Herkese merhaba. Geçtiğimiz hafta gittiğim Samsun'un güzel ilçesi Bafra'dan sizlere güzel tatlar getirdim. Öncelikle böyle seyahatlerin en kötü yanı yıllardır bildiğiniz(bildiğinizi sandığınız) lezzetleri gerçek yerinde yediğinizde aslında o zamana kadar bu lezzeti hiç tatmadığınızı öğrenmektir. Bafra 'da da böyle oldu. Meşhur Bafra pidesini yerinde tadınca inanamadım ve biz İstanbul'da Bafra pidesi olarak ne yiyormuşuz? dedim. Pidenin hamurunun inceliğine, çıtırlığına hayran kaldım ayrıca pidelerde kullanılan etlerin ve peynirin tadı bambaşkaydı.
Bafra'ya yolunuz düşerse ve merkezdeyseniz size mutlaka Halil Usta Pide Salonuna gitmenizi öneririm. Pekçok çeşit pidenin, kebabın ve yemeğin yapıldığı bu salondaki her pide ayrı bir lezzet.
Kapalı pide olarak da istenen Kıymalı pide benim favorim oldu.
Üzerine yumurta kırılarak sunulan pastırmalı pide,
Tüm tatları birarada barındıran karışık pide de mutlaka tatmanız gereken pidelerdir.
Bu güzel lezzetleri tadıp, gerçek Bafra pidesini yemek isterseniz Halil Usta'ya uğramayı unutmayın.
Halil Usta:Tabakhane mah.Emirefendi cad.Bafra. tel: 542 74 75
Bafra'nın ne yazık ki genelde sadece pidesini biliyoruz. Meşhur Bal Kaymak dondurmasını kaç kişi biliyor acaba? Bence Maraş'ın dondurması kadar güzel ve tadılmayı hak eden bir dondurma. Bu dondurmanın diğer dondurmalardan farkı: Normalde dondurmalar sütten yapılırken Bal Kaymak uzun süre kaynatılan sütün kaymağından yapılıyor. Bu da tadına bambaşka bir lezzet katıyor. Pekçok çeşidi olan bu dondurmanın en sevilen çeşidi cevizli ve ballı olanıymış. Bu dondurmanın bir başka özelliği de dondurmaya gül şekli verilerek servis edilmesiymiş. Ne yapın edin bu sıcak günlerde mutlaka bu dondurmayı deneyin derim.(İstanbul'da bazı yerlerde satılıyor ama tadı aynı mı bilemem)
Bafra'da yeni bir tat ile de tanıştım. Lokul. Mayalı hamurdan içine çeşitli katık konulup hazırlanan bir tür çörek. En sevilen ve meşhur olanı içine ceviz ve üzüm konularak yapılanıymış. Ben de onu tattım. Eskiden sadece bayramlarda yapılan bu güzel lezzet zamanla günlük hayatın içine girmiş ve günümüzde pastanelerde satılan Bafra'nın en meşhurları arasında yerini almış. Mavi Bayrak almayı hedefleyen ve ürünlerinde hiçbir katkı maddesi kullanmayan Sönmezler Unlu Mamuller Fırınında tattığım bu güzel çörekten alıp, İstanbul'a da getirmek istedik ama yolda hepsi bitirildi.
Ülkemizin her yeri kendi içinde halen keşfetmediğimiz lezzetleri barındırıyor bu lezzetleri keşke hepimiz bilsek ve bu lezzetler hak ettikleri öneme ve takdire bir an önce ulaşabilseler. Bafra'da bu yerlerden biri olup bu güzel tatları içinde barındırıyor.
AFİYET OLSUN.