Herkese güzel bir hafta dilerim. Uzun süredir börek tarifi vermediğim için bugün mevsim sebzelerinden patlıcan ile yaptığım bir börek tarifini paylaşmak istiyorum. Bu böreğin özelliği kek kalıbında yapılmış olmasıdır. Afiyet olsun.
Malzemeler:
4 yufka
5 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
4 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
2 yumurta
1 şişe soda
1 su bardağı süt
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Patlıcanlar alaca soyulup, küçük küçük doğranıp tuzlu suda 10 dakika bekletilir. Soğan küçük küçük doğranır ve tavada ısıtılmış zeytinyağında çevrilirler. Küçük küçük doğranmış yeşil biberler eklenir ve birlikte çevrilirler. Salça eklenir ve karıştırılır. Sudan çıkarılıp yıkanan ve suyu sıkılan patlıcanlar da konur, tuz, karabiber eklenir. Tava bir kapak ile kapatılarak hiç su koymadan patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen iç malzeme soğumaya bırakılır. Diğer tarafta yumurtalar, yarım su bardağı zeytinyağı, soda ve süt bir kapta iyice karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına bir yufka kenarlardan sarkacak şekilde yerleştirilir. Bir yufka sıvı karışıma batırılıp, ıslatılıp ilk yufkanın üzerine konulur(yufkayı bölerseniz daha kolay ıslatıp, kalıba yerleştirebilirsiniz) İkinci yufkanın üzerine patlıcanlı iç harcın yarısı konulur. 3. yufka sıvı karışımla ıslatılıp iç harcın üzerine döşenir. Patlıcanlı iç harcın kalanı yufkanın üzerine döşenir. 4. yufka ıslatılıp, patlıcanlı harcın üzeri tamamen kapanacak şekilde döşenir. Kalan sıvı karışım tüm böreğin üzerine dökülür ve ilk yufkanın kalıptan dışarı sarkan parçaları böreğin üzerine kapatılır. Kek kalıbının ortasındaki yufka dikkatlice kesilerek böreğin üzerine doğru kapatılır. Börek streç ile sarılıp bir gece dolapta dinlendirilir. Ertesi gün üzerine zeytinyağı sürülür ve önceden ısıtılmış fırında 180 C'de üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişince fırından alınır ve bir süre kabında dinlendirilir. Kalıptan çıkarılan börek dilimlenir ve çay ile ya da bu sıcak yaz günlerinde ayran ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Malzemeler:
4 yufka
5 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
4 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
2 yumurta
1 şişe soda
1 su bardağı süt
zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Patlıcanlar alaca soyulup, küçük küçük doğranıp tuzlu suda 10 dakika bekletilir. Soğan küçük küçük doğranır ve tavada ısıtılmış zeytinyağında çevrilirler. Küçük küçük doğranmış yeşil biberler eklenir ve birlikte çevrilirler. Salça eklenir ve karıştırılır. Sudan çıkarılıp yıkanan ve suyu sıkılan patlıcanlar da konur, tuz, karabiber eklenir. Tava bir kapak ile kapatılarak hiç su koymadan patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen iç malzeme soğumaya bırakılır. Diğer tarafta yumurtalar, yarım su bardağı zeytinyağı, soda ve süt bir kapta iyice karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına bir yufka kenarlardan sarkacak şekilde yerleştirilir. Bir yufka sıvı karışıma batırılıp, ıslatılıp ilk yufkanın üzerine konulur(yufkayı bölerseniz daha kolay ıslatıp, kalıba yerleştirebilirsiniz) İkinci yufkanın üzerine patlıcanlı iç harcın yarısı konulur. 3. yufka sıvı karışımla ıslatılıp iç harcın üzerine döşenir. Patlıcanlı iç harcın kalanı yufkanın üzerine döşenir. 4. yufka ıslatılıp, patlıcanlı harcın üzeri tamamen kapanacak şekilde döşenir. Kalan sıvı karışım tüm böreğin üzerine dökülür ve ilk yufkanın kalıptan dışarı sarkan parçaları böreğin üzerine kapatılır. Kek kalıbının ortasındaki yufka dikkatlice kesilerek böreğin üzerine doğru kapatılır. Börek streç ile sarılıp bir gece dolapta dinlendirilir. Ertesi gün üzerine zeytinyağı sürülür ve önceden ısıtılmış fırında 180 C'de üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişince fırından alınır ve bir süre kabında dinlendirilir. Kalıptan çıkarılan börek dilimlenir ve çay ile ya da bu sıcak yaz günlerinde ayran ile servis edilir.
AFİYET OLSUN.
denemek isterim patlıcansever biri olarak, ellerine sağlık, teşekkürler:)))
YanıtlaSilablacım ellerine sağlık böreğin nefis görünüyor, yaz patlıcanlarıda tezgahlardayken iftara bol bol yapmalı :)
YanıtlaSilhımmm nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSiloff cok severim patlicanli borek, ellerine saglik canim.
YanıtlaSilcok severim,ellerine saglık
YanıtlaSilYorumlarınız için teşekkürler.
YanıtlaSil