24 Haziran 2015 Çarşamba

Fırında Peynirli Kabak Sandal

Herkese güzel bir akşam dilerim. İftarda ağır yemekler yerine hafif yemekleri tercih etmek midemizin sağlığı için  son derece önemlidir. Bu akşam ki tarifim iftarda gönül rahatlığı ile tüketilebilecek bir tarif.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
6 adet kabak
100 gr rendelenmiş beyaz peynir
50 gr rendelenmiş kaşar peyniri
yarım demet dereotu
1 tane yumurta
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı: Yıkanan ve soyulan kabaklar uzunlamasına  ortadan ikiye kesilir. Kesilen kabakların içleri iyice oyulur. Bir tencerede kaynatılan tuzlu suya kabaklar konulur ve 5 dak. bu su da haşlanırlar. Haşlanan kabaklar süzülmeye bırakılırlar. Diğer tarafta rendelenmiş beyaz peynir ve rendelenmiş kaşar peynir bir kaba konulur.  İçine yumurta kırılır ve ince ince kıyılmış dereotu da kaba konulur. Tuz ve karabiber  de eklenip hepsi iyice karıştırılır.  Süzülen kabakların içlerine peynirli karışımdan konulur ve üzerlerine zeytinyağı gezdirilip  fırın tepsisine dizilirler.  Önceden ısıtılmış fırında 200 C'de üzerleri iyice kızarana kadar tutulurlar. Peynirler iyice kızarınca fırından çıkarılırlar ve  kabaklar sıcak olarak servis edilirler.
AFİYET OLSUN.

20 Haziran 2015 Cumartesi

Kuru Sebze Çorbası

Herkese hayırlı Ramazanlar. İlk Ramazan tarifimi  iftarın baş tacı ve olmazsa olmazı çorba olarak seçtim.  İster sıcak, ister soğuk tüketilen çorbalar  hem sağlıklı,  hem de lezzetli olduğu için  iftarda afiyetle yeniyor. Yaz ayında olmamıza rağmen günler bulutlu ve  çok  yağmurlu geçtiği  için sıcak bir çorba tarifi vereceğim. Bu tarifte kullandığım kuru sebzeleri Beypazarı'ndan  küçük küçük doğranmış çorba yapımına hazır olarak aldım. Sizler de kuru sebzeleri çorbalık olarak baharatçılardan hazır alabileceğiniz gibi kendi kuruttuğunuz sebzeleri küçük küçük doğrayarak da hazırlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 su bardağı  sebze kurusu
yarım çay bardağı bulgur
1 adet kuru soğan
1 su bardağı et suyu
4 su bardağı sıcak su
tuz
karabiber
zeytinyağı
Hazırlanışı.
Sebze kuruları bir kabın içinde kaynamış suda 5 dak. bekletilir. Diğer tarafta bulgur yıkanır süzülür. Bir tencereye konulan zeytinyağı ısıtılır ve küçük küçük doğranmış soğan zeytinyağında pembeleştirilir. Süzülen sebze kuruları  tencereye konulur ve soğanlarla birlikte çevrilerek karıştırılır. Süzülen bulgur, tuz, karabiber de tencereye eklenir ve hepsi karıştırılır. Sıcak et suyu ve sıcak su tencereye konulur ve pişmeye bırakılır. Sebzeler ve bulgur iyice yumuşayınca tüm karışım blender ile püre haline getirilir ve tekrar tencereye alınır. (Kıvamı eğer koyu gelirse 1 su bardağı sıcak su eklenebilir) Bir iki taşım daha kaynatılıp, servis tabağına alınır. Sıcak olarak servis edilir.
AFİYET OLSUN.

15 Haziran 2015 Pazartesi

Güveçte Erişte

Herkese iyi akşamlar ve iyi haftalar. Hem hafif, hem sunumu  farklı,  hem de lezzetli bir tarif arıyorsanız  bu erişte  tarifini  denemenizi öneririm. ( Tarife isterseniz beşamel sos ve kaşar  peyniri de ekleyebilirsiniz ama bu şekli ile çok hafif olduğu için sıcak yaz günlerinde ben tercih etmiyorum) Genel de peynir ve ceviz ikilisi ile sunulan ya da  mercimekle birlikte çorba olarak içilen erişteyi bu alternatif tarifi ile misafirlerinize de gönül rahatlığı ile sunabilirsiniz. İlla da klasik erişte tarifi isteyenler  Peynirli Cevizli Erişte,   Erişteli Yeşil Mercimekli Çorba tariflerine buradan ulaşabilirler.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 paket erişte
250 gr. kuşbaşı et
2 adet yeşil sivri biber
2 adet kırmızıbiber
2 adet domates
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı: Bir tavada zeytinyağı ısıtılır kuşbaşı doğranmış etler sotelenir. Etler tavadan alınır. Ayıklanıp, küçük küçük doğranmış biberler tavada sotelenir. Kabukları soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domatesler de tavaya eklenir ve birlikte çevrilirler. Diğer tarafta tuzlu kaynar suya atılan erişteler 5,6 dak. haşlanır. Haşlanan ve süzülen erişte, etler, biber ve domatesler bir kaba konulur, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber de ilave edilir  ve hep birlikte karıştırılıp harmanlanırlar. Karışım içleri yağlanan güveç kaplarına pay edilir. Önceden ısıtılmış fırında 200 C'de eriştelerin üzerleri kızarana kadar pişirilirler. Fırından çıkarılan güveçler sıcak olarak servis edilirler.
AFİYET OLSUN