Herkese merhaba. Bugün Kilisli bir arkadaşımdan
öğrendiğim Güneydoğu Anadolu’da Gaziantep
ve özellikle Kilis’te Ramazan Bayramının baş tatlısı olan gerebiç tarifini
vermek istiyorum size. Kilis’te bayrama günler kala bütün evlerde gerebiçler
hazırlanıp mahalle fırınında pişirilip bütün bayram boyunca gelen konuklara
ikram edilirmiş. Tarifi bir iki minik
değişiklik yaparak Kilisli arkadaşımın verdiği bir yemek kitabından aldım. İsterseniz bu bayram bir
değişiklik yapın ve bu sıcak günlerde baklava, kadayıf türü tatlılar yerine
misafirlerinize kökeni çok eskilere dayanan çok hafif ve yerel bir tatlı olan gerebiç ikram edin. Onlar da değişik bir tat ile tanışmış olsunlar.
Malzemeler (25 tane )
Yarım kilo un
250 gr. irmik
125 gr. pudra şekeri
1 su bardağı dövülmüş Antep fıstığı
250 gr. zeytinyağı
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı pudra şekeri( iç harcı için)
Hazırlanışı:
Un ve irmik bir kapta karıştırılır. İçine ılıtılmış
zeytinyağı ve mahlep ilave edilip yoğurulur. Hamur haline gelince üzerine nemli
bir bez örtülüp 1 saat beklemeye bırakılır.Diğer tarafta dövülmüş Antep
fıstığı, 1 yemek kaşığı pudra şekeri,
tarçın karıştırılır ve iç harcı hazırlanır.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp
avuç içinde yuvarlanır. Bu işlem sırasında el zaman zaman zeytinyağı ile
yağlanır. Top haline getirilen hamurların ortasına parmakla bir çukur açılır ve
bu çukura hazırlanan iç harcından 1
tatlı kaşığı konulur ve ağzı kapatılır. Tekrar yuvarlanan hamurlar gerebiç
kalıbına konularak bastırılır ve kalıbın şeklini alması sağlanır. Fırın tepsisi
gerebiçlerin yapışmaması için yağlanır ve gerebiçler tepsiye yan yana
yerleştirilirler. Önceden ısıtılmış fırında 175 ‘C de 35-40 dak.(üzerlerinin kızarmamasına dikkat
edin) pişirilir. Fırından çıkarılan gerebiçler servis tabağına alınır ve
üzerlerine pudra şekeri serpilip servis edilir. (Tarif. Annemin Kilis
Yemekleri Kitabı /Ahmet Serkant)
AFİYET OLSUN.
Gaziantepli çok arkadaşım var bu tatlıyı onlarda tatmıştım çok güzeldi,banada iki adet ahşap kalıp getirmişler,ilk fırsatta sizin tarifinizide deneyeceğim.Ellerinize sağlık.Sevgiler..
YanıtlaSilEllerinize sağlık..çok güzel olmuşlar..Ben gerebiçi Mersin yöresinin diye biliyordum..Kilis yöresini yeni duydum..çok güzel ve değişik bir tatlıdır..sevgiler
YanıtlaSilbendede kalıp var bir kez denemiştim istediğim gibi olmadı..ama bu tarifi denemek isterim..ellerine sağlık
YanıtlaSilAdını dahi ilk defa duyuyorum, ne zengin mutfağımız varmış :)
YanıtlaSilhiç denemedim ama adını çok duydum,eminim nefistir,ellerine sağlık...
YanıtlaSilEllerinize sağlık, çok güzel görünüyorlar. Benim de komşum kilisli bayramda ikram etmişti, hafif bir tatlı, çok beğenmiştim.
YanıtlaSilSevgili Handan hic duymadigim bir tatli, mutlaka denemek isterim ama acaba mahlep koymadan olurmu mahlep yok , buradada satiliyormu bilemiyorum. Turk Bakkalinada yakinda gidemem :( Ellerine saglik..sevgiler
YanıtlaSilKalip bende de var denedim bir defa ama firinda cok tutmusum güzel olmamisti.Bu tarifi deniycem ama bir sorum var 250gr zeytinyag demisin tereyag olsa olmazmi?
YanıtlaSilEline saglik,hayirli bayramlar diliyorum cnm.
Çok nefis bir tatlı olduğunu duymuştum ama hiç yapmak veya tatmak kısmet olmadı. Tarif için teşekkürler canım, ilk fırsatta deneyeceğim.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
İyi Bayramlar...
çok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilEllerinize sağlıki fotografları görünce yemiş kadar oldum, iyi bayramlar:)
YanıtlaSilellerinize sağlık çok güzel görünüyor....
YanıtlaSilaslında mersin yöresinde de çok güzel yapılır bu tatlı....civar illerin yemek kültürü hep aynı.....ben ilk mersinde tattım....ve özel köpük kaymağı vardır...birlikte servis edilir....
kaymak olmazsa bir kup dondurma ile de servis yapılabilir bence....
ahşap kalıbı olan arkadaşlar illa kerebiç için değil diğer kurabiyelerde de kalıp olarak kullanabilirler o ahşap kalıbı.....
çok güzel paylaşım ellerinize sağlık..
denemeyi isteyip de bir türlü elimin gitmediği bir şey daha... ellerine sağlık harika.
YanıtlaSilSevgili Dostbahçesindenlezzetler, mahlep ayrı bir tat katıyor ama bulamazsan onsuz da yapabilirsin.
YanıtlaSilSevgili Serap, benim tarifi yazdığım kitapta zeytinyağı yazdığı için ben zeytinyağı kullandım senin yorumundan sonra internetten baktım bazı tarifler zeytinyağı ile tereyağını karıştırmış kimi de tereyağı kullanmış. Sanırım ağız tadına göre değişiyor.
YanıtlaSilYorumlarınız için teşekkür ederim.
YanıtlaSil