28 Ağustos 2012 Salı

Bandırma-Banduma-Islama

Herkese merhaba. Bugün Kastamonu'ya gittiğimde yediğim ve tadını unutamadım bir lezzeti paylaşmak istiyorum sizlerle. Bu lezzetin  Bandırma, Banduma ve Islama olarak 3 farklı ismi var. Adı ne olursa olsun tadı süper.  Bu yemeğin adı gibi yapılış tarzında da  farklılıklar var. Bu lezzet,   Kastamonu'daki gibi  eğer ıslamalık kuru yufka kullanılırsa  farklı şekilde, bizim gibi İstanbul'daki  normal yufka kullanılırsa farklı şekilde yapılıyor. Kuru  yufka ile yapıldığında yufkaların hepsi tavuk suyuna sıra ile batırılıp ıslatılıyor ve tepsiye yatay olarak diziliyor. Normal yufka kullanılırsa önce bu yufkalar sarılıp tepsiye dik dik konuluyor ve fırında kurutuluyor. Kastamonu'da yediğim Bandırma'da sadece tavuk ve ceviz vardı ve üzerine sade tereyağı dökülüyordu ama bazı  yörelerde bu tarife yoğurt, tereyağında eritilmiş kırmızı biber  de ekleniyor. Seçim yapanın ağız tadına kalmış. Haydi buyrun  tarife.
Malzemeler:
2 adet yufka
2 adet tavuk göğsü
1 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
tereyağı
Hazırlanışı
Yufkalar ortadan ikiye kesilir. Kesilen parçalar  rulo şeklinde sarılır. Rulolar 3 parmak kalınlığında kesilir ve bu yufkalar dik olarak fırına konulacak tepsiye (ben borcam kullandım) dizilirler.Tüm yufkalar tepsiye dizilince önceden ısıtılmış fırında 180'C'de yufkalar kızarıp, kuruyuncaya kadar yaklaşım 20,25 dak. pişirilirler. Diğer tarafta tavuk tuzlu  suda haşlanır. Haşlanan tavuk çok küçük olmayacak şekilde  didiklenir.Bir bardak tavuk suyu kızaran  yufkaların üzerine dökülür ve yufkalar suyu çekene kadar fırında  bekletilir. Tavuk suyunu emen yufkalar fırından çıkarılır ve üzerine önce didiklenmiş tavuklar, ardından dövülmüş ceviz içi dökülür ve en son olarak eritimiş tereyağı gezdirilir ve hemen sıcak sıcak servis edilir.
AFİYET OLSUN.


19 yorum:

  1. Yapımı kolay ama böyle lezzetli tarifleri çok seviyorum ellerinize sağlık mutlaka deneyeceğim.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Yaşasın Banduma :))
    Bayılıyorum bu yemeğe, "dikme" de diyorlar bizde. Herhalde yufkalar dikine konulduğundan :) Ayrıca ceviz de eklemeyiz, dediğin gibi çeşitli tarifler var muhakkak.
    Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Yapılmışını yedim dediğin gibi üzerine kırmızı biberde yakılmıştı. Gerçekten de nefis oluyor. Ellerine sağlık arkadaşım..

    YanıtlaSil
  4. Handancım, günaydın.
    İlden ile nasıl farlıklılar oluyor Bandırma, o kadar yakın olmamıza rağmen Çankırı'da yoktur.
    Çılbırdan sonra bu tarif de çok güzel, ellerine sağlık.
    Her ikisini de çok severim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık arkadaşım..BEnim Ankaralı bir yengem yapar,bu nefis lezzeti..bayılırız..Demekki Kastamonu lezzetiymiş..

    YanıtlaSil
  6. bende yemiştim kastamonuda bunu ellerine sağlık çok güzel görünüyor canım

    YanıtlaSil
  7. değişik ve güzel bir tarif canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Handancığım böyle yöresel lezzetleri yerinde tatmayı çok seviyorum ellerine sağlık.Cerenimin başarısını evde Müge ile paylaştık kendi çocuğum gibi çok sevindim darısı Mügeciğimin başına tekrar tebrik ediyorum sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,
    Ben Elif Edes Tapan blogunuzu çok beğendim ve hemen takipçiniz oldum. Sizi de kendi blog umda takipçi olmaya beklerim :)
    Çok sevgiler,

    http://mutlu-mutfak.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  10. yöresel bir tad nefis gözüküyor eline sağlık

    YanıtlaSil
  11. Canım ellerine sağlık nefis görünü
    yor sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. çok güzel görünüyor... ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Nefis görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  14. ellerine sağlık canım,afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  15. İzmir'de kuru yufka satılıyor ben onunla deneyeceğim.Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Nefis bir yemege benziyor ellerinize saglik..deneyecegim kisa zamanda..sanirim hazir yufka ilede olur..Turk yufkasi bulamayacagimdan :(

    YanıtlaSil
  17. BNen de Kastamonuluyum ama hiç yemedim güzel görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  18. hımmm çok lezzetli olduğu görüntüsünden belli, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  19. Eşimin tarafı Tuncelili buna benzer bir yemekleri var tavsan dıyorlar,çok lezzetli eminim buda öyledir ellerine kollarına sağlık nefis görünüyor

    YanıtlaSil

Merhaba, blogumu ziyaret edip, yorumlarınızı benimle paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim. Blogumu ziyaretsiz ve yorumsuz bırakmayın :)