27 Haziran 2012 Çarşamba

Bafra-Pide, Bal Kaymak, Lokul

Herkese merhaba. Geçtiğimiz hafta gittiğim Samsun'un güzel ilçesi Bafra'dan sizlere güzel tatlar getirdim. Öncelikle böyle seyahatlerin en kötü yanı yıllardır bildiğiniz(bildiğinizi sandığınız) lezzetleri gerçek yerinde yediğinizde aslında o zamana kadar bu lezzeti hiç tatmadığınızı öğrenmektir. Bafra 'da da böyle oldu. Meşhur Bafra pidesini yerinde tadınca inanamadım ve biz İstanbul'da Bafra pidesi olarak ne yiyormuşuz? dedim. Pidenin hamurunun inceliğine, çıtırlığına hayran kaldım ayrıca pidelerde kullanılan etlerin ve peynirin tadı bambaşkaydı. 
Bafra'ya yolunuz düşerse ve merkezdeyseniz size mutlaka Halil Usta Pide Salonuna gitmenizi öneririm. Pekçok çeşit pidenin, kebabın ve yemeğin yapıldığı bu salondaki her pide ayrı bir lezzet.
Kapalı pide olarak da istenen Kıymalı pide benim favorim oldu.
Üzerine yumurta kırılarak sunulan pastırmalı pide,
Tüm tatları birarada barındıran karışık pide de  mutlaka tatmanız gereken pidelerdir. 
Bu güzel lezzetleri tadıp, gerçek Bafra pidesini yemek isterseniz Halil Usta'ya uğramayı unutmayın. 
Halil Usta:Tabakhane mah.Emirefendi cad.Bafra. tel: 542 74 75
Bafra'nın ne yazık ki genelde sadece pidesini biliyoruz. Meşhur Bal Kaymak dondurmasını  kaç kişi biliyor acaba? Bence Maraş'ın dondurması kadar güzel ve tadılmayı hak eden bir dondurma. Bu dondurmanın diğer dondurmalardan farkı: Normalde dondurmalar sütten yapılırken Bal Kaymak uzun süre kaynatılan sütün kaymağından yapılıyor. Bu da tadına bambaşka bir lezzet katıyor. Pekçok çeşidi olan bu dondurmanın en sevilen çeşidi cevizli ve ballı olanıymış. Bu dondurmanın bir başka özelliği de  dondurmaya gül şekli verilerek servis edilmesiymiş. Ne yapın edin bu sıcak günlerde mutlaka bu dondurmayı deneyin derim.(İstanbul'da bazı yerlerde satılıyor ama tadı aynı mı bilemem)
Bafra'da yeni bir tat ile de tanıştım. Lokul.  Mayalı hamurdan içine çeşitli katık konulup hazırlanan bir tür çörek. En sevilen ve meşhur olanı içine ceviz ve üzüm konularak yapılanıymış. Ben de onu tattım. Eskiden sadece bayramlarda yapılan bu güzel lezzet zamanla günlük hayatın içine girmiş ve günümüzde pastanelerde satılan Bafra'nın en meşhurları arasında yerini almış. Mavi Bayrak almayı hedefleyen ve ürünlerinde hiçbir katkı maddesi kullanmayan Sönmezler Unlu Mamuller Fırınında tattığım bu güzel çörekten alıp, İstanbul'a da getirmek istedik ama yolda hepsi bitirildi.
Ülkemizin her yeri kendi içinde halen keşfetmediğimiz lezzetleri barındırıyor bu lezzetleri  keşke hepimiz bilsek ve bu lezzetler hak ettikleri öneme ve takdire bir an önce ulaşabilseler. Bafra'da bu yerlerden biri olup bu güzel tatları içinde barındırıyor.
AFİYET OLSUN.


36 yorum:

  1. Canım ne güzel yazmışsın Bafranın özel yemeklerini...Sayende güzellikleri gördük,yemiş gibi olduk..Hepsine bayıldım,çok iştah açıcılardı..Paylaşımın için teşekkürler..sevgiler Nurşen..

    YanıtlaSil
  2. Belki sen bu kadar yoğunluğun koştırmacanın arasında işten yakınabilirsin ama ben senin gibi bir işim olsun isterdim açıkçası. Sürekli yeni yerler gezme lüksün var. Bafra pidesini çok severim. yerinde yemek ayrı bir lezzet. Sevgiler Handancım

    YanıtlaSil
  3. bunlar ne güzeller böyle, neler yapmışlar...

    YanıtlaSil
  4. Bir şeyleri yerinde yemek gerçek lezzetini yakalamak için gerekli bence.Günümüzde her ne kadar herşeye her yerde ulaşabilir olsak da yöresel tat bambaşka oluyor.Bir gün yolum düşerse dondurmayı mutllaka denemek isterim,sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. İnanmıyorum bayıldım resmen ne kadar da güzl tatlar var. Çok teşekkürler,sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Bafra pidesini çok severim olsada yesem dediğim görüntüler paylaşmışsınız.Dondurmanın görüntüsüde çok güzel paylaşım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  7. Afiyet olsun cnm,çok lezzetli görünüyor pideler.bu arada çekilişimede beklerim:)
    http://kozmetikperisi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel gezmişsiniz. Eğer yolumuz düşerse aklımızda olsun BAfra.. Ben de kapalı pideyi Trabzonda tatmıştım. Harikaydı :)

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize ve emeğinize sağlık, çok zahmet ederek hazırlamışsınız. paylaşım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  10. Yaptığım bir haftalaık tatilde pidenin her türüne doydum diyebilirim canım.. Tahinli, kaşarlı, tulumlu, kıymalı, yağlı vs yedimde yedim :)

    YanıtlaSil
  11. Yaptığım bir haftalaık tatilde pidenin her türüne doydum diyebilirim canım.. Tahinli, kaşarlı, tulumlu, kıymalı, yağlı vs yedimde yedim :)

    YanıtlaSil
  12. bende 3 günlüğüne samsuna gitmiştim pidelerine doyamadım :) sizede afiyet şeker olsun.. herşey harika :)

    YanıtlaSil
  13. Hemen çıkıp gidiveresim geldi:)
    Sabah sabah ne güzel gözüktüler gözüme.
    Paylaşım için teşekkürler canım.
    İnşAllah tez zamanda oralara gidip,gezmek,nefis lezzetleri tatmak nasip olur.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  14. afiyet olsun...
    harika lezzet heleki yöresel olunca...

    YanıtlaSil
  15. "Yediğin içtiğin senin olsun, gördüğünü anlat" lafı külliyen boşa söylenmiş bence. Çünkü yazan için olduğu kadar, okuyan için de okuması en keyifli bölüm yeme-içme bölümü oluyor. Şahsen ben gördüklerini hiç merak etmedim Handancım:)))))))) Afiyetler olsun canım..

    YanıtlaSil
  16. en kisa zamanda bafraya gitmek lazim galiba harika gorunuyorlar
    banada beklerim
    http://tatlikiraz.blogspot.nl/

    YanıtlaSil
  17. Hımmm fotoğraflar harika ama ben içlerinde en çok pastırmalı olana bayıldım.Emzirdiğim için yiyemiyorum da :S Dondurmayıda ılk defa duydum çok leziz gorunuyor gerçekten mımmmm.

    YanıtlaSil
  18. Aman Handancım yine ben bittim bu görüntülere offff:)) afiyet şeker olsun canım sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  19. Tek kelimeyler mükemmel bir siteniz var, teşekkür ederim. Özel güvenlik

    kıyafetleri
    olarak kaliteli hizmet sunmaktayız.

    YanıtlaSil
  20. offfof gecenin bu vakti hicte iyi gelmiyor bu guzelim lezzetlere bakmak..paylasimin icin tesekkurler canim..

    YanıtlaSil
  21. bu bafra pideleri çok güzel, keşke evde de yapabilsek :)

    http://www.lookbookunlimited.com/

    YanıtlaSil
  22. Handan ablacım senin kapalı kıymalı pide favorin olmuş benimse hepsi!!! Amanın diyorum sadece:= Afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  23. Eskiden İzmir Alsancak'ta da bal kaymak dondurmasını gül şeklinde yapan yer vardı ama sonradan kapattılar hep yemeğe giderdik hala tadı damağımda. Ama ben lokulu nokul olarak biliyorum hep de yaparız ben mi yanlış biliyorum acaba? Hayırlı ramazanlar dileklerimle..

    YanıtlaSil
  24. Hersey cok güzel, Bafra ya gitmek gerek....Emegine saglik....Hayirli ramazanlar....

    YanıtlaSil
  25. Ne güzel tatları varmış bafranın.Bende gitmek görmek ve bu lezzetleri tatmak sterim.paylaşımınız için sağolun

    YanıtlaSil
  26. maşallah,maşallah hepside başka güzel afiyet olsun sizlere,bana da beklerim bi ara uğrayın,selamlar...

    YanıtlaSil
  27. Bu resimlere bakinca toksanda ac lasiyorsun ve heeepsini istiyorsun :))) Nefisler nefiss..paylasim icin tesekkurler ..

    YanıtlaSil
  28. merhaba, nerelerde kaldınız tatil uzun sürdü sanki...yeni tariflerle bekliyoruz...sevgiler

    YanıtlaSil
  29. hepsi muhteşem lezzetler yaa afiyet bal şeker olsun :)
    dondurma ayrıca ve ayrıca ilgimi çekti ne hoşmuş öle :)
    hayırlı ramazanlar canım.

    YanıtlaSil
  30. Yorumlarınız icin teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  31. yeni teriflerinizi bekliyoruz.. Saygılar..

    YanıtlaSil

Merhaba, blogumu ziyaret edip, yorumlarınızı benimle paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim. Blogumu ziyaretsiz ve yorumsuz bırakmayın :)