Fotograf www.beskonaklarmalatyamutfagi.com.tr 'den alınmıştır.
Malatya’nın çok geniş ve özel bir mutfak kültürü, geniş bir yemek yelpazesi var ama ne yazık ki bunu yeterince bilmiyoruz. Malatya mutfağı ülkemizin en zengin ve en lezzetli mutfaklarından biri. Pekçok farklı köfte yemeği, çeşitli çorbası, sebze yemekleri, hamur işleri ve tatlıları Malatya mutfağının en önemli özelliklerinden. Malatya mutfağında ana malzeme bulgur. Hem envai çeşit bulgur var, hem de bulgur yemeği. Malatyalılar ortalama 100′den fazla bulgur yemeklerinin ve köfte çeşitlerinin olduğunu söylüyorlar. Ama bence Malatya mutfağının en büyük özelliği yapraktan yapılan yemekler. Malatyalılar koyunun yediği her yapraktan yemek yaptıklarını belirtiyorlar kavak yaprağı hariç zaten kavak yaprağını koyun da yemezmiş. Özellikle ayva yaprağı, kiraz yaprağı, dut yaprağı, fındık yaprağı ve fasulye yaprağıyla ince ince sigara gibi sarılıp, hafif ekşi ayranla pişirilen üzerine de tereyağında karamelize edilmiş kuru soğan-pul biber sosu eklenerek afiyetle yenen yaprak köftesi muhteşem.
Yaklaşık 150 yıllık geçmişi olan Beşkonaklar, tarihi sivil mimari örneklerinin yer aldığı Sinema Caddesi’nde bulunuyor. Restorasyon gören Beşkonaklar adlı sıra evlerde turizm ofisi, bir etnografya müzesi ve yöresel yemekler yapan bir lokanta bulunuyor.
Çorbaların ardından gelen tabak insanı şaşırtıyor. Tabakta tadımlık olarak İçli köfte, analı kızlı, ekşili kiraz yaprağı sarması ve ıspanaklı ekşili köfte geliyor. Özellikle hayatımda ilk defa yediğim ve tadına bayıldığım kiraz yaprağı sarması muthiş. Haşlanan kiraz yaprağının içine yarma konulup yapraklar sigara sarar gibi incecik sarılıyor ve normal yaprak sarma gibi pişiriliyor. Diğer tarafta yoğurt ve yumurta sarısı ve un ile yemeğin terbiyesi hazırlanıyor. Yavaş yavaş yemeğe ekleniyor birlikte bir iki taşım kaynatılıyor. Tavada yemeklik doğranmış soğan tereyağında kavruluyor ve tabağa alınan bol sulu sarmaların üzerine pul biber ile beraber dökülüp servis yapılıyor.
Malatya’nın çok geniş ve özel bir mutfak kültürü, geniş bir yemek yelpazesi var ama ne yazık ki bunu yeterince bilmiyoruz. Malatya mutfağı ülkemizin en zengin ve en lezzetli mutfaklarından biri. Pekçok farklı köfte yemeği, çeşitli çorbası, sebze yemekleri, hamur işleri ve tatlıları Malatya mutfağının en önemli özelliklerinden. Malatya mutfağında ana malzeme bulgur. Hem envai çeşit bulgur var, hem de bulgur yemeği. Malatyalılar ortalama 100′den fazla bulgur yemeklerinin ve köfte çeşitlerinin olduğunu söylüyorlar. Ama bence Malatya mutfağının en büyük özelliği yapraktan yapılan yemekler. Malatyalılar koyunun yediği her yapraktan yemek yaptıklarını belirtiyorlar kavak yaprağı hariç zaten kavak yaprağını koyun da yemezmiş. Özellikle ayva yaprağı, kiraz yaprağı, dut yaprağı, fındık yaprağı ve fasulye yaprağıyla ince ince sigara gibi sarılıp, hafif ekşi ayranla pişirilen üzerine de tereyağında karamelize edilmiş kuru soğan-pul biber sosu eklenerek afiyetle yenen yaprak köftesi muhteşem.
Malatya’da bu güzel lezzetleri tatmak isterseniz size Beş Konakları öneririm. Bu konağın meşhur lezzetleri yanında ilginç de bir hikayesi var.
Yaklaşık 150 yıllık geçmişi olan Beşkonaklar, tarihi sivil mimari örneklerinin yer aldığı Sinema Caddesi’nde bulunuyor. Restorasyon gören Beşkonaklar adlı sıra evlerde turizm ofisi, bir etnografya müzesi ve yöresel yemekler yapan bir lokanta bulunuyor.
Malatya Evleri olarak da bilinen yan yana beş konağın restorasyonu tamamlandıktan sonra, içlerinden biri “Malatya Mutfağı” olarak işletilmek üzere açık artırmayla ihale edildi. İhaleyi Umut Sözen kazandı. Sözen, konakta geçmişte ailesinin yaşadığını bu ihale sayesinde öğrendi.
Umut Sözen. “İhale açılınca konağa incelemeye gittiğimizde babam, bu evde doğduğunu söyledi. Hemen eyvana, yani konağın bahçesine baktı. Dut ağacını görünce duygulandı. Bu ağacı babam dikmişti, dedi. Millet olarak gittiğimiz yerleri mamur etmeye çalışırız. Bu odada 1947 yılında babam doğmuş, 1949 yılında halam dünyaya gelmiş. Sonra amcalarım dünyaya gelmiş. Dedemin Kışla Caddesi’nde yorgancı dükkânı varmış. Bir odada karı koca, dört çocuk yıllarca yaşamışlar. Dedem 1982’de vefat etti. Geçenlerde babaannem konağa geldi, gözleri doldu. O yıllarda ikinci katta ağır ceza reisi Ali Rıza Bey yaşarmış. TV’nin olmadığı çağda, yatsı namazından sonra komşularla bir araya gelinip sohbet edilirmiş. Babam, halam, amcalarım pencere kenarlarında gün ışından faydalanıp ders çalışırmış. Beşkonaklar bütün Malatya için özel, ama bizim için ayrıca özel. Geleneksel kerpiç yapılardan elimizde sadece Beşkonaklar kaldı.” diyor.
Umut Sözen. “İhale açılınca konağa incelemeye gittiğimizde babam, bu evde doğduğunu söyledi. Hemen eyvana, yani konağın bahçesine baktı. Dut ağacını görünce duygulandı. Bu ağacı babam dikmişti, dedi. Millet olarak gittiğimiz yerleri mamur etmeye çalışırız. Bu odada 1947 yılında babam doğmuş, 1949 yılında halam dünyaya gelmiş. Sonra amcalarım dünyaya gelmiş. Dedemin Kışla Caddesi’nde yorgancı dükkânı varmış. Bir odada karı koca, dört çocuk yıllarca yaşamışlar. Dedem 1982’de vefat etti. Geçenlerde babaannem konağa geldi, gözleri doldu. O yıllarda ikinci katta ağır ceza reisi Ali Rıza Bey yaşarmış. TV’nin olmadığı çağda, yatsı namazından sonra komşularla bir araya gelinip sohbet edilirmiş. Babam, halam, amcalarım pencere kenarlarında gün ışından faydalanıp ders çalışırmış. Beşkonaklar bütün Malatya için özel, ama bizim için ayrıca özel. Geleneksel kerpiç yapılardan elimizde sadece Beşkonaklar kaldı.” diyor.
İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmasına karşın, hizmet sektörünü tercih eden Sözen, konağın her salonunu farklı bir yaklaşımla dekore ettirdi. Dedesinin kiracı olduğu odaya şark köşesi yaptırdı. Bahçede ve üst kattaki iki odada daha modern bölümler oluşturuldu. Şark köşesinde yemekler tepsilerde, bakır kaplarda, diğer odalarda porselen tabaklarda sunuluyor. Arka tarafta oldukça geniş bir bahçesi var. Temiz ve nezih bir mekan. Çalışanlar ise güler yüzlü ve hızlı.(bilgilerin bir kısmı Internet'ten alınmıştır)
Gelelim bu güzel mekanda tadabileceğiniz ve denemenizi önerdiğim lezzetlere.
Sofraya ilk olarak Malatya yöresel çorbalarından Gendime Çorbası (Yoğurtlu Çorba) geliyor. Dövme (gendime), nohut, fasulye, yoğurt ve kuru nane ile yapılan bu çorba başlangıç için güzel bir seçim.
Ardından Ispanaklı Tarhana çorbası ve tandır ekmeği geliyor. Tarhan ile ıspanağın birleşimi ve nefis tandır ekmeği nefis bir uyum gösteriyor.
Tadımlıklar ardından Malatya'nın meşhur Kağıt Kebabı geliyor.
Güzel yemeklerin ardından tabi ki kayısı tatlısı geliyor.
Kapanış tabi ki nefis bir Türk kahvesi ile oluyor.
Yolunuz Malatya'ya düşerse ya da güzel Malatya tatlarını denemek isterseniz mutlaka Beş Konaklar Malatya Mutfağına uğrayın derim. Hem nefis lezzetleri tadıp hem de konağın o güzel atmosferini yaşayın.
Sinema Cad. Beşkonaklar No: 13 / Malatya
(0422) 326 00 51
www.beskonaklarmalatyamutfagi.com.tr
Turk mutfaginin lezzeti hic bir mutfakta yok bana gore.
YanıtlaSilKiraz yapragi sarmasini bir arkadasim da yemistim ve bayilmistim
Sefa
Ne güzel anlatmıisınız..Yüreğinize ,ellerinize sağlık..Malatyaya gitmiş gibi oldum...Nasıl güzel yemekler öyle,konagada bayıldım..sevgiler..
YanıtlaSilVedat Milor'un programında görmüştüm ve de hayran olmuştum..İnşallah yolum oralara düşerse Sinema caddesindeki bu restorana uğramadan dönmeyeeğim..Paylaştığın için teşekkürler..
YanıtlaSilsevgiler..
Eskilerin bir lafı var "Yediğin içtiğin senin olsun gördüklerini anlat" diye. Onlara katılmıyorum hem yediklerinizi ve içtiklerinizi hem de gördüklerinizi anlatmanız bu nedenle çok hoşuma gitti :) Sayenizde bir yer daha öğrendim :) Teşekkürler.
YanıtlaSilnefis yiyecekler...
YanıtlaSilumarım yolum düşer oralara:)
Yanı başımızdaki lezzet her seferinde ayrı bir tat veriyor. Harika bir mekan bende şiddetle tavsiye ederim!
YanıtlaSilYine güzel bir gezi yapılmış, nefis yemekler tadılmış. Afiyet şeker olsun arkadaşım:) Sayende biz de bu güzel yemeklerle tanışmış olduk.
YanıtlaSilPaylaşım için teşekkürler, sevgiler:)
sagol canim neguzel bir paylasim.kalemine saglik.
YanıtlaSilbi malatyalı olarak ne güzel tanıtmışsınız memeleketimi bende şiddetle gidip görmenizi yemekelrimizi tadmanızı tavsiye ediyorum
YanıtlaSilMerhaba nefis yemekler ve çok güzel bilgiler.Hikayeyide çok beğendim değerlerimize sahip çıkanlarıda tebrik ederim.Sevgiler..
YanıtlaSilBenim burda çok sevdiğim bir ablam var hep anlatırım bloğumda malatyalı onun sayesinde gendime çorbasınıda içtim kiraz yaprağındaki bulgur köftesini arkadaşlarla okadar çok seviyoruzki ama erkeklere beğendiremedik...et yokya ama bir içli köfte yapar eşimin aklı durur...eşide öyle yaptığı kebapları piknikte bir yiyoruzki...elleri çok lezzetli şu malatyalıların hayatıma çok malatyalı girdi hepside hem çok iyi insanlardır hemde harika yemek yaparlar...eğer bir gün gidebilsem oraya mytlaka giderim....sevgiler
YanıtlaSilHepsi harika gerçektende. Keşke oralara gidebilsek de uğrayabilsek. Yüreğine sağlık, sevgiler.
YanıtlaSilBu konak ve işletme tarzı da fsrklı, dekorasyon da çok güzel, yemeklere diyecek lafım yok, sadece sorum var, kiraz yaprağı sarması yapılırken, sarı veya kırmızı kiraz fark eder mi ki, elerinize sağlık harka bir yazı olmuş...
YanıtlaSilNe kadar guzel anlatmis ve paylasmissniz fotolari bizimle tesekkurler..Konak nefis gozukuyor ve yemeklerde:) sevgiler
YanıtlaSilhttp://yemegedairhersey.blogspot.com/2012/05/milfoy-etkinligi.html milföy etkinliğine sizi de beklerim
YanıtlaSilGİTMİŞ KADAR OLDUM İNAN,FOTOLAR HARİKA,BELKİ BİRGÜN SAHİDEN GİDERİM KİM BİLİR?:)
YanıtlaSilKiraz yaprağı sarmasını çok merak ediyorum.Sevgiler:)
YanıtlaSilhandancım ellerine sağlık...
YanıtlaSilkandilin mübarek olsun
:)
Malatya demek lezzet demektir demislerdi bir daha inandim..
YanıtlaSilBundan sonra kesin gitmek gerek olsu bu guzelim Malatya`ya.
Paylasim icin tesekkurler..
Sevgili bir iç mimarın mabedi kiraz yaprağının taze olması yeterliymiş sarı ya da kırmızı kiraz farketmiyormuş.
YanıtlaSilYorumlarınız için teşekkürler.
YanıtlaSil