28 Kasım 2011 Pazartesi

Pırasa Sarma

Bir hafta aradan sonra merhaba. Geçtiğimiz hafta iş nedeni ile Artvin’den başlayıp, Kastamonu’da biten ve 8 şehri kapsayan bir Karadeniz turu yaptım.(Bu nedenle bir haftadır bloglarınıza uğrayamadım artık bugün sizlere ziyaretlerime başlayacağım) Gittiğim şehirlerdeki yerel tatları ve güzellikleri önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağım ama bugün mevsim sebzelerinden en sevdiklerimden pırasa ile yaptığım zeytinyağlı bir sarma tarifini paylaşacağım. Pırasanın sarması sanırım biraz uğraştırdığı için zeytinyağlısı, kıymalısı kadar çok yapılmıyor ama lezzeti bu uğraşa değer doğrusu. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 kg. kalın pırasa
2 soğan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı kuru nane
yarım yemek kaşığı yeni bahar
tuz
karabiber
zeytinyağı
2 yemek kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
Soğanlar küçük küçük doğranır ve bir tencereye konulmuş zeytinyağında kavrulur. Üzerine fıstık ilave edilir ve fıstıklar pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanıp süzülmüş pirinç bu karışıma eklenir ve biraz kavrulur. Pirinç kavrulunca kuş üzümü, tüm baharatlar ve toz şeker de eklenir, iyice kavrulur. Bir çay bardağı sıcak su eklenir ve pirinç suyunu çekene kadar altı kısık olarak pişirilir. Pişince altı kapatılır ve soğuması beklenir. Pırasalar uzunlamasına kesilir, yaprak yaprak ayrılır ve kaynamış suda 5 dak. haşlanır. Bir tahta üzerine haşlanan pırasa yaprağı açılarak konur ve bir kenarına hazırlanan içten konup, muska şeklinde sarılır. Tencerenin en altına kullanılmayan pırasa yaprakları konulup üzerine muska şeklinde sarılmış pırasalar dizilir. Zeytinyağı gezdirilip, sarmaların üzerini geçecek kadar sıcak su konulup, üzerine tabak kapatılıp kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra sarmalar soğutulur ve soğuk olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

28 yorum:

  1. pırasa sarma olduğu zaman bambaşka bir hal alıyor ve çok lezzetli oluyor:) ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Daha bugün pırasa sarmasından bahsettik :)) Çok yaşa vallahi. bayılırım çok zaman oldu yemeyeli. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. görüntü harika eminim lezzetide bir okadar güzeldir,ben hiç yemedim doğrusu ...önerinize uyup ilk fırsatta deneyeceğim...sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel bir tur olmuştur,merakla bekliyorum fotoğrafları..

    Yaprak sarmasından uğraştırıcı gibi görünüyor ama canım çekti:) Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. nefis görünüyorlar ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Sarmasını hiç yapmadım ama hep aklımda ve eşim ısrarla istiyor..:))
    Tembelliği bırakıp yapmalı..
    Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  7. Görüntüsü harika tadıda muhteşemdir Ellerine saağlık Handancığım bizden size sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. eline sağlık canım güzel bir hafta diliyorum.sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. ne hoş bir görüntü ellerinize sağlık..sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. enfes bir sunum ve lezzet olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. canım cok guzzel gorunuyor çok şık bır sunum olmus ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  12. Eşim pek tercih etmediğinden yapamıyorum ama ben severim,ellerine sağlık,iyi bir hafta dilerim:)

    YanıtlaSil
  13. becerebilecegimi sanmadigim tariflerden biri.sen gayet basarilisin.hayatim.yok yok yapamam galiba.pirasa dolmasi cok da lezizdir vallahi.neyse belki denerim.ellerine saglik.sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. harika! tam zamaninda geldi tarifin :) elimdeki su kalin pirasalari ne yapsam ki demekte idim..cok tesekkürler :)

    YanıtlaSil
  15. hiç duymamistim pirasa sarmasi, tadi nasil acaba? Ayrica bu muska seklini veremiyorum ben çok zor :(

    YanıtlaSil
  16. hep kayalimdir benim de böyle bir karadeniz turu yapmak.birgün inşallah.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  17. cok ugrasmissiniz emeginize saglik, super gorunuyor.

    YanıtlaSil
  18. Çok değişik, çok farklı bir sunum. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  19. hiç yapmadım
    denemek isterim
    ellerine sağlık canım çok güzeller
    mutlu bir hafta dilerim
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  20. Handancım ellerine sağlık, ne beceriklisin ama bu tarif beni aşar:)))

    YanıtlaSil
  21. Ne iyi yapmışsın. Karadeniz turu gerçekten iyi bir fikir. Pırasaya gelince ben asla cesaret edemem herhalde. Çok muntazam ve güzel olmuşlar. Ellerin dert görmesin Handan hanımcığım. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  22. ilk defa pırasa sarması görüyorum,en kısa sürede denemeliyim:)

    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  23. ellerine saglık daha önce hiç yemedim ama tavsiye ediyorlar galiba denenecek...sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. ablacımm buralara geldin ha(kastamonu) ayy keşke haberim felan olsaydı:(
    sarmalarında pek değişik ellerine sağlık ablacımmm:)

    YanıtlaSil
  25. ellerine sağlık handancım çok güzel bir görüntüsü var

    YanıtlaSil
  26. Cok güzel görünüyor ellerinize saglik sevgiler .

    YanıtlaSil
  27. Yorumlarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Merhaba, blogumu ziyaret edip, yorumlarınızı benimle paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim. Blogumu ziyaretsiz ve yorumsuz bırakmayın :)