25 Nisan 2011 Pazartesi
Domates Carpaccio arasında Avakadolu Karides
Herkese güzel bir hafta dilerim. Bir hafta ayrılıktan sonra tekrar beraberiz. İş seyahatleri nedeniyle bloguma tarif eklemem aksıyor ve elimde pekçok tarif birikiyor. Bugün de uzun süredir yayın için sırasını bekleyen bir tarif var. Geçtiğimiz Mart ayında katıldığım Yudum Zeytinyağının etkinliğinde denediğim Domates Carpaccio arasında Avakadolu Karidesi çok beğendiğim için (Avakadoyu ilk defa beğenerek yediğim bir tarif) ilk fırsatta evde hemen denedim. Bugün de tarifini sizlerle paylaşıyorum. Özellikle avakado sevenlere öneririm. Afiyet Olsun (Tarif: Yudum Etkinliğinden)
Malzemeler:
1 kg. iri (jumbo) karides
1 kg. domates
2 adet olgun avakado
1 adet limon
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze tarhun
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik
2 diş sarımsak
4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
tuz
kara biber
kırmızı biber
Hazırlanışı:
Karidesler ayıklanır, sırtlarındaki barsakları çıkarılır ve bol su ile yıkanır. Bir tavaya bir çorba kaşığı zeytinyağı konulur. Dövülmüş sarımsak tavaya konulur ve bir iki dakika kavrulur. Karidesler de tavaya eklenir 5, 6 dak pişirilir ve soğumaya bırakılır. Avakadolar derin bir kaba doğranırlar. Üzerine limonun kabukları rendelenir, suyu sıkılır. İnce ince doğranmış taze otlar da eklenir. 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber, kırmızı biber de konulur ve hepsi karıştırılıp, harmanlanır. Karidesler 2, 3 parçaya bölünür ve avakadolu karışıma ilave edilir, karıştırılır. Diğer tarafta domateslerin kabukları soyulur, dörde bölünür ve çekirdekleri çıkarılır. Domatesler yaprak şeklinde ince ince kesilir, tuz ve karabiber serpilir. Form çemberinin içine 3,4 adet yaprak domates tabanı kaplayacak şekilde konulur. 3, 4 kaşık avakadolu karidesli karışım çemberin içine domateslerin üzerine eklenir. Üstü domates yapraklarıyla kaplanır. Çember servis tabağına alınır, çember çıkarılır ve bir çorba kaşığı zeytinyağı üzerine dökülür ve bir karides en üste oturtularak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
Merhabalar, Gerçek bir hayat hikayesini siz değerli okurlarım için kaleme aldım. yazdığım öyküde geçen olaylar tamamen gerçektir. Ben dinlerken çok hüzünlendim. Ben çok beğendim.Ara arada ağladım. Umarım sizlerde beğenirsiniz. Bu öyküm Damla özel sayısında yayınlanacaktır. Kaderi okuyacak olan değerli okurlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
YanıtlaSilSevgi ve saygılarımla..
Fuat Gencal
ama çok harika bir görüntü bu bayıldım canım cok şık ellerine sağlık nasıl kıyıp yediniz onu
YanıtlaSilGünaydın canım. Ellerine sağlık. Bende avakadoyu pek yiyemeyenlerdenim. Ama burada leziz duruyor;)
YanıtlaSilHandan ablacım yine döktürmüşsün. Nefis olmuş! Ellerine sağlık:)
YanıtlaSilavokadoyu çok severim ama karides konusunda aynı şeyi söyleyemem.ellerine saglık.
YanıtlaSilSanada güzel haftalar sevgili handan;
YanıtlaSilGörselliği tek kelime ile şahane valla ellerine sağlık, çok değişik bir şeye benziyor.
çok güzel bir görüntü olmuş canım.ellerine sağlık.mutlu haftalar.
YanıtlaSilçok orjinal nefis bir lezzet olmuş:)
YanıtlaSileline sağlık sevgilerimle..
enfes bir sunum olmuş...ellerinize sağlık...bende avakadoyu sadece sürülebilir kıvamda sos hline getirince seviyorum....bu şekilde çok güzel görünüyor...ellerinize sağlık...
YanıtlaSilGörüntü çok güzel, ellerine sağlık
YanıtlaSil10 üzerinde 10 veriyorum bu görüntüye, ellerine sağlık karides çok sevdiğim bir lezzet kekik fesleğen ve avokadoya birde zeytinyağı girince yeme yanında yat misali bir şey olur.. güzel bir hafta diliyorum sevgiler..
YanıtlaSilGörüntü müştihş olmuş.Avokadoyuda çok severek.Ellerinize sağlık.Sevgilerimle;
YanıtlaSilmutlu haftalar canım..blogumun adresini değiştirdim eğer uğramak istersen seve seve beklerim :)
YanıtlaSilHandancım benim de son zamanlarda yediğim eniyi lezzetlerden birisiydi bu. Tadı damağımda yapıcam ben de mutlaka. Sevgiler canım.
YanıtlaSilCanım enfes görünüyor ellerine sağlık öpüyorum.
YanıtlaSilablacım bu ne güzellik böyle bayıldım ellerine sağlık
YanıtlaSilafiyet bal olsun
sevgilerimle
İyi haftalar
Ellerine sağlık Handan ablacım.Igün sanırım tek bitiremeyen bendim bunu:)) Ne bilim avaladonun tadı midemi kaldırıyor nedense benim:)Tıpkısının aynısı olmuş ama herkes çok beğenerek yemişti ellerine sağlık
YanıtlaSilellerine sağlık:)
YanıtlaSilsevgiler
Blogunuzun en sevdiğim yanı; hem günlük hayatımıza hitap eden denenmiş klasik lezzetleri hem de konuklarımıza ikram edebileceğimiz denenmiş farklı lezzetleri bir arada bulabiliyorum.
YanıtlaSilAvokadoyu cok seviyorum. Goruntu de cok sik olmus. Nefis olduguna da eminim.
YanıtlaSilÇok afilli duruyor, elinize sağlık:)
YanıtlaSilavakadoyu beğenerek yedinse tarifi deneme listeme alıyorum hemen : )
YanıtlaSilsunum çok hoş renklerde...ellerine sağlık canım.öperim.
YanıtlaSilAvokadoyu pek severim, uyumlu, hoş bir sunum. Ellerine sağlık Handan.
YanıtlaSilHandancım 5 yıldızlı bir tarif ve sunum, ellerine sağlık.Özel davetler için harika bir tarif olmuş...
YanıtlaSilsevgiler,
VAy VAy sunuma bakarmisiniz?!! harika olmus bu yaa ellerin dert görmezsin insallah!
YanıtlaSilkarides mi? ben hayatta yiyemem bunu :) ama görüntüsü güzelmiş.. ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok şık görünüyor ama ben biraz tutucutum yemek konusunda galiba hiç yemedim yiyeceğimi de sanmıyorum.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilHandancım; sözümün bittiği noktadayım. Gülüm bu ne kadar hoş ve kokoş bi şey böyle..İnsan adını telaffuz ederken korkuyor hata yapar mıyım acaba diye:)) Çok güzel, çokk..Ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilTam damak tadıma göre. Üstelik davet sofralarına yakışır güzellikte bir sunum ve tarif olmuş.
YanıtlaSilEllerine sağlık arkadaşım.
Ellerinize saglik muhtesem olmus
YanıtlaSil