27 Haziran 2012 Çarşamba

Bafra-Pide, Bal Kaymak, Lokul

Herkese merhaba. Geçtiğimiz hafta gittiğim Samsun'un güzel ilçesi Bafra'dan sizlere güzel tatlar getirdim. Öncelikle böyle seyahatlerin en kötü yanı yıllardır bildiğiniz(bildiğinizi sandığınız) lezzetleri gerçek yerinde yediğinizde aslında o zamana kadar bu lezzeti hiç tatmadığınızı öğrenmektir. Bafra 'da da böyle oldu. Meşhur Bafra pidesini yerinde tadınca inanamadım ve biz İstanbul'da Bafra pidesi olarak ne yiyormuşuz? dedim. Pidenin hamurunun inceliğine, çıtırlığına hayran kaldım ayrıca pidelerde kullanılan etlerin ve peynirin tadı bambaşkaydı. 
Bafra'ya yolunuz düşerse ve merkezdeyseniz size mutlaka Halil Usta Pide Salonuna gitmenizi öneririm. Pekçok çeşit pidenin, kebabın ve yemeğin yapıldığı bu salondaki her pide ayrı bir lezzet.
Kapalı pide olarak da istenen Kıymalı pide benim favorim oldu.
Üzerine yumurta kırılarak sunulan pastırmalı pide,
Tüm tatları birarada barındıran karışık pide de  mutlaka tatmanız gereken pidelerdir. 
Bu güzel lezzetleri tadıp, gerçek Bafra pidesini yemek isterseniz Halil Usta'ya uğramayı unutmayın. 
Halil Usta:Tabakhane mah.Emirefendi cad.Bafra. tel: 542 74 75
Bafra'nın ne yazık ki genelde sadece pidesini biliyoruz. Meşhur Bal Kaymak dondurmasını  kaç kişi biliyor acaba? Bence Maraş'ın dondurması kadar güzel ve tadılmayı hak eden bir dondurma. Bu dondurmanın diğer dondurmalardan farkı: Normalde dondurmalar sütten yapılırken Bal Kaymak uzun süre kaynatılan sütün kaymağından yapılıyor. Bu da tadına bambaşka bir lezzet katıyor. Pekçok çeşidi olan bu dondurmanın en sevilen çeşidi cevizli ve ballı olanıymış. Bu dondurmanın bir başka özelliği de  dondurmaya gül şekli verilerek servis edilmesiymiş. Ne yapın edin bu sıcak günlerde mutlaka bu dondurmayı deneyin derim.(İstanbul'da bazı yerlerde satılıyor ama tadı aynı mı bilemem)
Bafra'da yeni bir tat ile de tanıştım. Lokul.  Mayalı hamurdan içine çeşitli katık konulup hazırlanan bir tür çörek. En sevilen ve meşhur olanı içine ceviz ve üzüm konularak yapılanıymış. Ben de onu tattım. Eskiden sadece bayramlarda yapılan bu güzel lezzet zamanla günlük hayatın içine girmiş ve günümüzde pastanelerde satılan Bafra'nın en meşhurları arasında yerini almış. Mavi Bayrak almayı hedefleyen ve ürünlerinde hiçbir katkı maddesi kullanmayan Sönmezler Unlu Mamuller Fırınında tattığım bu güzel çörekten alıp, İstanbul'a da getirmek istedik ama yolda hepsi bitirildi.
Ülkemizin her yeri kendi içinde halen keşfetmediğimiz lezzetleri barındırıyor bu lezzetleri  keşke hepimiz bilsek ve bu lezzetler hak ettikleri öneme ve takdire bir an önce ulaşabilseler. Bafra'da bu yerlerden biri olup bu güzel tatları içinde barındırıyor.
AFİYET OLSUN.


17 Haziran 2012 Pazar

Taze Reyhanlı Erişte Salatası

Çok sıcak bir Pazar gününden herkese merhaba. Ani bastıran sıcaklar nedeniyle evde ağır yemekler yenmiyor ve özellikle akşam yemeğinde salata tercih ediliyor. Bugün taze reyhanın işin içine karışmasıyla bambaşka bir tazeliğe ve lezzete bürünen bir salata tarifim var. Salatanın malzemelerine zevkinize göre pek çok ekleme yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Malzemeler:(Miktarları istediğiniz kadar ayarlayabilirsiniz)
Kıvırcık salata
Haşlanmış erişte
Dereotu
Maydanoz
Taze soğan
Domates
Salatalık
Sivri Biber
Taze reyhan
Limon suyu
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı:
Tüm yeşillikler yıkanır ve ince ince doğranır. Bir kabın içerisine konulur.Küçük küçük doğranan domates, sivri biber, taze soğan ve haşlanmış erişte de kaba ilave edilir. Ayrı bir yerde limonun suyu, zeytinyağı ve tuz karıştırılıp salatanın sosu hazırlanır. Salatanın üzerine sos dökülür ve hepsi iyice karıştırılır. Salata servis tabağına alınır ve salatanın üzerine ince ince doğranmış olan taze reyhan konulur ve servis edilir.
AFİYET OLSUN.


7 Haziran 2012 Perşembe

Back -Up Dünyası Haftanın Konuk Blogu

Back -Up Dünyası haftanın konuk blogu bölümünün bu haftaki konuğu Alternatif Mutfak oldu. Röportajımı okumak isteyenler aşağıdaki linke tık tık.

http://www.backupdunyasi.com/back-up-dunyasi-haftanin-konuk-blogu-alternatifmutfak-blogspot-com/

5 Haziran 2012 Salı

Caprese

Yaz birdenbire sıcaklarla kendini hissettirdi bu nedenle bugün sıcak havalarda  en güzel yemek alternatifi olan  hafif, lezzetli bir  salata tarifi vereceğim. Caprese İtalyanların meşhur bir salatası olup  en büyük özelliği  İtalyan bayrağının renklerine (yeşil, kırmızı,beyaz) sahip malzemelerden yapılmış olmasıdır. Geçen yaz İtalya'ya gittiğimizde her öğün mutlaka soframıza istediğim bu salatanın tarifinden önce İtalyanlardan öğrendiğim bazı özelliklerini sizinle paylaşmak istiyorum.Salatada domates seçimine çok önem veriyorlar  domates olgun olacak ama fazla yumuşamış olmayacak ve rengi tam kırmızı olacak. Zeytinyağı olarak çok iyi bir zeytinyağı kullanıyorlar.
Malzemeler:
Domates (istenilen miktarda)
mozzarella peyniri (istenilen miktarda)
taze fesleğen yaprakları
sızma zeytinyağı
az miktarda yeşillik(isterseniz kullanmayabilirsiniz)
çok az tuz
çok az karabiber
çok az kuru kekik
Hazırlanışı:
Doğranmış yeşillikler tabağın altına yayılır.(Yeşillikleri isterseniz koymayabilirsiniz) Domatesler ve mozzarella peyniri dilimlenir ve tabağa dizilir.Fesleğen yaprakları üstlerine  konulur. Sızma zeytinyağı üzerlerine gezdirilir. Tuz, karabiber ve kekik serpilir. Hemen taze taze servis yapılır.
AFİYET OLSUN
NOT: Fotoğraf İtalya'da yediğim salatanın fotoğrafıdır.