27 Nisan 2011 Çarşamba

Kaparili Bulgur Pilavı


Herkese iyi akşamlar. Hafta ortasına geliverdik zaman çabuk geçiyor, Nisan bitiyor ama havalar hala soğuk ne zaman bahar gelecek bilmiyorum. Havalar soğuk olduğu için enerji veren yemeklere devam deyip, bulgur pilavı tarifi vermek istiyorum. Ama tariften önce bu pilavda kullandığım ve özellikle salatalarda, et ve balıkları çeşnilendirmede kullanılan kaparinin faydalarından bahsetmek istiyorum.
Kapari vitamin ve mineral bakımından zengin bir bitkidir.
Böbrek hastalıklarına iyi gelir, idrar söktürür.
Kuvvet verir, iştah açar.
Mide rahatsızlıklarına ve ülsere iyi gelir.
Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesine yardım eder. (Kaynak: Sofra Dergisi)
Malzemeler: (6 kişilik)
Yarım su bardağı kapari
2 su bardağı pilavlık bulgur
300 gr.kuşbaşı dana eti
3 su bardağı sıcak su
2 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
tuz
Hazırlanışı:
Et küçük bir tencerede suyunu salıp, yeniden çekene kadar kavrulur. Üzerini geçecek kadar su eklenir ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. Zeytinyağı bir tencerede ısıtılır, içine küçük küçük doğranmış soğan eklenir ve kavrulur. Üzerine salça ve yıkanmış, süzülmüş bulgur eklenir. Birkaç dakika kavrulduktan sonra sıcak su ve pişmiş et ilave edilir. Tuzu konulur, tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte pişmeye bırakılır. Diğer tarafta kapariler sudan geçirilir. Tereyağı bir tavada ısıtılır ve üzerine kapariler eklenir. Kısık ateşte karıştırılarak bir kaç dakika sotelenir. Pilav suyunu yarı yarıya çekince kapari üzerine eklenir, karıştırılır. Suyunu tamamen çekince tencerenin üstüne kağıt havlu konulup, kapağı kapatılır. 10 dak. demlendikten sonra servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis yapılır. (Tarif: Sofra Dergisi)
AFİYET OLSUN


32 yorum:

  1. Hayırlı akşamlar. Çok nefis görünüyor.Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı olmuş.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık nefis görünüyor canım.merak ettiğim,kapariler turşu şeklinde kavanozlarda satılandamı?

    YanıtlaSil
  3. Kapari sanki hep salatalarda kullanılırmış gibi gelirdi bana:) Ufkumu açtın canım.

    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. ablacım tadını merak ettiğim baharatlardan kapari nasıldır acaba?
    ellerine sağlık olsun ablacımm:)

    YanıtlaSil
  5. Bulgur pilavını çok severim ama hiç Kaparili denememiştim,değişik olmuş,ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  6. mmm bayılırım bulgur pilavına.

    YanıtlaSil
  7. canım arkadaşım ellerine sağlık her zamanki gibi,ufak nüanslarla nefis bir tarif vermişsin.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım nefis görünüyor. Kapariyi bende çok severim ama bulgur pilavında hiç yememiştim. Denemek lazım demek ki :)

    YanıtlaSil
  9. Bulgur pilavına bayılırım ,nefis görünüyor ellerine sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Ellerine saglik canim hayirli aksamlar öptüm.

    YanıtlaSil
  11. bayılırım bulgur pilavına hele birde böyledeğişik tatlarla olursa
    safari ilk defa duydum tabiki denemeliyim sağol canım sevgiler

    YanıtlaSil
  12. kapariyi bende kullanırım, bulgur pilavında kullanmadım hiç ama yakışacağından eminim çok güzel görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Harika bir pilav olmus. Kapari de cok guzel bir lezzet vermis. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  14. Ellerine sağlık Handan ablacım. Çok lezzetli gözüküyor.

    YanıtlaSil
  15. Benim bezelye sandığım bu yeşil taneler kapari imiş meğer. Merak uyandırdı ben de bu yemek, denemek isterim doğrusu. Sizin de ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  16. daha önce kaparı hiç kullanmadım goruntu güzel ama tadını bılmedıgım için bir şey dıyemıyorum,bende deneyeyım şu kapariyi.ellerıne sağlık canım

    YanıtlaSil
  17. bulgur pilavını severim ama kapari sevmiyorum :(((( kaparisiz alayım ben
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  18. hım hım nefis olmuş,ellerine sağlık ablacım....

    YanıtlaSil
  19. Kapariyi hiç denemedim.Eline sağlık Handancım

    YanıtlaSil
  20. Görüntüsü çok nefis olmuş.Tadını merak ettim.Kaparili hiç denememiştim.


    Sevgilerimle;

    YanıtlaSil
  21. Kapariyi et ve salatalarda kullanıyorum, ancak pilavda kullanmak hiç aklıma gelmedi.Güzel bir fikir, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  22. Ya wallahi brova kırk yıl düşünsem böyle faydalı bir besini pilava koymak aklıma gelmez. ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  23. çok başarılı bir tercih olmuş Handan Hanım! Ekşi, tuzlu nedense bulgur ile çok yakışıyor! Yedikçe yedirtiyor:)

    YanıtlaSil
  24. çok güzel gözüküyo ellerinize sağlık hemen denemeli :)

    YanıtlaSil
  25. bulgurlu her bişeyi seviyorum ben. :)

    YanıtlaSil
  26. Bulgur pilavını yazın kış aylarından daha çok yaparım Handan'cığım. Şöyle boool domatesli ve biberli.
    Kapariyi çok kullanırım ama, bulgur pilavında hiç denememiştim, ilk pişirişimde deneyeceğim.
    Ellerine sağlık olsun, sevgiler.

    YanıtlaSil
  27. Kaparilisini hiç denememiştim..
    Ellerine sağlık

    30 Nisan - 25 mayıs 2011 tarihleri arasında HOBİ DÜNYAM .WOMENFORUM.NET ve http://www.papatya68.blogspot.com tarafından düzenlenen yemek etkinliklerinin 13.'si olan "Diyet ve diyabetik Tarifler" etkinliğine ben http://www.tadinadoyamadim.blogspot.com olarak ev sahipliği yapacağım.


    Siz değerli arkadaşlarım ve katılmak isteyen herkesi etkinliğime davet ediyorum.Birden fazla tarifle katılabirsiniz
    Bunun için yapmanız gerekenler:
    Siteniz varsa; Sitenizde tarifinizi yayınladıktan sonra benim linkimi verip hobi dünyam yemek etkinliği için olduğunu belirtmeli ve bana yorum bırakarak yada mail atarak haber vermelisiniz.

    Herkesin bu etkinlikten haberdar olabilmesi için sayfamdan html kodunu alarak etkinlik bannerını sayfanıza eklemeyi lütfen unutmayın.
    Siteniz yoksa; tadinadoyamadim@hotmail.com adresime isminizi ve tarifinizi fotoğrafıyla beraber mail atmanız yeterlidir. İstediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz.


    Diyet ve Diyabetik tariflerinizi 25 Mayıs'a kadar bekliyorum.


    Bu davetiyeyi ulaştırabildiğim, ulaştıramadığım herkes etkinliğimize davetlidir. Siteniz olsun olmasın paylaşmak istediğiniz değerli tariflerinizi bekliyorum. Şimdiden katılımcı arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
    NOT:hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
    http://papatya68.blogspot.com/ adresine başvurabilirler...

    YanıtlaSil
  28. Sevgili Limon Çiçekleri evet kapari kavanozda turşu şeklinde satılıyor.

    YanıtlaSil
  29. Kalp Kurabiye Deniz, Denizciğim hafif bir miktar pişirilerek kullanılan kapari bu durumda biraz turşu tadını andırıyor.

    YanıtlaSil
  30. Handancım, kapari ve bulguru biraraya getirmek oldukça yaratıcı bir fikir. gerçekten merak ettim. deneyeceğim. sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  31. Yorumlarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  32. merhabalar sizi izlemeye yeni başladım blogunuzu gezerken bu tarifi gördüğüme sevindim çünkü buaralar çok kapari tüketiyorum ama sadece salatalarda kullanıyordum buda benim için iyi bir fikir oldu ellerinize sağlık artık takipçinizim sevgiler...

    YanıtlaSil

Merhaba, blogumu ziyaret edip, yorumlarınızı benimle paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim. Blogumu ziyaretsiz ve yorumsuz bırakmayın :)