Herkese merhaba. Bugün Kastamonu'ya gittiğimde yediğim ve tadını unutamadım bir lezzeti paylaşmak istiyorum sizlerle. Bu lezzetin Bandırma, Banduma ve Islama olarak 3 farklı ismi var. Adı ne olursa olsun tadı süper. Bu yemeğin adı gibi yapılış tarzında da farklılıklar var. Bu lezzet, Kastamonu'daki gibi eğer ıslamalık kuru yufka kullanılırsa farklı şekilde, bizim gibi İstanbul'daki normal yufka kullanılırsa farklı şekilde yapılıyor. Kuru yufka ile yapıldığında yufkaların hepsi tavuk suyuna sıra ile batırılıp ıslatılıyor ve tepsiye yatay olarak diziliyor. Normal yufka kullanılırsa önce bu yufkalar sarılıp tepsiye dik dik konuluyor ve fırında kurutuluyor. Kastamonu'da yediğim Bandırma'da sadece tavuk ve ceviz vardı ve üzerine sade tereyağı dökülüyordu ama bazı yörelerde bu tarife yoğurt, tereyağında eritilmiş kırmızı biber de ekleniyor. Seçim yapanın ağız tadına kalmış. Haydi buyrun tarife.
Malzemeler:
2 adet yufka
2 adet tavuk göğsü
1 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
tereyağı
Hazırlanışı
Yufkalar ortadan ikiye kesilir. Kesilen parçalar rulo şeklinde sarılır. Rulolar 3 parmak kalınlığında kesilir ve bu yufkalar dik olarak fırına konulacak tepsiye (ben borcam kullandım) dizilirler.Tüm yufkalar tepsiye dizilince önceden ısıtılmış fırında 180'C'de yufkalar kızarıp, kuruyuncaya kadar yaklaşım 20,25 dak. pişirilirler. Diğer tarafta tavuk tuzlu suda haşlanır. Haşlanan tavuk çok küçük olmayacak şekilde didiklenir.Bir bardak tavuk suyu kızaran yufkaların üzerine dökülür ve yufkalar suyu çekene kadar fırında bekletilir. Tavuk suyunu emen yufkalar fırından çıkarılır ve üzerine önce didiklenmiş tavuklar, ardından dövülmüş ceviz içi dökülür ve en son olarak eritimiş tereyağı gezdirilir ve hemen sıcak sıcak servis edilir.
AFİYET OLSUN.
Yapımı kolay ama böyle lezzetli tarifleri çok seviyorum ellerinize sağlık mutlaka deneyeceğim.Sevgilerimle..
YanıtlaSilYaşasın Banduma :))
YanıtlaSilBayılıyorum bu yemeğe, "dikme" de diyorlar bizde. Herhalde yufkalar dikine konulduğundan :) Ayrıca ceviz de eklemeyiz, dediğin gibi çeşitli tarifler var muhakkak.
Eline sağlık.
Yapılmışını yedim dediğin gibi üzerine kırmızı biberde yakılmıştı. Gerçekten de nefis oluyor. Ellerine sağlık arkadaşım..
YanıtlaSilHandancım, günaydın.
YanıtlaSilİlden ile nasıl farlıklılar oluyor Bandırma, o kadar yakın olmamıza rağmen Çankırı'da yoktur.
Çılbırdan sonra bu tarif de çok güzel, ellerine sağlık.
Her ikisini de çok severim.
Sevgiler.
Ellerine sağlık arkadaşım..BEnim Ankaralı bir yengem yapar,bu nefis lezzeti..bayılırız..Demekki Kastamonu lezzetiymiş..
YanıtlaSilbende yemiştim kastamonuda bunu ellerine sağlık çok güzel görünüyor canım
YanıtlaSildeğişik ve güzel bir tarif canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilHandancığım böyle yöresel lezzetleri yerinde tatmayı çok seviyorum ellerine sağlık.Cerenimin başarısını evde Müge ile paylaştık kendi çocuğum gibi çok sevindim darısı Mügeciğimin başına tekrar tebrik ediyorum sevgiler..
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilBen Elif Edes Tapan blogunuzu çok beğendim ve hemen takipçiniz oldum. Sizi de kendi blog umda takipçi olmaya beklerim :)
Çok sevgiler,
http://mutlu-mutfak.blogspot.com/
yöresel bir tad nefis gözüküyor eline sağlık
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık nefis görünü
YanıtlaSilyor sevgiler.
çok güzel görünüyor... ellerinize sağlık...
YanıtlaSilNefis görünüyor ellerine sağlık
YanıtlaSilellerine sağlık canım,afiyetler olsun...
YanıtlaSilİzmir'de kuru yufka satılıyor ben onunla deneyeceğim.Ellerine sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilNefis bir yemege benziyor ellerinize saglik..deneyecegim kisa zamanda..sanirim hazir yufka ilede olur..Turk yufkasi bulamayacagimdan :(
YanıtlaSilBNen de Kastamonuluyum ama hiç yemedim güzel görünüyor ellerine sağlık.
YanıtlaSilhımmm çok lezzetli olduğu görüntüsünden belli, ellerine sağlık...
YanıtlaSilEşimin tarafı Tuncelili buna benzer bir yemekleri var tavsan dıyorlar,çok lezzetli eminim buda öyledir ellerine kollarına sağlık nefis görünüyor
YanıtlaSil