22 Ağustos 2011 Pazartesi

Mamül

Herkese güzel bir hafta dilerim. Uzun süredir kurabiye tarifi vermediğimi farkedip bugün Ramazan'ın simgesi hurmanın da içinde olduğu, iftar sonrası çayın yanında afiyetle yemek üzere bir kurabiye tarifi vermek istedim.
Afiyet olsun
Malzemeler: (25 adet)
250 gr.un
250 gr.irmik
1 su bardağı sıcak su
1 su bardağı soğuk su
125 gr.tereyağı
500 gr.hurma
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tarçın
tuz
pudra şekeri
Hazırlanışı:
İrmik bir kabın içine konulur ve sıcak su eklenip, üzeri örtülüp 1 saat dinlendirilir. Dinlenen irmiğe un ilave edilip iyice karıştırılır. Tereyağı, tuz, karbonat ve soğuk su eklenip, karıştırılıp orta yumuşaklıkta bir hamur elde edilir.Üzeri kapatılıp 1 saat dinlendirilir. Diğer tarafta hurmaların çekirdekleri çıkarılır, sıcak suyun içine konulup 10 dak. bekletilir. Hurmalar rondoya konulur ve içine sıvıyağ, tarçın eklenip, rondoda püre haline getirilir. Dinlenmiş hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparılıp, yuvarlanır ve içlerine hurma konulup kapatılır. Bu hamurlar mamül kalıbına bastırılıp ters yüz edilir ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. 180 C'de önceden ısıtılmış fırında 20 dak. pişirilir. Fırından çıkarılan kurabiyeler hafif ılınınca üzerine pudra şekeri serpilir. Çay ile beraber servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
NOT: Mamül kalıplarını büyük aktarlarda bulabilirsiniz. Kalıbınız yoksa normal kurabiye şekliyle de yapabilirsiniz.

25 yorum:

  1. yapmak istediğim bir kurabiye bu ama mamül kalıbım yok alınca hemen deniycem çok güzel olmuşlar ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, çok güzel görünüyorlar.
    Bende ne zamandır denemek istiyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. bende denemek ıstıyorum ama benımde kalıbım yok,ellerıne sağlık canım,sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Kalıplarla çok şık olmuş tabii ki.Kalıba konmamış haliyle de yedim bu kurabiyeleri nefisti.Ellerine sağlık,ramazan için çok güzel bir seçim yapmışsın:)

    YanıtlaSil
  5. Bizim gerebiçe benziyor görüntü . Ellerine sağlık Handancım;)

    YanıtlaSil
  6. GORUNTULER YE BENI DIYORR...ELLERINE SAGLIK

    YanıtlaSil
  7. bu kalıptan olması şart mı?benimde yok çünkü, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Handancığım bende bugün kurabiye tarifi verdim ellerine sağlık iftar sonrası harika olur Mügeciğim ile çok öpüyoruz sevgiler....

    YanıtlaSil
  9. Değişik bir kurabiye, ellerine sağlık canım. Çayla süper olur gerçekten de.

    YanıtlaSil
  10. Oh oh ohh...İçinde hurma olsun da varsın varsın tırmalasın:)) Hele kurabiyenin içinde..Ellerine sağlık hayatım, ne hoş kalıplarda böyle..

    YanıtlaSil
  11. bizim buraların vazgeçilmez bayram kömbesidir.
    hatta mamül arapça adıdır. ve bu irmikl tarifi hristiyan komşularımız yapar. biz de bayılırız. onlar başka güzel yapıyor ya. ellerinize sağlık.
    ayrıca bu tarif aylarca dayanır.

    YanıtlaSil
  12. Ay handan ablam resmen kalakaldım ekran karşısında çıtır bir tadı olup ortasından hurma fışkırdığnı hissettim burdan:)

    YanıtlaSil
  13. Hiim ellerine saglik canim. Bayramda yapacagim bunlardan, bizde kKlis de Gerebic denir ve bende hem agac oyma hemde plastik cesit cesit kaliplari var, olmayan arkadaslar Kilis den baharatci Sekeroglundan muhakak temin etsinler, nefi bir tad olur. Bizde ici cevizli ve fistikli, tacinli ve karanfil gibi baharatlarla mis gibi kokusu her yere yayilir. Fas, Tunus, Lübna ve Suriyelilere hurmali yaparlar, harika bir lezzettir. Ramazandan bir hafta evel tüm firinlarda ev hanimlarinin hazirladigi bu nefis gerebicler evlerde hazirlanir ve firinlara pismek icin yollanir. Cünkü evde firin kücük ve agiir piser, büyük capta yapildiginda mahalle firinlarina muracaat edilri.
    Sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  14. tarifi ne kdar degişik sıradan kurabiyeler gibi degil hiç beceremem kurabiye yapmayı çok güzel olmuş handancım sevgiler

    YanıtlaSil
  15. HANDANCIM TARİFİ NOT ALDIM EN KISA SÜREDE DENEYECEĞİM.ELLERİNE SAĞLIK CANIM.SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  16. ellerine sağlık canım bende lezzet dergisinde görmüştüm denenecekler listesin öpüyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  17. pek iştah açıcı görünüyor ellerine sağlık:)bu ara sık tatlı şeyler tüketiyorum denenmeli diye not aldım:)sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. ellerine sağlık:) bayram alışverişi sırasında mamul kabını mutlaka sorucam, çok değişik bir şekilmiş. Ben de asya usulü tane tane beze sarıp iple sıkıştırarak şekil verdiniz zannettim:)

    YanıtlaSil
  19. Canım nasılda güzel olmuş ellerine sağlık süper olmuşlar öpüyorum.

    YanıtlaSil
  20. İçi hurmalı nasıl leziz olmuştur,ellerine sağlık,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  21. handan ablacım gerçekten nefis duruyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  22. Süperler, tarçının kokusu burnıma geldi kondu desem...Ellerinize sağlık, pek bi leziz şeyler bunlar.

    YanıtlaSil
  23. Şu kalıptan hemen almam lazım bayıldım ellerine sağlık Handancım.Bu arada işlim kebabında konuşuyor doğrusu

    YanıtlaSil
  24. Yorumlarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  25. ellerinize sağlık. Birşey merak ediyorum bu kurabiyelerden yapmak isterim ama içine şeker konmuyor değil mi üzerine konan pudra şekeri tadını veriyordur herhalde.Kolay gelsin

    YanıtlaSil

Merhaba, blogumu ziyaret edip, yorumlarınızı benimle paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim. Blogumu ziyaretsiz ve yorumsuz bırakmayın :)