Herkese merhaba. Bugün Kastamonu'ya gittiğimde yediğim ve tadını unutamadım bir lezzeti paylaşmak istiyorum sizlerle. Bu lezzetin Bandırma, Banduma ve Islama olarak 3 farklı ismi var. Adı ne olursa olsun tadı süper. Bu yemeğin adı gibi yapılış tarzında da farklılıklar var. Bu lezzet, Kastamonu'daki gibi eğer ıslamalık kuru yufka kullanılırsa farklı şekilde, bizim gibi İstanbul'daki normal yufka kullanılırsa farklı şekilde yapılıyor. Kuru yufka ile yapıldığında yufkaların hepsi tavuk suyuna sıra ile batırılıp ıslatılıyor ve tepsiye yatay olarak diziliyor. Normal yufka kullanılırsa önce bu yufkalar sarılıp tepsiye dik dik konuluyor ve fırında kurutuluyor. Kastamonu'da yediğim Bandırma'da sadece tavuk ve ceviz vardı ve üzerine sade tereyağı dökülüyordu ama bazı yörelerde bu tarife yoğurt, tereyağında eritilmiş kırmızı biber de ekleniyor. Seçim yapanın ağız tadına kalmış. Haydi buyrun tarife.
Malzemeler:
2 adet yufka
2 adet tavuk göğsü
1 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
tereyağı
Hazırlanışı
Yufkalar ortadan ikiye kesilir. Kesilen parçalar rulo şeklinde sarılır. Rulolar 3 parmak kalınlığında kesilir ve bu yufkalar dik olarak fırına konulacak tepsiye (ben borcam kullandım) dizilirler.Tüm yufkalar tepsiye dizilince önceden ısıtılmış fırında 180'C'de yufkalar kızarıp, kuruyuncaya kadar yaklaşım 20,25 dak. pişirilirler. Diğer tarafta tavuk tuzlu suda haşlanır. Haşlanan tavuk çok küçük olmayacak şekilde didiklenir.Bir bardak tavuk suyu kızaran yufkaların üzerine dökülür ve yufkalar suyu çekene kadar fırında bekletilir. Tavuk suyunu emen yufkalar fırından çıkarılır ve üzerine önce didiklenmiş tavuklar, ardından dövülmüş ceviz içi dökülür ve en son olarak eritimiş tereyağı gezdirilir ve hemen sıcak sıcak servis edilir.
AFİYET OLSUN.