25 Nisan 2011 Pazartesi

Domates Carpaccio arasında Avakadolu Karides


Herkese güzel bir hafta dilerim. Bir hafta ayrılıktan sonra tekrar beraberiz. İş seyahatleri nedeniyle bloguma tarif eklemem aksıyor ve elimde pekçok tarif birikiyor. Bugün de uzun süredir yayın için sırasını bekleyen bir tarif var. Geçtiğimiz Mart ayında katıldığım Yudum Zeytinyağının etkinliğinde denediğim Domates Carpaccio arasında Avakadolu Karidesi çok beğendiğim için (Avakadoyu ilk defa beğenerek yediğim bir tarif) ilk fırsatta evde hemen denedim. Bugün de tarifini sizlerle paylaşıyorum. Özellikle avakado sevenlere öneririm. Afiyet Olsun (Tarif: Yudum Etkinliğinden)
Malzemeler:
1 kg. iri (jumbo) karides
1 kg. domates
2 adet olgun avakado
1 adet limon
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze tarhun
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik
2 diş sarımsak
4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
tuz
kara biber
kırmızı biber
Hazırlanışı:
Karidesler ayıklanır, sırtlarındaki barsakları çıkarılır ve bol su ile yıkanır. Bir tavaya bir çorba kaşığı zeytinyağı konulur. Dövülmüş sarımsak tavaya konulur ve bir iki dakika kavrulur. Karidesler de tavaya eklenir 5, 6 dak pişirilir ve soğumaya bırakılır. Avakadolar derin bir kaba doğranırlar. Üzerine limonun kabukları rendelenir, suyu sıkılır. İnce ince doğranmış taze otlar da eklenir. 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber, kırmızı biber de konulur ve hepsi karıştırılıp, harmanlanır. Karidesler 2, 3 parçaya bölünür ve avakadolu karışıma ilave edilir, karıştırılır. Diğer tarafta domateslerin kabukları soyulur, dörde bölünür ve çekirdekleri çıkarılır. Domatesler yaprak şeklinde ince ince kesilir, tuz ve karabiber serpilir. Form çemberinin içine 3,4 adet yaprak domates tabanı kaplayacak şekilde konulur. 3, 4 kaşık avakadolu karidesli karışım çemberin içine domateslerin üzerine eklenir. Üstü domates yapraklarıyla kaplanır. Çember servis tabağına alınır, çember çıkarılır ve bir çorba kaşığı zeytinyağı üzerine dökülür ve bir karides en üste oturtularak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.

31 yorum:

  1. Merhabalar, Gerçek bir hayat hikayesini siz değerli okurlarım için kaleme aldım. yazdığım öyküde geçen olaylar tamamen gerçektir. Ben dinlerken çok hüzünlendim. Ben çok beğendim.Ara arada ağladım. Umarım sizlerde beğenirsiniz. Bu öyküm Damla özel sayısında yayınlanacaktır. Kaderi okuyacak olan değerli okurlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

    Sevgi ve saygılarımla..

    Fuat Gencal

    YanıtlaSil
  2. ama çok harika bir görüntü bu bayıldım canım cok şık ellerine sağlık nasıl kıyıp yediniz onu

    YanıtlaSil
  3. Günaydın canım. Ellerine sağlık. Bende avakadoyu pek yiyemeyenlerdenim. Ama burada leziz duruyor;)

    YanıtlaSil
  4. Handan ablacım yine döktürmüşsün. Nefis olmuş! Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  5. avokadoyu çok severim ama karides konusunda aynı şeyi söyleyemem.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  6. Sanada güzel haftalar sevgili handan;


    Görselliği tek kelime ile şahane valla ellerine sağlık, çok değişik bir şeye benziyor.

    YanıtlaSil
  7. çok güzel bir görüntü olmuş canım.ellerine sağlık.mutlu haftalar.

    YanıtlaSil
  8. çok orjinal nefis bir lezzet olmuş:)
    eline sağlık sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  9. enfes bir sunum olmuş...ellerinize sağlık...bende avakadoyu sadece sürülebilir kıvamda sos hline getirince seviyorum....bu şekilde çok güzel görünüyor...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  10. Görüntü çok güzel, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. 10 üzerinde 10 veriyorum bu görüntüye, ellerine sağlık karides çok sevdiğim bir lezzet kekik fesleğen ve avokadoya birde zeytinyağı girince yeme yanında yat misali bir şey olur.. güzel bir hafta diliyorum sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Görüntü müştihş olmuş.Avokadoyuda çok severek.Ellerinize sağlık.Sevgilerimle;

    YanıtlaSil
  13. mutlu haftalar canım..blogumun adresini değiştirdim eğer uğramak istersen seve seve beklerim :)

    YanıtlaSil
  14. Handancım benim de son zamanlarda yediğim eniyi lezzetlerden birisiydi bu. Tadı damağımda yapıcam ben de mutlaka. Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  15. Canım enfes görünüyor ellerine sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  16. ablacım bu ne güzellik böyle bayıldım ellerine sağlık
    afiyet bal olsun
    sevgilerimle
    İyi haftalar

    YanıtlaSil
  17. Ellerine sağlık Handan ablacım.Igün sanırım tek bitiremeyen bendim bunu:)) Ne bilim avaladonun tadı midemi kaldırıyor nedense benim:)Tıpkısının aynısı olmuş ama herkes çok beğenerek yemişti ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  18. ellerine sağlık:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Blogunuzun en sevdiğim yanı; hem günlük hayatımıza hitap eden denenmiş klasik lezzetleri hem de konuklarımıza ikram edebileceğimiz denenmiş farklı lezzetleri bir arada bulabiliyorum.

    YanıtlaSil
  20. Avokadoyu cok seviyorum. Goruntu de cok sik olmus. Nefis olduguna da eminim.

    YanıtlaSil
  21. Çok afilli duruyor, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  22. avakadoyu beğenerek yedinse tarifi deneme listeme alıyorum hemen : )

    YanıtlaSil
  23. sunum çok hoş renklerde...ellerine sağlık canım.öperim.

    YanıtlaSil
  24. Avokadoyu pek severim, uyumlu, hoş bir sunum. Ellerine sağlık Handan.

    YanıtlaSil
  25. Handancım 5 yıldızlı bir tarif ve sunum, ellerine sağlık.Özel davetler için harika bir tarif olmuş...
    sevgiler,

    YanıtlaSil
  26. VAy VAy sunuma bakarmisiniz?!! harika olmus bu yaa ellerin dert görmezsin insallah!

    YanıtlaSil
  27. karides mi? ben hayatta yiyemem bunu :) ama görüntüsü güzelmiş.. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  28. Çok şık görünüyor ama ben biraz tutucutum yemek konusunda galiba hiç yemedim yiyeceğimi de sanmıyorum.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  29. Handancım; sözümün bittiği noktadayım. Gülüm bu ne kadar hoş ve kokoş bi şey böyle..İnsan adını telaffuz ederken korkuyor hata yapar mıyım acaba diye:)) Çok güzel, çokk..Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  30. Tam damak tadıma göre. Üstelik davet sofralarına yakışır güzellikte bir sunum ve tarif olmuş.
    Ellerine sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
  31. Ellerinize saglik muhtesem olmus

    YanıtlaSil

Merhaba, blogumu ziyaret edip, yorumlarınızı benimle paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim. Blogumu ziyaretsiz ve yorumsuz bırakmayın :)