirlerdeki yerel tatları ve güzellikleri önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağım ama bugün mevsim sebzelerinden en sevdiklerimden pırasa ile yaptığım zeytinyağlı bir sarma tarifini paylaşacağım. Pırasanın sarması sanırım biraz uğraştırdığı için zeytinyağlısı, kıymalısı kadar çok yapılmıyor ama lezzeti bu uğraşa değer doğrusu. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 kg. kalın pırasa
2 soğan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı kuru nane
yarım yemek kaşığı yeni bahar
tuz
karabiber
zeytinyağı
2 yemek kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
Soğanlar küçük küçük doğranır ve bir tencereye konulmuş zeytinyağında kavrulur. Üzerine fıstık ilave edilir ve fıstıklar pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanıp süzülmüş pirinç bu karışıma eklenir ve biraz kavrulur. Pirinç kavrulunca kuş üzümü, tüm baharatlar ve toz şeker de eklenir, iyice kavrulur. Bir çay bardağı sıcak su eklenir ve pirinç suyunu çekene kadar altı kısık olarak pişirilir. Pişince altı kapatılır ve soğuması beklenir. Pırasalar uzunlamasına kesilir, yaprak yaprak ayrılır ve kaynamış suda 5 dak. haşlanır. Bir tahta üzerine haşlanan pırasa yaprağı açılarak konur ve bir kenarına hazırlanan içten konup, muska şeklinde sarılır. Tencerenin en altına kullanılmayan pırasa yaprakları konulup üzerine muska şeklinde sarılmış pırasalar dizilir. Zeytinyağı gezdirilip, sarmaların üzerini geçecek kadar sıcak su konulup, üzerine tabak kapatılıp kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra sarmalar soğutulur ve soğuk olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
pırasa sarma olduğu zaman bambaşka bir hal alıyor ve çok lezzetli oluyor:) ellerine sağlık
YanıtlaSilsevgiler
Daha bugün pırasa sarmasından bahsettik :)) Çok yaşa vallahi. bayılırım çok zaman oldu yemeyeli. ellerine sağlık
YanıtlaSilgörüntü harika eminim lezzetide bir okadar güzeldir,ben hiç yemedim doğrusu ...önerinize uyup ilk fırsatta deneyeceğim...sevgiler
YanıtlaSilNe güzel bir tur olmuştur,merakla bekliyorum fotoğrafları..
YanıtlaSilYaprak sarmasından uğraştırıcı gibi görünüyor ama canım çekti:) Ellerine sağlık canım.
nefis görünüyorlar ellerinize sağlık..
YanıtlaSilSarmasını hiç yapmadım ama hep aklımda ve eşim ısrarla istiyor..:))
YanıtlaSilTembelliği bırakıp yapmalı..
Ellerine sağlık canım
Görüntüsü harika tadıda muhteşemdir Ellerine saağlık Handancığım bizden size sevgiler...
YanıtlaSileline sağlık canım güzel bir hafta diliyorum.sevgiler.
YanıtlaSilne hoş bir görüntü ellerinize sağlık..sevgiler:)
YanıtlaSilenfes bir sunum ve lezzet olmuş ellerinize sağlık
YanıtlaSilcanım cok guzzel gorunuyor çok şık bır sunum olmus ellerıne sağlık
YanıtlaSilEşim pek tercih etmediğinden yapamıyorum ama ben severim,ellerine sağlık,iyi bir hafta dilerim:)
YanıtlaSilbecerebilecegimi sanmadigim tariflerden biri.sen gayet basarilisin.hayatim.yok yok yapamam galiba.pirasa dolmasi cok da lezizdir vallahi.neyse belki denerim.ellerine saglik.sevgiler.
YanıtlaSilharika! tam zamaninda geldi tarifin :) elimdeki su kalin pirasalari ne yapsam ki demekte idim..cok tesekkürler :)
YanıtlaSilhiç duymamistim pirasa sarmasi, tadi nasil acaba? Ayrica bu muska seklini veremiyorum ben çok zor :(
YanıtlaSilhep kayalimdir benim de böyle bir karadeniz turu yapmak.birgün inşallah.ellerine saglık.
YanıtlaSilcok ugrasmissiniz emeginize saglik, super gorunuyor.
YanıtlaSilÇok değişik, çok farklı bir sunum. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilhiç yapmadım
YanıtlaSildenemek isterim
ellerine sağlık canım çok güzeller
mutlu bir hafta dilerim
sevgilerimle...
A wonderful fingerfood.
YanıtlaSilHandancım ellerine sağlık, ne beceriklisin ama bu tarif beni aşar:)))
YanıtlaSilNe iyi yapmışsın. Karadeniz turu gerçekten iyi bir fikir. Pırasaya gelince ben asla cesaret edemem herhalde. Çok muntazam ve güzel olmuşlar. Ellerin dert görmesin Handan hanımcığım. Sevgilerimle...
YanıtlaSililk defa pırasa sarması görüyorum,en kısa sürede denemeliyim:)
YanıtlaSilEllerinize sağlık...
ellerine saglık daha önce hiç yemedim ama tavsiye ediyorlar galiba denenecek...sevgiler...
YanıtlaSilablacımm buralara geldin ha(kastamonu) ayy keşke haberim felan olsaydı:(
YanıtlaSilsarmalarında pek değişik ellerine sağlık ablacımmm:)
ellerine sağlık handancım çok güzel bir görüntüsü var
YanıtlaSilCok güzel görünüyor ellerinize saglik sevgiler .
YanıtlaSilYorumlarınız için teşekkürler.
YanıtlaSil