21 Aralık 2010 Salı

Ebegümeceli Bulgur Pilavı

Herkese merhaba. Geçtiğimiz günlerde pazarda dolaşırken yaşlı bir köylü teyzenin kendi yetiştirdiği ürünlerini sattığı küçücük tezgahında tazecik ebegümecilere rastladım. O an ebegümeci yemeği yapmayalı ve çevremde görmeyeli ne kadar uzun zaman olduğunu farkettim. Hemen bir bağ alıverdim. Akşam evde kızım "anne ıspanağa benzeyen bu otlar nedir? " diye sordu. Anlayacağınız ebegümeci bizim eve girmeyeli çok uzun yıllar olmuş. Hafif mayhoş tadıyla pilava ayrı bir lezzet katan ebegümecinin, etlisi, zeytinyağlısı ve salatası da çok güzel oluyor. Yanında yoğurt ile servis edilen pilavımın tarifine buyrun. Afiyet olsun.
Malzemeler:(5 kişilik)
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 bağ ebegümeci
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
zeytintağı
tuz
karabiber
3 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
Ebegümeciler ayıklanıp, iyice yıkanır. Kaynar suda çok hafif haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür ve doğranırlar. Bir tencerede zeytinyağı ısıtılır ve küçük küçük doğranmış soğan ilave edilip, soğanlar kavrulur. Üzerine hafif haşlanmış ve doğranmış olan ebegümeciler eklenir. Ebegümeciler soğanla birlikte çevrilerek kavrulur. Üzerine salça konulur ve bir iki çevrilir. Bulgur, tuz ve karabiber de bu karışıma eklenir ve bir iki dakika birlikte kavrulur. Tencereye 3 su bardağı sıcak su konulur ve ağzı kapatılarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Pişince altı kapatılır ve bir süre demlendirilir. Demlenen pilav servis tabağına alınır ve yanında yoğurt ile servis edilir.
AFİYET OLSUN

23 yorum:

  1. Bizim evimizde hiç pişmez ebegümeci Handan'cığım..Pilavın öyle nefis görünüyor ki,hemen ebegümeci alıp denemek istedim..Ellerine sağlık canım..



    Sevgiler..


    Not:Tekrar tekrar teşekkürler canım benim..

    YanıtlaSil
  2. Canım,
    ellerine sağlık. Ne güzel bir görüntü olmuş. Harika.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  3. görüntü süper tadıda öyledir eminim elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Eline sağlık canım. vitamin kaynağı bir pilav olmuş:) sevgiler

    YanıtlaSil
  5. biz ebegömecinin sarmasını yaparız.üstünede sarımsaklı yogurt dökeriz.çok fazla faydası olduğunu biliyorum.pilavda süper olmuş.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Ebegümeci çoook severim:)) bulgur pilavını da çok severim , sağlıklı bir tarif olmuş ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel bir yemek . hem besleyici , hem sağlıklı, hem leziz. bulgurlu tarifler benim favorimdir zaten. ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  8. çok severim çok yemeğini hele - ne güzeldir tadı, dokusu... hem yılda birkaç kez yemek lazımmış sağlık için. Tam detay hatırlamıyorum ama içeriği diğer otlardan daha üstünmüş. bulgur ile nasıl oldu çok merak ettim, yanyana yenir de beraber pişince ne olur acaba tadı? Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Handancım eminim çok lezizdir elleri
    ne sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  10. Mehaba ellerine sağlık canım,
    Bu pilavı ben semizotuyla yaparım bazen çok da güzel oluyor.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. ziyaretiniz için çok teşekkürederim. ebe gümecini şimdiye kadar hiç pişirmedim ama sarmasını daha yediğim için tadını biliyorum fakat pek damak tadıma uymadı bu ot, halbuki egeliyim aslında:)) fakat bulgur pilavını çok severim. içine ne girerse girsin güzel olan bir pilav. bir gün denemek lazım. ellerinize sağlk. güzel bir hafta dilerim sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar Arkadaşım soumya beni "STYLİSH BLOGGER AWARD" ödülü ile onurlandırdı. Kendisine teşekkürlerimi sundum.Bende bu onuru sizlerle paylaşmak istiyorum. Lütfen bloğuma uğrayıp ödülünüzü alırmısınız.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  13. ebegümecini baharda tr ye denk gelirsem anneme mutlaka pişirtirim bulgur pilavıyla eminimki nefis olmuştur eline sağlık
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Canım ellerine sağlık nefis olmuştur eminim

    YanıtlaSil
  15. Ebegümecinin tadını dahi bilmem fakat pilavın görüntüsü müthiş ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  16. sağlık fışkıran bir pilav olmuş:)
    ellerine kollarına sağlık canımmm
    çok öperim:)

    YanıtlaSil
  17. Rahmetli anneannem yapardı,zorla yedirirdi;) eve hiç almadım,ama çok iyi fikir verdin..
    Ellerine sağlık..

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Bulgur pilavını hep sevmişimdir,ellerine sağlık çok güzel görünüyor,sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Handancım, yaratıcılığın sınırı yoktur..Ne güzel olmuş, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  20. Sayende ebegümecini nedir ögrendim handancim. Hayattimda duymadim böyle bir sebzeyi. Cok enfes görûnüyor, tadida öyledir eminim. Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  21. Lezzetli ve sağlıklı alternatif bir tarif olmuş.
    Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  22. Ebegümeciyi burada yok:(
    Öyle güzel görünüyor ki canım istedi.Ellerine sağlık Handan'cığım.Mutlu günler diliyorum!

    YanıtlaSil
  23. Bulgur pilavının her türlüsüne hayır demem. Mutlaka deneyeceğim. İyi bir hafta sonu geçirmen dileği ile..

    YanıtlaSil

Merhaba, blogumu ziyaret edip, yorumlarınızı benimle paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim. Blogumu ziyaretsiz ve yorumsuz bırakmayın :)